Μήνυμα Γεραπετρίτη στην Άγκυρα: Η Τουρκία θα το πληρώσει... αν συνεχίσει τις προκλήσεις

Εκείνος ο οποίος θα πληρώσει άμεσα, εάν συνεχίσει αυτήν την εχθροπαθή ρητορεία είναι αποκλειστικά και μόνον η Τουρκία, είπε ο υπουργός Επικρατείας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
γεραπετρίτης

Ξεκάθαρο μήνυμα προς της Τουρκία απέστειλε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Alpha 989", έκανε σαφές ότι "εκείνος ο οποίος θα πληρώσει άμεσα, εάν συνεχίσει αυτήν την εχθροπαθή ρητορεία είναι αποκλειστικά και μόνον η Τουρκία".

"Η απάντηση του πρωθυπουργού είναι μία απάντηση σύνεσης, σωφροσύνης αλλά και αποφασιστικότητας", πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης, για την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στην λεκτική επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του αλλά και εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ταυτόχρονα, ο Γιώργος Γερπαετρίτης εξήγησε τον εκνευρισμό του Προέδρου της Τουρκίας λέγοντας πως ο Τούρκος Πρόεδρος χρεώνει τη διεθνή απομόνωσή του αποκλειστικά και μόνον στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας ξεκίνησε από την ανάλυση του status περιφερειακής δύναμης που έχει η Τουρκία, γεγονός όμως που συνεπάγεται, όπως διευκρίνισε, ότι "η οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια απηχεί σε μια διάρρηξη της εύθραυστης ισορροπίας στο μουσουλμανικό κόσμο".

"Σημαντική η πολυμερής διπλωματία που έχει αναπτύξει η Ελλάδα"

Την ίδια στιγμή έρχεται στο προσκήνιο και το "πόσο σημαντική αποδεικνύεται η πολυμερής διπλωματία που έχει αναπτύξει η Ελλάδα, διότι χώρες με τις οποίες δεν είχαμε παραδοσιακά τις καλύτερες σχέσεις, σήμερα είναι ένθερμοι υποστηρικτές των ελληνικών συμφερόντων", επισήμανε, για να προσθέσει: "προσπαθούμε να έχουμε πάντα μια εμπροσθοβαρή ανάγνωση της διπλωματίας, δεν ήταν τυχαία η τριμερής με το Ισραήλ και την Κύπρο, δεν ήταν τυχαία, όπως αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων, η προσέγγιση με την Αίγυπτο".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Επικρατείας συνέχισε την ανάλυσή του για τη θέση της γείτονος, λέγοντας πως το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια σχετική διπλωματική απομόνωση, έχοντας χάσει τα όποια ερείσματα διέθετε και προς ανατολάς και προς δυσμάς, σε συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση -έκανε, συγκεκριμένα, λόγο για "σημαντική οικονομική υποβάθμιση"- δημιουργεί ένα αίσθημα ασφυξίας. Αυτό -συμπλήρωσε- "δεν είναι πάντοτε καλό υπό την έννοια ότι ιστορικά μεγάλες δυνάμεις, αλλά όχι πάντοτε δυνάμεις του ορθού λόγου, οποτεδήποτε βρίσκονται σε καθεστώς μεγάλης πίεσης, διπλωματικής και οικονομικής, συνήθως προσπαθούν με τεχνητά μέσα να αναδείξουν τα εθνικά στα οποία προκαλείται μεγαλύτερη συσπείρωση στο εσωτερικό".

Κληθείς να σχολιάσει την τελευταία δήλωση της Α. Μέρκελ, είπε: "εμείς δεν είμαστε μαξιμαλιστές, η παρούσα διακυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει την εχεφροσύνη να στέκεται σε πολύ σταθερές βάσεις. Όταν, λοιπόν, η καγκελάριος αναφέρεται στα δίκαια, αναφέρεται σε εκείνο που και εμείς διατρανώνουμε: Θα είμαστε πιστοί στο Διεθνές Δίκαιο, δεν διεκδικούμε παραπάνω από εκείνα που μας αναλογούν από τη διεθνή νομιμότητα. Δεν έχουμε καμία επιθετική διάθεση απέναντι σε κανέναν γείτονα, από την άλλη πλευρά από τα δίκαια τα οποία αναγνωρίζονται, παραχωρήσεις δεν πρόκειται να γίνουν, είναι αυτονόητο".

