Μετωπική σύγκρουση Τσίπρα - Σαμαρά μετά το μήνυμα της κάλπης

Νέο πολιτικό τοπίο μετά τις ευρωκάλπες: Πρόωρες εκλογές ζητά ο Τσίπρας - λέει ότι η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται. «Θεσμική εκτροπή», απαντά το Μαξίμου. Ανασχηματισμό ετοιμάζει ο Σαμαράς.

metwpiki-sugkrousi-tsipra---samara-meta-to-minuma-tis-kalpis
SHARE THIS
0
SHARES

  Ο Αλέξης Τσίπρας επισκεπτόμενος σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στις δηλώσεις του, ζήτησε με προσεκτικό ομολογουμένως τρόπο ,εκλογές το συντομότερο δυνατόν, καθώς όπως είπε η Βουλή αυτή δεν νομιμοποιείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις ή να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Ο Αλ. Τσίπρας αμφισβήτησε ότι η κυβέρνηση έχει την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να διαπραγματευτεί το εθνικό θέμα του χρέους.

«Πρέπει με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο το συντομότερο δυνατό να υπάρξει προσφυγή σε εθνικές εκλογές προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού προηγουμένως είχε «προειδοποιήσει» τον πρωθυπουργό να μη «διανοηθεί» να εφαρμόσει νέα μνημόνια, περικοπές, απολύσεις, ιδιωτικοποίηση νερού και εκποιήσεις δημόσιας περιουσίας ούτε επίσης να προχωρήσει σε διορισμό νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και κοινοτικού επιτρόπου.

Ο κ. Τσίπρας αμφισβήτησε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να διαπραγματευτεί το εθνικό θέμα του χρέους.

Και στο διάλογο που είχε με τον Κάρολο Παπούλια μπροστά στις κάμερες ο κ. Τσίπρας έθεσε εμμέσως θέμα εκλογών με τη φράση: Η έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας μπορεί να δώσει δυνατότητες στη χώρα για μια καλύτερη θέση στην Ευρώπη».

Το διάβημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ,οι προειδοποιήσεις και το έμμεσο αίτημα για εθνικές εκλογές προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις απο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο που έκαναν λόγο για θεσμική εκτροπή Τσίπρα.

Σίμος Κεδίκογλου: Ο Τσίπρας δεν κατάφερε να προκαλέσει εκλογές και ανατροπή και τώρα προχωρά σε πρωτοφανή θεσμική εκτροπή   

«Ο κ.Τσίπρας, δεν κατάφερε να προκαλέσει εκλογές, δεν έπεισε το εκλογικό σώμα για την "ανατροπή" που σχεδίαζε, και προχωρά σε πρωτοφανή θεσμική εκτροπή» σχολίασε ο Σίμος Κεδίκογλου που εκτίμησε ωστόσο ότι οι προσπάθειες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα πέσουν στο κενό και ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει στο ακέραιο την εντολή της.

« Εκτροπή είναι ακόμα οι απειλές που εκτοξεύει στην κυβέρνηση, "να μη διανοηθεί να... κυβερνήσει"... Επιμένει σε πρόωρες εκλογές ή προσπαθεί να προκαλέσει ακυβερνησία; Ή και τα δύο; Σε κάθε περίπτωση, οι προσπάθειές του θα πέσουν στο κενό. Γιατί αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει στο ακέραιο την εντολή της. Αυτή είναι και η ευθύνη της απέναντι στο Σύνταγμα και το λαό» ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποτίμησε ως απόδειξη έλλειψης θεσμικής συνέπειας και σοβαρότητας, το διάβημα του κ. Τσίπρα στον Κάρολο Παπούλια που όπως είπε έφερε σε δύσκολη θέση καθιστώντας τον ακροατή της αντισυνταγματικής του πρότασης.

Βενιζέλος: Ο Τσίπρας παραποιεί το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και το Σύνταγμα    

 

«Με αυτό που έκανε παραποιεί το κοινοβουλευτικό πολίτευμα της χώρας και το Σύνταγμα της Ελλάδας το οποίο προβλέπει με πολύ σαφή τρόπο στο άρθρο' 41 πότε και πως διαλύεται η βουλή» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατέληξε «άρα η αντικοινοβουλευτική ερμηνεία του Συντάγματος είναι συμπεριφορά που έρχεται σε αντίθεση με το ίδιο το Σύνταγμα και δείχνει ότι δεν υπάρχει θεσμική συνέπεια και σοβαρότητα στις ενέργειες του.»  

Ανασχηματισμός προ των πυλών

Η «καμπάνα» που χτύπησε στο Μαξίμου το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης θα επιφέρει αρχικά έναν ευρύ ανασχηματισμό,  που αποτελεί παραδοσιακά την πρώτη κίνηση «άμεσης βοήθειας» τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων.

Ο ανασχηματισμός εκτιμάται ότι θα γίνει γρήγορα και κομβικό στοιχείο του είναι η τύχη των Γιάννη Στουρνάρα και Γιώργου Προβόπουλου του οποίου η θητεία στην Τράπεζα της Ελλάδος λήγει στα τέλη Ιουνίου. 

Την κατάσταση με τους δυο σημαντικούς κρίκους του οικονομικού επιτελείου, περιπλέκει η πρόσφατη δημοσιοποίηση απο τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ότι τις διαπραγματεύσεις για το θέμα του χρέους θα αναλάβει ο Γιάννης Στουρνάρας. Βεβαίως οι σχεδιασμοί αλλάζουν όταν αλλάζουν και οι συνθήκες.     

Ανασχηματισμός και αλλαγή πολιτικής τα ζητούμενα για το Μαξίμου προκειμένου να ανατραπεί η εικόνα ραγδαίας αποδυνάμωσης που αποτύπωσε το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στον ανασχηματισμό εκτιμάται ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα θελήσει να «αποκαταστήσει» στελέχη που έδωσαν τη μάχη των αυτοδιοικητικών χωρίς νικηφόρο αποτέλεσμα όπως ο Σταύρος Καλαφάνης ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος. 

Και φυσικά να ανοίξει το δρόμο για είσοδο στην κυβέρνηση  στελεχών άλλων χώρων π.χ Ελιά που έντασσονται στο σχεδιασμό του  Μαξίμου για διεύρυνση της κοινοβουλευτικής στήριξης της κυβέρνησης.

Πέρα όμως απο τα πρόσωπα που θα σηματοδοτήσουν ότι η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα, το κρισιμότερο και αυτό που συζητούν ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι η αλλαγή πολιτικής, στο βαθμό που αυτή είναι εφικτή στο πλαίσιο του υφιστάμενου οικονομικού προγράμματος.

Θέλουν επιπλέον να προλάβουν την «πίεση» που αναμένεται να ασκήσει το ΠΑΣΟΚ προς την κατεύθυνση μέτρων ανακούφισης και αποσυμπίεσης των ασθενέστερων.  

Ολα αυτά αναμένεται να συζητηθούν και να συναποφασιστούν στη συνάντηση που θα έχουν Σαμαράς και Βενιζέλος την Πέμπτη το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο άνδρες θα συνταξιδεύσουν αύριο στις Βρυξέλλες.

ΠΑΣΟΚ: ετοιμάζει πρωτοβουλίες εντός κυβέρνησης και εντός κεντροαριστεράς

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα επισκεφτεί και εκείνος το μεσημέρι της Τετάρτης τον πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως πολλαπλώς είχε προαναγγείλει προ των εκλογών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη μιλήσει για την ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας της συγκυβέρνησης αλλά και τον τρόπο και τη λειτουργία της κυβέρνησης.   

Στο ΠΑΣΟΚ όπου συνεδρίασαν το μεσημέρι της Δευτέρας το Πολιτικού Συμβουλίου και εκλογική επιτροπή για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την κεντροαριστερά χωρίς καμιά μνησικακία και θα κάνει επαφές όχι μόνο με τις ηγεσίες αλλά και την κοινωνία. Για το ιδρυτικό συνέδριο που εξήγγειλε απο το βράδυ των εκλογών ανέφερε πως θα είναι ευκαιρία να μιλήσει και για το παρελθόν με την επισήμανση ότι προεκλογικά δεν άνοιξε θέματα γιατί κατά την γνώμη του θα έπρεπε να ανοίξουν μετά τις ευρωεκλογές.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook