«Μήνυμα» Γιώργου Παπανδρέου σε Ομπάμα

Εκκληση στον Μπαράκ Ομπάμα να επιλέξει ο λαός του Πουέρτο Ρίκο μόνος του το μέλλον του, απηύθυνε ο Γιώργος Παπανδρέου.

minuma-giwrgou-papandreou-se-ompama
SHARE THIS
0
SHARES

Για το Πουέρτο Ρίκο μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ότι ο λαός της χώρας πρέπει να αποφασίσει το μέλλον του.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, συμμετείχε στις εργασίες της Ειδικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Αποαποικιοποίηση που έλαβαν χώρα σήμερα στην έδρα του Οργανισμού στην Νέα Υόρκη. Η Επιτροπή, στο πλαίσιο των εργασιών της, εξέτασε την υπόθεση του Πουέρτο Ρίκο.

 Ο Γιώργος Παπανδρέου, απηύθυνε έκκληση στον Μπαράκ Ομπάμα να δράσει άμεσα 

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, θύμισε την παράδοση υποστήριξης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην υποστήριξη του δικαιώματος αυτοδιάθεσης των λαών. «Σε ό,τι αφορά το Πουέρτο Ρίκο, η Οργάνωσή μας έχει πάρει σαφή θέση και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του θέματος εδώ και τριάντα χρόνια, ξεκινώντας απο το Συνέδριο της Αλμπουφέϊρα, το 1983. Εκεί υποστηρίξαμε την ανεξαρτησία του Πουέρτο Ρίκο, το οποίο θεωρούμε έθνος της Λατινικής Αμερικής. Τον Φεβρουάριο του 2013, στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που διεξήχθη στο Κασκάϊς της Πορτογαλίας, η Οργάνωσή μας, με μια δήλωση που υιοθετήθηκε παμψηφεί, εξέφρασε την αλληλεγγύη της με την απόφαση που ελήφθη από το εκλογικό σώμα του Πουέρτο Ρίκο, τον Νοέμβριο του 2012, σύμφωνα με την οποία απορρίφθηκε η συνέχιση του σημερινού καθεστώτος του Πουέρτο Ρίκο», δήλωσε ο κ.Παπανδρέου σε μία αναδρομή στις θέσεις της Σοσιαλιστικής επί του θέματος.

Παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου θύμισε τις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα για πολιτειακή αλλαγή στο Πουέρτο Ρίκο, εκφράζοντας επίσημα τη δέσμευση να προωθήσει την απαραίτητη νομοθεσία, προκειμένου ο λαός του Πουέρτο Ρίκο να επιλέξει μεταξύ ξεκάθαρων εναλλακτικών λύσεων.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο Γιώργος Παπανδρέου, απηύθυνε έκκληση στον Μπαράκ Ομπάμα να δράσει άμεσα «ώστε ο λαός του Πουέρτο Ρίκο να μπορεί να ασκήσει το απαράγραπτο δικαίωμά του να επιλέξει και να ορίσει το μέλλον του», όπως είπε.

Πρόσθεσε άλλωστε με τις δηλώσεις του την φωνή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς σε όλες εκείνες που ζητούν συντονισμένη δράση για να εξασφαλιστεί ότι η περίπτωση του Πουέρτο Ρίκο θα εξεταστεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στις εκκλήσεις για την απελευθέρωση των Πορτορικανών πολιτικών κρατουμένων και συγκεκριμένα του Όσκαρ Λόπεζ Ριβέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook