Μετωπική σύγκρουση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για το «επιτελικό κράτος»

Μετωπική σύγκρουση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος.

Μετωπική σύγκρουση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος τόσο επί της ουσίας των διατάξεων όσο και λόγω της απουσίας προβλεπόμενων από τον Κανονισμό της Βουλής εγγράφων όπως η έκθεση  διαβούλευσης και η έκθεση συνεπειών 

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης αναφέρθηκε στην απουσία των εγγράφων κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι στο πρώτο νομοσχέδιο παραβιάζει τους κανόνες της καλής νομοθέτησης. 

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε την  απόσυρση του νομοσχεδίου και επανακατάθεσή του μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκθέσεις. 

Μετωπική σύγκρουση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για το «επιτελικό κράτος»
 

Στο ίδιο πνεύμα  και η κριτική του εκπροσώπου του ΚΙΝ.ΑΛ Χάρη Καστανίδη ο οποίος μίλησε για προβλήματα “τάξης” . “Η επίσπευση δεν θα σας κάνει καλό. Σύντομα θα αναγκαστείτε να αναθεωρήσετε άρθρα. Ή δεν είναι ένας ο συντάκτης και υπήρξαν περισσότεροι επί των οποίων δεν υπήρξε επίβλεψη ή όσοι οργάνωσαν τις ρυθμίσεις δεν ήξεραν τι ρυθμίζουν. Επικαλούμαστε την ανάγκη να μη βιαστεί η κυβέρνηση” είπε 

Απαντώντας ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι αντιλαμβάνεται τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης , παραδέχθηκε ότι στο παρόν νομοσχέδιο οι εκθέσεις δεν υπάρχουν , ζήτησε όμως την κατανόηση της αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο είναι επί της ουσίας κατεπείγον ωστόσο η κυβέρνηση θέλησε να δώσει χρόνο συζήτησης στη Βουλή.  “Αντιλαμβάνομαι την επιφύλαξη για τους περιορισμένους χρόνους και τη σύντμηση προθεσμιών. Επειδή όμως ακριβώς η οργάνωση του κράτους ήταν η μεγαλύτερη δέσμευση της κυβέρνησης ήταν θέσεις που είχαν καταστεί γνωστές πριν από τις εκλογές. Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την  οργάνωση του κράτους και της διοίκησης δεν αφορούν κατ’ανάγκη θέματα δικαιωμάτων για να υπάρξει έκθεση συνεπειών. Η ανάγκη για να υπάρξει γνήσια ανασυγκρότηση θεσμών είναι τόσο μεγάλη που μας αναγκάζει να κάνουμε μια μεγάλη υποχώρηση” είπε ο κ. Γεραπετρίτης δεσμευόμενος πάντως ότι μέχρι την Τετάρτη θα καταθέσει τις σχετικές εκθέσεις. 

 

Η τοποθέτηση του Υπουργού δεν έπεισε την αντιπολίτευση με τον κ. Σπίρτζη να επανέρχεται ενώ στη συζήτηση μπήκαν τόσο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μάξιμος Χαρακόπουλος αλλά και ο Παύλος Πολάκης

ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν συμφωνούμε με τη σύντμηση χρόνου όταν δεν υπάρχει διαβούλευση

ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Θα ήθελα κι εγώ να έχουμε εκτενή χρόνο αλλά είναι ζήτημα σοβαρό. Πρέπει το Υπουργικό Συμβούλιο Σεπτεμβρίου να έχει τη συγκεκριμένη ύλη τον Σεπτέμβριο

ΠΟΛΑΚΗΣ: Αφού το φέρνετε με την κανονική διαδικασία 

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ίδια διαδικασία έχει ακολουθηθεί και στο παρελθόν. Υπάρχουν κι άλλα νομοσχέδια στα οποία συντμήθηκαν χρόνοι. Μου το επιβεβαιώνουν οι υπηρεσίες.

Θέλετε να το φέρει με κατεπείγουσα διαδικασία; 

ΠΟΛΑΚΗΣ: Παραβιάζετε τον κανονισμό με διασταλτική ερμηνεία. Αμφισβητώ τις υπηρεσίες. Δεν υπήρξε κανένα νομοσχέδιο που να ήρθε εδώ χωρίς έκθεση διαβούλευσης

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Μέχρι το τέλος των επιτροπών θα υπάρχει η έκθεση.

Ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι μετά από δική του παρέμβαση το νομοσχέδιο κατατέθηκε με τις κανονικές διαδικασίες ” Εγώ δεν θέλησα να έρθει ως κατεπείγον. Δεν θα υπήρχε καθόλου συζήτηση. Το νομοσχέδιο όμως είναι κατεπείγον . Πρέπει να αλλάξει άμεσα η δομή επί τη βάσει της οποίας παράγονται οι αποφάσεις. Πρέπει να καταλάβετε ότι φέρνουμε ένα νέο μοντέλο διοίκησης. Είμαι πολύ διαβουλευτικός”. 

