Metron: Τι πήγε λάθος στις δημοσκοπήσεις και στο exit poll

Δεν εμπιστευτήκαμε τα πρωτογενή μας δεδομένα.Θεωρήσαμε εσφαλμένα ότι θα έπρεπε να σταθμίσουμε το δείγμα ως προς την παράμετρο της ψήφου στις περασμένες εκλογές.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Metron: Τι πήγε λάθος στις δημοσκοπήσεις και στο exit poll

Τους λόγους για τους οποίους, για ακόμη μια φορά, έπεσαν έξω σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών οι δημοσκοπήσεις και τα exit polls, εξηγεί η Metron Analysis.

Η εταιρεία σημειώνει πως οι δημοσκοπήσεις και ευρύτερα οι εκλογικές έρευνες έχουν βαθμό δυσκολίας ο οποίος είναι ανάλογος με την ασάφεια και τη ρευστότητα που υπάρχει κάθε φορά στο πολιτικό κλίμα.

Ως πρόβλημα των δημοσκοπήσεων αναγνωρίζει το γεγονός ότι «στη χώρα μας, υπάρχει μία μεθοδολογική παράδοση, η οποία είναι να σταθμίζουμε το δείγμα μιας έρευνας με βάση τη δήλωση των ερωτωμένων για την κομματική τους προέλευση. Η τεχνική αυτή λειτουργούσε καλά και «διόρθωνε» τα πρωτογενή δεδομένα των ερευνών μας (είτε των προεκλογικών είτε των exit polls) μέχρι και τις Βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου. Όμως η χρήση της στις προεκλογικές έρευνες αλλά και στο χθεσινό exit poll αποδείχθηκε λανθασμένη. Αντί να συμβάλλει στη διόρθωση και σωστή εκτίμηση των δειγματοληπτικών δεδομένων, οδήγησε σε λάθος εκτίμηση».

Οπως σημειώνει, «θεωρήσαμε εσφαλμένα ότι θα έπρεπε να σταθμίσουμε το δείγμα ως προς την παράμετρο της ψήφου στις περασμένες Βουλευτικές εκλογές, επαναλαμβάνοντας μία πρακτική την οποία όπως ήδη αναφέραμε, ασκούσαμε με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια και τουλάχιστον μέχρι την κορύφωση της πολιτικής κρίσης και τεκτονικών αλλαγών που πρόεκυψαν με το δημοψήφισμα».

«Με άλλα λόγια δεν εμπιστευτήκαμε τα πρωτογενή μας δεδομένα και τη μικρή διόρθωση που θα μπορούσαμε να κάνουμε παίρνοντας υπόψη μόνο την ψήφο στο δημοψήφισμα, αλλά τη «βαριά» στάθμιση με βάση την αναφερόμενη ψήφο στις προηγούμενες Βουλευτικές εκλογές. Η στάθμιση αυτή μείωνε σημαντικά την απόσταση των δύο πρώτων κομμάτων».

Η Metron Analysis τονίζει ακόμη:

«Το ίδιο σφάλμα κάναμε και στις προεκλογικές έρευνες, στις οποίες είχαμε εκτός από το επιπρόσθετο πρόβλημα των Αναποφασίστων οι οποίοι όπως φάνηκε και από το exit poll, τελικά ψήφισαν στη μεγάλη τους πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ και το πρόβλημα της αδυναμίας να προβλέψουμε με ακρίβεια την έκταση της αποχής.

»Ακολουθήσαμε δηλαδή, την παραδοσιακή τεχνική στάθμισης, την οποία θα έπρεπε να είχαμε εγκαταλείψει τουλάχιστον γι’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Γιατί το δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη στην αρχή του καλοκαιριού και η προκήρυξη των νέων εκλογών, είχαν ήδη αλλάξει ριζικά το χάρτη της πολιτικής συμμετοχής και είχαν δημιουργήσει ένα ρήγμα ασυνέχειας στο ήδη μεταβαλλόμενο κομματικό σύστημα, το οποίο εξάλλου αποτυπώθηκε και με τη μειωμένη κατά 700.000 περίπου ψηφοφόρους, συμμετοχή.

»Στην απόφαση αυτή οδηγηθήκαμε, γιατί θεωρήσαμε ότι η μεγάλη αποχή, την έκταση της οποίας δεν είχαμε τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε απολύτως και την οποία ως γνωστόν δεν ανακοινώνει κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των εκλογών το Υπουργείο Εσωτερικών όπως γίνεται σε άλλες χώρες, δεν μας επέτρεψε να καταλάβουμε ότι θα έπρεπε να εμπιστευθούμε περισσότερο τα πρωτογενή μας δεδομένα.

