Γεμάτη μηνύματα προς το ΔΝΤ αλλά και το εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ ενώ η αξιολόγηση κινείται στην κόψη του ξυραφιού.
«Η διαπραγματευτική ομάδα δεν έχει λευκή επιταγή. Οι αποφάσεις είναι συλλογικές» είπε σύμφωνα με πληροφορίες.
΄Ενα καθαρό μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ότι ούτε λαμβάνει εκείνος τις τελικές αποφάσεις ούτε σκοπεύει να τις χρεωθεί.
Την ίδια ώρα κάλεσε το ΔΝΤ εάν θέλει να παραμείνει στο πρόγραμμα να σέβεται τις θυσίες των Ελλήνων και το θεσμικό πλαίσιο για τα εργασιακά, καθώς και εάν θέλει να πιέσει, να στρέψει την πίεση στις χώρες που δε δέχονται τις θέσεις του για τα πρωτογενή.
Απάντηση και στον Βούτση σχετικά με τα υλοποιηθέντα προαπαιτούμενα
«εξήγησα τι είναι το 1/3, 1/3,1/3…» είπε και πρόσθεσε« Καλώς κρατάμε κάτι στο τέλος της διαπραγμάτευσης. Έτσι κάνουν όλοι οι διαπραγματευτές. Φτάνει ένα σημείο που τίποτα δεν κλείνει μέχρι όλα να κλείσουν. Κανείς από την ΕΕ και τους θεσμούς δεν συμμερίζεται ότι καθυστερούμε. Το τρίγωνο Ελλάδα, ΔΝΤ και κάποια κράτη μέλη είναι δύσκολο, με εκλογές, μεταναστευτικό κτλ. Όλοι προσπαθούν να βρουν λύση με διάφορους περιορισμούς», περιέγραψε το περιβάλλον της διαπραγμάτευσης ο υπουργός Οικονομικών.
Άσκησε δριμεία κριτική στο ΔΝΤ λέγοντας «Το ΔΝΤ δεν το ενδιαφέρει το μέγεθος του πλεονάσματος του 2019, αλλά το χρησιμοποιεί για να μας σπρώξει σε μέτρα όπως συνταξιοδοτικό και αφορολόγητο»
«Δεν θα με πείραζε γιατί είναι η άποψή του, αλλά με πειράζει γιατί χρησιμοποιεί αμφισβητούμενες μελέτες» σημείωσε και αναφέρθηκε ονομαστικά στον Τόμσεν.
« Αυτό που λέει ο Τόμσεν, ότι οι Γερμανοί συνταξιούχοι είναι το ίδιο εύποροι με τους Έλληνες, είναι να γελάει κανείς. Τον κάλεσα να έρθει να δει πως ζουν οι δικοί μας και μετά να πάμε μαζί και στη Γερμανία».
Ο κ.Τσακαλώτος κατέληξε με νόημα: «Πότε δεν είχαμε στη διαπραγματευτική ομάδα λευκή επιταγή, διαπραγματευόμαστε σκληρά γιατί αυτό απορρέει από συλλογικές αποφάσεις. Έτσι θα συνεχίσουμε και ελπίζουμε με καλή πίστη ότι μπορούμε να έχουμε πολιτική συμφωνία»
Ν. Μανιός: Μην τους δώσουμε το μαχαίρι με το οποίο θα μας θυσιάσουν
Ειδικότερα, από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο κ. Μανιός ανέφερε: “Ασκούμε πολιτική σε μια κατάσταση πολέμου. Είμαστε περικυκλωμένοι επί της ουσίας με υπέρμετρες δυνάμεις, διότι η χώρα μας δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο ένα οικονομικό πρόβλημα έχει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι γεωστρατηγικά ανήκει στις ΗΠΑ, πολιτικά στην Ευρώπη και δέχεται επιθέσεις σε όσους βρίσκονται σε αντιπαράθεση με ΗΠΑ όπως με την Τουρκία. Το ίδιο γίνεται με την έντονη αντιπαράθεση στις ισχυρές δυνάμεις της Ευρωζώνης όπου πρέπει να ερμηνεύσουμε συμπεριφορές” και πρόσθεσε: “Δεν είναι δυνατόν να ψηφίσουμε μέτρα που θα οδηγήσουν στην καταστροφή της ελληνικής κοινωνίας. Θέλουν να μας κάνουν Ιφιγένεια, να μας θυσιάσουν για να φυσήξει ο ούριος άνεμος της διάλυσης της Ευρωζώνης, η οποία θα οδηγήσει σε εμπόλεμη κατάσταση. Αν πρόκειται να μας θέλουν για Ιφιγένεια δεν πρέπει ψηφίζοντας μέτρα να τους δώσουμε το μαχαίρι με το οποίο θα μας θυσιάσουν. Ας αναλάβουν μόνοι τους την ευθύνη της θυσίας μας και της διάλυσης της ευρωζώνης”.