Με τον ΣΥΡΙΖΑ συντάχθηκε το ΚΙΝ.ΑΛ τονίζοντας ότι η πλειοψηφία αναλαμβάνει την ευθύνη να παραβιάσει τον Κανονισμό . Η συνοδεία ενός νομοσχεδίου από την έκθεση διαβούλευσης είναι τυπική παράλειψη και δεν αίρεται. 

“Δεν είναι καθόλου τυπικό θέμα να υπάρχει έκθεση διαβούλευσης. Ελλιπέστατη με πολλές γκρίζες ζώνες η έκθεση του ΓΛΚ. Στο πρώτο σχέδιο νόμου παραβιάσατε τον νόμο και τον Κανονισμό της Βουλής” πρόσθεσε ο κ. Σπίρτζης.

Φωτιά έβαλε  ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης ζήτησε τον λόγο. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μάξιμος Χαρακόπουλος του έδωσε το λόγο  όμως η επισήμανση “προφανώς δεν σας κάλυψε ο εισηγητής σας” εξόργισε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα τον εξης διάλογο: 

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς δεν σας κάλυψε ο εισηγητής σας

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Τι προβοκάτσια είναι αυτή; Είναι προκλητικό μέχρι εκει που δεν παίρνει. Ντροπή. Πάρτε πίσω αυτό που είπατε. 

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ανακαλώ τίποτα. 

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ντροπή

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Λείψατε πολλά χρόνια από τα κοινοβουλευτικά έδρανα. Στα ζητήματα αυτά τοποθετούνται οι εισηγητές και λήγει εκεί.

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ούτε που σας περνά από το μυαλό τι ευθύνη αναλαμβάνετε σήμερα

 

 

Φωτογραφίες: Eurokinissi

ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 24 Φεβ 2020 | 20:13

Τσίπρας: Σχέδιο της κυβέρνησης η πλήρης ιδιωτικοποίηση δικτύων και ενεργειακών φορέων

Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ανοίξει μία συζήτηση συνολικά αλλά και για τα επιμέρους θέματα της κλιματικής αλλαγής

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 24 Φεβ 2020 | 19:46

Βουλή: Πέρασε το νομοσχέδιο για την πρόσβαση των εντυποαναπήρων σε πνευματικά έργα

Επί της αρχής και επί του συνόλου του νομοσχεδίου, "Ναι" ψήφισαν όλα τα κόμματά, πλην του ΚΚΕ, που δήλωσε "παρών"

"ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ" ΜΕ ΑΡΩΜΑ ...ΑΝΕΛ 24 Φεβ 2020 | 06:59

Η "δεξιά συνιστώσα" του ΣΥΡΙΖΑ βγάζει στα κάγκελα τους διαφωνούντες

Στην τελική ευθεία βρίσκονται τα "αποκαλυπτήρια" της "δεξιάς" συνιστώσας που ψήνεται εδώ και μήνες.

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ 24 Φεβ 2020 | 06:48

Λήγει το τελεσίγραφο για τους νησιώτες - Ξεκινά η διαδικασία για τις κλειστές δομές

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία καθυστέρηση την υλοποίηση των μέτρων.

ΑΙΡΕΤΑ ΜΕΛΗ 23 Φεβ 2020 | 17:04

ΝΔ: Ποιοι εξελέγησαν στη νέα Εκτελεστική Γραμματεία

Οκτώ νέα αιρετά μέλη εξελέγησαν στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ.

ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ 23 Φεβ 2020 | 11:14

Μητσοτάκης για Τσίπρα: "Επικαλείται την Αριστερά αλλά είναι η ντροπή της Αριστεράς"

Σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 23 Φεβ 2020 | 09:27

Ο Τσίπρας προκαλεί τον Μητσοτάκη: Αν τολμάς, στείλε με Ειδικό Δικαστήριο

Ο Αλέξης Τσίπρας "σάλπισε" αντεπίθεση υπό τον φόβο των πρόωρων εκλογών.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 23 Φεβ 2020 | 08:38

Ηχηρά μηνύματα Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ

Συνεδριάζει η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ. Απολογισμός Μητσοτάκη για τους πρώτους 7 μήνες και το μεταναστευτικό.

23 Φεβ 2020 | 08:30

Ποιοι βουλευτές πήραν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τι μάρκα - Όλη η λίστα

Οι βουλευτές μπορούσαν να επιλέξουν μεταξύ τριών αυτοκινητοβιομηχανιών BMW (i3), Volkswagen (Golf), Peugeot (E-208), Nissan (Leaf N).

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ 22 Φεβ 2020 | 20:52

Με σύνθημα "Η απάτη των αρίστων αποκαλύπτεται" η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Τάε Κβο Ντο

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την μετάδοση βίντεο που πρόβαλε την αθέτηση των υποσχέσεων της κυβέρνησης σε επτά θεματικές ενότητες.

ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS 22 Φεβ 2020 | 17:45

ΣΥΡΙΖΑ: "Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κρύβεται - Η αλήθεια θα λάμψει"

"Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα εξεταστούν την Δευτέρα, όπως ορίζει ο νόμος, χωρίς να τρομοκρατούνται ή να εκφοβίζονται" επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.