Follow us

Δημοσκόπηση της Metron Analysis: Στο πλευρό των αγροτών ο κόσμος, σημαντικότερο πρόβλημα η ακρίβεια

Στο πολιτικό κομμάτι, η Νέα Δημοκρατία προπορεύεται στην εκτίμηση ψήφου με 33,1%, με το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο κόμμα με 14,9% και τον ΣΥΡΙΖΑ τρίτο με 13,3%.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΛΠΗ

Τη δυσαρέσκεια του κόσμου για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στο θέμα της ακρίβειας, το οποίο χαρακτηρίζει Νο.1 πρόβλημα της χώρας, την παιδεία, την εγκληματικότητα, αλλά και τα προβλήματα των αγροτών, για τους οποίους δηλώνει την αλληλεγγύη του, αποτυπώνει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega.

Στο πολιτικό κομμάτι, η Νέα Δημοκρατία προπορεύεται στην εκτίμηση ψήφου με 33,1%, με το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο κόμμα με 14,9% και τον ΣΥΡΙΖΑ τρίτο με 13,3%. Ανάλογη είναι η κατάταξη και στην πρόθεση ψήφου στις Ευρωεκλογές. Ο κόσμος φαίνεται να επιλέγει την αυτοπρόσωπη παρουσία στις κάλπες έναντι της επιστολικής ψήφου, ενώ δημοφιλέστερος αντίπαλος, στο ερώτημα για καταλληλότερος πρόεδρος, έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη (40%) είναι ο... κανένας με 33%.

Διαβάστε Επίσης

Αναλυτικά, ως προς τη συνολική αποτίμηση της κατάστασης της χώρας, το 60% επιμένει ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση, ενώ μόνο το 34% θεωρεί ότι πηγαίνουν προς τη σωστή.

Δημοσκόπηση Metron Analysis

Ως προς τα προβλήματα της χώρας, οι πολίτες εξακολουθούν να αναφέρουν την ακρίβεια και την οικονομία, δείχνοντας πως η "κρίση κόστους ζωής" παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτών.

Δημοσκόπηση Metron Analysis

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δέχεται τα "πυρά" της κοινής γνώμης για τις επιδόσεις της στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλήμάτων: της διαφθοράς, των φυσικών καταστροφών, του πληθωρισμού και της εγκληματικότητας, δηλαδή τα προβλήματα γύρω από τα οποία καταγράφεται μια ιδιαίτερα έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει 73% αρνητικές γνώμες στο θέμα της εγκληματικότητας, 72% στο θέμα του πληθωρισμού, και 70% στο θέμα των φυσικών καταστροφών και της διαφθοράς.

Δημοσκόπηση Metron Analysis

Σημαντικότερα προβλήματα θεωρεί η κοινή γνώμη:

  • την ακρίβεια
  • την οικονομία
  • την ανεργία
  • την εγκληματικότητα
  • και το πολιτικό σύστημα
Δημοσκόπηση Metron Analysis
δημοσκόπηση Metron Analysis
Δημοσκόπηση Metron Analysis

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η κυβέρνηση παίρνει ιδιαίτερα αρνητική βαθμολογία και σε ένα ζήτημα που το θεωρεί "αιχμή" των μεταρρυθμίσεών της, αυτό της παιδείας, καθώς το 65% των πολιτών έχει αρνητική γνώμη για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στον χώρο της παιδείας.

Δημοσκόπηση Metron Analysis

Τέλος, ως προς το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, η κοινή γνώμη παραμένει διχασμένη. Το 51% δηλώνει υπέρ της ίδρυσης παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων και το 45% κατά.

Η πόλωσης ως προς τις ηλικίες έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στη νεολαία (17-27) δηλαδή την ηλικιακή κατηγορία που την αφορά άμεσα το θέμα, η απόρριψη των ιδιωτικών πανεπιστημίων παραμένει πλειοψηφική με το 59% να ειναι κατά, ενώ πιο θετικοί είναι οι άνω των 79.

Αντίστοιχα, ως προς τις επαγγελματικές/κοινωνικές κατηγορίες, έχει σημασία ότι κατεξοχήν απορριπτικοί είναι οι φοιητές, με 68%, που εξηγεί και τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι και οι άνεργοι, με τους μισθωτούς να είναι διχασμένοι και πιο ενθερμους υποστηρικτές τους συνταξιούχους και τους ελευθερους επαγγελματίες / εργοδότες.

Δημοσκόπηση Metron Analysis

Ως προς το θέμα της αλλληλεγγύης προς τους αγρότες, είναι εντυπωσιακά τα ποσοστά υποστήριξης των αιτημάτων των αγροτών, που φτάνουν το 82%, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία (62%) αντιμετωπίζουν θετικά και τις μορφές των κινητοποιήσεων.

δημοσκόπηση Metron Analysis

Ως προς το θέμα για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, έρευνα συνεχίζει να αποτυπώνει την ίδια τάση που είχε καταγραφεί και στη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου. Εξακολουθεί να αποτυπώνεται αρκετά ισχυρή αποδοχή του γάμου (60%), και ταυτόχρονα ισχυρή διαφωνία με την τεκνοθεσία, αν και με μια μικρή υποχώρηση στο 66% από 69% που ήταν τον Ιανουαρίου. Και πάλι αποτυπώνεται ότι ένα από τα θέματα όπου σαφέστατα οι απαντήσεις πολώνονται στον άξονα αριστερά – δεξιά, ιδίως στο θέμα της τεκνοθεσίας όπου πλειοψηφικά υπέρ είναι όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί.

Δημοσκόπηση Metron Analysis

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προπορεύεται με 40% με τον... κανέναν να συγκεντρώνει το 33%. Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης παίρνουν από 5%.

Δημοσκόπηση Metron Analysis

Στην πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές, η ΝΔ συγκεντρώνει το 28,5%, το ΠΑΣΟΚ 11,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 10,4%, το ΚΚΕ 6,8% και η Ελληνική Λύση έπεται με 6,3%.

Δημοσκόπηση Metron Analysis

Ίδια είναι η κατάταξη και στην εκτίμηση ψήφου με τη ΝΔ να παίρνει 36,5%, το ΠΑΣΟΚ 14,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13,3%, το ΚΚΕ 8,7% και η Ελληνική Λύση 8.0%.

Δημοσκόπηση Metron Analysis

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 23 Απρ 2024 | 07:28

Ευρωεκλογές: 12 υπουργοί παίρνουν "φύλλο πορείας" - Γιατί ο Πιερρακάκης πάει Κρήτη και ο Δένδιας Μακεδονία

Εκτός από τους βουλευτές και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, στον αγώνα των ευρωεκλογών μπαίνουν και υπουργοί.

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 22 Απρ 2024 | 20:37

Κοινή επίσκεψη Μητσοτάκη - Ιερώνυμου στον Ωρωπό την Παρασκευή

Μετά την καταδίκη Ιερώνυμου στις επιθέσεις κατά "γαλάζιων" βουλευτών, ο Αρχιεπίσκοπος θα μεταβεί από κοινού με τον Κ. Μητσοτάκη σε δομή της αρχιεπισκοπής.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ 22 Απρ 2024 | 18:34

Στέφανος Κασσελάκης: Θα διανυκτερεύσει στην Αστυπάλαια - Τα μποφόρ δεν τον άφησαν να συνεχίσει για Σύμη-Χάλκη

"Να αναδείξουμε τα προβλήματα των συμπολιτών μας και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ", αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 22 Απρ 2024 | 17:24

Σύσκεψη Μητσοτάκη για τις ευρωεκλογές - Οι 12 υπουργοί που αναλαμβάνουν να "τρέξουν" από μία περιφέρεια

Στη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα και έγινε επισκόπηση των προετοιμασιών που έχουν γίνει για την προεκλογική περίοδο.

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΣΚΡΕΚΑ 22 Απρ 2024 | 13:44

Μητσοτάκης από λαχαναγορά Ρέντη: Συνεχής η μάχη κατά της ακρίβειας - Υπάρχει πτώση τιμών σε αρκετά προϊόντα

Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με εμπόρους για την πορεία των τιμών, τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις επενδύσεις που έχουν γίνει στον τομέα της αποθήκευσης και μεταφοράς αγαθών.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ HUFFPOST GREECE 22 Απρ 2024 | 11:13

Κασσελάκης: Πιστεύω βαθιά στον Θεό - Για τον Παπανώτα αποφάσισα από την πρώτη στιγμή όταν ήμουν στις ΗΠΑ [βίντεο]

Όσον αφορά την απομάκρυνση Παπανώτα, ο κ. Κασσελάκης τόνισε πως είχε πάρει την απόφαση όταν βρισκόταν ακόμα στις ΗΠΑ, αλλά περίμενε να γυρίσει πρώτα στην Ελλάδα.

ΑΡΘΡΟ 22 Απρ 2024 | 10:24

Κασσελάκης στα ΝΕΑ: Η 9η Ιουνίου θα σημάνει το τέλος της αποσταθεροποίησης και την αρχή της μεγάλης ανατροπής

"Οι ευρωεκλογές είναι η μεγάλη ευκαιρία να βάλουν οι πολίτες φρένο στον κατήφορο που μας οδηγεί η κυβέρνηση", λέει σε άρθρο του στα ΝΕΑ ο Στ. Κασσελάκης.

ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΝΔ 22 Απρ 2024 | 10:03

Βγήκαν τα "μαχαίρια" μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς: Ο ψευδοθαυματοποιός, ο διασκεδαστής και τα δεκανίκια

Δύσκολη εξίσωση για τους τρεις, δεδομένου πως η "πίτα" που διεκδικούν να μοιραστούν είναι περί του 35% του εκλογικού σώματος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 22 Απρ 2024 | 08:30

Η συγκινητική αγκαλιά του Στέφανου Κασσελάκη με ηλικιωμένο που έκλαιγε έξω από το νοσοκομείο της Σύρου [βίντεο]

Μία πολύ συγκινητική συνάντηση είχε ο Στέφανος Κασσελάκης με έναν ηλικιωμένο έξω από το νοσοκομείο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΟΙΟΣ ΑΝΤΕΓΡΑΨΕ ΠΟΙΟΝ 21 Απρ 2024 | 20:28

Και ο παπα-Δημήτρης Λουπασάκης του Λυκαβηττού είχε βιώσει το ίδιο "θαύμα" με τον Στέφανο Κασσελάκη στη βάφτισή του [βίντεο]

Ο ιερέας Δημήτρης Λουπασάκης που είχε "εκδιωχθεί" αθόρυβα από τον Λυκαβηττό, είχε αποκαλύψει τα όσα συνέβησαν όταν είχε βαφτιστεί και τα οποία μοιάζουν με όσα είχε αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης.

57 ΧΡΟΝΙΑ 21 Απρ 2024 | 19:40

Κασσελάκης από την Νάξο για την 21η Απρίλη: Βαθιά υπόκλιση στους αγώνες της Αριστεράς

"Τιμούμε τους αγώνες του Μανώλη Γλέζου", ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«ΛΟΓΟΚΛΟΠΗ» 21 Απρ 2024 | 18:09

Τσιόδρας: Η αναφορά Κασσελάκη για τον σταυρό στην κολυμβήθρα είναι αντιγραφή από βιβλίο για τον Παπαδιαμάντη

Ο Δημήτρης Τσιόδρας αναφέρει σε ανάρτησή του ότι το "θαύμα - οιωνός" του Κασσελάκη, είναι "φωτοκόπια μιας παράδοσης που αναφέρεται στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη".

ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ 57 ΧΡΟΝΙΑ 21 Απρ 2024 | 16:22

Τα μηνύματα της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας για την "μαύρη" επέτειο της 21ης Απριλίου

Τι ανέφεραν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα κόμματα για τα 57 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.