Follow us

Μετσόλα κατά Τουρκίας στην πρώτη της ομιλία: "Δεν μπορούμε να είμαστε ενωμένοι όσο η Κύπρος είναι διαιρεμένη"

"Δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε πραγματικά ενωμένοι όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη", είπε στην πρώτη ομιλία της Ρομπέρτα Μέτσολα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ρομπέρτα Μέτσολα ομιλία

Με αιχμές κατά της Τουρκίας και δίνοντας έμφαση στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού ήταν η πρώτη ομιλία της Ρομπέρτα Μέτσολα, μετά την ανάδειξή της στη θέση της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η νέα πρόεδρος του ΕΚ, κατά την ομιλία της αμέσως μετά την εκλογή της έκανε αναφορά στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα του σχεδίου του ΟΗΕ. "Δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε πραγματικά ενωμένοι όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη", είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε Επίσης

Συγκεκριμένα ανέφερε: "Η Ευρώπη έχει μια κληρονομιά πολέμου, αλλά και θεραπείας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την εμπειρία για να βοηθήσουμε τις προσπάθειες για το τέλος στη διαίρεση στην τελευταία διαιρεμένη χώρα της ΕΕ - την Κύπρο - υπό την αιγίδα του σχεδίου του ΟΗΕ. Δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε πραγματικά ενωμένοι όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη" υπογράμμισε.

Η δήλωση Μετσόλα είναι σε πλήρη αντίθεση με την επιδίωξη της Τουρκίας για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, κάτι που ευθέως καταστρατηγεί τη διεθνή νομιμότητα.

Μπορώ να πετύχω συναινέσεις μεταξύ των εποικοδομητικών δυνάμεων της Ευρώπης

Στην πρώτη της ομιλία ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ρομπέρτα Μέτσολα αναφέρθηκε στην κληρονομιά που άφησε ο προκάτοχός της, ο εκλιπών Ντάβιντ Σασόλι, και στις κοινές αξίες της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης και την δυνατότητα της Ευρώπης να έχει ένα δικό της μονοπάτι στον κόσμο.

Χρειάζεται να ακολουθήσουμε την πολιτική της ελπίδας και την υπόσχεση της ΕΕ, αναβιώνοντας την πίστη και τον ενθουσιασμό, πρόσθεσε.

Κάλεσε τους συναδέλφους της να πολεμήσουν μαζί κατά των αφηγημάτων κατά της ΕΕ που προωθούνται και διαχέονται τόσο εύκολα, με τη κρίση να προκαλεί κυνισμό και "φτηνές λύσεις" όπως ο εθνικισμός, ο αυταρχισμός και ο απομονωτισμός.

Η Ευρώπη, τόνισε, είναι ακριβώς το αντίθετο, είναι το να στεκόμαστε από κοινού ο ένας για τον άλλο, υπερασπίζοντας τις αρχές των μητέρων και των πατέρων της Ευρώπης που έφεραν την ήπειρο από το ολοκαύτωμα στην ελπίδα και στην ευημερία.

Τόνισε πως το Κοινοβούλιο είναι σημαντικό για όλους τους ευάλωτους, τους καταπιεσμένους, τις γυναίκες, όσους κινδυνεύουν από φυσικές καταστροφές, τους αγρότες, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, αυτούς που αντιμετωπίζουν διακρίσεις λόγω θρησκείας, χρώματος και φύλου.

"Η γενιά μου", τόνισε, "δεν βλέπει παλιά και νέα Ευρώπη", καθώς ανήκει στους πρώτους της γενιάς του Εράσμους και στους τελευταίους της γενιάς του Βάτσλαβ Χάβελ, και για αυτό αντιλαμβάνεται πως ισότητα δεν είναι το ίδιο με την ομοιομορφία και πως η Ευρώπη πρέπει να βγει από τη φούσκα των Βρυξελλών και του Στρασβούργου.

Ποια είναι η Ρομπέρτα Μέτσολα

Νέα, δραστήρια, ευρωβουλευτής από το 2013 και γνωστή για τις ακραία συντηρητικές θέσεις που έχει προωθήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Μαλτέζα Ρομπέρτα Μέτσολα ανέλαβε και επισήμως από σήμερα την θέση του εκλιπόντος Νταβίντ Σασόλι.

Η Ρομπέρτα Μετσόλα εξελέγη νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την πρώτη ψηφοφορία με με 458 ψήφους από 618 έγκυρες.

Ρομπέρτα Μέτσολα ομιλία

Η 43χρονη Μέτσολα, που ανήκει στην πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, γίνεται η τρίτη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού που θα καθίσει στην θέση του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα θα αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ολοκληρώνοντας μια εκστρατεία κατά την οποία παρουσιάστηκε ως μια νεαρή αλλά έμπειρη γυναίκα ηγέτης που μπορεί να εμπνεύσει και να οικοδομήσει συναίνεση στις τεταμένες πολιτικές διαφορές της Ευρώπης.

Διαβάστε Επίσης

Ωστόσο, χρειάστηκε μέχρι τις τελευταίες στιγμές να δώσει εγγυήσεις ειδικά προς την ευρωομάδα των σοσιαλιστών ευρωβουλευτών που συνέχισε να εκφράζει φόβους ότι η δεν θα εκπροσωπηθούν δίκαια υπό την Μέτσολα. Ειδικότερα, το αγκάθι γύρω από το κατά πόσο η Μέτσολα μπορεί να λειτουργήσει ενωτικά έχει να κάνει με τις θέσεις της κατά των αμβλώσεων την ώρα που η ΕΕ προωθεί μια εντελώς διαφορετική πολιτική.

Μέτσολα και Σαρλ Μισέλ
Η Ρομπέρτα Μέτσολα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η άνοδός της ενισχύθηκε από την ισχυρή υποστήριξη από το μεγάλο κεντροδεξιό και συντηρητικό σώμα του Κοινοβουλίου, καθώς και από πολλούς κεντρώους. Άλλωστε, θεωρήθηκε η "μόνη σοβαρή υποψηφιότητα" για την θέση από πολλούς αξιωματούχους.

Η τρίτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του θεσμού

Άλλες δυο γυναίκες έχουν διατελέσει πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι Γαλλίδες πολιτικοί Σιμόν Βέιλ, μέλος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που ήταν πρόεδρος το διάστημα 1979 - 1982 και η Νικόλ Φοντέν, του ΕΛΚ, που ήταν πρόεδρος το διάστημα 1999 - 2002.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ 17 Μαϊ 2022 | 15:58

Τουρκία: Προκλητική NAVTEX για ασκήσεις με πυρά σε Ικαρία, Άνδρο, Μύκονο

Η Τουρκία ανακοίνωσε NAVTEX που δεσμεύει θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ικαρίας, Άνδρου και Μυκόνου, για ασκήσεις με πυρά.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 17 Μαϊ 2022 | 15:57

Φινλανδία: Συντριπτικό "ναι" από το κοινοβούλιο για ένταξη στο ΝΑΤΟ - 188 ψήφοι υπέρ, μόλις 8 κατά

"Αγκάθι" στο αίτημα ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ οι απειλές Ερντογάν για ΝΑΤΟ.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 17 Μαϊ 2022 | 13:34

"Όχι σε όλα" από τον ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θέλει ούτε να αγοράσουμε F-35 ούτε να πάρει F-16 η Τουρκία

Αρνητικός στην πώληση των F-16 στην Τουρκία, αλλά και στην αγορά των F-35 από την Ελλάδα εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 17 Μαϊ 2022 | 12:01

Η Ελλάδα εξοπλίζεται με μαχητικά F-35: Πότε θα τα παραλάβουμε, πόσο κοστίζουν και οι διαφορές με την προμήθεια Rafale

Η ολοένα και πιο σφιχτή σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ φέρνει πιο κοντά την χώρα μας στην απόκτηση των μαχητικών 5ης γενιάς F-35, γέρνοντας τις ισορροπίες στο Αιγαίο υπέρ της Αθήνας.

ΙΣΧΥΡΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ 17 Μαϊ 2022 | 11:10

Μπορέλ για ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας: Ελπίζω το ΝΑΤΟ να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Τουρκίας

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε πως ελπίζει να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις της Τουρκίας, και να προχωρήσει η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 17 Μαϊ 2022 | 09:49

Πελώνη: Η Ελλάδα θα στείλει σύντομα επιστολή στις ΗΠΑ για αγορά σμήνους F-35

Επιστολή αιτήματος προς τις αμερικάνικες αρχές ώστε σταδιακά να αρχίσει η συζήτηση και η διαπραγμάτευση για τους όρους αγοράς F-35. Οι δηλώσεις της Α. Πελώνη.

ΜΕΡΑ Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ 17 Μαϊ 2022 | 09:26

Τουρκικά ΜΜΕ: Επίδειξη δύναμης οι συναντήσεις Μητσοτάκη στις ΗΠΑ - Δείχνουν το βάρος της Ελλάδας

"Οι συναντήσεις Μητσοτάκη είναι επίδειξη δύναμης, και δείχνουν το βάρος της Ελλάδας στις ΗΠΑ" αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 17 Μαϊ 2022 | 08:54

ΗΠΑ: Συνάντηση Μπλίνκεν - Τσαβούσογλου στη σκιά της επίσκεψης Μητσοτάκη

Συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό ομόλογό του θα πραγματοποιηθεί στην Νέα Υόρκη.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 17 Μαϊ 2022 | 08:29

Μπακασέτας: "Ευγνώμων για την αγάπη που μου δείξατε"

Την ευγνωμοσύνη του προς τους φιλάθλους της Τράμπζονσπορ εξέφρασε μέσω ανάρτησής του ο Έλληνας μεσοεπιθετικός.

«ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ» 17 Μαϊ 2022 | 07:28

Καλοπιάνει τους Τούρκους ο Στόλτενμπεργκ για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ: "Να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες"

"Η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος και οι όποιες ανησυχίες (της) για την ασφάλεια πρέπει να απαντηθούν" ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 16 Μαϊ 2022 | 23:29

ΝΑΤΟ: Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ - Τσαβούσογλου - "Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος"

"Οποιεσδήποτε ανησυχίες για την ασφάλεια πρέπει να αντιμετωπιστούν. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι σε αυτή την ιστορική στιγμή" ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ GEORGETOWN 16 Μαϊ 2022 | 19:34

Μητσοτάκης: Θα γυρίσει μπούμερανγκ στην Τουρκία η άρνησή της για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Λάθος χαρακτήρισε την τακτική της Τουρκίας ο Κ. Μητσοτάκης στο πανεπιστήμιο Georgetown University

ΤΙ ΜΕΤΕΔΩΣΕ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ 16 Μαϊ 2022 | 16:13

ΝΑΤΟ: Άρχισε το παζάρι με Σουηδία και Φινλανδία ο Ερντογάν - Ζητάει να του εκδώσουν 33 "τρομοκράτες"

Η Τουρκία λέει πως είχαν διασυνδέσεις με μαχητές του PKK ή με τον μουσουλμάνο ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν