Μετέωρη ακόμη η συμφωνία για τον «κόφτη» και το χρέος

Τα μετέωρα βήματα της διαπραγμάτευσης. Πως θα κλείσει η συμφωνία για τον κόφτη των δημοσιονομικών δαπανών που θα περιλαμβάνει μισθούς και συντάξεις.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Μετέωρη ακόμη η συμφωνία για τον «κόφτη» και το χρέος

Λίγο πριν το «κλείσιμο» της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και δανειστών για την πρώτη αξιολόγηση η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί ίσως και το Σαββατοκύριακο όσον αφορά τις τελικές λεπτομέρειες, η ελληνική πλευρά καλλιεργεί κλίμα αισιοδοξίας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Οι αναφορές του Πρωθυπουργού και στελεχών της κυβέρνησης ότι μετά την συμφωνία και την εκταμίευση της δόσης διαφαίνεται φως στο τούνελ με προοπτική να πάρει μπροστά η οικονομική ανάπτυξη στην χώρα, κρύβουν την αγωνία της Αθήνας για τα κρυφά σημεία της διαπραγμάτευσης που αφορούν τον αυτόματο κόφτη των δημοσιονομικών δαπανών αλλά και το χρέος.

Οι διαρροές από την πλευρά αξιωματούχων της Ε.Ε. ότι η τελική συμφωνία θα προβλέπει την εκταμίευση 10, 4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα που θα εξασφαλίζει την καταβολή των δόσεων μέχρι τα τέλη του 2016 και την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα αγγίξουν τα 4,8 δισ. ευρώ (800 εκ. ευρώ κάθε μήνα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές) αποτελούν την μία όψη της τελικής συμφωνίας. Από την άλλη πλευρά τόσο οι ευρωπαίοι εταίροι όσο και το ΔΝΤ πιέζουν να ξεκινούν οι περικοπές του αυτόματου κόφτη από τους μισθούς και τις συντάξεις ενώ διεκδικούν να έχει τον πρώτο λόγο το κουαρτέτο στον καθορισμό του μείγματος των μέτρων στην περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους.

Σε αυτήν την τελική φάση της διαπραγμάτευσης, της οποίας τα αποτελέσματα θα διαφανούν με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου την επόμενη εβδομάδα, φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να αποδεχτεί ακόμα και να συμπεριληφθούν οι μισθοί και οι συντάξεις στον «κόφτη» των δημοσιονομικών δαπανών ενώ παράλληλα χαμηλώνει τους τόνους για την διευθέτηση του χρέους. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι παρά τις προσδοκίες της αντιπολίτευσης και της…διαπλοκής που ανέμεναν να μην ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, όχι μόνο δεν συνέβη κάτι τέτοιο αλλά η Αθήνα φαίνεται ότι κερδίζει στην διαπραγμάτευση σε ότι είχε διεκδικήσει εξ αρχής συμπεριλαμβανομένου και του χρέους. Εκτός όμως της θεσμοθέτησης των έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, της πώλησης των κόκκινων δανείων και της δημιουργίας του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων όπου συμμετέχουν και εκπρόσωποι του κουαρτέτου στην σύνθεση του Δ.Σ. , το Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί αντιμέτωπο με τις δεσμεύσεις του για διατήρηση του σημερινού ύψους των μισθών και των συντάξεων καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα περιλαμβάνονται ως πρώτη επιλογή για την αυτόματη μείωση των δαπανών σε περίπτωση απόκλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά έχει παρουσιάσει πρόταση στους δανειστές όπου ζητά μεν να περιληφθούν και οι συντάξεις με τους μισθούς στον αυτόματο κόφτη, αλλά μόνον στην περίπτωση που η απόκλιση ξεπεράσει ένα ποσοστό του ΑΕΠ. Για παράδειγμα εάν η απόκλιση είναι της τάξης του 2% και πάνω, τότε και μόνο τότε να ενεργοποιείται η περικοπή μισθών και συντάξεων. Σε αυτήν την περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να δικαιολογήσει την απόφαση στο πλαίσιο του συμβιβασμού με τους δανειστές λέγοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοιου ύψους απόκλιση. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι δανειστές φέρονται αποφασισμένοι να θέσουν τους μισθούς και τις συντάξεις ως …εξασφαλίσεις για την επιτυχία του προγράμματος γεγονός που θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση στην ψήφιση του τελικού νομοσχεδίου.

Παράλληλα όμως το Μ. Μαξίμου χαμηλώνει τον πήχη για το χρέος. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για χάσμα μεταξύ ευρωπαίων και ΔΝΤ στο θέμα του χρέους ενώ η πρόταση για την διευθέτηση από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών αναφέρεται σε παραμετρικές αλλαγές μετά το 2022 οι οποίες θα αποτελούν τμήμα της δέσμευσης των εταίρων από την συμφωνία του 2012. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Αθήνα επιδιώκει να λειτουργήσει ένας αυτόματος μηχανισμός και για το χρέος θέτοντας ως σταθερό όριο αποπληρωμής ένα ποσοστό επί του ΑΕΠ ετησίως και μετά το 2022, κάτι όμως που ισχύει ούτως ή άλλως μέχρι το 2018 και προσδιορίζεται στο 4% του ΑΕΠ. Πηγές από το Μαξίμου προετοιμάζοντας το έδαφος για το Eurogroup της 24ης Μαΐου σημειώνουν ότι ακόμα και αν δεν υπάρξει η αναμενόμενη συμφωνία για το χρέος, η καταβολή της δόσης που θα βγάλει την δημοσιονομική θηλειά από την κυβέρνηση θα αυξήσει και την διαπραγματευτική της ικανότητα στο μέλλον. Παράλληλα η Αθήνα κάνει βήματα προσέγγισης προς το ΔΝΤ αφού μετά την πολεμική ρητορική κατά του Ταμείου, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς με την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ παραμένει αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού προγράμματος, σε μία διπλωματική αναδίπλωση της ελληνικής κυβέρνησης που από την μία πλευρά δέχεται πιέσεις από την Γερμανία και τους ευρωπαίους εταίρους για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και από την άλλη προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος με την Ουάσιγκτον μετά την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ Αθήνας και Ταμείου από την διαρροή των συνομιλιών Τόμσεν – Βελκουλέσκου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ 15 Ιαν 2021 | 11:50

ΕΦΚΑ: Πότε και πώς θα επιστραφούν οι μειώσεις συντάξεων στους κληρονόμους των θανόντων συνταξιούχων

Πότε επιστρέφονται οι μειώσεις συντάξεων στους δικαιούχους των συνταξιούχων που αποδήμησαν.

E-ΕΦΚΑ 14 Ιαν 2021 | 17:21

Οι ημερομηνίες πληρωμής κύριων και επικουρικών συντάξεων για τον Φεβρουάριο - Ολα τα Ταμεία

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 13 Ιαν 2021 | 10:24

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Οι ημερομηνίες που θα γίνουν οι πληρωμές ανά ταμείο

Από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές για τις κύριες συντάξεις Φεβρουαρίου και τις επικουρικές.

ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΛΟΥΚΕΤΩΝ 09 Ιαν 2021 | 09:19

Σταϊκούρας: Επιδότηση δόσεων και για επιχειρηματικά δάνεια με επέκταση του "Γέφυρα"

Με στόχο να αποτραπεί το κύμα λουκέτων σε επιχειρήσεις μετά το τέλος της πανδημίας

ΠΕΡΙΠΟΥ 200.000 ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ 05 Ιαν 2021 | 18:28

Ποιοι θα πάρουν και πόσα αναδρομικά φέτος από κύριες συντάξεις

Πότε θα καταβληθούν οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις και τα αναδρομικά στους δικαιούχους

ΣΤΟ 4Ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2020 04 Ιαν 2021 | 11:56

ΟΑΕΔ: Ρεκόρ δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης

Συνολικά 12.700 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν, κατά το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020.

ΠΟΛΛΑ ΘΑ ΕΞΑΡΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 28 Δεκ 2020 | 16:51

DW: "Ο κορονοϊός πάει την Ελλάδα πολύ πίσω" - Πολλά θα εξαρτηθούν από τον τουρισμό

Ανάλυση του RND εστιάζει στις καταρχάς δυσοίωνες προοπτικές για την ελληνική οικονομία.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 23 Ιαν 2021 | 12:56

Γερμανικά ΜΜΕ: H Ελλάδα διευρύνει την επικράτειά της στη Μεσόγειο - Κίνδυνος συγκρούσεων

Η Ελλάδα επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά της και διευρύνει την επικράτειά της στη Μεσόγειο ναφέρει δημοσίευμα του Spiegel

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 23 Ιαν 2021 | 12:49

Αμετανόητος ο Βελόπουλος για τη "φίμωση" του Μανώλη Κωστίδη - Η κόντρα με την ΕΣΗΕΑ

Απάντηση της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου στην ΕΣΗΕΑ για το θέμα που δημιουργήθηκε με τον Μανώλη Κωστίδη

23 Ιαν 2021 | 08:13

Περιμένουν τη σύνταξή τους για χρόνια - Tο μεγάλο στοίχημα του Χατζηδάκη με τις 300.000 που εκκρεμούν

Αναλαμβάνει ειδικός μάνατζερ και συγκροτούνται ειδικά κλιμάκια προκειμένου να μειώσουν στο ελάχιστο τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων

ΓΙΑ ΤΟ OPEN 22 Ιαν 2021 | 20:25

Δημοσκόπηση ALCO: Στις 15,1 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Το 48% επιθυμεί να εμβολιαστεί αμέσως

Ποσοστό 45% εμπιστεύεται περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό αντί του Αλέξη Τσίπρα - Πώς κρίνεται η αντιμετώπιση της πανδημίας

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ 22 Ιαν 2021 | 19:53

Τη Δευτέρα οι υπογραφές για τα Rafale - Στην Αθήνα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός του θα υπογράψουν τη συμφωνία για την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών Rafale.