Πανούσης: Οι κινήσεις της κυβέρνησης δείχνουν πανικό

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση Πανούση. Μηνυτήρια αναφορά για την διαρροή απορρήτων εγγράφων στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πανούσης: Οι κινήσεις της κυβέρνησης δείχνουν πανικό

Εντολή στον νομικό του σύμβουλο έχει δώσει ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης να διερευνήσει το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσαν σήμερα οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη Γ. Παρασκευόπουλος και Νίκος Τόσκας και αναμένει τα αποτελέσματα προκειμένου να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση.

Συνεργάτες του πρώην υπουργού που έχουν μιλήσει με τον Γ. Πανούση αναφέρουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει προσοχή στον χειρισμό της υπόθεσης αφήνοντας αιχμές για την συνέπεια της κυβέρνησης σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις της για την υπόθεση. Αναφέρουν χαρακτηριστικά στο TheTOC.gr ότι το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε από τον πρώην υπουργό να καταθέσει την καταγγελία του στην Δικαιοσύνη πράγμα που έπραξε την επόμενη στιγμή. «Μετά έθεσαν ζήτημα γιατί ο κ. Πανούσης παρουσίασε αυτήν την χρονική περίοδο τα στοιχεία της καταγγελίας του και δεν πήγε όταν ήταν υπουργός», αναφέρουν χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης δείχνουν πανικό. «Η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου από τους δύο υπουργούς αφήνοντας να εννοηθεί ότι πίσω από την διαρροή απορρήτων εγγράφων είναι ο Γιάννης Πανούσης αποτελεί έναν δικαστικό αντιπερισπασμό στον βαθμό που η κυβέρνηση δεν γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο της καταγγελίας Πανούση. Οι πληροφορίες και οι διάλογοι που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν ανταποκρίνονται στα στοιχεία της αναφοράς που έχει καταθέσει ο πρώην υπουργός στην δικαιοσύνη», αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι. Εκφράζουν παράλληλα την απορία εάν ο κ. Πανούσης έκανε καλώς τελικά που κατέθεσε την καταγγελία στην δικαιοσύνη και σημειώνουν ότι το...τελετουργικό με την παρουσία δύο υπουργών και του γραμματέα της κυβέρνησης στα δικαστήρια δίνει έναν φαντασμαγορικό χαρακτήρα στην κίνηση της κυβέρνησης η οποία όμως δεν γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο της καταγγελίας Πανούση.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Πανούσης δεν έχει διαρρεύσει καμία πληροφορία στα ΜΜΕ και δεν έχει καταφερθεί ο ίδιος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ή του πρώην συμβούλου του υπουργού Δικαιοσύνης Π. Λάμπρου, ενώ τα έγγραφα που επικαλείται ήταν νομίμως στην κατοχή του.

Τέλος επαναλαμβάνουν την χτεσινή δήλωση του Γ. Πανούση στον Σκάι ότι προκαλεί απορία το περιεχόμενο τριών ανακοινώσεων φίλων και αλληλέγγυων των Πυρήνων της Φωτιάς που ταυτίζονται σε γενικές γραμμές με τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γ. Πανούσης εκλήθη από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας -στην οποία αντικαταστάθηκε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ Νίκος Νικολόπουλος - να δώσει διευκρινίσεις για τις καταγγελίες του, την Τετάρτη.

Η μηνυτήρια αναφορά της κυβέρνησης

Μηνυτήρια αναφορά για σειρά αδικημάτων που σχετίζονται με ενδεχόμενη διαρροή απόρρητων εγγράφων και παραβίαση μυστικών της πολιτείας, η οποία στρέφεται κατά πάντως υπευθύνου φωτογραφίζοντας τόσο τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση όσο και τα ΜΜΕ που έχουν δημοσιοποιήσει διαλόγους, υπέβαλαν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης βγαίνοντας από το γραφείο της εισαγγελέων δήλωσε ότι πρόκειται για "ένα φαινόμενο που εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες ότι δημοσιεύονται κείμενα διαλόγων που ούτε εμείς γνωρίζουμε τι είναι αληθινό και τι όχι και αυτό δημιουργεί ανασφάλεια στην έννομη τάξη και ζητήσαμε να ερευνηθεί". Η αναφορά αφορά όλα τα αδικήματα στα οποία μπορεί να υπαχθεί η ευρεία δημοσιοποίηση εγγράφων τα οποία φέρονται να είναι απόρρητα. Όπως το απόρρητο που διέπει κάποιες υπηρεσίες, παραβίαση μυστικών της πολιτείας και υπεξαγωγή εγγράφων. Σύμφωνα με τους δυο υπουργούς δεν έχει επιβεβαιωθεί αν τα έγγραφα είναι γνήσια ή όχι και αυτό είναι αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας όπως και αν το επίμαχο υλικό είναι νόμιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο υπουργοί δεν μίλησαν καθόλου με την εισαγγελέα για το περιεχόμενο των καταγγελιών Πανούση καθώς διέπονται από το απόρρητο της δικαστικής έρευνας.

Οι υπουργοί ζητούν να ερευνηθεί αν έχει τελεστεί ποινικό αδίκημα προς κάθε κατεύθυνση δηλαδή, να ερευνηθούν οι ευθύνες και εκείνων που προωθούν απόρρητα έγγραφα και εκείνων που τα δημοσιεύουν.

Η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη διαρροή διαλόγων απειλητικών για τη ζωή του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης που είχε καταγράψει ο κοριός της ΕΥΠ, ερμηνεύεται ως κίνηση αμηχανίας και φόβου μπροστά στις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις που ακολούθησαν τις καταγγελίες του Γ. Πανούση περί σχέσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία.

Η κυβέρνηση δίνει την εντύπωση ότι επιχειρεί να καλύψει το στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Λάμπρου, ο οποίος φέρεται να είχε επαφές με κρατούμενους για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του προηγούμενου διαστήματος όσον αφορά τις φυλακές, ενώ αποδείχτηκε ότι εξακολουθεί να παραμένει -έστω και άμισθος- σύμβουλος του υπουργού Δικαιοσύνης, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από το Ν. Παρασκευόπουλο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Μιχάλης Καλογήρου πέρασαν το πρωί την είσοδο της Εισαγγελίας. Παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που δέχτηκαν από τους δημοσιογράφους κανείς δεν είπε λέξη για τον λόγο της επίσκεψής του στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Είναι εντυπωσιακό ότι επιχειρώντας να αποφύγουν κάμερες και δημοσιογράφους επιχείρησαν να μπουν στον Άρειο Πάγο από λάθος πόρτα, η οποία φυσικά ήταν κλειδωμένη.

Προσπαθούν να φρενάρουν τις αποκαλύψεις

Στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει έντονος προβληματισμός για την εξέλιξη της υπόθεσης και αποφασίστηκε να κατατεθεί μήνυση από τα πρόσωπα που έχουν θιγεί από την παρουσίαση των διαλόγων στα ΜΜΕ προκειμένου να υπάρξει μία προσπάθεια «παγώματος» των αποκαλύψεων έως ότου ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση υπάρχει έντονη ανησυχία για τα πρόσωπα των δύο βουλευτών που εμπλέκονται στους διαλόγους

Στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση υπάρχει έντονη ανησυχία για τα πρόσωπα των δύο βουλευτών που εμπλέκονται στους διαλόγους αφού σε αυτήν την πολιτική συγκυρία η σύνδεση πολιτικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος με πρόσωπα που συνδέονται με τη τρομοκρατία αναμένεται να προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στο κυβερνών κόμμα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είχε προαναγγείλει την σημερινή εξέλιξη με την χτεσινοβραδυνή της δήλωση κατά του MEGA όπου κατήγγειλε ότι δεν της επιτράπηκε να μιλήσει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων όπου παρουσιάστηκαν νέες συνομιλίες μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και κρατουμένων οι οποίες φέρεται ότι είχαν καταγραφεί από τον κοριό της ΕΥΠ. Η κ. Γεροβασίλη είχε δηλώσει με νόημα ότι η αντιπαράθεση θα μεταφερθεί σε άλλες αίθουσες υπονοώντας τις…δικαστικές αίθουσες. Η κυβέρνηση, με την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς σκληραίνει την στάση της απέναντι στον Γιάννη Πανούση αλλά και στα ΜΜΕ που δημοσιοποίησαν τους διαλόγους ζητώντας να διερευνηθεί και να αποκαλυφθεί ο υπαίτιος της διαρροής των διαλόγων μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και κρατουμένων τους οποίους παρακολουθούσε η ΕΥΠ.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν σχετικά με την παρουσίαση των διαλόγων από τα ΜΜΕ ότι πραγματοποιήθηκε με αντιδεοντολογικό τρόπο εμφανίζοντας τις συζητήσεις ως στοιχεία της καταγγελίας Πανούση αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρώην υπουργός διέρρευσε τα απόρρητα στοιχεία στον τύπο τα οποία θίγουν μέλη της κυβέρνησης. Παράλληλα τονίζουν ότι συγκεκριμένα ΜΜΕ δεν επέτρεψαν την παρουσίαση της άποψης της κυβέρνησης όπως κατήγγειλε χτες η κ. Γεροβασίλη.