»Κάναμε λοιπόν τόσο χθες όσο και στις προεκλογικές μας έρευνες, το ίδιο σφάλμα: να θεωρήσουμε ότι θα έπρεπε να συνεχίσουμε την παραδοσιακή τεχνική της στάθμισης με βάση τις περασμένες βουλευτικές εκλογές αντί να εμπιστευθούμε τα πρωτογενή μας δεδομένα, τα οποία θα μπορούσαμε να έχουμε διορθώσει με μια δημογραφική στάθμιση και με την ψήφο στο δημοψήφισμα».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 27 Ιαν 2022 | 13:43

Πρόταση μομφής: Τι είναι και ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί - Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής

Για να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Α. Τσίπρας θα πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 151 βουλευτές.

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ Η ΑΓΚΥΡΑ 27 Ιαν 2022 | 13:41

Οι εναλλακτικές της Τουρκίας για μαχητικά που θα "κοντράρουν" τα Rafale εάν χάσει και τα F-16

Σε αδιέξοδο η Τουρκία, μετά την απόκτηση των Rafale από την Ελλάδα.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 27 Ιαν 2022 | 13:18

Η απάντηση της κυβέρνησης στην πρόταση μομφής: Κίνηση εντυπωσιασμού - Ο Τσίπρας βλέπει την πολιτική του απήχηση να φθίνει

"Το δικό μας μέτρο σύγκρισης δεν είναι το αποτυχημένο χθες που ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται να επαναφέρει", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας την πρόταση μομφής.

ΚΑΡΦΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 27 Ιαν 2022 | 13:00

Εξαλλος ο Πατούλης: Δεν φταίω εγώ για το φιάσκο - "Αλλος τα έκανε θάλασσα" - Εγώ έκλεισα τα σχολεία...

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης περνάει στην αντεπίθεση. Αρνείται τις ευθύνες για το φιάσκο με την κακοκαιρία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 27 Ιαν 2022 | 12:59

Γεωργιάδης για κακοκαιρία "Ελπίς": Από το "όλα καλά", μέχρι το "όλα μαύρα" υπάρχει απόσταση

Οι ευθύνες ανάμεσα σε Αττική Οδό και Τροχαία θα αποδειχθούν στην αρμόδια επιτροπή που θα διερευνήσει τα γεγονότα, είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 27 Ιαν 2022 | 12:33

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατάθεσε ο Τσίπρας στη Βουλή: "Εχει έρθει η ώρα να φύγετε"

"Καταθέτω πρόταση μομφής εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης από τη μεταπολίτευση. Εχει έρθει η ώρα να φύγετε", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 27 Ιαν 2022 | 11:37

ΚΥΣΕΑ: Τέλος ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Στ. Κολοκούρης - Ολες οι αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Όλες οι αλλαγές σε Πυροσβεστική και Ένοπλες Δυνάμεις. Αλλάζει ο αρχηγός της Π.Υ., Στέφανος Κολοκούρης.

ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ 27 Ιαν 2022 | 11:30

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος: Τιμάμε τα εκατομμύρια θύματα της ναζιστικής φρίκης

Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου έγραψε στο Twitter με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος: Τιμάμε τα εκατομμύρια θύματα της ναζιστικής φρίκης.

"ΝΑ ΜΑΥΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ" 27 Ιαν 2022 | 11:13

"Δήμαρχοι για βαφτίσια, ρουσφέτια και πανηγύρια" - Ποιους καρφώνει το κύριο άρθρο της "Καθημερινής"

Δήμαρχοι για βαφτίσια έχει τίτλο το κύριο άρθρο της Καθημερινής και μας καλεί να προσέχουμε... τι ψηφίζουμε.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ 27 Ιαν 2022 | 10:18

Η Δόμνα Μιχαηλίδου για τα στερεότυπα: Οταν πήγα να παραλάβω το υπουργείο, νόμιζαν ότι ήμουν η γραμματέας...

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, παραχώρησε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στον Γρηγόρη Αρναούτογλου. Γιατί δεν δημοσιεύτηκε το όνομα του ορφανοτροφείου - κολαστηρίου.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΕΛΠΙΣ 27 Ιαν 2022 | 09:48

Καρφιά Πατούλη: Δεν είμαι η Πολιτική Προστασία - Να αναλάβουν όλοι με ανδρεία τις ευθύνες τους όπως εγώ

"Να βγουν όλοι με ανδρεία να αναλάβουν τις δίκες τους ευθύνες όπως τις αναλαμβάνω εγώ", δήλωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ 27 Ιαν 2022 | 09:28

Νευρική η πρώτη δήλωση Ερντογάν για τα Rafale: Πρέπει να ενισχυθούμε, η Ελλάδα κάνει διάφορους υπολογισμούς στην περιοχή

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε νευρικά ότι η Ελλάδα αγοράζει "διάφορα από τη Γαλλία" και τόνισε: "Πρέπει να ενισχυθούμε".

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΙΝΑΛ 27 Ιαν 2022 | 08:07

Ανδρουλάκης: Μισή η συγγνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη

"Για άλλη μια φορά, ο κ. Μητσοτάκης ζητά συγγνώμη κατόπιν εορτής" σημειώνει ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.