Μηνύματα Βρυξελλών για την επομένη της κάλπης

Ηχηρά μηνύματα στην επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, για συνταξιοδοτικό, μεταρρυθμίσεις και χρέος στέλνουν οι Βρυξέλλες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μηνύματα Βρυξελλών για την επομένη της κάλπης

Ηχηρά μηνύματα στην κυβέρνηση που θα προκύψει από την αυριανή κάλπη, όποια κι αν είναι αυτή, στέλνουν οι Βρυξέλλες.

Μάριο Ντράγκι, Κλάους Ρεγκλινγκ, Μπενουά Κερέ και Τζέρι Ράις με προσεγμένες δηλώσεις τους στέλνουν το μήνυμα αφενός ότι για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση για την απομείωση του χρέους απαιτείται πολιτική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις αφετέρου ότι χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό ώστε το ελληνικό κράτος να συνεχίζει να πληρώνει τις συντάξεις σε βάθος χρόνου.

Ντράγκι για ασφαλιστικό: μεταρρυθμίσεις τώρα για να πληρώνετε συντάξεις

Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι θα μπορεί να πληρώνει τις συντάξεις τα επόμενα χρόνια, ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σε γραπτή απάντησή του σε ευρωβουλευτή, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι κρίσιμη από από την σκοπιά της κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Η πλήρης εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων θα βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος» σημείωσε και πρόσθεσε: «Η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι κρίσιμη από από την σκοπιά της κοινωνικής δικαιοσύνης, ιδίως για να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό κράτος να συνεχίσει να πληρώσει τις συντάξεις μακροπρόθεσμα» τόνισε.

Νωρίτερα, το δικό του μήνυμα προς την Αθήνα είχε στείλει και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ. Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει την πορεία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων για να παραμείνει στην ευρωζώνη, υποστήριξε την Παρασκευή ο Κερέ.

«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη», σημείωσε, ενώ εκτίμησε πως η ψαλίδα μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης στο μέτωπο του πληθωρισμού θα μικρύνει το επόμενο διάστημα.

Επισήμως ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω της προεκλογικής περιόδου προβάλλουν ως επιχείρημα ότι η νέα ελάφρυνση χρέους μπορεί να θεωρείται δεδομένη για την Ελλάδα ,ως απόρροια της διαπραγμάτευσης των προηγούμενων μηνών, αλλά στο παρασκήνιο κάθε άλλο παρά αυτονόητη δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως απόφαση από το Βερολίνο και την Ευρώπη. Tο σχετικό φόβο αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Αλέξη Τσίπρα και τελικός διαπραγματευτής της συμφωνίας Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του σε διεθνές οικονομικό site.

Η πολιτική αβεβαιότητα το νέο...άλλοθι για το χρέος;

Το τελευταίο διάστημα έχει πυκνώσει η φημολογία ότι οι Ευρωπαίοι με άλλοθι την πολιτική αβεβαιότητα και την δραματική καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ​​λόγω εκλογών στην χώρα, θα επικαλεστούν μετά τις εκλογές την ανάγκη νέας αναβολής του αιτήματος για νέα απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Σημειώνεται ότι κάτι αντίστοιχο συνέβη και το Νοέμβριο του 2012, όταν η Ευρώπη είχε δώσει στην τότε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ την υπόσχεση για νέα απομείωση χρέους, την οποία όμως έκτοτε οι εταίροι της Ελλάδας έβρισκαν διαρκώς προφάσεις να μην την πραγματοποιήσουν. Υπενθυμίζεται επίσης ότι μία από αυτές ήταν η πρόφαση των γερμανικών εκλογών, που όμως ακόμα κι όταν αυτές έγιναν (έναν χρόνο μετά, το Σεπτέμβριο του 2013) πάλι η απομείωση χρέους παρέμεινε στο "ψυγείο".

Αν και ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ποντάρει στην πίεση που ασκεί το ΔΝΤ εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι αυτή η ελάφρυνση θα έρθει, τα σημάδια που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα δεν είναι διόλου θετικά. Μπορεί το Ταμείο δημόσια να επιμένει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, όμως την ίδια στιγμή στο παρασκήνιο φέρεται απλά να μην κάνει τίποτα περιμένοντας απλά τους Ευρωπαίους να "δουν πώς κυλάει το πράγμα με την Ελλάδα".

Προς αυτήν την κατεύθυνση μίας ακόμα αναβολής της δέσμευσης για απομείωση χρέους προς την Ελλάδα, συνηγορεί και το γεγονός ότι σε πρόσφατη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου υιοθέτησε την ρητορική της Ευρώπης θέτοντας έναν απροσπέλαστο όρο στην υλοποίηση της δέσμευσης για ελάφρυνση, ο οποίος ακούει στην χιλιοειπωμένη λέξη "μεταρρυθμίσεις".

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα λένε ότι αυτή η ταύτιση Ευρώπης και ΔΝΤ για την απαρέγκλιτη προϋπόθεση υπό την οποία θα μπορέσει η Ελλάδα να πάρει την πολυπόθητη επιμήκυνση του χρέους της, δεν είναι τυχαία.

Όπως εξίσου διόλου τυχαία δεν είναι η πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής του ESM κ. Ρέγκλινγκ, που η κυβέρνηση επιχείρησε να την "περάσει στα ψηλά", και η οποία έλεγε ότι "η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους" και πώς "αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφωνεί η ΕΚΤ, η Ε.Ε. αλλά και το ΔΝΤ!". Ο κ. Ρέγκλινγκ μάλιστα επικαλέστηκε το ίδιο επιχείρημα που επικαλέστηκε και ο εκπρόσωπος του Ταμείου: ότι "αυτό που προέχει είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης της ελληνικής οικονομίας μέσω εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων".

Κάτι τρέχει λοιπόν πίσω από τις κλειστές πόρτες στα κέντρα λήψης αποφάσεων σε σχέση με την πιθανολογούμενη νέα αναβολή της μέχρι πρότινος προαλειφόμενης και πολλαπλώς υποσχεθείσας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Κάτι για το οποίο η παραιτηθείσα κυβέρνηση αλλά και γενικότερα οι πολιτικές ελίτ της χώρας εν μέσω προεκλογικής περιόδου σφυρίζουν αδιάφορα, μάλλον επιλέγοντας να καλλιεργούν μία ακόμα ψευδαίσθηση.

Μετά τις εκλογές θα δούμε αν και κατά πόσον η ελάφρυνση χρέους για την χώρα μας είναι προδιαγεγραμμένη, όπως κάποιοι διατείνονται, από μία Ευρώπη φυσικά, η οποία όσο ο χρόνος κυλά θα έχει άλλα σημαντικότερα ζητήματα να στρέψει την προσοχή και την πολιτική της βαρύτητα, με πρώτο και κύριο το προσφυγικό.

Η δηλωμένη αγωνία του Τσακαλώτου

Το φόβο ότι δεν ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ στη διαπραγμάτευση του χρέους εξέφρασε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλέιδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο Μarketwatch.

Το οικονομικό site το οποίο ανήκει στην «οικογένεια» του πρακτορείου Dow Jones, σημειώνει ότι ο Τσακαλώτος θεωρείται από Έλληνες πολιτικούς αναλυτές ότι είναι ένας εκ των δύο υποψηφίων για να γίνει ο επόμενος υπουργός Οικονομικών, με τον τωρινό υπουργός, Γ. Χουλιαράκη να είναι ο άλλος, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές.

Ο κ. Τσακαλώτος ανησυχεί ότι θα υπάρξουν «πιέσεις από κάποιους εχθρικούς πιστωτές της Ελλάδας για να γίνει η πρώτη αξιολόγηση τόσο δύσκολη ώστε ποτέ να μην έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το χρέος. Αυτό είναι κάτι που με ανησυχεί και θα ήταν κακή τη πίστει».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 17 Ιαν 2022 | 07:24

Στις Βρυξέλλες ο Σταϊκούρας για τις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 15 Ιαν 2022 | 21:27

Σοκαριστικό βίντεο από το Βρυξέλλες: Ανδρας σπρώχνει στις γραμμές του μετρό μια ανυποψίαστη γυναίκα [βίντεο]

Ενας άνδρας συνελήφθη στο Βέλγιο και κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, όταν έσπρωξε στις γραμμές του μετρό μια γυναίκα με σκοπό να τη σκοτώσει.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 11 Ιαν 2022 | 16:26

Θάνατος Σασόλι: Φαβορί η 42χρονη Μαλτέζα, Μέτσολα για τη διαδοχή - Υπερσυντηρητική και κατά των αμβλώσεων

Το παρασκήνιο για τη διαδοχή του Σασόλι μετά τον θάνατό του - Ολα δείχνουν τη 42χρονη Μαλτέζα Ρομπέρτα Μέτσολα

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ 06 Ιαν 2022 | 16:48

Καζακστάν: Εκκλήσεις για ειρηνική λύση από Παρίσι και Λονδίνο - Μήνυμα Βρυξελλών προς Μόσχα

Η έκρυθμη κατάσταση στο Καζκστάν προκαλεί ανησυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

«ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ» 23 Δεκ 2021 | 14:33

Ποιες είναι οι τρεις μεταρρυθμίσεις που θα ψηφιστούν στο α’ εξάμηνο του 2022 - Η κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης

Την κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης για το 2022 αποτυπώνει, σε άρθρο του στην εφημερίδα "Παραπολιτικά" ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης

ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ 18 Ιαν 2022 | 21:02

Υπουργείο Πολιτισμού: "Όχι" στη χορηγία της International Foundation for Greece λόγω της υπόθεσης βιασμού της 24χρονης

Η δήλωση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου, και η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού

«Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ» 18 Ιαν 2022 | 20:59

"Πυρά" ΝΔ σε Τσίπρα: "Συμμερίζεται προτάσεις συνεργατών του για ελαχιστοποίηση ποινών σε ειδεχθή εγκλήματα;"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι συνώνυμο της υποκρισίας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ 18 Ιαν 2022 | 20:41

"Παράθυρο" ΗΠΑ για αγωγό Αιγύπτου - Κρήτης: Ανασχεδιασμός του αγωγού EastMed

Ο σύμβουλος ενεργειακής ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ήταν οι αντιδράσεις της Τουρκίας που οδήγησαν τις ΗΠΑ να αποσύρουν τη στήριξή τους στον αγωγό EastMed

ΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ 18 Ιαν 2022 | 19:36

Θάνος Πλεύρης: Τα δώρα που πήρε από τη Μίνα Γκάγκα και τη Ζωή Ράπτη για τη γιορτή του

Ο Θάνος Πλεύρης αποκάλυψε τα δώρα που του έκαναν δύο εκ των στενότερων συνεργατών του, η Μίνα Γκάγκα και η Ζωή Ράπτη

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ 18 Ιαν 2022 | 19:04

Εύα Καϊλή: Εξελέγη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - "Σάρωσε" στον Ά γύρο

Συγκεντρώνοντας 454 ψήφους, η Εύα Καϊλή εξασφάλισε άνετα την εκλογή της στην πέμπτη θέση από τους εννέα ευρωβουλευτές.

ΘΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ 18 Ιαν 2022 | 18:34

Μητσοτάκης για Rafale: "Έρχονται" - Δείτε την ανάρτηση του πρωθυπουργού με το εντυπωσιακό βίντεο

Πάνω από την Ακρόπολη θα πετάξουν την Τετάρτη, μεταξύ 12:00 και 12:30, τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

ΝΑ ΤΡΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ 18 Ιαν 2022 | 18:13

Σχοινάς για ελληνικά πανεπιστήμια: Να παράγουν ανθρώπους όπως ο Μπουρλά και όχι ανθρώπους που τα καταστρέφουν

"Mε λυπεί κάθε φορά που βλέπω να υπάρχουν στα ελληνικά πανεπιστήμια προβλήματα βίας, καταλήψεις", τονίζει ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Η ΝΕΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΚ 18 Ιαν 2022 | 16:24

Μετσόλα κατά Τουρκίας στην πρώτη της ομιλία: "Δεν μπορούμε να είμαστε ενωμένοι όσο η Κύπρος είναι διαιρεμένη"

"Δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε πραγματικά ενωμένοι όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη", είπε στην πρώτη ομιλία της Ρομπέρτα Μέτσολα.