Πανούσης: Οι κινήσεις της κυβέρνησης δείχνουν πανικό

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση Πανούση. Μηνυτήρια αναφορά για την διαρροή απορρήτων εγγράφων στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πανούσης: Οι κινήσεις της κυβέρνησης δείχνουν πανικό

Εντολή στον νομικό του σύμβουλο έχει δώσει ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης να διερευνήσει το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσαν σήμερα οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη Γ. Παρασκευόπουλος και Νίκος Τόσκας και αναμένει τα αποτελέσματα προκειμένου να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση.

Συνεργάτες του πρώην υπουργού που έχουν μιλήσει με τον Γ. Πανούση αναφέρουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει προσοχή στον χειρισμό της υπόθεσης αφήνοντας αιχμές για την συνέπεια της κυβέρνησης σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις της για την υπόθεση. Αναφέρουν χαρακτηριστικά στο TheTOC.gr ότι το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε από τον πρώην υπουργό να καταθέσει την καταγγελία του στην Δικαιοσύνη πράγμα που έπραξε την επόμενη στιγμή. «Μετά έθεσαν ζήτημα γιατί ο κ. Πανούσης παρουσίασε αυτήν την χρονική περίοδο τα στοιχεία της καταγγελίας του και δεν πήγε όταν ήταν υπουργός», αναφέρουν χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης δείχνουν πανικό. «Η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου από τους δύο υπουργούς αφήνοντας να εννοηθεί ότι πίσω από την διαρροή απορρήτων εγγράφων είναι ο Γιάννης Πανούσης αποτελεί έναν δικαστικό αντιπερισπασμό στον βαθμό που η κυβέρνηση δεν γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο της καταγγελίας Πανούση. Οι πληροφορίες και οι διάλογοι που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν ανταποκρίνονται στα στοιχεία της αναφοράς που έχει καταθέσει ο πρώην υπουργός στην δικαιοσύνη», αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι. Εκφράζουν παράλληλα την απορία εάν ο κ. Πανούσης έκανε καλώς τελικά που κατέθεσε την καταγγελία στην δικαιοσύνη και σημειώνουν ότι το...τελετουργικό με την παρουσία δύο υπουργών και του γραμματέα της κυβέρνησης στα δικαστήρια δίνει έναν φαντασμαγορικό χαρακτήρα στην κίνηση της κυβέρνησης η οποία όμως δεν γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο της καταγγελίας Πανούση.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Πανούσης δεν έχει διαρρεύσει καμία πληροφορία στα ΜΜΕ και δεν έχει καταφερθεί ο ίδιος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ή του πρώην συμβούλου του υπουργού Δικαιοσύνης Π. Λάμπρου, ενώ τα έγγραφα που επικαλείται ήταν νομίμως στην κατοχή του.

Τέλος επαναλαμβάνουν την χτεσινή δήλωση του Γ. Πανούση στον Σκάι ότι προκαλεί απορία το περιεχόμενο τριών ανακοινώσεων φίλων και αλληλέγγυων των Πυρήνων της Φωτιάς που ταυτίζονται σε γενικές γραμμές με τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γ. Πανούσης εκλήθη από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας -στην οποία αντικαταστάθηκε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ Νίκος Νικολόπουλος - να δώσει διευκρινίσεις για τις καταγγελίες του, την Τετάρτη.

Η μηνυτήρια αναφορά της κυβέρνησης

Μηνυτήρια αναφορά για σειρά αδικημάτων που σχετίζονται με ενδεχόμενη διαρροή απόρρητων εγγράφων και παραβίαση μυστικών της πολιτείας, η οποία στρέφεται κατά πάντως υπευθύνου φωτογραφίζοντας τόσο τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση όσο και τα ΜΜΕ που έχουν δημοσιοποιήσει διαλόγους, υπέβαλαν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης βγαίνοντας από το γραφείο της εισαγγελέων δήλωσε ότι πρόκειται για "ένα φαινόμενο που εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες ότι δημοσιεύονται κείμενα διαλόγων που ούτε εμείς γνωρίζουμε τι είναι αληθινό και τι όχι και αυτό δημιουργεί ανασφάλεια στην έννομη τάξη και ζητήσαμε να ερευνηθεί". Η αναφορά αφορά όλα τα αδικήματα στα οποία μπορεί να υπαχθεί η ευρεία δημοσιοποίηση εγγράφων τα οποία φέρονται να είναι απόρρητα. Όπως το απόρρητο που διέπει κάποιες υπηρεσίες, παραβίαση μυστικών της πολιτείας και υπεξαγωγή εγγράφων. Σύμφωνα με τους δυο υπουργούς δεν έχει επιβεβαιωθεί αν τα έγγραφα είναι γνήσια ή όχι και αυτό είναι αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας όπως και αν το επίμαχο υλικό είναι νόμιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο υπουργοί δεν μίλησαν καθόλου με την εισαγγελέα για το περιεχόμενο των καταγγελιών Πανούση καθώς διέπονται από το απόρρητο της δικαστικής έρευνας.

