Μηνύματα για χρέος και προτροπές για μεταρρυθμίσεις από τον Ομπάμα

Με μηνύματα για χρέος, μεταρρυθμίσεις, στήριξη στο προσφυγικό και τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού η πρώτη ημέρα της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μηνύματα για χρέος και προτροπές για μεταρρυθμίσεις από τον Ομπάμα

Έμφαση στην αναγκαιότητα διευθέτησης του ελληνικού χρέους, προτροπή προς την Αθήνα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και θα προσελκύσουν επενδύσεις, σαφής τοποθέτηση ότι η μονόπλευρη επιμονή στη λιτότητα από μόνη της δεν μπορεί να δώσει αναπτυξιακή προοπτική, στήριξη για το προσφυγικό, επαναβεβαίωση της στρατηγικής συμμαχίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ σε μια σειρά από τομείς και αναγνώριση των σημαντικών προσπαθειών που γίνονται για την επίλυση του Κυπριακού.

Αυτά ήταν τα βασικά σημεία του μηνύματος Ομπάμα κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της επίσκεψής του στην Αθήνα. Μιας επίσκεψης που αποτιμάται -και σωστά αποτιμάται κατ'αυτόν τον τρόπο- θετικά από το Μέγαρο Μαξίμου. Εκείνο που μένει να φανεί είναι εάν το σημαντικό πολιτικό momentum που δημιουργείται από το ταξίδι του αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα θα ακολουθηθεί από σωστές κινήσεις από την ελληνική πλευρά προκειμένου να κεφαλαιοποιηθεί αυτή η θετική δυναμική.

Την ίδια στιγμή πάντως, ο κ. Ομπάμα αναφερόμενος στην οικονομία αναγνώρισε πως η αποστολή των ευρωπαίων ηγετών να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση είναι δυσκολότερη από τη δική του. «Έχει μεγάλη σημασία πως το έργο το δικό μου στις ΗΠΑ ήταν πιο απλό γιατί είχα πλειοψηφίες και στα δύο σώματα αν και το Κογκρέσο δεν είναι τόσο εύκολο να πειστεί. Δεν ζηλεύω κανέναν Ευρωπαίο ηγέτη γιατί έχουν δύσκολο καθήκον απέναντι σε μία τόσο μεγάλη κρίση με τόσο περίπλοκα εργαλεία».

Μηνύματα για χρέος και προτροπές για μεταρρυθμίσεις από τον Ομπάμα
Ο αμερικανός πρόεδρος κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Για την ατζέντα που θα έθετε η ελληνική πλευρά στις κατ'ιδίαν συζητήσεις με τον Μπαράκ Ομπάμα προϊδέασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος πρώτος τον αμερικανό πρόεδρο στο Προεδρικό Μέγαρο νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης. Στην μακροσκελή τοποθέτησή του ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις θυσίες του ελληνικού λαού, επισημαίνοντας ότι δεν φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την οικονομική κρίση, ενώ έθεσε με σαφήνεια την ελληνική θέση για το Κυπριακό και την επιδιωκόμενη λύση, αλλά και για άλλα εθνικά ζητήματα.

«Η οικονομία δεν αντέχει άλλη λιτότητα. Η ουσιαστική απομείωση του χρέους και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι όσα δικαιούται η Ελλάδα», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε από τη μεριά του ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αμερικανό πρόεδρο. «Η επιμονή της ευρωπαϊκής ηγεσίας στην πολιτική της λιτότητας κρατά τις ευρωπαϊκές ηγεσίες εγκλωβισμένες στη στασιμότητα, προκαλώντας προβλήματα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος ότι θα πειστεί η κ. Μέρκελ για τα μέτρα τα οποία είναι αναγκαία για την ελάφρυνση του χρέους. Κι αυτό διότι όπως εξήγησε και εκείνη προτάσσει την ανάγκη για την τήρηση των συμφωνιών αλλά και γιατί έχει υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στο μέλλον της Ευρώπης. «Αυτό που ζητάμε είναι αυτό που συμφωνήθηκε τον περασμένο Αύγουστο» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Εχω γνωρίσει από κοντά την κ. Μέρκελ και είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία. 'Εχω διαμορφώσει την άποψη ότι είναι πολιτικός με υψηλή αίσθηση ευθύνης απέναντι στο μέλλον της ευρώπης. Για αυτό είμαι αισιόδοξος».

Μπάρακ Ομπάμα, Αλέξης Τσίπρας και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
Μπάρακ Ομπάμα, Αλέξης Τσίπρας και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Ομπάμα: Μηνύματα για χρέος, προσφυγικό, κυπριακό και μεταρρυθμίσεις

Ειδικότερα, ο κ. Ομπάμα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Α. Τσίπρα, τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς το Βερολίνο, που αποτελεί άλλωστε και τον επόμενο σταθμό του ταξιδιού του. Ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε τις πολιτικές δυσκολίες που έχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σημείωσε ωστόσο ότι θα πρέπει να αναγνωρίσουν την πρόοδο της Ελλάδας και να κάνουν τα αναγκαία βήματα.

Την ίδια στιγμή, κατέγραψε δημοσίως την δέσμευση- βούληση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης του να συνεχίσουν τη μεταρρυθμιστική πορεία, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι μεταρρυθμίσεις δεν είναι από μόνες τους αρκετές. Για να υπάρξει αναπτυξιακή ατζέντα όπως είπε είναι απαραίτητη η ελάφρυνση του χρέους.

Ο κ. Ομπάμα επέμεινε ότι η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης και επισήμανε ότι οι Έλληνες πρέπει να δουν βελτίωση στην καθημερινότητά τους. «Θα κάνω ό,τι απαιτείται για να επανέλθει η Ελλάδα στο δρόμο για την οικονομική ανάπτυξη» δεσμεύτηκε. «Θα ήταν καλό», πρόσθεσε, «για την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τον κόσμο». «Ο δρόμος της Ελλάδας είναι δύσκολος, αλλά σωστός δρόμος, και οι Έλληνες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η ελληνική οικονομία έπρεπε να γίνει ανταγωνιστικότερη, όπως κάναμε και εμείς, στην Παιδεία, ή τη Wall Street. Ήταν απολύτως οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, και ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του έχουν τη βούληση να συνεχίσουν σε αυτό το δρόμο», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Μπάρακ Ομπάμα και Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου
Μπάρακ Ομπάμα και Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο αμερικανός πρόεδρος και στο ΝΑΤΟ. Ο Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη δε την Ελλάδα που συνεχίζει να δαπανά 2% του ΑΕΠ της για τις αναγκαίες αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, παρουσιάζοντάς την ως πρότυπο για τις άλλες χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας. Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε ότι την αναγκαιότητα διατήρησης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων ως δύο ηγέτες που είναι προσηλωμένοι στη διαδικασία που ακολουθείται. «Έχουν αναπτερωθεί οι ελπίδες μας. Βλέπουμε μια ευκαιρία. Εάν βρεθεί ένας μηχανισμός, θα τον υποστηρίξουμε» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή οι προοπτικές για λύση είναι οι καλύτερες που υπάρχουν εδώ και καιρό.

Μιλώντας για το προσφυγικό, ο κ. Ομπάμα έκανε εκτενείς αναφορές για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα χειρίστηκε το θέμα του προσφυγικού και συνεχάρη τον ελληνικό λαό για την προσφορά του.

«Να ξέρετε ότι, στον αγώνα σας να πάτε την Ελλάδα μπροστά, θα έχετε πάντα σύμμαχο τις ΗΠΑ» είπε ο αμερικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια του δείπνο που διοργάνωσε προς τιμήν του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Νωρίτερα, στην πρωινή συνάντηση που είχε με τον κ. Παυλόπουλο, ο κ. Ομπάμα αναγνώρισε ότι ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει αρκετά σε δύσκολες συνθήκες, αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμα δρόμος».

«Να ξέρετε ότι, στον αγώνα σας να πάτε την Ελλάδα μπροστά, θα έχετε πάντα σύμμαχο τις ΗΠΑ» είπε ο αμερικανός πρόεδρος
«Να ξέρετε ότι, στον αγώνα σας να πάτε την Ελλάδα μπροστά, θα έχετε πάντα σύμμαχο τις ΗΠΑ» είπε ο αμερικανός πρόεδρος

Η αποτίμηση της επίσκεψης από το Μαξίμου

Απολύτως ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση από τις συνομιλίες με τον αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, ισχυρισμό τον οποίον στηρίζει η Αθήνα στο γεγονός ότι πρώτη φορά έγιναν τέτοιου είδους δηλώσεις από αμερικανικά χείλη σε θέματα οικονομικής πολιτικής (για λιτότητα, χρέος κ.ο.κ.). Αυτή είναι και η πρώτη αποτίμηση, έτσι όπως έγινε από κυβερνητική πηγή που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πηγή της ελληνικής κυβέρνησης, κάνοντας τον απολογισμό της συνάντησης, επεσήμανε ειδικότερα τη δήλωση του κ. Μπ. Ομπάμα ότι η λιτότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί στην Ελλάδα, όπως και ότι «όσα μέτρα λιτότητας πάρθηκαν, πάρθηκαν». Οι δηλώσεις αυτές συνιστούν «πολύ σημαντική εξέλιξη» ως προς τις θέσεις των Η.Π.Α., ήταν το συμπέρασμα από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η μεγαλύτερη διάρκεια της κατ' ιδίας συνάντησης του αμερικανού προέδρου και του έλληνα πρωθυπουργού αφορούσε το χρέος και τη γενικότερη οικονομική ατζέντα. Περίπου 20'-25' αφιερώθηκαν στα θέματα αυτά, στην ημίωρη τετ-α-τετ συζήτηση. Στον υπόλοιπο χρόνο, προσφυγικό, Κυπριακό αλλά και θέματα ασφάλειας -τρομοκρατίας απασχόλησαν τους δύο άνδρες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, το συμπέρασμα που φαίνεται να προκύπτει από τη σημερινή συνάντηση είναι ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν για να μην υπάρξουν προσκόμματα στην πορεία της αξιολόγησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται τον αμερικανό πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου
Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται τον αμερικανό πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου

Όπως επίσης έγινε γνωστό από την ελληνική πλευρά, ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε σύντομο διάλογο με τους υπουργούς Οικονομίας, κ. Δ. Παπαδημητρίου, και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα. Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τις διμερείς συζητήσεις ήταν οι επενδύσεις στη χώρα μας (από Αμερικανούς, και όχι μόνο Ελληνο-αμερικανούς επιχειρηματίες) κυρίως σε χώρους καινοτομίας, και start up εταιρειών.

Ουδεμία πίεση ασκήθηκε, τέλος, από την αμερικανική πλευρά στην Αθήνα για το Κυπριακό, διευκρίνισε εξάλλου η ίδια κυβερνητική πηγή, η οποία υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση επέμεινε, όπως και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα λαμβάνει υπόψη της τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ενώ δεν έγινε εκτενής συζήτηση στα ελληνο-τουρκικά.

Δεν συζητήθηκε, τέλος, η πρόσφατη εκλογική νίκη του κ. Ντ. Τραμπ.

Όπως επίσης έγινε γνωστό από την ελληνική πλευρά, ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε σύντομο διάλογο με τους υπουργούς Οικονομίας, κ. Δ. Παπαδημητρίου, και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα
Όπως επίσης έγινε γνωστό από την ελληνική πλευρά, ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε σύντομο διάλογο με τους υπουργούς Οικονομίας, κ. Δ. Παπαδημητρίου, και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα

Τσίπρας: Δικαιούμαστε χρέος και ποσοτική χαλάρωση

«Η οικονομία δεν αντέχει άλλη λιτότητα. Η ουσιαστική απομείωση του χρέους και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι όσα δικαιούται η Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

«Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια αντιμέτωποι με τις πιο σκληρές συνέπειες της κρίσης. Αντιμετωπίσαμε ένα πρόγραμμα καταστροφικής λιτότητας που όξυνε αντί να λύσει τα προβλήματα», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Παρά τις πληγές μας, σήμερα στεκόμαστε όρθιοι». Όπως τόνισε, η χώρα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, μειώνεται η ανεργία και αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας. «Η επιμονή της ευρωπαϊκής ηγεσίας στην πολιτική της λιτότητας κρατά τις ευρωπαϊκές ηγεσίες εγκλωβισμένες στη στασιμότητα, προκαλώντας προβλήματα» τόνισε ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας ωστόσο αισιόδοξος ότι η κ. Μέρκελ θα πειστεί για την αναγκαιότητα των μέτρων που αφορούν το χρέος. Κι αυτό διότι όπως εξήγησε και εκείνη προτάσσει την ανάγκη για την τήρηση των συμφωνιών αλλά και γιατί έχει υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στο μέλλον της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής «Δεν είναι ένα διμερές πρόβλημα. Είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής. Δίνουμε όλες τις δυνάμεις ενθαρρύνοντας τις δύο πλευρές να βρουν λύση. Εμάς μας ενδιαφέρει ο κυπριακός λαός να ζήσει σε μία επανενωμένη Κύπρο και στεκόμαστε δίπλα στον πρόεδρο Αναστασιάδη. Το μόνο σκέλος που μας αφορά και μπορούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία είναι το θέμα των εγγυήσεων. Δίκαιη λύση σημαίνει λύση χωρίς τη μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρα.

«Η οικονομία δεν αντέχει άλλη λιτότητα. Η ουσιαστική απομείωση του χρέους και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι όσα δικαιούται η Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
«Η οικονομία δεν αντέχει άλλη λιτότητα. Η ουσιαστική απομείωση του χρέους και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι όσα δικαιούται η Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Παυλόπουλος: Παγκόσμια η ακτινοβολία του αμερικανού προέδρου

Τη σημασία των ελληνικών εθνικών θεμάτων (Κυπριακό, Σκοπιανό, ελληνοτουρκικά) έθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος στον Μπάρακ Ομπάμα, στον διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, στη συνάντηση που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Κύριε Πρόεδρε σας καλοσωρίζω στην Αθήνα και σας υποδέχομαι ως τον πρόεδρο της μεγάλης χώρας που ενδιαφέρεται διεθνώς για υπεράσπιση του ανθρώπου, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Αυτά προσδιορίζουν το μέγεθος της παγκόσμιας απήχησης και ακτινοβολίας σας», τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην «παγκόσμια ακτινοβολία και την πρωτοβουλία» του αμερικανού προέδρου για την αντιμετώπιση «των προβλημάτων από τη βαθιά οικονομική κρίση, τη διαχείριση των επικών διαστάσεων του προσφυγικού ζητήματος και την πάταξη της τρομοκρατικής βαρβαρότητας από τους εγκληματίες που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «οι δύο λαοί μας διατηρούν ιστορικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, σε αυτό έχει συμβάλει η μεγάλη ομογένεια της Αμερικής για την οποία είμαστε περήφανοι».

Μπάρακ Ομπάμα και Προκόπης Παυλόπουλος στο προεδρικό Μέγαρο
Μπάρακ Ομπάμα και Προκόπης Παυλόπουλος στο προεδρικό Μέγαρο

«Σας ευχαριστώ θερμώς για τη συμπαράσταση σας στον ελληνικό λαό την περίοδο αυτή που αντιμετωπίζουμε μια βαθιά και επώδυνη κρίση. Είμαι βέβαιος ότι και ο επόμενος πρόεδρος Τραμπ θα αντιμετωπίσει την κρίση με τον ίδιο τρόπο», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Παρά τις τεράστιες και επώδυνες θυσίες που έχει υποστεί ο λαός συνεχίζουμε την αταλάντευτη πορεία μας εντός ΕΕ και ευρωζώνης, μακριά από συμπεριφορές που προδίδουν έλλειψη στοιχειώδους αλληλεγγύης που υπονομεύει το ευρωπαικό μέλλον.Μας εμπνεύει το ευρωπαικό ιδεώδες».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε πως η Ελλάδα είναι υπέρ μιας γρήγορης αλλά βιώσιμης και συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο λύσης. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ακόμη αδιανόητη και απαράδεκτη οποιαδήποτε αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης, τονίζοντας ότι τα σύνορα της ΕΕ είναι τα σύνορα των κρατών μελών.

«Εμείς οι Έλληνες σας θεωρούμε ακόμη και μετά τη λήξη της θητείας σας ως ένα πολιτικό κεφάλαιο παγκόσμιας εμβέλειας και έναν μεγάλο και ειλικρινή φίλο της Ελλάδας και του ελληνικού λαού», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ 19 Οκτ 2021 | 10:44

Καρφιά Τσίπρα για την αποφυλάκιση Πατέλη: Το σχόλιο με στίχους του Ελύτη

Την αποφυλάκιση του "πυρηνάρχη" της Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Πατέλη, καταδικάζει ο Αλέξης Τσίπρας με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη.

"ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ" 18 Οκτ 2021 | 12:36

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αντιμετωπίζετε την πανδημία με ελαφρότητα- Για όλα φταίει η αντιπολίτευση

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι αντιμετωπίζετε και την πανδημία δυστυχώς με ελαφρότητα και προσπάθεια να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΟΥΝ 18 Οκτ 2021 | 10:22

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Στην αρχή μας λέγατε "δεν υπάρχουν εμβόλια" και μετά ο Πολάκης μας πρότεινε φάρμακο για αγελάδες

"Δεν ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση", ανέφερε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα.

ΒΟΥΛΗ 18 Οκτ 2021 | 07:53

Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την πανδημία: Υψηλοί τόνοι και πρόγευση για την συζήτηση στην εξεταστική

Η σημερινή σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή θα αποτελέσει μία πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν στη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 14 Οκτ 2021 | 22:04

Κακοκαιρία Μπάλλος - Τσίπρας: Το κράτος δεν λειτουργεί ούτε στη βροχή, ούτε στη φωτιά, ούτε στο χιόνι

"Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για ένα Κράτος με αδυναμίες. Το να μη λειτουργεί όμως καθόλου, είναι κάτι που δεν το είχαμε ξαναζήσει".

ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ 13 Οκτ 2021 | 13:57

Με μαντινάδα υποδέχτηκαν τον Αλέξη Τσίπρα στο Αρκαλοχώρι: "Να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις", ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάγκη να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις στους σεισμόπληκτους και να χορηγηθεί εισόδημα έκτακτης ανάγκης υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας από την Κρήτη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 13 Οκτ 2021 | 11:48

Κρήτη: Στις σεισμόπληκτες περιοχές ο Αλέξης Τσίπρας

Την σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης επισκέπτεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

12 Οκτ 2021 | 06:46

Ο "Τζάμπας", το Σαχέλ και ο Αλέξης...

Οι αντιρρήσεις του Αλέξη Τσίπρα για την πιθανότητα αποστολής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ δεν αποτελούν έκπληξη

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 11 Οκτ 2021 | 19:34

Τάσος Κουράκης: Έγινε η πολιτική κηδεία - Παρών ο Αλέξης Τσίπρας με κόκκινο τριαντάφυλλο [εικόνες]

Με ένα κόκκινο τριαντάφυλλο, ο Αλέξης Τσίπρας παρέστη στην πολιτική κηδεία του Τάσου Κουράκη.

10 Οκτ 2021 | 19:00

Ο Τσίπρας, ίδιος πάντα, στη Βουλή

Στον ορίζοντα του κ. Τσίπρα, όλα τα συμβόλαια που υπογράφουν οι Άλλοι είναι ύποπτα.

10 Οκτ 2021 | 15:55

Τσίπρας: Στην Αυστρία οι θεσμοί λειτούργησαν, στην Ελλάδα εκκωφαντική σιωπή

Πυρά κατά του πρωθυπουργού εξαπολύει ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την παραίτηση Κουρτς στην Αυστρία.

10 Οκτ 2021 | 08:16

Σε διαφορετική ρότα Αποστολάκης και Τσίπρας - Γιατί ο ναύαρχος "άδειασε" τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία με τη Γαλλία

Η θετική στάση του Ευάγγελου Αποστολάκη απέναντι στην αγορά των Rafale και των φρεγατών Belharra, προκάλεσε αμηχανία και εκνευρισμό στην Κουμουνδούρου

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 08 Οκτ 2021 | 07:29

Ελληνογαλλική συμφωνία: Ο Μητσοτάκης ανέδειξε τις αντιφάσεις του Τσίπρα που έμεινε οχυρωμένος στο... Σαχέλ

Η αμυντική συμφωνία με την Γαλλία υπερψηφίστηκε. Για υποκριτικούς ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα που στάθηκε απέναντι σε μια ιστορική εθνική επιτυχία, μιλά το Μαξίμου.