Μηνύματα Μητσοτάκη στην Άγκυρα: Ζούμε με την απειλή του πολέμου με την Τουρκία για 25 χρόνια

Τέλος στο καλοκαιρινό μορατόριουμ στα ελληνοτουρκικά – Πυρά Μητσοτάκη σε Ερντογάν για το casus Belli – "Θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας".

Σωτήρης Σταθόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΩΤΗΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς

Τα "ήρεμα νερά" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που επικράτησαν την περίοδο του καλοκαιριού ανήκουν πλέον στο παρελθόν καθώς η Άγκυρα ανεβάζει σταδιακά εκ νέου την ένταση τόσο στο Αιγαίο όσο και την νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις από τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν επιστρέψει πλέον σε καθημερινή βάση, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι απειλές από τον Ταγίπ Ερντογάν και τους αξιωματούχους της Άγκυρας όπως και οι προκλήσεις από τα αλιευτικά της γειτονικής χώρας.

Βλέποντας την κατάσταση που επιχειρεί να δημιουργήσει εκ νέου ο Τούρκος Πρόεδρος, μετά και την νέα αποτυχημένη προσπάθεια να προσεγγίσει τις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ξεκαθάρισε πως δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τα όσα δραματίστηκαν το 2020.

"Πάντα υποστηρίζαμε την ανάγκη για ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας και για συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας που γειτονεύουν. Αυτό που συνέβη πέρυσι, όταν η Άγκυρα δημιούργησε κλίμα έντασης, αχρείαστα και δίχως να προκληθεί, απειλώντας με σύγκρουση μεταξύ δύο συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεν θα πρέπει να επαναληφθεί".

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα σύνορα της όπως άλλωστε έπραξε και τις προηγούμενες φορές που η Άγκυρα επιχείρησε να ξεπεράσει τα όρια της πρόκλησης. "Θα ήθελα να καταστήσω απολύτως σαφές ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε ολόκληρη την επικράτειά μας, στη στεριά, στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο μας" σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μηνύματα Μητσοτάκη στην Άγκυρα: Ζούμε με την απειλή του πολέμου με την Τουρκία για 25 χρόνια

"Παράνομο και απαράδεκτο το casus belli"

Στο διάστημα της παραμονής του στη Νέα Υόρκη τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Νίκος Δένδιας στις σημαντικές επαφές που είχαν, ενημέρωναν με συγκεκριμένα στοιχεία και με χάρτες που παρουσίασαν για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας που έχουν ως στόχο την συντήρηση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, η οποία όμως θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. "Από το 1995 η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια επίσημη, διαρκώς ανανεούμενη και ξεκάθαρα παράνομη και απαράδεκτη απειλή χρήσης βίας από την Τουρκία, γνωστή ως casus belli" τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις συμφωνίες που υπήρξαν με άλλες χώρες όπως με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την ανακήρυξη ΑΟΖ ενώ με την Αλβανία το ζήτημα θα επιλυθεί από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Με την τοποθέτηση του αυτή ο πρωθυπουργός θέλησε να επισημάνει πως η Αθήνα παρά τις διαφορές που υπάρχουν με την γειτονική χώρα επιθυμεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, ωστόσο η Τουρκία εμφανίζεται αρνητική. "Οι διαφωνίες σχετικά με τις οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ανεξαρτήτως του πόσο περίπλοκες και μακροχρόνιες είναι, μπορούν να επιλυθούν, εφόσον συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο. Και το μόνο διαθέσιμο πλαίσιο είναι αυτό του Δικαίου της Θάλασσας".

Απαισιόδοξος ο Μητσοτάκης για την επίλυση του Κυπριακού

Ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του για την επίλυση του Κυπριακού χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την πρόταση της Άγκυρας για την δημιουργία δύο κρατών. Επίσης αναφέρθηκε στις συνεχείς παραβιάσεις της Τουρκίας στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, αλλά και τις πρόκληση στα Βαρώσια όπου αγνόησε επιδεικτικά τις αποφάσεις του ΟΗΕ. "Είναι, πράγματι, θλιβερό ότι η Τουρκία συνεχίζει να αγνοεί σειρά ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ αυτών τα ψηφίσματα 541 και 550, και επιμένει στη στρατιωτικοποίηση του νησιού. Συνεχίζει την παραβίαση των θαλάσσιων ζωνών και του εναέριου χώρου της Κύπρου και παραβιάζει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων" σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με στόχο στην επίτευξη μίας λύσης η οποία θα στηρίζεται στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να υπάρξει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

Τυπικό κλίμα και σε ουδέτερο έδαφος η συνάντηση με τον Ελπιδοφόρο

Στα γραφεία της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ πραγματοποιήθηκε η σχετικά σύντομη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Μετά τα όσα είχαν προηγηθεί το κλίμα ήταν εξαιρετικά τυπικό με τον κ. Ελπιδοφόρο να είναι ιδιαιτέρως αμήχανος. Η δημόσια συγνώμη του Ιεράρχη για το σοβαρό του ατόπημα να παραβρεθεί στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του "Σπιτιού της Τουρκίας" μαζί με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ, ήταν εκείνη που ξεκλείδωσε την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Διαβάστε Επίσης

Για την κυβέρνηση το θέμα θεωρείται λήξαν καθώς εκτιμούν πως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έλαβε το μήνυμα έτσι ώστε την επόμενη φορά να είναι περισσότερο προσεκτικός. Σήμερα αναμένεται να υπάρξει συνάντηση και με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη προκειμένου να πέσουν και οι έντονες αντιδράσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν για τον κ. Ελπιδοφόρο. "Το θέμα είναι λήξαν. Αυτό που προέχει είναι η ενότητα του Ελληνισμού, η άρρηκτη σχέση της Ελλάδας με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και οι στενές σχέσεις της αρχιεπισκοπής με το ποίμνιό της" τόνιζαν κυβερνητικές πηγές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 22 Οκτ 2021 | 09:44

Σκληρή απάντηση Αθήνας σε Άγκυρα: Απαράδεκτες, προκλητικές και αβάσιμες οι τουρκικές απειλές

Απορρίπτουμε στο σύνολό τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΜΕΝΙΟ ΕΩΣ ΤΙΣ ΦΕΡΡΕΣ 22 Οκτ 2021 | 08:27

"Ηλεκτρονικά μάτια" μέρα - νύχτα στον Έβρο: Το νέο εξελιγμένο σύστημα παρακολούθησης

Με την εγκατάσταση του αυτοματοποιημένου συστήματος επιβλέπονται και τα περίπου 190 χιλιόμετρα των συνόρων μας με την Τουρκία.

ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 22 Οκτ 2021 | 07:34

Ρελάνς Μητσοτάκη για το ενεργειακό μέσω αιγυπτιακού φυσικού αερίου – Στη Σύνοδο Κορυφής η τουρκική προκλητικότητα

Κοινό μέτωπο Ντράγκι – Μητσοτάκη για την αγορά φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως έγινε με την προμήθεια των εμβολίων για τον κορονοϊό.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 22 Οκτ 2021 | 00:02

"Χαστούκι" στην Τουρκία: Αμερικανοί βουλευτές ζητούν από τον Μπλίνκεν να μην πουληθούν F-16

Με μια διακομματική επιστολή, Αμερικανοί βουλευτές εκφράζουν στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την αντίθεσή τους στην πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ 21 Οκτ 2021 | 21:27

Δένδιας: Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Τουρκίας, η Ελλάδα επιστρέφει στη Λιβύη

Του παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης στην ατζέντα του Νίκου Δένδια κατά τη συνάντηση με τον Λίβυο πρωθυπουργό.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 21 Οκτ 2021 | 20:38

Η Τουρκία απειλεί Ελλάδα και Κύπρο: "Θα απαντήσουμε στο πεδίο αν παραβιαστεί η υφαλοκρηπίδα μας"

Η Άγκυρα εξαπέλυσε νέες απειλές και το τουρκικό ΥΠΕΞ δηλώνει ότι θα δώσει απάντηση και στο πεδίο, αν Αθήνα και Λευκωσία ξεκινήσουν νέα γεώτρηση "στην υφαλοκρηπίδα μας"

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 21 Οκτ 2021 | 20:23

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Nα μην μεταφερθεί η ενεργειακή κρίση στα νοικοκυριά

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Αίγυπτος, με την οποία η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία, μπορεί να γίνει η γέφυρα ενέργειας της Αφρικής με την Ευρώπη.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 21 Οκτ 2021 | 16:42

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Θα στηρίξουμε τα ελληνικά νοικοκυριά για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε ότι το θέμα που θα κυριαρχήσει στη συζήτηση θα είναι οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ 21 Οκτ 2021 | 16:00

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία στο προσχέδιο συμπερασμάτων για τις "επιθέσεις μεταναστών"

Δεν θα αποδεχθούμε απόπειρα τρίτων χωρών να εργαλειοποιήσουν τους μετανάστες - Καταδιάζουμε υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της ΕΕ, αναφέρει το προσχέδιο της Ε.Ε.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 21 Οκτ 2021 | 15:15

Ερντογάν σε ΗΠΑ: "Τα λεφτά μας πίσω" για τα F-35 - Άγρια επίθεση σε Μακρόν και... σύγκριση με Σιράκ

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα θα πάρει πίσω το 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια που έχει πληρώσει για τα F-35

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ 21 Οκτ 2021 | 06:54

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης - Ενεργειακή κρίση και τουρκική προκλητικότητα στην ατζέντα

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να λάβει μέρος αρχικά στη σύνοδο του ΕΛΚ και στη συνέχεια στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΠΟΣΑ ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙ 20 Οκτ 2021 | 22:32

Γκρίνια για τον Ερντογάν στην Τουρκία: Αυξάνει τον μισθό του εν μέσω... φτώχειας

Η μηνιαία αύξηση που θα λάβει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα ανέρχεται σε 4,5 κατώτατους μισθούς στην Τουρκία

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 20 Οκτ 2021 | 20:28

Συνάντηση Μητσοτάκη - ΕΒΕΑ: Στόχος οι καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας

Η Επιτροπή του ΕΒΕΑ διεμήνυσε στον κ. Μητσοτάκη πως ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι η πρόσβαση στην χρηματοδότηση.