Οι υπουργοί ζητούν να ερευνηθεί αν έχει τελεστεί ποινικό αδίκημα προς κάθε κατεύθυνση δηλαδή, να ερευνηθούν οι ευθύνες και εκείνων που προωθούν απόρρητα έγγραφα και εκείνων που τα δημοσιεύουν.

Η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη διαρροή διαλόγων απειλητικών για τη ζωή του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης που είχε καταγράψει ο κοριός της ΕΥΠ, ερμηνεύεται ως κίνηση αμηχανίας και φόβου μπροστά στις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις που ακολούθησαν τις καταγγελίες του Γ. Πανούση περί σχέσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία.

Η κυβέρνηση δίνει την εντύπωση ότι επιχειρεί να καλύψει το στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Λάμπρου, ο οποίος φέρεται να είχε επαφές με κρατούμενους για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του προηγούμενου διαστήματος όσον αφορά τις φυλακές, ενώ αποδείχτηκε ότι εξακολουθεί να παραμένει -έστω και άμισθος- σύμβουλος του υπουργού Δικαιοσύνης, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από το Ν. Παρασκευόπουλο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Μιχάλης Καλογήρου πέρασαν το πρωί την είσοδο της Εισαγγελίας. Παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που δέχτηκαν από τους δημοσιογράφους κανείς δεν είπε λέξη για τον λόγο της επίσκεψής του στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Είναι εντυπωσιακό ότι επιχειρώντας να αποφύγουν κάμερες και δημοσιογράφους επιχείρησαν να μπουν στον Άρειο Πάγο από λάθος πόρτα, η οποία φυσικά ήταν κλειδωμένη.

Προσπαθούν να φρενάρουν τις αποκαλύψεις

Στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει έντονος προβληματισμός για την εξέλιξη της υπόθεσης και αποφασίστηκε να κατατεθεί μήνυση από τα πρόσωπα που έχουν θιγεί από την παρουσίαση των διαλόγων στα ΜΜΕ προκειμένου να υπάρξει μία προσπάθεια «παγώματος» των αποκαλύψεων έως ότου ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση υπάρχει έντονη ανησυχία για τα πρόσωπα των δύο βουλευτών που εμπλέκονται στους διαλόγους

Στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση υπάρχει έντονη ανησυχία για τα πρόσωπα των δύο βουλευτών που εμπλέκονται στους διαλόγους αφού σε αυτήν την πολιτική συγκυρία η σύνδεση πολιτικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος με πρόσωπα που συνδέονται με τη τρομοκρατία αναμένεται να προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στο κυβερνών κόμμα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είχε προαναγγείλει την σημερινή εξέλιξη με την χτεσινοβραδυνή της δήλωση κατά του MEGA όπου κατήγγειλε ότι δεν της επιτράπηκε να μιλήσει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων όπου παρουσιάστηκαν νέες συνομιλίες μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και κρατουμένων οι οποίες φέρεται ότι είχαν καταγραφεί από τον κοριό της ΕΥΠ. Η κ. Γεροβασίλη είχε δηλώσει με νόημα ότι η αντιπαράθεση θα μεταφερθεί σε άλλες αίθουσες υπονοώντας τις…δικαστικές αίθουσες. Η κυβέρνηση, με την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς σκληραίνει την στάση της απέναντι στον Γιάννη Πανούση αλλά και στα ΜΜΕ που δημοσιοποίησαν τους διαλόγους ζητώντας να διερευνηθεί και να αποκαλυφθεί ο υπαίτιος της διαρροής των διαλόγων μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και κρατουμένων τους οποίους παρακολουθούσε η ΕΥΠ.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν σχετικά με την παρουσίαση των διαλόγων από τα ΜΜΕ ότι πραγματοποιήθηκε με αντιδεοντολογικό τρόπο εμφανίζοντας τις συζητήσεις ως στοιχεία της καταγγελίας Πανούση αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρώην υπουργός διέρρευσε τα απόρρητα στοιχεία στον τύπο τα οποία θίγουν μέλη της κυβέρνησης. Παράλληλα τονίζουν ότι συγκεκριμένα ΜΜΕ δεν επέτρεψαν την παρουσίαση της άποψης της κυβέρνησης όπως κατήγγειλε χτες η κ. Γεροβασίλη.

Τι υποστηρίζει η πλευρά Πανούση

Από την πλευρά του ο Γιάννης Πανούσης μιλώντας σε δημοσιογράφους αναφέρει ότι δεν γνωρίζει τον υπαίτιο των διαρροών διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος δεν έχει δώσει στην δημοσιότητα στοιχεία από τον φάκελο που κατέθεσε στην κ. Κουτζαμάνη. Κύκλοι προσκείμενοι στον πρώην υπουργό σημειώνουν ότι η κίνηση του Μαξίμου να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά μετά τις αποκαλύψεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αμηχανία και προσπαθεί να βρει δικαστική διέξοδο για την αντιμετώπιση της κατάστασης πριν από την ολοκλήρωση της διακαστικής έρευνας για τις καταγγελίες Πανούση.

Για την εμπλοκή του ονόματος του μέλους της Π.Γ. Πάνου Λάμπρου που φέρεται να έχει επαφές με τρομοκράτες και ποινικούς εκ μέρους της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Γεροβασίλη σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ σήμερα το πρωί σημείωσε με νόημα ότι ο κ. Λάμπρου αμφισβήτησε έναν εκ των δύο διαλόγων που δημοσιοποιήθηκαν σε κανάλια με τον ίδιο ως πρωταγωνιστή και του παρείχε πλήρη κάλυψη λέγοντας ότι «Ο κ. Λάμπρου διέψευσε τους διαλόγους και εγώ τον πιστεύω», όπως είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα τόνισε ότι ότι οι επισκέψεις του στις φυλακές είχαν σχέση με το γεγονός ότι υπερασπίζεται ανθρώπινα δικαιώματα.

Γεροβασίλη: Κάποιοι παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια για τη χώρα

'Έντονα επικριτική απέναντι στον πρώην υπουργό Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, εμφανίστηκε η κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Η κα. Γεροβασίλη, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, σημείωσε ότι «Κάποια γεγονότα, ο τρόπος με τον οποίο κάποιος τα εκμεταλλεύεται, δείχνει και τον στόχο. Επομένως, εδώ είναι μία στιγμή ιδιαίτερη για τη χώρα και ιδιαίτερη για τη διαπραγματευτική μας προσπάθεια. Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θέλουν να πλήξουν και την προσπάθεια και τη χώρα στ’ αλήθεια προκειμένου οι ίδιοι να επιβληθούν ξανά στην εξουσία».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν τέτοια σενάρια σε κάποιους κύκλους ανθρώπων. Αυτό δεν είναι καινούργιο έρχεται από παλιά και κάθε φορά με μια αφορμή εμφανίζεται και συμβαίνουν αυτά τα οποία βλέπουμε να συμβαίνουν. Είναι επικίνδυνα παιχνίδια αυτά και είναι επικίνδυνα όχι γιατί κινδυνεύει ή απειλείται ο ΣΥΡΙΖΑ ή η κυβέρνηση από αυτά, αλλά γιατί απειλείται η ίδια η πολιτική και η κοινωνική ζωή της χώρας και θα έπρεπε να είμαστε πολύ πιο ευαίσθητοι απέναντι σε όλο αυτό και τον τρόπο με τον οποίο διατυπώνουμε τον πολιτικό μας λόγο. Αυτά είναι επικίνδυνα σενάρια».

Ποτάμι: «Μην μιλάς, θα σε μηνύσω»

"Mπροστά στον πανικό από τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις, κυβερνητική κουστωδία πήγε στον Αρειο Πάγο για να κάνει το πρωτοφανές. Να υποβάλει μήνυση κατά πρώην συνδέλφου τους μήπως και πάψει να μιλάει", αναφέρει το Ποτάμι και προσθέτει:

"Πρόκειται για μια καθαρή κίνηση πολιτικού εκφοβισμού και αποπροσανατολισμού. Πρωθυπουργός και κυβέρνηση- αντί να ασχολούνται όλη μέρα με το πως έγιναν οι διαρροές και να επιχειρούν να φιμώσουν όσους ξέρουν μήπως και προλάβουν νέες αποκαλύψεις- οφείλουν να δώσουν απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα που προκύπτουν από τις καταγγελίες. Αλλά γι' αυτά δε λένε κουβέντα στην Κουμουνδούρου και στην παρέα του Μαξίμου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΘΕΣ ΤΕΤΡΑΠΟΔΟ 19 Οκτ 2021 | 08:49

Ντόρα Μπακογιάννη: Το απρόοπτο σκηνικό με τον σκύλο της - Πως αντέδρασε live [βίντεο]

Τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας ο σκύλος της Ντόρας Μπακογιάννη. Τι έκανε και πως αντέδρασε η ίδια.

"ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΜΗΣ" 19 Οκτ 2021 | 08:35

ΣΥΡΙΖΑ για ακρίβεια: Μητσοτάκης - Γεωργιάδης εμπαίζουν τους πολίτες

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί Μητσοτάκγη και Γεωργιάδη πως εμπαίζουν τους πολίτες για την ακρίβεια.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΣΙΣΙ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ 19 Οκτ 2021 | 07:45

Τριμερής Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου: Συνάντηση κορυφής στην Αθήνα με ηχηρά μηνύματα για την ανατολική Μεσόγειο

Η 9η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη, 19 Οκτωβρίου στο Χίλτον.

ΛΗΓΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 19 Οκτ 2021 | 07:38

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις Παπανδρέου - "Φωτιές" στα επιτελεία των υποψήφιων αρχηγών

Στην Κωνσταντινούπολη ο Παπανδρέου - Με εξαίρεση τον Κεγκέρογλου, οι υπόλοιποι υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν.

ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑΠΛΟ ΜΥΕΛΩΜΑ 19 Οκτ 2021 | 07:24

Η μεγάλη μάχη της Ντόρας Μπακογιάννη με τον καρκίνο: Το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι συναντήσεις στο Μαξίμου

Κύμα συμπαράστασης από πολιτικούς φίλους και αντιπάλους της Ντόρας Μπακογιάννη. "Δεν το βάζουμε κάτω. Ελπίζω να βγω πιο δυνατή", δήλωσε.

ΜΕΣΩ FACEBOOK 18 Οκτ 2021 | 22:55

Δήμητρα Λιάνη κατά Γιώργου Παπανδρέου: Διχάζει και αποσυνθέτει ό,τι απέμεινε από το ΠΑΣΟΚ

Η αιχμηρή ανάρτηση της Δήμητρας Λιάνη, την ώρα που πληθαίνουν οι πληροφορίες για την διεκδίκηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 18 Οκτ 2021 | 22:45

Ντόρα Μπακογιάννη: Τα "περαστικά" του Παύλου Πολάκη - "Ως γιατρός και συντοπίτης"

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με ανάρτησή του στο facebook εύχεται περαστικά στην Ντόρα Μπακογιάννη, "ως γιατρός και ως συντοπίτης", παρά τις πολιτικές τους διαφορές.

ΣΤΟ MEGA 18 Οκτ 2021 | 20:46

Ντόρα Μπακογιάννη: Βούρκωσε στον αέρα ο Γιάννης Πρετεντέρης - "Είναι ψυχάρα" [Βίντεο]

Η στιγμή που ο Γιάννης Πρετεντέρης συγκινήθηκε μιλώντας για την Ντόρα Μπακογιάννη στον αέρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων

ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ 18 Οκτ 2021 | 20:24

Ζοζέπ Μπορέλ: Η ΕΕ ετοιμάζει "έγγραφο επιλογών" για τις προκλήσεις της Τουρκίας

Ο Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε "απαράδεκτες" τις παρενοχλήσεις πλοίων στις ΑΟΖ κρατών-μελών.

ΓΙΑ ΤΟ OPEN 18 Οκτ 2021 | 20:18

Δημοσκόπηση Alco: Προβάδισμα 10,1 μονάδων της ΝΔ - Ένας στους δύο "βλέπει" απειλή από την Τουρκία

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Μεγάλη αποδοχή της ελληνογαλλικής συμφωνίας, ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ την κρίνει θετικά

ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑΠΛΟ ΜΥΕΛΩΜΑ 18 Οκτ 2021 | 19:57

Ντόρα Μπακογιάννη: Μήνυμα δύναμης στην πρώτη εμφάνιση - "Δεν είναι η πρώτη ατυχία στη ζωή μου, θα δώσω τη μάχη"

Η Ντόρα Μπακογιάννη στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά την ανακοίνωση πως πάσχει από πολλαπλό μυέλωμα τόνισε πως ένας άνθρωπος που βρίσκεται στην πολιτική, πρέπει να στέλνει δυνατό μήνυμα σε όλους.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 18 Οκτ 2021 | 19:32

Στο πλευρό της Ντόρας Μπακογιάννη ο Κυριάκος Μητσοτάκης: "Και σε αυτή τη μάχη θα βγει νικήτρια"

Σίγουρος πως η Ντόρα Μπακογιάννη θα ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας της είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 18 Οκτ 2021 | 18:29