
Συνεχίζεται η σύγκρουση της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη, με αφορμή και την χθεσινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών να απορρίψει, με ψήφους 3-2, την αίτηση της Ηριάννας για αναστολή εκτέλεσης της ποινής της. Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε “δυσάρεστη έκπληξη” την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ αναφέρθηκε στην «υποδειγματική στάση» της 29χρονης, σε όλη τη διάρκεια της κράτησής της.
Είχε προηγηθεί και νέα παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο υπουργείο Εργασίας στην οποία ασκούσε κριτική για την απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία η μη καταβολή δεδουλευμένων δεν συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας.
«Η δικαιοσύνη δημιουργεί την υπόνοια ότι κρίνει και σταθμίζει με κριτήρια πέραν της νομικής κρίσης»: τη δήλωση αυτή έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφορικά με τη χθεσινή δικαστική εξέλιξη στην υπόθεση της Ηριάννας. «Είναι μια κακή εξέλιξη. Η χθεσινή απόφαση καταγράφεται στο «μαύρο βιβλίο» της ελληνικής Δικαιοσύνης», πρόσθεσε.
Για το θέμα της Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε σήμερα και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος. «Φυσικά και υπάρχει πολιτικό διακύβευμα όταν θέλουμε να κάνουμε θεσμικές αλλαγές» ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Όταν υπάρχουν ιδεολογικά - πολιτικά ζητήματα, είναι φυσικό αυτά να μεταφέρονται και στη Δικαιοσύνη».
«Καμία επιθετικότητα εναντίον της δικαιοσύνης εκ μέρους των κυβερνητικών στελεχών δεν υπάρχει» υποστήριξε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Ο νομικός σχολιασμός δεν συνιστά παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών» παρατήρησε ο κ. Κατρούγκαλος.
Για επίθεση όχι κατά της Δικαιοσύνης, αλλά κατά της Δημοκρατίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο τομεάρχης εργασίας της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, με κυβερνητικές επικρίσεις για δικαστικές αποφάσεις. «Υπάρχει ζήτημα με το θέμα των παρεμβάσεων και προσπάθεια να δηλητηριάσουν το μυαλό του κάθε πολίτη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει και σύμφωνα με τα λεγόμενά του χθες μας αποκαλύπτει ότι υπάρχει ζήτημα» σχολίασε από πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας.
Κοντονής: Δυσάρεστη έκπληξη η απόφαση
Απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή το βράδυ της Δευτέρας, ο υπουργός Δκαιοσύνης εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για την υπόθεση της δικαστικής απόφασης για την 29χρονη Ηριάννα. Εξηγώντας του λόγους για τη θέση του αυτή ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι η στάση της αιτούσας όλο αυτό το διάστημα είνα υποδειγματική, και ότι η ίδια σεβόμενη το δικαικο μας σύστημα αξιοποίησε τα δικονομικά εργαλεία που της παρέχει ο κώδικας ποινικής δικονομίας για την άρση των περιοριστικών όρων που την εμπόδιζαν να ταξιδεύει στο εξωτερικό. Ο Σταύρος Κοντονής υπενθύμισε ότι ήδη έχουν μαζευθεί υπογραφές που απαιτούν Δικαιοσύνη και είπε ότι πρέπει να ισχύουν τα ίδια «μέτρα και σταθμά». «Δεν μπορεί κάποιοι που έχουν καταδικαστεί για εμπόριο ναρκωτικών σε πολυετείς ποινές κάθειρξης να έχουν το ευεργέτημα της αναστολής μέχρι την εκδίκαση της έφεσης και η συγκεκριμένη να μην το έχει» είπε. Ο υπουργός Δικαιοσύνης καταδίκασε τις βιαιοπραγίες που υπήρξαν μετά την ανακοίνωση της απόφασης σε βάρος της Δικαιοσύνης σπεύδοντας πάντως να υπογραμμίσει ότι και οι δικαστές είναι άνθρωποι και κάνουν λαθη.
Πολάκης: «Η εξουσία που φυλακίζει τη νιότη»
Με ανάρτησή του στο Facebook ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αφού αποθέωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, και προχώρησε σε νέα επίθεση κατά της Δικαιοσύνης. «Απ´ το πρωί βλέποντας αυτή τη φωτογραφία σκεφτόμουν μια φράση που μου είχε πει ο αδερφός μου ο Γιώργης (ο φιλόσοφος της οικογένειας) τα πέτρινα χρόνια του σημιτικού μεσαίωνα σε μια κουβέντα στα ουζερί του Πεδίου του Αρεως :
"ΤΟ ΧΕΡΙ ΠΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ"
Σήμερα το βράδυ μετά τη δικαστική απόφαση θα τη συμπλήρωνα:
«Αντί αλλου σχολίου ...... αφιερωμένο στον εισαγγελέα και τους δικαστες που ξαναφυλάκισαν την Ηριαννα ....
Tis dikaosinis ilie noite
Τραγούδι των Γρηγόρης Μπιθικώτσης και Μίκης Θεοδωράκης».
Ανακοίνωση από το Τμήμα Δικαιώματων του ΣΥΡΙΖΑ για την Ηριάννα
Ανακοίνωση για το θέμα της Ηριάννας εξέδωσε και το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.
«Όχι βέβαια, η Δικαιοσύνη δεν είναι πάντα "τυφλή". Ενίοτε βλέπει και πράττει αναλόγως. Βλέπει, πλειοψηφικά τουλάχιστον, με τη δική της μεροληπτική κοινωνική και ταξική ματιά. Βλέπει και εκδικείται, στέλνει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση" αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:
"Και λέει τούτο: Οι Ηριάννες θα μείνουν στη φυλακή, την ίδια ώρα που θα βγαίνουν οι Μιχαλολιάκοι, κόντρα σε όσους επιθυμούν, παλεύουν, ονειρεύονται μια κοινωνία πιο ανθρώπινη, πιο ανεκτική και πιο δίκαιη.
Όχι, η κατά πλειοψηφία απόφαση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η Δικαιοσύνη απέδειξε ότι ξέρει να διατηρεί την ανεξαρτησία της από την κοινή λογική, το δίκιο, απ' όλο αυτόν τον κόσμο που έλεγε ότι στις 17 Ιουλίου θα πάρουμε την Ηριάννα πίσω.
Όχι, η Δικαιοσύνη δεν είναι ουδέτερη και αν καμιά φορά οι άνθρωποί της βγουν από τον κύκλο του συντηρητισμού και αποδώσουν το δίκιο, όπως έγινε στην περίπτωση του Τάσου Θεοφίλου, σπεύδουν κάποιοι άλλοι θεματοφύλακες ενός σάπιου συστήματος να διορθώσουν το "λάθος".
Η Ηριάννα, όπως και ο Περικλής, παραμένουν δυστυχώς στη φυλακή. Μια μάχη χάθηκε. Μία, γιατί έρχονται και άλλες. Χάσαμε μια Παρασκευή, έρχονται άλλες, θα τις κερδίσουμε...»
Αυγή: Κάτι τρέχει (ξανά) με τη Δικαιοσύνη
«Κάτι τρέχει (ξανά) με τη Δικαιοσύνη» είναι το τίτλος της εφημερίδας «Η Αυγή» με αφορμή την απόφαση για την 29χρονη Ηριάννα της οποίας χθες απορρίφθηκε το αίτηση αποφυλάκισής της.
«Η Ηριάννα στερήθηκε το ευεργέτημα της αναστολής της ποινής που δικαστήρια έχουν δώσει ακόμα και σε καταδικασμένους για εμπορία ναρκωτικών», σχολιάζει η εφημερίδα της αριστεράς για τη χθεσινή δικαστική απόφαση. Στο πρωτοσέλιδο, η Αυγή φιλοξενεί και τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή ο οποίος χαρακτήρισε «δυσάρεστη» την απόφαση του Εφετείου.
Η υπόθεση της 29χρονης Ηριάννας απασχολεί και άρθρο του Θανάση Καρτερού με τίτλο «Μη σκαλίζεις τη στάχτη». «Όταν η Δικαιοσύνη θεωρεί επικίνδυνη την Ηριάννα και την αφήνει στη φυλακή και ακίνδυνο τον λαθρέμπορο δυόμισι τόνων ηρωίνης και τον βγάζει από τη φυλακή, όσο και να χτυπούν κάτω τον φερόμενο ανεξάρτητο κώλο τους οι ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων, έχουμε δικαίωμα να θυμώνουμε», γράφει ο Θανάσης Καρτερός που συνεχίζοντας παραπέμπει στη χούντα για να σχολιάσει την δικαστική απόφαση για την 29χρονη.
Και γράφει:
«Μια παλιά ιστορία. Του 1970. Πολύ κοινή τότε. Ενας πολιτικός κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, καταδικασμένος με τον νόμο για την κατάσταση πολιορκίας, κάνει αίτηση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για την αποφυλάκισή του μια και έχει εκτίσει τα δύο τρίτα της ποινής. Το συμβούλιο την απορρίπτει με το σκεπτικό ότι είναι επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια! Μιλάμε για τακτικούς δικαστές, οι οποίοι είχαν δώσει όρκο να υπηρετούν το σύνταγμα, όχι για στρατοδίκες, έτσι; Και οι οποίοι υπηρετούσαν πειθήνια τη χούντα, που χρησιμοποίησε το σύνταγμα ως χαρτί υγείας.
Η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη υπηρέτησε τη χούντα; Ναι και μια χαρά. Αφού την «καθάρισαν» οι χουντικοί από τα δημοκρατικά στοιχεία και από τους ανυπόφορα τυπικούς και γενναίους την κατέστησαν θεραπαινίδα της ανωμαλίας τους. και εφέτες ως πρόεδροι έστελναν για ψύλλου πήδημα ή με κατασκευασμένες κατηγορίες, κόσμο στη φυλακή και τακτικοί δικαστές τον άφηναν να σαπίζει εκεί. Και εισαγγελείς έχτισαν στις πλάτες αθώων καριέρες. Και αρεοπαγίτες έγιναν υπουργοί και πρωθυπουργοί. Και άκρα του τάφου σιωπή επικρατούσε στο ανεξάρτητο βασίλειο των δικαστών.
»Ας μην πάμε παραπίσω, στο δράμα και στο αίμα του 509, που εφάρμοζαν με όλη την εμφύλια σκληρότητα. Ή στις επιτροπές ασφαλείας που έστελναν κατά δεκάδες χιλι΄δες τους ξεροκέφαλους στα ξερονήσια. Και, ρίξτε, σας παρακαλώ μια ματιά στα παλιά κιτάπια. Η Δικαιοσύνη υποστήριζε πάντα για τον εαυτό της ότι ήταν ανεξάρτητη, ελεύθερη, εναρμονισμένη όχι μόνο με τον τύπο του νόμου, αλλά και με τον χτύπο της καρδιάς του έθνους. Με το κοινό περί δικαιου αίσθημα της κοινωνίας, για την οποία ο δικαστής αποτελεί τελευταίο αποκούμπι. Εις θάνατον- εκεί κατέληγε για κάποιους το τελευταίο αποκούμπι.
»Μη σκαλίζεις τη στάχτη, θα πείτε. Έχουν αλλάξει τα χρόνια, οι καταστάσεις και λοιπά. Φυσικά και ευτυχώς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο καθένας είναι ό,τι δηλώνει. Και όταν η Δικαιοσύνη θεωρεί επικίνδυνη την Ηριάννα και την αφήνει στη φυλακή, και ακίνδυνο τον λαθρέμπορο δυόμισι τόνων ηρωίνης, και τον βγάζει από τη φυλακή, όσο και να χτυπούν κάτω τον φερόμενο ανεξάρτητο κώλο τους οι ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων, έχουμε δικαίωμα να θυμώνουμε. Γιατί, μεταξύ άλλων, υπάρχουν και οι παλιές πληγές. Που πονούν και ματώνουν όταν διαπράττονται νέα εγκλήματα».
Αντιδράσεις από τη ΝΔ
«Δεν χτυπούν τη δικαιοσύνη, χτυπούν τη δημοκρατία, ας είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα, η δημοκρατία χτυπιέται» ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, σχολιάζοντας τις επικρίσεις του υπουργού Δικαιοσύνης κατά της δικαστικής απόφασης για την Ηριάννα.
(Η δήλωση Κοντονή) είναι απαράδεκτο ατόπημα, ένα μήνυμα ότι «δεν μού αρέσει η απόφαση άρα πρέπει να αλλάξει».
Ο πρώην υπουργός Εργασίας προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση μπορεί να φυλάει εκπλήξεις πηγαίνοντας προς τις εκλογές, και γνωρίζοντας τη δεδομένη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θα πάνε σε εκλογική διαδικασία όπως τη γνωρίζουμε, θα πάνε με διχασμό της κοινωνίας με οποιονδήποτε τρόπο, με κοινωνικούς αυτοματισμούς, με κοινωνικά μέτωπα για να δημιουργήσουν ανάχωμα στον κατήφορο… Θα το κάνουν με μεθόδους που δεν χρησιμοποιούνται στη Δημοκρατία» σημείωσε ο κ. Βρούτσης.
«Υπάρχει ζήτημα με το θέμα των παρεμβάσεων και προσπάθεια να δηλητηριάσουν το μυαλό του κάθε πολίτη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει και σύμφωνα με τα λεγόμενά του χθες μας αποκαλύπτει ότι υπάρχει ζήτημα» σχολίασε από πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας και πρόσθεσε:
«Όταν η δικαιοσύνη αναγκάζεται να υποκύψει στον κρατικό αυταρχισμό και, μάλιστα στην αναίδεια και θρασύτητα που επιδεικνύουν τελευταία υπουργοί και βουλευτές, τότε η δημοκρατία ξεπέφτει σε τυραννία…”.
Ανακοίνωση του ΚΚΕ
Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, για την υπόθεση της Ηριάννας, σημειώνει πως είναι άδικη η φυλάκιση. Υπογραμμίζει δε πως οι αντιδράσεις της κυβέρνησης υπηρετεί άλλα σχέδια.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Περισσού:
Η επιμονή των δικαστηρίων στην άδικη φυλάκιση της Ηριάννας Β.Λ., χωρίς κανένα σοβαρό αποδεικτικό στοιχείο, μετά και τη χθεσινή απόφαση του πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας, είναι απαράδεκτη, προκλητική, απέναντι στο κοινό περί δικαίου αίσθημα κι επικίνδυνη για τις λαϊκές ελευθερίες.
Σοβαρές ευθύνες επωμίζεται και η κυβέρνηση που, όχι μόνο διατηρεί άθικτο το αυταρχικό-κατασταλτικό νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων, που τυλίγει ανθρώπους σε μια 'κόλλα χαρτί' και αποτελεί τη βάση τέτοιων απαράδεκτων δικαστικών αποφάσεων, αλλά και το εμπλουτίζει συνεχώς, στο πλαίσιο και της προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας στις αντιδραστικές ευρωενωσιακές
Εσχάτως μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ -μέσω του δημοσιογραφικού του οργάνου- υιοθετεί όλο το αντιδραστικό ιδεολογικό οπλοστάσιο, μέχρι και τη θεωρία των δύο άκρων, ενισχύοντας το γενικότερο κλίμα καταστολής κι αυταρχισμού.
Κατά συνέπεια οι αντιδράσεις στελεχών της κυβέρνησης κατά της δικαστικής απόφασης υπηρετούν άλλους σχεδιασμούς, στο φόντο της γενικότερης αντιπαράθεσης γύρω απ’ τη 'δικαιοσύνη', ενώ περιέχουν κι αρκετή δόση υποκρισίας, όσο δεν ακουμπούν το αυταρχικό νομοθετικό πλαίσιο, όπως για παράδειγμα αυτό της λεγόμενης 'αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας'».
ΦΩΤΟ: Eurokinissi
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr