Follow us

Metron: Τι πήγε λάθος στις δημοσκοπήσεις και στο exit poll

Δεν εμπιστευτήκαμε τα πρωτογενή μας δεδομένα.Θεωρήσαμε εσφαλμένα ότι θα έπρεπε να σταθμίσουμε το δείγμα ως προς την παράμετρο της ψήφου στις περασμένες εκλογές.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Metron: Τι πήγε λάθος στις δημοσκοπήσεις και στο exit poll

Τους λόγους για τους οποίους, για ακόμη μια φορά, έπεσαν έξω σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών οι δημοσκοπήσεις και τα exit polls, εξηγεί η Metron Analysis.

Η εταιρεία σημειώνει πως οι δημοσκοπήσεις και ευρύτερα οι εκλογικές έρευνες έχουν βαθμό δυσκολίας ο οποίος είναι ανάλογος με την ασάφεια και τη ρευστότητα που υπάρχει κάθε φορά στο πολιτικό κλίμα.

Ως πρόβλημα των δημοσκοπήσεων αναγνωρίζει το γεγονός ότι «στη χώρα μας, υπάρχει μία μεθοδολογική παράδοση, η οποία είναι να σταθμίζουμε το δείγμα μιας έρευνας με βάση τη δήλωση των ερωτωμένων για την κομματική τους προέλευση. Η τεχνική αυτή λειτουργούσε καλά και «διόρθωνε» τα πρωτογενή δεδομένα των ερευνών μας (είτε των προεκλογικών είτε των exit polls) μέχρι και τις Βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου. Όμως η χρήση της στις προεκλογικές έρευνες αλλά και στο χθεσινό exit poll αποδείχθηκε λανθασμένη. Αντί να συμβάλλει στη διόρθωση και σωστή εκτίμηση των δειγματοληπτικών δεδομένων, οδήγησε σε λάθος εκτίμηση».

Οπως σημειώνει, «θεωρήσαμε εσφαλμένα ότι θα έπρεπε να σταθμίσουμε το δείγμα ως προς την παράμετρο της ψήφου στις περασμένες Βουλευτικές εκλογές, επαναλαμβάνοντας μία πρακτική την οποία όπως ήδη αναφέραμε, ασκούσαμε με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια και τουλάχιστον μέχρι την κορύφωση της πολιτικής κρίσης και τεκτονικών αλλαγών που πρόεκυψαν με το δημοψήφισμα».

«Με άλλα λόγια δεν εμπιστευτήκαμε τα πρωτογενή μας δεδομένα και τη μικρή διόρθωση που θα μπορούσαμε να κάνουμε παίρνοντας υπόψη μόνο την ψήφο στο δημοψήφισμα, αλλά τη «βαριά» στάθμιση με βάση την αναφερόμενη ψήφο στις προηγούμενες Βουλευτικές εκλογές. Η στάθμιση αυτή μείωνε σημαντικά την απόσταση των δύο πρώτων κομμάτων».

Η Metron Analysis τονίζει ακόμη:

«Το ίδιο σφάλμα κάναμε και στις προεκλογικές έρευνες, στις οποίες είχαμε εκτός από το επιπρόσθετο πρόβλημα των Αναποφασίστων οι οποίοι όπως φάνηκε και από το exit poll, τελικά ψήφισαν στη μεγάλη τους πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ και το πρόβλημα της αδυναμίας να προβλέψουμε με ακρίβεια την έκταση της αποχής.

»Ακολουθήσαμε δηλαδή, την παραδοσιακή τεχνική στάθμισης, την οποία θα έπρεπε να είχαμε εγκαταλείψει τουλάχιστον γι’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Γιατί το δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη στην αρχή του καλοκαιριού και η προκήρυξη των νέων εκλογών, είχαν ήδη αλλάξει ριζικά το χάρτη της πολιτικής συμμετοχής και είχαν δημιουργήσει ένα ρήγμα ασυνέχειας στο ήδη μεταβαλλόμενο κομματικό σύστημα, το οποίο εξάλλου αποτυπώθηκε και με τη μειωμένη κατά 700.000 περίπου ψηφοφόρους, συμμετοχή.

»Στην απόφαση αυτή οδηγηθήκαμε, γιατί θεωρήσαμε ότι η μεγάλη αποχή, την έκταση της οποίας δεν είχαμε τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε απολύτως και την οποία ως γνωστόν δεν ανακοινώνει κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των εκλογών το Υπουργείο Εσωτερικών όπως γίνεται σε άλλες χώρες, δεν μας επέτρεψε να καταλάβουμε ότι θα έπρεπε να εμπιστευθούμε περισσότερο τα πρωτογενή μας δεδομένα.

»Κάναμε λοιπόν τόσο χθες όσο και στις προεκλογικές μας έρευνες, το ίδιο σφάλμα: να θεωρήσουμε ότι θα έπρεπε να συνεχίσουμε την παραδοσιακή τεχνική της στάθμισης με βάση τις περασμένες βουλευτικές εκλογές αντί να εμπιστευθούμε τα πρωτογενή μας δεδομένα, τα οποία θα μπορούσαμε να έχουμε διορθώσει με μια δημογραφική στάθμιση και με την ψήφο στο δημοψήφισμα».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 03 Οκτ 2023 | 22:09

Η ΝΔ για την επίσκεψη Κασσελάκη στο σπίτι θείας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - "Χυδαίο και προσβλητικό το show"

"Ας πει στον σκηνοθέτη του να αποφεύγει τα σπίτια συγγενών τοπικών βουλευτών τους" προσθέτει η ανακοίνωση της ΝΔ.

ΑΙΧΜΗΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 03 Οκτ 2023 | 22:01

Ο Ηλιόπουλος απαντά στον Βορίδη για το "Φαμελάκη": Ας του πει κάποιος ότι με όρους δημοκρατίας θα έπρεπε να λέγεται "Βαρίδης"

Η απάντηση Ηλιόπουλου στο λογοπαίγνιο Βορίδη με το επίθετο του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου της ΚΟ.

ΤΙ ΕΙΠΕ 03 Οκτ 2023 | 22:01

Νίκος Χαρδαλιάς: Η αγκαλιά με τις κόρες του και το τρυφερό φιλί της συζύγου του, Γιώτας, στο Ζάππειο [Εικόνες]

Στην κεντρική προεκλογική του ομιλία ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς ανέπτυξε τους άξονες του προγράμματος και τις προτεραιότητες του συνδυασμού του και τόνισε τη σημασία των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής.

ΟΛΑ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 03 Οκτ 2023 | 21:03

Δημοσκόπηση Prorata: Μπροστά η ΝΔ με 19% διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ - Δυσπιστία για τον Κασσελάκη

Ποιοι υποψήφιοι έχουν προβάδισμα σε περιφέρεια Αττικής και Δήμο Αθηναίων - Αναλυτικά όλα τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Prorata.

ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ 03 Οκτ 2023 | 20:12

Κασσελάκης: Αποκάλυψη για το σόου με τις λάσπες - Το σπίτι που έβγαλε τα παπούτσια του είναι της θείας βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε να βγάζει τα παπούτσια του πριν μπει σε σπίτι που φέρεται να είναι το πατρικό της θείας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου

ΣΤΗΝ ΕΡΤ 03 Οκτ 2023 | 19:53

Βορίδης: "Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καλύτερο τέλος για την Αριστερά από την επικράτηση Κασσελάκη" [Βίντεο]

"Όταν ηττώνται από έναν άνθρωπο που δεν έχει καμία σχέση με τον χώρο, είναι αποτέλεσμα ιδεολογικής χρεοκοπίας" είπε ο υπουργός Επικρατείας

VIRAL 03 Οκτ 2023 | 19:46

Βίντεο έπος: Στα βήματα του Μπέου - Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος υπόσχεται να κάνει την Καλαμαριά... Μόντε Κάρλο

Ο Γιώργος Κόκκας, με βίντεο στο ΤικΤοκ, ούτε λίγο ούτε πολύ υπόσχεται να μετατραπεί η Καλαμαριά σε... Μόντε Κάρλο.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ 03 Οκτ 2023 | 19:32

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τον CEO της DeepMind για την Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανάγκη πλαισίου δεοντολογίας και ασφάλειας

Η Ελλάδα σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας DeepMind, Demis Hassabis μπορεί να επωφεληθεί σε πολλούς τομείς από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 03 Οκτ 2023 | 18:44

Σκληρή κόντρα Ιωακειμίδη - Σγουρού για τις αναρτήσεις Χατζάρα - "Δεν υπάρχει θέση για νοσταλγούς του Ολοκαυτώματος"

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Ιωακειμίδης χαρακτήρισε "φασιστικές και ρατσιστικές" αναρτήσεις στο facebook του Σπύρου Χατζάρα

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΑΚΑ 03 Οκτ 2023 | 18:31

"Νεύρα" Καραμανλή για Κασσελάκη: Μην ενημερώνεστε από εκπομπές ελαφριάς ψυχαγωγίας - Να ζητήσετε προανακριτική για Τέμπη

Ο Κ. Καραμανλής αποκάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη "άξιο συνεχιστή του πολιτικού τυχοδιωκτισμού του προκατόχου του, Αλέξη Τσίπρα".

ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 03 Οκτ 2023 | 18:09

Νίκος Χαρδαλιάς: Η αποκάλυψη για την περιπέτεια με την υγεία του - "Το έπαθα μετά από έξι μέρες αγρυπνίας - Δεν φοβήθηκα"

Ο Νίκος Χαρδαλιάς μίλησε για τη σοβαρή περιπέτεια με την υγεία του, που αντιμετώπισε πριν από δύο χρόνια - Όπως αποκάλυψε, μετά την επέμβαση, παίρνει αγωγή και αθλείται.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΓΚΛΕΤΣΟ 03 Οκτ 2023 | 17:58

Δημοσιογράφος Αυγής για Κασσελάκη: Λέει δεν θέλει σόου και κάνει πλάνα με φτυάρι - Ο αρχηγός δεν είναι μόνο για TikTok

"Προσπαθεί να κάνει το αδιαμεσολάβητο, να επικοινωνεί με τον κόσμο μέσω social media", είπε ο δημοσιογράφος Νίκος Σβέρκος για τον Στέφανο Κασσελάκη

ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 03 Οκτ 2023 | 17:53

Γιατί οι οπαδοί του Κώστα Πελετίδη τον αποθεώνουν στο Twitter: "Δεν βρίσκω λόγο να μην είναι πρωθυπουργός" [Βίντεο]

Ο δήμαρχος της Πάτρας (με τη στήριξη του ΚΚΕ) ανέβασε στη σελίδα του στο Facebook, ένα βίντεο με το οποίο εξηγεί πώς κατάφερε να μετατραπεί το Παμπελοποννησιακό Στάδιο ξανά σε λειτουργικό.