Μετωπική αστυνομικών-Τόσκα μετά το απαγορευτικό στα Εξάρχεια

Τριγμούς στην Ελληνική Αστυνομία και επιβεβαίωση της θεωρίας του… άβατου, επιφέρει η διαταγή απαγόρευσης της εκδήλωσης των αστυνομικών στα Εξάρχεια.

Μετωπική αστυνομικών-Τόσκα μετά το απαγορευτικό στα Εξάρχεια

Τριγμούς στην Ελληνική Αστυνομία και επιβεβαίωση της θεωρίας του… άβατου, επιφέρει η διαταγή απαγόρευσης της εκδήλωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων στην Πλ. Εξαρχείων.

Μεγάλο ζήτημα είναι για τους επικεφαλής αξιωματικούς να φανούν «συνεπείς» στην τήρηση της συγκεκριμένης απόφασης, αφού ναι μεν οι συνδικαλιστές αστυνομικοί δηλώνουν πως θα πειθαρχήσουν σε αυτή και θα ματαιώσουν την εκδήλωση, ωστόσο καλούνται να αποτρέψουν και τις συγκεντρώσεις που έχουν εξαγγείλει μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου στο ίδιο σημείο. «Δεν μπορείς να απαγορεύεις εκδήλωση αστυνομικών ‘εκτός έδρας’ και να επιτρέπεις ή αφήνεις συγκέντρωση αναρχικών ‘εντός έδρας’» δηλώνουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.. Στην περίπτωση που οι αντιεξουσιαστές προβούν στην δική τους εκδήλωση χωρίς κανείς να τους αποτρέψει ή συλλάβει τους διοργανωτές της, τότε ενισχύεται η άποψη περί άβατου στα Εξάρχεια, αναφέρουν κύκλοι του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι συνέπειες της κίνησης της ΠΟΑΣΥ, θα φανούν το επόμενο χρονικό διάστημα, υποστηρίζουν αξιωματικοί της αστυνομίας, καθώς ανησυχούν για «δράσεις» εναντίον μεμονωμένων αστυνομικών και αύξησης της έντασης και σφοδρότητας επιθέσεων εναντίον αστυνομικών δυνάμεων. Παράλληλα θεωρούν ότι η συνδικαλιστική ενέργεια «συσπείρωσε» συλλογικότητες του αναρχικού χώρου που βρίσκονταν σε διάσταση, εναντίον του ένστολου «κοινού εχθρού». Την ίδια ώρα διαπιστώνεται το οξύμωρο σχήμα, ότι οι ανακοινώσεις των συγκεντρώσεων των αντιεξουσιαστών αποτέλεσαν την αφορμή και δικαιολογία της έκδοσης διαταγής απαγόρευσης της συγκέντρωσης της ΠΟΑΣΥ, υπό τον κίνδυνο «διατάραξης της δημόσιας ασφάλειας και κοινωνικής ειρήνης». Ουσιαστικά, η γρήγορη αντίδραση αναρχικών συλλογικοτήτων να εξαγγείλουν αντισυγκεντρώσεις, έδωσαν την αιτιολογία του κινδύνου «συνύπαρξης» με τους ένστολους καθώς τα πιθανά στιγμιότυπα αντιπαράθεσης θα έκαναν τον γύρο του κόσμου και θα αμαύρωναν την εικόνα της χώρα διεθνώς.

«Αν δεν υπήρχαν ανακοινώσεις συγκεντρώσεων αναρχικών, με ποια αιτιολογία θα βγάζαμε διαταγή απαγόρευσης; Αν έμεναν ‘βουβοί’ και έβγαινε απαγόρευση μόνο για την εκδήλωση των αστυνομικών, τότε η ‘ταμπέλα’ περί άβατου των Εξαρχείων θα γινόταν τεράστια».

Ο κ. Τόσκας σε σχετικές δηλώσεις του στο ΑΠΕ, πως η απαγόρευση επιβεβαιώνει το άβατο, είπε: «Μα αυτή είναι η επιδίωξη αυτής της συγκέντρωσης. Να απαγορευτεί και να παρουσιαστεί μετά σαν επιβεβαίωση του άβατου. Εάν η ΠΟΑΣΥ ήθελε πράγματι να συμβάλει σε ένα διάλογο για τα Εξάρχεια, θα μπορούσε να ξεκινήσει με μια εκδήλωση κάπου αλλού. Γνωρίζουν ότι με την επιλογή τους το πλέον πιθανό είναι ότι θα πυροδοτήσουν εντάσεις. Για κάποιον που πράγματι ενδιαφέρεται για την κοινωνική ειρήνη δεν το κάνει. Θα έπρεπε να διευκολύνουν τις προσπάθειες που γίνονται, με την αντιμετώπιση των ναρκωτικών στην περιοχή και τις άλλες ενέργειες και όχι να ρίχνουν βενζίνη στη φωτιά. Δεν είναι συνδικαλιστική πρακτική αυτή».

Η διαταγή απαγόρευσης προκάλεσε τον «πόλεμο» ανακοινώσεων ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. Πρώτη ξεκινά τον «χορό» η Ν.Δ. αναφέροντας ότι για πρώτη φορά υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση ότι τα Εξάρχεια αποτελούν άβατο και τονίζει ότι «ο κ. Τόσκας αν είχε στοιχειώδη ευθιξία σήμερα θα έπρεπε να παραιτηθεί. Αλλά προφανώς ακολουθεί το παράδειγμα του κ. Τσίπρα...». Το υπουργείο απαντά: «Η Νέα Δημοκρατία θέλει να κρυφτεί, αλλά πλέον δεν μπορεί. Υποθάλπει τεχνητές κρίσεις με μορφή «ανταρτοπολέμου» προσβλέποντας σε μικροκομματικά οφέλη. Οι προσπάθειές της πέφτουν στο κενό. Η χώρα θα προχωρήσει. Οι πολίτες καταλαβαίνουν».

Ακολουθεί ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: «Η ΝΔ και ο πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρούσαν τις προηγούμενες μέρες να πείσουν ότι δεν έχουν σχέση με την συγκέντρωση της ΠΟΑΣΥ στα Εξάρχεια. Σήμερα, και λίγα μόλις λεπτά μετά την απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής για την απαγόρευση της συγκέντρωσης, με ανακοίνωσή της, η ΝΔ επιβεβαιώνει ποιος ήταν ο εμπνευστής και διοργανωτής της προβοκάτσιας. Αυτό το ξέραμε και δεν μας εκπλήσσει. Όμως, το να μιλά για αυταρχισμό η πολιτική δύναμη που είχε διαλύσει βιαίως δεκάδες ειρηνικές συγκεντρώσεις πολιτών, είχε χρησιμοποιήσει άσκοπα τόνους χημικών και λειτουργεί ως πλυντήριο της Χρυσής Αυγής, ξεπερνάει ακόμη και το δικό της όριο αυτοεξευτελισμού».

Η Ν.Δ. ανταπαντά: «Ο κ. Τόσκας μέσα στην απελπισία του προκαλεί την κοινή λογική. Η ελληνική κοινωνία δεν ανέχεται τόση ανικανότητα. Ας βρει την στοιχειώδη ευθιξία να παραιτηθεί».

Ο κ. Τόσκας επανέρχεται: «Πρέπει επιτελούς η Νέα Δημοκρατία να πει την αλήθεια. Έφτασαν στο έσχατο σημείο της πολιτικής υποκρισίας σερνόμενοι από ακροδεξιές αντιλήψεις. Οι ένστολοι ασχολούνται με τα καθήκοντα τους με τον καλύτερο τρόπο και δεν τους ακούν. Το ψέμα της ΝΔ έχει κοντά ποδάρια. Έχουν παραιτηθεί από την κοινή λογική».

Αντίδραση από ΠΟΑΣΥ

Για την απαγόρευση της συγκέντρωσης τους, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Γρηγόρης Γερακαράκος δήλωσε: «Θεωρούμε ότι αυτό γίνεται για να μην έρθει ο απλός κόσμος στην εκδήλωση που τυγχάνει αυξημένης συμμετοχής. Έχουμε δώσει όρκο να υπηρετήσουμε το νόμο και το Σύνταγμα και εύλογα θα πειθαρχήσουμε σε οποιαδήποτε απόφαση απαγόρευσης. Θα πρέπει όμως να απολογηθεί η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό γιατί απαγορεύει μια καθ’ όλα νόμιμη μέσα σε δημοκρατικά πλαίσια εκδήλωση διαλόγου». Ως προς τις προσωπικές αιχμές που εξαπέλυσε ο κ. Τόσκας, ο κ. Γερακαράκος είπε: «Καθένας είναι υπεύθυνος για το τι λέει και τι πράττει. Και ο κ. Τόσκας θα πρέπει να μας πει τι έχει κάνει για το θέμα των Εξαρχείων».

Με ανακοίνωσή της η ΠΟΑΣΥ μεταξύ άλλων αναφέρει: «Την ούτως ή άλλως προαναγγελθείσα απαγόρευση της ανοιχτής συγκέντρωσής μας, στην Πλατεία Εξαρχείων, εμείς οι Έλληνες Αστυνομικοί που έχουμε ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα και υπακοή στους νόμους του Κράτους, ασφαλώς θα υπακούσουμε. Ας έχουν οι διοικούντες ολόκληρη την ευθύνη της δικής τους δειλίας. Η επιδίωξή μας να ξεκινήσει επιτέλους διάλογος για ένα θέμα που όλοι γνωρίζουν και υποκρίνονται τον ανήξερο, θα επιτευχθεί αν όχι αύριο, λίγο αργότερα. Δεν θα έχουν οι διοικούντες για πολλές φορές το σθένος να ακυρώνουν ή και να καταργούν τον διάλογο. Είμαστε περήφανοι για την πρωτοβουλία μας, την οποία την υποστηρίζει η πλειονότητα της Ελληνικής Κοινωνίας. Τα θέματα λύνονται με διάλογο και δημοκρατικές διαδικασίες τις οποίες πιστεύουμε και υπηρετούμε παντοτινά». Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΠΟΑΣΥ αναμένεται να εξαγγείλει νέες εκδηλώσεις διαλόγου σε άλλα «άβατα» της Αττικής, σε άλλες περιοχές, όπως το Μενίδι…

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ ΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ 14 Σεπ 2020 | 08:04

"Εβρεξε" μολότοφ από 30 κουκουλοφόρους τη νύχτα στη Χαριλάου Τρικούπη

Στη διμοιρία των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη στην Αθήνα επιτέθηκαν άγνωστοι οι οποίοι έριξαν βόμβες μολότοφ.

ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ 07 Σεπ 2020 | 21:35

Απίστευτο: Εκλεψαν το όπλο υπαστυνόμου της φρουράς του πρωθυπουργού

Έκλεψαν όπλο από υπαστυνόμο της φρουράς του πρωθυπουργού, στα Εξάρχεια

ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΠΑΟΚ 06 Σεπ 2020 | 12:25

Καλλιθέα: Άγρια επεισόδια με 200 χούλιγκαν να επιτίθενται σε αστυνομικούς - Δύο τραυματίες [Εικόνες]

Χούλιγκαν επιτέθηκαν σε αστυνομικούς στης Καλλιθέα με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο εξ αυτών από τα επεισόδια

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥΣ 04 Σεπ 2020 | 07:48

Εξιχνιάστηκε η δολοφονική συμπλοκή στην οδό Μενάνδρου - Η μάχη των συμμοριών στην Αθήνα

Συμμορίες που δρουν με φονικά όπλα σκορπίζοντας τον τρόμο - Σε ποιες περιοχές δραστηριοποιούνται.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ 02 Σεπ 2020 | 13:11

Κορονοϊός - Ναύπακτος: Σε καραντίνα 17 αστυνομικοί μετά από κρούσμα στο Α.Τ.

Σε καραντίνα τέθηκαν οι 17 από τους 54 αστυνομικούς στο Α.Τ. Ναυπάκτου, λόγω κρούσματος κορονοϊού.

29 Αυγ 2020 | 15:15

Καταγγελία Ρουβίκωνα για πυροβολισμούς εναντίον της κατάληψης ΒΟΞ στα Εξάρχεια

Οι καταγγελίες αναφέρουν πως ένοπλος πυροβόλησε οκτώ φορές κατά του κτιρίου, την ώρα που στο εσωτερικό του υπήρχε κόσμος.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΙΝΔΥΝΕΨΕ 28 Αυγ 2020 | 17:55

Ηράκλειο- Συγκλονιστική περιγραφή: Έτσι με έσωσαν από τη φωτιά οι αστυνομικοί, πριν πέσουν στη θάλασσα για να σωθούν [Ηχητικό]

Συγκλονιστική ήταν η περιγραφή που έκανε στο Ράδιο Κρήτη η γυναίκα που κινδύνεψε από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην Αγία Πελαγία στην Κρήτη,

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ 27 Αυγ 2020 | 18:12

Μεγαλή φωτιά στο Ηράκλειο: Αστυνομικοί βοήθησαν οικογένεια και έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν!

Αστυνομικοί προσέγγισαν σπίτι προκειμένου να βοηθήσουν στην απομάκρυνση πολιτών καθώς η φωτιά πλησίαζε απειλητικά.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ 22 Σεπ 2020 | 07:51

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για μερικό lockdown σε πάρκα και πλατείες: Μεγάφωνα, κορδέλες, παραινέσεις και διαφημίσεις

Lockdown και τον περιορισμό συγκέντρωσης ατόμων σε πλατείες, πάρκα, άλση, πεζόδρομους ανοικτούς αθλητικούς χώρους και στάδια, επεξεργάζεται η Ελληνική Αστυνομία.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ 21 Σεπ 2020 | 07:38

Πλημμύρες στην Καρδίτσα: Τρεις τραγικές ιστορίες ανθρώπων που χάθηκαν - Θρίλερ με τη 40χρονη φαρμακοποιό

Μια 40χρονη γυναίκα ακόμα αγνοείται στην Καρδίτσα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και το πέρασμα του "Ιανού".

ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ 19 Σεπ 2020 | 21:05

Κακοκαιρία "Ιανός": Δύο νεκροί και τρεις αγνοούμενοι σε Καρδίτσα και Φάρσαλα - Συγκλονίζουν οι ιστορίες τους

Πίσω από αυτές τις απώλειες κρύβονται τραγικές λεπτομέρειες από το πέρασμα του φονικού κυκλώνα.

ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 18 Σεπ 2020 | 08:10

Κακοκαιρία Ιανός: To σχέδιο "Δάρδανος" της Πολιτικής Προστασίας για αντιμετώπιση του κυκλώνα σε 4 φάσεις

Αυτή τη στιγμή η Πολιτική Προστασία βρίσκεται στη δεύτερη φάση του σχεδίου "Δάρδανος".