Με τον υπουργό Επικρατείας να προσθέτει: "Συντασσόμαστε με τη δήλωση Μέρκελ. Η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει υπογράψει και κυρώσει τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Τουρκία δεν το έχει πράξει. Τεχνητά, νομικά, αποδεικνύεται ποιος είναι εκείνος που σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και ποιος την περιφρονεί".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Ερντογάν εις βάρος των ηγεσιών Ελλάδας και Γαλλίας, ειδικότερα για την αντίδραση του Κ. Μητσοτάκη, ο Γ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε: "Η απάντηση του πρωθυπουργού είναι μία απάντηση σύνεσης, σωφροσύνης αλλά και αποφασιστικότητας. Εμείς δεν είμαστε άνθρωποι των λόγων, αλλά άνθρωποι των έργων".Και συνέχισε: "είναι προφανές ότι εκείνος ο οποίος θα πληρώσει άμεσα, εάν συνεχίσει αυτήν την εχθροπαθή ρητορεία, είναι αποκλειστικά και μόνον η Τουρκία. Ήδη με το μενού των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι οποίες ανακοινώθηκαν, θα δημιουργηθεί μια πολύ μεγαλύτερη περαιτέρω πίεση."

Εξάλλου, συμπλήρωσε ο κ. Γεραπετρίτης, "ο Τούρκος Πρόεδρος αισθάνεται ότι έχει υποστεί μια πολύ μεγάλη διπλωματική ταπείνωση εκ του γεγονότος ότι δεν υφίσταται κανένας απολύτως από τη διπλωματική σκακιέρα που να τον υποστηρίζει. Αυτό το χρεώνει αποκλειστικά και μόνο στον Έλληνα πρωθυπουργό". Και συνέχισε: "Αισθάνομαι ότι ο κ. Ερντογάν περίμενε τα πράγματα διαφορετικά και δεν συγχωρεί -είναι προσωπική εκτίμηση αυτό- τον τρόπο με τον οποίο διαχειριστήκαμε τον Έβρο. Το ζήτημα του Έβρου ήταν μια νίκη της ελληνικής διπλωματίας και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, η οποία άλλαξε απολύτως τις ισορροπίες στην ουσία της πολιτικής".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κλείνοντας την αναφορά του στα ελληνο-τουρκικά ο Γ. Γεραπετρίτης εκτίμησε ότι "πάντοτε ο κ. Ερντογάν είχε ως τελευταίο καταφύγιο το ότι "εμείς στο πεδίο είμαστε ασυναγώνιστοι", (αλλά) η λογική του ασυναγώνιστου στο πεδίο κατερρίφθη με τον πιο εμφατικό τρόπο και μάλιστα με έναν τρόπο διττό: και επιχειρησιακά αλλά και διπλωματικά", όταν εμφανίσθηκαν οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στον Έβρο.

"Στήριξη της αγοράς"

Η συνέντευξη έκλεισε για τα επιπλέον μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, με τον υπουργό Επικρατείας να δηλώνει εμφατικά "θα στηρίξουμε απολύτως την αγορά -και με αυτό εννοούμε και τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Θα υπάρξει ένα καινούριο μενού μέτρων, το επεξεργαζόμαστε, είναι στην τελική φάση της ανάπτυξής του. Θα τα ακούσετε και στη Βουλή, στην οποία θα παρευρεθεί σύντομα ο πρωθυπουργός για να δώσει το πλάνο για την επόμενη μέρα της πανδημίας, αλλά θα τα ακούσετε και στη Θεσσαλονίκη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό που θα πάει να τιμήσει την πόλη, έστω και παρά την απουσία της Έκθεσης".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΜΠΟ ΤΟΥ 22 Οκτ 2020 | 15:41

"Oruc Reis": Έφτασε στα 15 ν.μ. από το Καστελόριζο - Κινείται πλέον βορειοδυτικά υπό στενή παρακολούθηση του ΠΝ

Το Oruc Reis "άναψε" και πάλι τον πομπό του και φαίνεται πλέον να κινείται ΒΔ από το Καστελόριζο.

ΜΠΕΡΙΒΑΝ ΑΣΛΑΝ 22 Οκτ 2020 | 14:32

DW - Αποκάλυψη: Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν δώσει εντολή να δολοφονηθεί αυστριακή πολιτικός;

Δημοσίευμα της DW με τίτλο "έδωσαν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες εντολή δολοφονίας αυστριακής πολιτικού;"

ΤΗΣ HANDELSBLATT 22 Οκτ 2020 | 12:10

Ανάλυση Handelsblatt: Τι θα συμβεί σε μία στρατιωτική εμπλοκή Ελλάδας-Τουρκίας;- Πού υπερέχει η Ελλάδα στρατιωτικά

Ελλάδα - Τουρκία: Σε πιθανή όσο και απεφευχτέα στρατιωτική εμπλοκή, αυτό είναι το όπλο της χώρας μας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΚΣΟΙ 22 Οκτ 2020 | 11:11

Οργή Ερντογάν για την Τριμερή Ελλάδας - Αιγύπου - Κύπρου: "Εχθρική κίνηση" λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, αναφέρει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δημιουργούν τα προβλήματα στην περιοχή.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ; 21 Οκτ 2020 | 17:40

Ο Ερντογάν τριπλασιάζει τα έξοδα για τα παλάτια του ενώ ο εταίρος του... κρεμάει ψωμιά για τους φτωχούς

Την ώρα που ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί ανακοινώνει εκστρατείες ψωμιού για τους φτωχούς, ο Ερντογάν τριπλασιάζει τα έξοδα για τα παλάτια του.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ 21 Οκτ 2020 | 17:09

Πέτσας: Αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα δώδεκα ναυτικά μίλια

Ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως η Ελλάδα σε όλα τα fora αναδεικνύει ποιος είναι ο ταραχοποιός στην περιοχή

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 21 Οκτ 2020 | 16:41

"Νίπτει τα χείρας του" ο Στόλτενμπεργκ για το Oruc Reis: "Δεν θα ασχοληθώ με νομικά ζητήματα"

"Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο ενός ατυχήματος και αν συμβούν να φροντίσουμε να μην ξεφύγουν εκτός ελέγχου", δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΝΟΣΤΑΛΓΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΜΕΓΙΣΤΑΝΑ 21 Οκτ 2020 | 15:14

Ανάλυση Bloomberg: "Αν χάσει τις εκλογές ο Τραμπ, ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο Ερντογάν"

Ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg για το τι θα σημάνει τυχόν ήττα του Τράμπ στις εκλογές στις ΗΠΑ

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 21 Οκτ 2020 | 13:48

Μητσοτάκης από Κύπρο: Η Τουρκία ονειρεύεται αυτοκρατορικές πρακτικές- Ζωγραφίζει αυθαίρετους χάρτες

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη, Αθανασιάδη, αλ Σίσι στην Τριμερή Σύνοδο μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

ΤΟ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ 21 Οκτ 2020 | 12:43

"Χλιαρή" η απάντηση του Βερολίνου στο αίτημα της Αθήνας για εμπάργκο όπλων- Είναι πολλά τα λεφτά των υποβρυχίων...

Τι απαντά το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο αίτημα της Αθήνας για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ YENI SAFAK 21 Οκτ 2020 | 11:59

Oruc Reis: Παρατείνει τη Navtex η Τουρκία και ζητά αποστρατικοποίηση νησιών - "Πλωτό τείχος" από τα ελληνικά πλοία

Η Yeni Safak προαναγγέλλει την παράταση της τουρκικής Navtex και του Oruc Reis στο Αιγαίο.

ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ 21 Οκτ 2020 | 11:58

Η "μάχη" του βυθού: "Αόρατα" τα ελληνικά υποβρύχια - Ο ελληνικός Στόλος εντόπισε όλα τα τουρκικά

Αόρατα τα ελληνικά υποβρύχια που παρακολουθούν τις κινήσεις του Oruc Reis- Ο Στόλος εντόπισε όλα τα τουρκικά

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 21 Οκτ 2020 | 10:10

Μήνυμα από το Ρωσικό ΥΠΕΞ: Θύμισε στην Τουρκία τη βύθιση του οθωμανικού στόλου στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου

Θυμίζουμε πως με τη νίκη των συμμάχων στη ναυμαχία του Ναυαρίνου άνοιγε πλέον ο "δρόμος" για κάθοδο της Ρωσίας στη Μεσόγειο.