X

Μετωπική για τα μη κρατικά ΑΕΙ στη Βουλή: Για "κωλοτούμπα" Ανδρουλάκη θα μιλήσει ο Μητσοτάκης

Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με φόντο την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ.

Γράφει: Σοφια Φασουλακη

Σε μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης θα εξελιχθεί η σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου που αφορά στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να δηλώνει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Το Μέγαρο Μαξίμου αν και επιθυμούσε την συναίνεση τουλάχιστον από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αρχικά φαινόταν θετικό στις διατάξεις του νομοσχεδίου, εντούτοις ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ένα ηχηρό "όχι" δηλώνοντας ότι θα καταψηφίσει τη ρύθμιση, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για franchise πανεπιστήμια, χωρίς εγκυρότητα, αλλά και χωρίς την απαραίτητη τροποποποίηση του άρθρου 16 του Συντάγματος που κάνει λόγο για δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Κυβερνητικές πηγές έχουν χαρακτηρίσει την πολιτική στάση του Νίκου Ανδρουλάκη στο θέμα ως "κωλοτούμπα" και άλλοτε ως "πιρουτέτα", ενώ στο στόχαστρο του Μεγάρου Μαξίμου έχει μπει και ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος όπως λένε οι ίδιες πηγές έχει σπουδάσει σε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, αλλά αρνείται την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ώστε να μην αναγκάζονται 40.000 Έλληνες φοιτητές να σπουδάζουν στο εξωτερικό.

Στο σημερινό κοινοβουλευτικό ρινγκ θα μπει και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τις αντιδράσεις για την θέση του πήρε ότι μπορεί και στην χώρα μας να παρατηρηθεί το φαινόμενο φοιτήτριες να αναζητήσουν sugar daddies για να μπορούν να εξοφλούν τα δίδακτρα των ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Η Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε αυτή τη δήλωση "κατάπτυστη, απαράδεκτη και άκρως υποτιμητική για το γυναικείο φύλο δήλωση, ενώ κριτική ασκήθηκε στον γραμματέα του ΚΚΕ και από πηγές του ΠΑΣΟΚ. "Η αγωνία του κ. Κουτσούμπα να πρωταγωνιστήσει στο Luben είναι κακός σύμβουλος. Δεν περιμέναμε απο τον Γραμματέα του ΚΚΕ τέτοιο σεξιστικό παραλήρημα", ήταν το σχόλιο πηγών της Χαριλάου Τρικούπη.

Αντίθετη στο σχέδιο νόμου και η Νέα Αριστερά, η οποία ζήτησε από όλα τα κόμματα να συνταχθούν κατά της κυβέρνησης με πρόταση δυσπιστίας.

"Η μεταρρύθμιση θα γίνει νόμος του κράτους", απαντά η κυβέρνηση, βλέποντας την κοινοβουλευτική της ομάδα "μπετοναρισμένη" και προβάλλοντας κυρίως τις διατάξεις που αφορούν την ενίσχυση των δημοσίων Πανεπιστημίων, οι οποίες προβλέπονται στο σχετικό νομοσχέδιο.

Διαβάστε Επίσης

Στην αντεπίθεση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως αναμένεται σήμερα το πρωί στην ομιλία του να περάσει στην αντεπίθεση, απαντώντας με στοιχεία για την ενίσχυση του δημόσιου Πανεπιστημίου επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας. Ο Πρωθυπουργός θα υποστηρίξει ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης η χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είχε συρρικνωθεί, φέρνοντας ως παράδειγμα το 2018 οπότε είχε αγγίξει το χαμηλό ιστορικό ρεκόρ των 92 εκατομμυρίων ευρώ. Χρόνο με τον χρόνο έφτασε το 2023 στα 133 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή μία αύξηση που αγγίζει περίπου το 50%.

Η κυβέρνηση δηλώνει διατεθειμένη να διαθέσει κονδύλια που θα φθάσουν το 1 δισ. ευρώ για το δημόσιο Πανεπιστήμιο, κονδύλια από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τα οποία θα επενδυθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ειδικότερα, 475 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, από τα οποία τα 132 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για αγορά εξοπλισμού και ενίσχυση της καινοτομικής δραστηριότητας, 279 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 700 εκατ. από το ΣΔΙΤ για την κατασκευή νέων αλλά και την ανακαίνιση παλαιών φοιτητικών εστιών.

Όσον αφορά την ίδρυση παραρτημάτων μη κρατικών πανεπιστημίων η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θέτει για την λειτουργία τους τα πιο αυστηρά κριτήρια σε όλη την Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι δεν θα είναι σχολές "όροφοι" αλλά πανεπιστημικές σχολές με εξέχον διδακτικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.