Τι υποστηρίζει η πλευρά Πανούση

Από την πλευρά του ο Γιάννης Πανούσης μιλώντας σε δημοσιογράφους αναφέρει ότι δεν γνωρίζει τον υπαίτιο των διαρροών διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος δεν έχει δώσει στην δημοσιότητα στοιχεία από τον φάκελο που κατέθεσε στην κ. Κουτζαμάνη. Κύκλοι προσκείμενοι στον πρώην υπουργό σημειώνουν ότι η κίνηση του Μαξίμου να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά μετά τις αποκαλύψεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αμηχανία και προσπαθεί να βρει δικαστική διέξοδο για την αντιμετώπιση της κατάστασης πριν από την ολοκλήρωση της διακαστικής έρευνας για τις καταγγελίες Πανούση.

Για την εμπλοκή του ονόματος του μέλους της Π.Γ. Πάνου Λάμπρου που φέρεται να έχει επαφές με τρομοκράτες και ποινικούς εκ μέρους της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Γεροβασίλη σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ σήμερα το πρωί σημείωσε με νόημα ότι ο κ. Λάμπρου αμφισβήτησε έναν εκ των δύο διαλόγων που δημοσιοποιήθηκαν σε κανάλια με τον ίδιο ως πρωταγωνιστή και του παρείχε πλήρη κάλυψη λέγοντας ότι «Ο κ. Λάμπρου διέψευσε τους διαλόγους και εγώ τον πιστεύω», όπως είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα τόνισε ότι ότι οι επισκέψεις του στις φυλακές είχαν σχέση με το γεγονός ότι υπερασπίζεται ανθρώπινα δικαιώματα.

Γεροβασίλη: Κάποιοι παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια για τη χώρα

'Έντονα επικριτική απέναντι στον πρώην υπουργό Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, εμφανίστηκε η κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Η κα. Γεροβασίλη, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, σημείωσε ότι «Κάποια γεγονότα, ο τρόπος με τον οποίο κάποιος τα εκμεταλλεύεται, δείχνει και τον στόχο. Επομένως, εδώ είναι μία στιγμή ιδιαίτερη για τη χώρα και ιδιαίτερη για τη διαπραγματευτική μας προσπάθεια. Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θέλουν να πλήξουν και την προσπάθεια και τη χώρα στ’ αλήθεια προκειμένου οι ίδιοι να επιβληθούν ξανά στην εξουσία».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν τέτοια σενάρια σε κάποιους κύκλους ανθρώπων. Αυτό δεν είναι καινούργιο έρχεται από παλιά και κάθε φορά με μια αφορμή εμφανίζεται και συμβαίνουν αυτά τα οποία βλέπουμε να συμβαίνουν. Είναι επικίνδυνα παιχνίδια αυτά και είναι επικίνδυνα όχι γιατί κινδυνεύει ή απειλείται ο ΣΥΡΙΖΑ ή η κυβέρνηση από αυτά, αλλά γιατί απειλείται η ίδια η πολιτική και η κοινωνική ζωή της χώρας και θα έπρεπε να είμαστε πολύ πιο ευαίσθητοι απέναντι σε όλο αυτό και τον τρόπο με τον οποίο διατυπώνουμε τον πολιτικό μας λόγο. Αυτά είναι επικίνδυνα σενάρια».

Ποτάμι: «Μην μιλάς, θα σε μηνύσω»

"Mπροστά στον πανικό από τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις, κυβερνητική κουστωδία πήγε στον Αρειο Πάγο για να κάνει το πρωτοφανές. Να υποβάλει μήνυση κατά πρώην συνδέλφου τους μήπως και πάψει να μιλάει", αναφέρει το Ποτάμι και προσθέτει:

"Πρόκειται για μια καθαρή κίνηση πολιτικού εκφοβισμού και αποπροσανατολισμού. Πρωθυπουργός και κυβέρνηση- αντί να ασχολούνται όλη μέρα με το πως έγιναν οι διαρροές και να επιχειρούν να φιμώσουν όσους ξέρουν μήπως και προλάβουν νέες αποκαλύψεις- οφείλουν να δώσουν απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα που προκύπτουν από τις καταγγελίες. Αλλά γι' αυτά δε λένε κουβέντα στην Κουμουνδούρου και στην παρέα του Μαξίμου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Η YENI SAFAK 27 Σεπ 2020 | 14:24

Oruc Reis: Νέα έξοδος από το λιμάνι της Αττάλειας - Περιμένει εντολές, λέει η Yeni Safak [Χάρτης]

Όπως αναφέρει η Yeni Safak, το Oruç Reis περιμένει εντολή για νέα αποστολή στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΕΞΑΠΕΛΥΣΕ ΠΥΡΑ 27 Σεπ 2020 | 13:14

Γεννηματά: "Η κυβέρνηση παίζει κορώνα - γράμματα την κρίση στην υγεία και την παιδεία"

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι η κυβέρνηση επιλέγει τη σύγκρουση με τους μαθητές για να καλύψει τα δικά της λάθη.

ΜΠΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ 27 Σεπ 2020 | 12:58

Οργή ΥΠΕΞ για Καστελόριζο: Περιμένουμε από την Τουρκία να οδηγήσει τους υπαίτιους στη Δικαιοσύνη

Καταδίκασε το ΥΠΕΞ την προκλητική ενέργεια στο Καστελόριζο. "Τέτοιες ενέργειες δυναμιτίζουν τις προοπτικές αποκλιμάκωσης της έντασης".

ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 27 Σεπ 2020 | 09:55

Ερντογάν: Η επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ με τα "θέλω" του - Αυτές είναι οι αξιώσεις του

Ο Ερντογάν απέστειλε προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. -πλην Ελλάδας και Κύπρου- επιστολή θέτοντας εγγράφως τις θέσεις του.

27 Σεπ 2020 | 08:09

Τι φέρνει ο Πομπεο στην Αθήνα - Γιατί η επίσκεψή του εξοργίζει τους Τούρκους

Ο Μάικ Πομπέο επισκέπτεται την χώρα μας για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόο- Σαφές μήνυμα σε Άγκυρα.

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 26 Σεπ 2020 | 19:13

ΣΥΡΙΖΑ: "Μια κυβέρνηση που επιλέγει να κατηγορεί τους πολίτες, έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα"

"Πολύ γρήγορα θα φανεί ότι η κοινωνία δεν έχει ανάγκη αυτή την κυβέρνηση", τονίζει ο κ. Ηλιόπουλος.

ΣΤΙΣ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 26 Σεπ 2020 | 17:17

Νέα NAVTEX από την Τουρκία: Δεσμεύει περιοχή μεταξύ Ρόδου-Καστελόριζου για άσκηση

Δέσμευσε περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου στις 29 Σεπτεμβρίου από τις 8:00 έως τις 4:00.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ 26 Σεπ 2020 | 14:26

Σκυλακάκης: Δεν αποκλείω ένα lockdown στην Αττική -Αν συμβεί θα κρατήσει λιγότερο από το προηγούμενο

"Δεν θα κρατήσει τόσο πολύ, αλλά θα έχει μισή διάρκεια από το προηγούμενο", ανέφερε.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 26 Σεπ 2020 | 13:21

Μπάχαλο με τις καταλήψεις: Επέμβαση της ΟΠΚΕ στη Χαλκίδα - Στην Καλαμάτα έκανε κατάληψη μόνο το...λουκέτο

Περίπου 200 σχολεία τελούν υπό κατάληψη σε όλη τη χώρα.Αποκλιμάκωση απο την επόμενη εβδομάδα "βλέπει" η κυβέρνησδη.

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ 26 Σεπ 2020 | 12:44

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το μήνυμά του για την επέτειο της δολοφονίας Μπακογιάννη

"31 χρόνια μετά. Η ίδια αγάπη στη μνήμη μου", έγραψε στο μήνυμά του.

26 Σεπ 2020 | 12:12

"Μπορεί να έχεις πετάξει μακριά...": Η συγκινητική ανάρτηση του Κώστα Μπακογιάννη για τον πατέρα του

"Μπορεί να έχεις πετάξει μακριά εδώ και τριάντα ένα χρόνια, αλλά εγώ κάθε μέρα σε αγγίζω...", ανέφερε στην ανάρτυησή του.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 26 Σεπ 2020 | 12:12

Νέα πρόκληση: "Ομοβροντία" δηλώσεων Ερντογάν - Ακάρ για "Γαλάζια Πατρίδα" και Αν. Μεσόγειο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ εμφανίζεται διαλλακτικός και υπέρ του διαλόγου στη διεθνή κοινότητα, σήμερα επέστρεψε στο γνωστό προκλητικό ύφος του.

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 53 26 Σεπ 2020 | 11:15

Καζάνι που "βράζει" ο ΣΥΡΙΖΑ: Δεν κάνει πίσω ο Τσίπρας στο εσωκομματικό "αντάρτικο"

Το πραγματικό "μπρα ντε φερ" είναι μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.