X

Παραίτηση Παναρίτη με επιστολή μετά τη θύελλα

Ειλημμένη η απόφαση του πρωθυπουργού για την αντικατάσταση της Παναρίτη στο ΔΝΤ. Δεν αποκλείεται επιστολή παραίτησής της εντός της ημέρας.

Γράφει: TheToc team

Επιστολή με την οποία δεν θα αποδέχεται την τοποθέτησή της στη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, φέρεται να ετοιμάζει η Ελενα Παναρίτη, μετά και τη θύελλα των αντιδράσεων που προκλήθηκε.

Αλλωστε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες,ο Πρωθυπουργός κάλεσε χθες το απόγευμα τον υπουργό Οικονομικών για να του ζητήσει την άμεση απόσυρση της απόφασής του να διορίσει την αμφιλεγόμενη σύμβουλό του ως εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Ομως η αποστολή στην κυβέρνηση από τους "θεσμούς" του κειμένου με το οποίο ζητούνταν σκληρά μέτρα 3,5 δισ. ανέτρεψε το κλίμα. Οχι βέβαια σχετικά με την ουσία της απόφασης (η Παναρίτη θα αντικατασταθεί, αυτή είναι ειλημμένη απόφαση του Αλέξη Τσίπρα),αλλά ως προς τον χρόνο.

Αυτήν τη στιγμή προέχουν οι διαβουλεύσεις με τους εταίρους καθώς οι εξελίξεις σχετικά με τη συμφωνία είναι δυσάρεστες και εντός των επομένων 24ώρων πρέπει να βρεθεί λύση. Πάντως το κλίμα της συζήτησης του Πρωθυπουργού με τον Γ.Βαρουφάκη ήταν δυσάρεστο και καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι το γυαλί στις σχέσεις τους έχει πλέον ραγίσει. Ολα όμως αναστέλλονται για το διάστημα αμέσως μετά από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους για την συμφωνία.

Τι ανέφερε νωρίτερα το ρεπορτάζ του TheTOC:

Φόρμουλα για την αντικατάσταση της Έλενας Παναρίτη στο ΔΝΤ αναζητεί η κυβέρνηση μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν στην επιλογή του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη τόσο από 41 βουλευτές του κόμματος όσο κυρίως από στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όπως ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς αλλά και ο γραμματέας του υπουργικού Συμβουλίου Σπ. Σαγιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου έχει λάβει σοβαρά υπόψην του κυρίως το κείμενο των 41 βουλευτών που αντιτάσσονται στην επιλογή της κ. Παναρίτη καθώς προέρχονται από όλες τις τάσεις του κόμματος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σε αυτήν την φάση της διαπραγμάτευσης θα ρίξει το βάρος στην εξέλιξη των συζητήσεων με τους εταίρους για την επίτευξη συμφωνίας αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στο προσεχές μέλλον – πιθανότατα μετά την λήξη των διαπραγματεύσεων – θα προχωρήσει στην αντικατάσταση της οικονομολόγου ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν, κυβερνητικοί παράγοντες δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να δηλώσει η ίδια ότι δεν αποδέχεται την πρόταση μετά τις πιέσεις που δέχεται ο Γ. Βαρουφάκης από βουλευτές και κυβερνητικούς παράγοντες αλλά και από το Μαξίμου να τελειώσει «αναίμακτα» η υπόθεση.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου πάντως ανέφεραν ότι στην βραδυνή συνάντηση του Γ. Βαρουφάκη με τον Πρωθυπουργό στο Μ. Μαξίμου που κράτησε 1,5 ώρα δεν συζητήθηκε το θέμα της κυρίας Παναρίτη και πως τους δύο άντρες απασχόλησε κυρίως το θέμα της διαπραγμάτευσης. Μάλιστα κυβερνητικός παράγοντας μετά το πέρας της συνάντησης ερωτώμενος εάν συζητήθηκε ο ορισμός της κ. Παναρίτη στο ΔΝΤ ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έχει πιο σημαντικά θέματα να ασχοληθεί».

Εχουμε σοβαρότερα πράγματα για να ασχοληθούμε, περιορίστηκε να πει ο Γ.Βαρουφάκης μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό για το θέμα Παναρίτη, που προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν τη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας είχε στα χέρια του την επιστολή που υπογράφουν 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -και μάλιστα όλων των τάσεων- μέσω της οπολίας ζητείται η αναστολή διορισμού της κυρίας Παναρίτη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο και οι υπογραφές:

Mε κατάπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η Έλενα Παναρίτη ορίστηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Κι αυτό παρά το ότι η πολιτεία της βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες, τις αντιλήψεις και την πολιτική που πρεσβεύει –και με βάση την οποία εξελέγη– ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια εξέχoυσα εκπρόσωπος της μνημονιακής πολιτικής δεν μπορεί να εκϕράζει τη σημερινή κυβέρνηση. Το ζήτημα δεν είναι συμβολικό, είναι πολιτικό. Είναι μια λάθος απόφαση και ζητάμε την άμεση ανάκλησή της.

