Μέχρι και 40 δισ. δολάρια τα πιθανά έσοδα από τον «Γλαύκο»

Αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας σε άλλους γεωτρητικούς στόχους εντός του τεμαχίου 10.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μέχρι και 40 δισ. δολάρια τα πιθανά έσοδα από τον «Γλαύκο»

Με υπολογιζόμενη αξία μεταξύ $30 δισ. και $40 δισ. και μεταξύ 5,5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, με ασφαλή μέσο όρο τα 6,2 τρισ. κυβικά πόδια, είναι σύμφωνα με τις επίσημες προκαταρκτικές εκτιμήσεις των ExxonMobil-Qatar Petroleum, το περιεχόμενο του «Γλαύκου».

Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε παγκόσμια την τελευταία διετία.

Οπως επισημαίνει ο Πολίτης, προκαταρκτικά, η αξία του κοιτάσματος υπολογίζεται αρμοδίως γύρω στα 35 δισ. δολάρια (με τιμή πετρελαίου 70 δολ. το βαρέλι), από τα οποία θα αφαιρεθούν τα ανακτήσιμα έξοδα των εταιρειών. Ωστόσο, τα οφέλη είναι πολυεπίπεδα:

  • Αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας σε άλλους γεωτρητικούς στόχους εντός του τεμαχίου 10.
  • Αποκτούν μεγαλύτερη δυναμική οι 5 γεωτρήσεις των Total/ENI το 2019-20, με μία εκ των οποίων να προσδιορίζεται κοντά στον «Γλαύκο».
  • Δημιουργείται μια καλή βάση για συνεργασία των εταιρειών για τερματικό υγροποίησης.
  • Επαναφέρεται στο προσκήνιο η αναζήτηση συνεργασίας και με την κοινοπραξία του Λεβιάθαν, για υγροποίηση στο Βασιλικό.

Εντός του μήνα θα γίνουν γνωστά τα δεδομένα για την επόμενη, την επιβεβαιωτική γεώτρηση στον «Γλαύκο» και εντός 120 ημερών η περίοδος που θα πραγματοποιηθεί, μαζί με γεώτρηση και σε τρίτο στόχο με σκοπό την ανακάλυψη νέου κοιτάσματος στο τεμάχιο 10. Αυτό προσδιορίζεται εντός του 2020.

«Η επιβεβαίωση του κοιτάσματος στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ είναι μία σημαντική είδηση, γιατί συμπληρωματικά προς προηγούμενο κοίτασμα που έχει διαπιστωθεί είναι γεγονός ότι μπαίνει πλέον στην εξίσωση ως προμηθευτής φυσικού αερίου. Στο εγγύς μέλλον η χώρα μας θα είναι παραγωγός φυσικού αερίου» δήλωσε, σε συνέντευξή του, στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου. «Η αμερικανική Exxon Mobil με τη συγκεκριμένη ανακάλυψη θα μείνει στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου (για εργασίες που πρέπει να γίνουν, επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις), ενώ υπάρχουν και σχέδια, εάν συγκεντρωθούν αρκετές ποσότητες, να εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο κατασκευής χερσαίου τερματικού» σημείωσε ο κ. Προδρόμου. Υπενθύμισε δε, ότι «σε εξέλιξη είναι και το άλλο μεγαλεπίβολο σχέδιο για τον αγωγό της ανατολικής Μεσογείου, τον EastMed, όπου η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα, την Ιταλία και το Ισραήλ προωθούν με την ΕΕ». Ο κ. Προδρόμου επισήμανε ότι «δεν είναι ώρα να υπερεκτιμήσουμε τη σημασία των γεγονότων αυτών, ούτε να θριαμβολογήσουμε», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «το οικονομικό σκέλος δεν είναι καθόλου αμελητέο. Σύμφωνα με όσα έχουν λεχθεί το απόθεμα που έχει διαπιστωθεί θα αρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου για 150 χρόνια». Στη συνέντευξή του, ο κ. Προδρόμου έκανε εκτενή αναφορά και στον ρόλο που μπορεί να παίξει η εκμετάλλευση του κυπριακού φυσικού αερίου στην επίλυση του Κυπριακού, καθώς, όπως υπογράμμισε, «στέλνεται και ένα μήνυμα και για το ίδιο το Κυπριακό, υπό την έννοια ότι τώρα μπορεί να θεωρηθεί επιπρόσθετο κίνητρο για την Τουρκία, προκειμένου να συμπεριφερθεί λογικά, να επιτρέψει την επίλυση, ώστε και η ίδια να μπορέσει να επωφεληθεί από το γεγονός ότι θα έχει κοντά της πηγές προμήθειας ενέργειας και ενδεχομένως φθηνότερης, μέσα από κάποιες φιλικές σχέσεις, αν δημιουργηθούν. Καθόλου δεν το αποκλείει η δική μας πλευρά αυτό. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα συμπεριφερθεί η Τουρκία».

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης μιλώνας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN σημείωσε ότι η νέα ανακάλυψη εξασφαλίζει τα συμφέροντα και των υπολοίπων χωρών. "Η πιο μεγάλη αμερικανική εταιρεία δεσμεύεται στη περιοχή μας και αυτό συνεπάγεται ότι και τα συμφέροντα των άλλων χωρών (Ελλάδα, Αίγυπτος) είναι εξασφαλισμένα" και συνέχισε: "Προάγουμε τα συμφέροντα των χωρών με τις οποίες είμαστε σε συμμαχία, αρκεί οι χώρες αυτές να τηρούν τις προϋποθέσεις".

Η αντίδραση της Τουρκίας και κυρίως η ένταση με την οποία θα αντιδράσει στα νέα δεδομένα αποτελεί ένα ερώτημα. Ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων εκτίμησε ότι οι πιθανότητες για κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας ξεπερνούν το 50%.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις η ποσότητα Φυσικού Αερίου που βρέθηκε ανέρχεται σε 5-8 τρις κυβικά πόδια (142-227 δις κυβικά μέτρα) και πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκόσμια τα τελευταία τρία χρόνια.

Η γεώτρηση «Glaucus-1» ολοκληρώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2019, φθάνοντας στο γεωτρητικό βάθος των 4.200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε βάθος νερού 2.063 μέτρων. Στη γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων και βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης που έχει διενεργηθεί, εκτιμάται ότι ο ταμιευτήρας είναι άριστης ποιότητας.

Ωστόσο η ποσότητα που εντοπίστηκε αποτελεί μια «καλή βάση» για τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης (LNG) που επιθυμεί η Exxon και όχι βεβαιότητα, κάτι το οποίο σημαίνει περισσότερες έρευνες. Εξάλλου, η πρώτη γεώτρηση στον τεμάχιο 10, που πραγματοποιήθηκε στον στόχο «Δελφύνη 1» μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2019, δεν εντόπισε εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου.

Έτσι, προκειμένου να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα φυσικού αερίου που περιέχεται στον ταμιευτήρα «Glaucus-1», θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες περαιτέρω εργασίες αξιολόγησης μεταξύ αυτών και επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της ExxoMobil Τρίσταν Άσπρεΐ δήλωσε πολύ ενθαρρυμένος από τα αποτελέσματα της γεώτρησης, προσθέτοντας ότι τους επόμενους μήνες η εταιρεία θα αναλύσει τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει και από τις δύο γεωτρήσεις, προκειμένου να καθορίσει το πλήρες εμπορικό δυναμικό του κοιτάσματος, αλλά και να καθορίσει το κατά πόσον θα διενεργήσει και περαιτέρω ερευνητικές γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10.

«Θα περιλάβαμε όλα τα στοιχεία και τα μαθήματα που συγκεντρώσαμε ολόκληρο το γεωτρητικό πρόγραμμα ενσωματώνοντάς τα στην αξιολόγηση του τεμαχίου 10 προκειμένου να συνεχίσουμε την αξιολόγηση μελλοντικών γεωτρήσεων», είπε.

«Αλλά ταυτόχρονα να εξετάσουμε τα δεδομένα που συλλέξαμε για να κοιτάξουμε για νέες ερευνητικές ευκαιρίες στο τεμάχιο», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Άσπρεϊ είπε πως οι επόμενες κινήσεις της ExxonMobil όσον αφορά νέες ερευνητικές δραστηριότητες πιθανόν να πραγματοποιηθούν εντός του 2020.

Λακκοτρύπης: Η Exxon ενδιαφέρεται για οικόπεδα και στην Ελλάδα

"Για τις ακριβείς ποσότητες της ανακάλυψης θα χρειαστεί χρόνος και ενδεχομένως να γίνουν και επιπλέον γεωτρήσεις", εξήγησε ο κ. Λακκοτρύπης για τα επόμενα βήματα, ενώ σημείωσε ότι αυτό τα νέα δεδομένα διασφαλίζουν τη παρουσία της εταιρείας στην περιοχή της Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι η δραστηριοποίηση δεν θα περιοριστεί στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στην Ελλάδα και την Τουρκία.

"Μας βλέπετε με την Ελλάδα να πρωταγωνιστούμε σε συμμαχίες", σχολίασε, ενώ αποκάλυψε ότι υπάρχουν οικόπεδα και στην ελλαδική περιοχή για τα οποία ενδιαφέρεται η Exxon.

Όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας και τις απειλές Ερντογάν, σημείωσε 'ότι η απειλή είναι σοβαρή, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνει υπ' όψιν της όλα τα μέτρα που μπορεί να πάρει πολιτικά και νομικά για να αναδείξει την παραβατικότητα και να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο. "Έχουμε ως συμμάχους τις μεγάλες εταιρείες αλλά και τις χώρες από τις οποίες προέρχονται".

Μάλιστα, έκανε λόγο για κινήσεις εκφοβισμού που στόχο έχουν και την εσωτερική κατανάλωση. "Οι εταιρείες αυτές θέλουν σταθερότητα για να εδραιωθούν σε μια περιοχή και στόχος της Τουρκίας είναι να δημιουργήσει αστάθεια. Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι. Να μην παίξουμε το παιχνίδι της Άγκυρας. Μας απασχολεί κάθε κίνηση της Τουρκίας αλλά δεν είναι στο επίκεντρο των αποφάσεών μας στα ενεργειακά", κατέληξε.

Κωνσταντίνος Φίλης: Δίνω πάνω από 50% πιθανότητες για κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας

Ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα έκανε λόγο για το τρίτο ή τέταρτο μεγαλύτερο κοίτασμα στην Ανατολική Μεσόγειο.

"Είναι λογικό να πυροδοτήσει εξελίξεις. Η Τουρκία δεν συνομιλεί με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και τώρα όλες αυτές οι χώρες συμπράττουν".

Σχετικά με τη πιθανότητα μιας "επιθετικής" απάντησης σημείωσε ότι δίνει πάνω από 50% ποσοστό για κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

"Μπορεί να στείλει ένα από τα δύο πλωτά γεωτρύπανα της εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, όχι για να τρυπήσει απαραίτητα. Έχει την τεχνογνωσία να "γκριζάρει" ζώνες και αυτό θα μπορούσε να γίνει για παράδειγμα στα οικόπεδα 1, 4, 5, 7, που δεν είναι αδειοδοτημένα", ανέφερε.

Όσον αφορά τη στάση Ελλάδας-Κύπρου σημείωσε ότι οι χώρες θα πρέπει να στραφούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ και να εξασφαλίσουν ότι αυτές οι δυνάμεις θα ανακόψουν την αναστάτωση που θέλει να προκαλέσει η Τουρκία.

«Σιγή ιχθύος» από την Άγκυρα και τα τουρκικά ΜΜΕ

Δυο τουλάχιστον δημοσιεύματα στον Τουρκικό Τύπο ασχολήθηκαν μέχρι στιγμής με τις ανακοινώσεις της ExxonMobil. Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την τουρκική κυβέρνηση. Τα δυο Τουρκικά ΜΜΕ τα οποία παρουσιάζουν τη σχετική είδηση είναι το NTV και η τουρκική έκδοση του Sputnik.

To NTV στον τίτλο του αναφέρει: «Οι Ε/Κ βρήκαν νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κύπρο» ενώ το τουρκικό Sputnik σημειώνει πως «η Exxon Mobil βρήκε ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο».

Τι έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στην ΑΟΖ της Κυπρου

Στα περίπου 13 με 16 τρις κυβικά πόδια ανεβαίνει η ποσότητα φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ με την προσθήκη της νέας ανακάλυψης στο κοίτασμα «Γλαύκος». Σύμφωνα με το ΣΙΓΜΑ το νούμερο αυτό προκύπτει αν προστεθούν οι ποσότητες που ανακοινώθηκαν από τα κοιτάσματα Γλαύκος, Αφροδίτη και Καλυψώ.

Συγκεκριμένα στην «Αφροδίτη» (NOBLE-SHELL-DELEK) εντοπίστηκαν ποσότητες τεσσάρων περίπου τρις κυβικών ποδιών, στην «Καλυψώ» (ENI) άλλα 3 με 4 τρις και 5 με 8 τρις στο κοίτασμα «Γλαύκος» (EXXON-QATAR PETROLEUM).

Τα κέρδη με βάση τις συμφωνίες που υπογράφηκαν με τις εταιρείες θα εισρεύσουν σε ποσοστό 70% στα ταμεία της ΚΔ και σε ποσοστό 30% στα ταμεία των εταιρειών. Ο διαμοιρασμός αυτός θα γίνει μετά την αφαίρεση των εξόδων των εταιρειών. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι τρέχουσες τιμές του ΦΑ είναι 3 μέχρι 5 δολάρια το κυβικό μέτρο.

Με πληροφορίες από ΣΙΓΜΑ, Φιλελεύθερος, Πολίτης,ΚΥΠΕ

Φωτο: Pixabay

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«NΑ ΜΗΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ» 20 Ιαν 2022 | 15:38

Απειλεί ο εκνευρισμένος Τσαβούσογλου: "Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα" - Κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο ότι στηρίζουν τρομοκράτες

Η παρουσία των Rafale στην Ελλάδα φαίνεται πως δημιουργεί εκνευρισμό στην Άγκυρα - Νέες προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου

ΚΗΔΕΙΑ ΜΕ ΓΛΕΝΤΙ 19 Ιαν 2022 | 19:27

Λονδίνο: Έσπασαν πιάτα στην κηδεία του Τζιώρτζη του θρυλικού Elysee - Εκεί διασκέδαζαν γενιές και γενιές

Στην κηδεία του Τζιώρτζη του Elysee είχε τραγούδι και το απαραίτητο σε κάθε γλέντι σπάσιμο πιάτων

ΠΩΣ ΤΑ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΑΝ 19 Ιαν 2022 | 14:13

Τα Rafale πάνω από το υπουργείο Εξωτερικών - Δένδιας και Κασουλίδης βγήκαν έξω, διπλωμάτες τραβούσαν φωτό με τα κινητά

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του Γιαννάκη Κασουλίδη "υποδέχθηκαν" τα Rafale από το μπαλκόνι του υπουργείου.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ 19 Ιαν 2022 | 14:00

Πλοκάμια του κυκλώματος βιασμών της Θεσσαλονίκης αναζητούνται και στην Κύπρο

Καταγγελίες που εμπλέκουν και Κύπριους σε κύκλωμα βιασμών, η δράση του οποίου συνδέεται με την υπόθεση βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη ερευνούν οι κυπριακές αρχές.

Η ΝΕΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΚ 18 Ιαν 2022 | 16:24

Μετσόλα κατά Τουρκίας στην πρώτη της ομιλία: "Δεν μπορούμε να είμαστε ενωμένοι όσο η Κύπρος είναι διαιρεμένη"

"Δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε πραγματικά ενωμένοι όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη", είπε στην πρώτη ομιλία της Ρομπέρτα Μέτσολα.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ "ΝΤΡΙΜΠΛΕΣ" ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ 13 Ιαν 2022 | 16:00

Πολιτικά "τερτίπια" Ερντογάν: Μετά τις απανωτές προκλήσεις ζητά απευθείας εποικοδομητικό διάλογο με την Αθήνα

"Πιστεύω ειλικρινά, πως οι δύο γείτονες με απευθείας εποικοδομητικό διάλογο μπορούμε να κανονίσουμε τις μεταξύ μας υποθέσεις", τόνισε ο κ. Ερντογάν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΑΣΠ 11 Ιαν 2022 | 07:25

Λέκκας για σεισμούς και κακοκαιρία "Διομήδης": Όλα τα φαινόμενα είναι συγκεντρωμένα στην Ελλάδα

Τι λέει ο Ευθύμιος Λέκκας για τους σεισμούς σε Φλώρινα και Κύπρο αλλά και για τις ζημιές στην Κάλυμνο από την κακοκαιρία.

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ 11 Ιαν 2022 | 06:48

Ισχυρός σεισμός 6,5 Ρίχτερ ανοιχτά της Κύπρου

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά της Κύπρου.

ΚΥΠΡΟΣ 10 Ιαν 2022 | 13:49

Νέος ΥΠΕΞ της Κύπρου ο Γιαννάκης Κασουλίδης μετά την παραίτηση Χριστοδουλίδη

Νέος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου αναλαμβάνει από την Τρίτη 11/01 ο Γιαννάκης Κασουλίδης.

ΞΕΣΠΑΣΕ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ 09 Ιαν 2022 | 19:34

Μετάλλαξη Deltacron: "Bεβιασμένη και επιστημονικά ανήθικη", η δήλωση Μαγιορκίνη απαντά ο Κύπριος επιστήμονας που την ταυτοποίησε

Ο δρ. Κωστρίκης, ο οποίος ισχυρίζεται πώς ανακάλυψε τη μετάλλαξη Deltacron στην Κύπρο απαντά στον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη, χαρακτηρίζοντας ανήθικη την ανάρτησή του

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 09 Ιαν 2022 | 12:32

Κύπρος: Παραιτήθηκε από υπουργός Εξωτερικών ο Nίκος Χριστοδουλίδης- Πάει για Πρόεδρος...

Την παραίτησή του από την θέση του υπουργού Εξωτερικών ανακοίνωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης-Εκδήλωσε ενδιαφέρον για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΓΚΙΚΑΣ ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ 09 Ιαν 2022 | 12:17

Εσφαλμένος συναγερμός στην Κύπρο για τη μετάλλαξη Deltacron: "Τεχνικό λάθος" δείχνουν αναλύσεις

Εσφαλμένος συναγερμός για το νέο στέλεχος κορονοϊού Deltacron που φέρεται να εντοπίστηκε σε 25 περιστατικά στην Κύπρο αφού οφείλεται σε τεχνικό λάθος.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ 08 Ιαν 2022 | 16:00

Δεν υπάρχει τελικά Deltacron στην Κύπρο – Τεχνικό λάθος ο εντοπισμός του σε 25 κρούσματα [Βίντεο]

Ανησυχία είχε προκαλέσει στους επιδημιολόγους στην Κύπρο, η εμφάνιση 25 κρουσμάτων της μετάλλαξης Deltacron του κορονοϊού, πού ανιχνεύθηκε αρχικά στη Βρετανία.