Γιώργος Ακριώτης

Λίτσα Πασχαλίδου-Αμανατίδου

Σία Αναγνωστοπούλου

Ελένη Αυλωνίτoυ

Φωτεινή Βάκη

Γιάννα Γαϊτάνη

Στάθης Γιαννακίδης

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη

Κώστας Δερμιτζάκης

Βαγγέλης Διαμαντόπουλος

Ηρώ Διώτη

Ζήσης Ζάννας

Κώστας Ζαχαριάς

Γιάννης Ζερδελής

Μαρία Θελερίτη

Κατερίνα Ιγγλέση

Ηλίας Ιωαννίδης

Αννέτα Καββαδία

Μαρία Κανελλοπούλου

Xρήστος Καραγιαννίδης

Βασιλική Κατριβάνου

Φάνης Κουρεμπές

Bασίλης Κυριακάκης

Δανάη Κωστοπούλου-Τζήκα

Βάσω Λέβα

Νίκος Μανιός

Μάκης Μπαλαούρας

Δημήτρης Μπαξεβανάκης

Ευγενία Ουζουνίδου

Θανάσης Πετράκος

Θανάσης Σκούμας

Γιάννης Σταθάς

Ελένη Σταματάκη

Αϕροδίτη Σταμπουλή

Ελένη Σωτηρίου

Αλεξάνδρα Τσανάκα

Νίκος Φίλης

Δέσποινα Χαραλαμπίδου

Βασίλης Χατζηλάμπρου

Έλενα Ψαρρέα

Γιώργος Ψυχογιός

Σάκης Παπαδόπουλος

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χορό των αντιδράσεων αυτών μπήκε και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης κ. Σπύρος Σπαγιάς, όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας το Βήμα.

«Το θεωρώ ντροπή η κυρία Παναρίτη να εκπροσωπήσει τη χώρας μας στο ΔΝΤ. Είναι απαράδεκτο» δήλωσε στο Βήμα ο κ. Σαγιάς.

«Είναι το πλέον ακατάλληλο και προβληματικό πρόσωπο που μπορεί να επιλεγεί για αυτή τη θέση. Από την αρχή εξέφρασα την αντίθεσή μου» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ο Βαρουφάκης μας την επέβαλε με το ζόρι».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ζήτημα με τον κ. Βαρουφάκη, ο κ. Σαγιάς υπογράμμισε: «όχι αλλά υπάρχει σοβαρό θέμα με την κυρία Παναρίτη».

Σύμφωνα με πληροφορίες για το θέμα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την ίδια την κ.Παναρίτη, χωρίς να έχουν διαρρεύσει περισσότερες πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, με ανάρτηση του ο υπουργός Οικονομικών είχε διαψεύσει μέσω twitter τις φήμες περί παραίτησης του: «Οι φήμες περί επικείμενης παραίτησής μου (για πολλοστή φορά) είναι χονδροειδώς πρόωρες».

«''Μακροπρόθεσμα, όλοι είμαστε νεκροί''», Τ. Μ. Κέινς. (Στο μεταξύ, εκείνοι που νοσταλγούν τις ημέρες της Τρόικα έχουν κολλήσει μαζί μου)», συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Η αντίδραση της Παναρίτη

Η Ελενα Παναρίτη απαντά η ίδια μέσω twitter, διαψεύδοντας δηλώσεις που της αποδίδονται.

Συγκεκριμένα, από σήμερα το πρωί άρχισε να κάνει το γύρο του Ιντερνετ, η «είδηση» ότι η Ελενα Παναρίτη σχολίασε τις αντιδράσεις για την επιλογή της, δηλώνοντας: «Αν δεν με θέλουν εκείνοι μία φορά, εγώ δεν τους θέλω δέκα. Πρόκειται για ανώριμες αντιδράσεις, το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να προασπίσω τα συμφέροντα της χώρας μου όπως κάνω από την πρώτη στιγμή που μπήκα στην διαπραγματευτική ομάδα».

Η ίδια ωστόσο διαψεύδει τη δήλωση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ρητά και κατηγορηματικά: «Δεν έχω κάνει δηλώσεις, μιλάω όταν πρέπει. Λυπάμαι για τους χαρακτηρισμούς. Είναι κρίμα γιατί η κυβέρνηση πρέπει να πετύχει».