«Μισή συμφωνία» προβλέπουν οι αναλυτές στο Eurogroup

Στη διαμάχη ΔΝΤ-ΕΕ για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αναφέρονται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Μισή συμφωνία» προβλέπουν οι αναλυτές στο Eurogroup

Οι αποκλίνουσες επιδιώξεις του ΔΝΤ και του Βερολίνου για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους απομακρύνουν το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup και η «μοίρα» της Ελλάδας είναι για μια ακόμη φορά επισφαλής.

Δεν είναι τυχαία η επιλογή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να δημοσιοποιήσει την έκθεση του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους την παραμονή της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Στην εν λόγω έκθεση το Ταμείο όχι μόνο ζητά εκ των προτέρων και άνευ όρων ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά επιμένει πως χωρίς διεύρυνση φορολογικής βάσης και παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις ο «κόφτης» δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, ωστόσο δεν θα ληφθούν αποφάσεις για το χρέος, λόγω των αντιπαραθέσεων των δανειστών.

Την ίδια στιγμή, σε εκτενή ανάλυσή του το Politico σημειώνει ακόμη και να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup, οι διαφορές ΕΕ-ΔΝΤ θα παραμείνουν.

«Μισή συμφωνία» προβλέπουν οι αναλυτές στο Eurogroup
Η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ

Reuters: Η Αθήνα θα πάρει τη δόση, όχι όμως ελάφρυνση

Δεν θα υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της Τρίτης, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Μετά από εξάμηνη καθυστέρηση, η ευρωζώνη είναι πιθανό να πει την Τρίτη ότι η Ελλάδα πέρασε τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταν για να «ξεκλειδώσει» η δόση των 10 δισ. ευρώ, αλλά η Αθήνα δεν θα εξασφαλίσει ελάφρυνση χρέους, εξαιτίας των διαφορών της ΕΕ με το ΔΝΤ, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Αισιοδοξώ ότι θα κλείσουμε την αξιολόγηση και θα δώσουμε τη δόση των περίπου 10 δισ. ευρώ, που θα απομακρύνει κάποια από τη λεγόμενη πίεση του Grexit και ελπίζω θα φέρει πίσω τους επενδυτές στην Ελλάδα», σχολίασε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ. Ο ίδιος, πριν από λίγες ημέρες, είχε εμφανιστεί απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο συμφωνίας για την ελάφρυνση χρέους στο Eurogroup της Τρίτης.

Άλλωστε, γερμανός αξιωματούχος που μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη θέση του ΔΝΤ και πρόσθεσε ότι είναι απίθανη μία συμφωνία την Τρίτη.

Αντί για αυτό, αναφέρει το Reuters, η Γερμανία υπολογίζει στην Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να πείσει τους άλλους στο Ταμείο να υποχωρήσουν στην απαίτηση για απόφαση σχετικά με την ελάφρυνση χρέους τώρα και να δεχθούν έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση που δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αλλά εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις και τα δεδομένα.

Δεν θα υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της Τρίτης, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters
Δεν θα υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της Τρίτης, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters

Politico: Το παρασκήνιο της διαμάχης ΔΝΤ-ΕΕ για το χρέος

Η μοίρα της Ελλάδας εμφανίζεται για ακόμη μία φορά επισφαλής καθώς μια σειρά από ανησυχητικά στοιχεία φαίνεται να συσσωρεύονται, σημειώνει σε ανάλυσή του το Politico. Μια προθεσμία για την αποπληρωμή ορισμένων δισεκατομμυρίων που εξαντλείται, μια νευρική ρητορική από την Αθήνα και μια πολύ κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup την Τρίτη.

Σε αντίθεση με το παρελθόν ωστόσο, ο λόγος για το φετινό «δράμα» δεν οφείλεται στις πολιτικές αναταραχές στην Ελλάδα αλλά στην αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία αναφορικά με το αν και πότε πρέπει να δοθεί ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, σημειώνει το Politico και προσθέτει:

Παρά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές έχουν «λειάνει» τις θέσεις τους, οι λεπτομέρειες μιας συμφωνίας παραμένουν ακόμη ρευστές, με πιθανότερο αποτέλεσμα την μείωση της πίεσης προς Ελλάδα χωρίς ωστόσο να παραχωρηθεί ανοιχτά ελάφρυνση χρέους. Ακόμη και αν Βερολίνο και ΔΝΤ βρουν ένα τρόπο να διατηρηθεί το Ταμείο στο πρόγραμμα, η διαμάχη των δύο για την Ελλάδα δεν πρόκειται να να επιλυθεί.

Το ΔΝΤ πιστεύει ότι ο δανειστές της Ελλάδας -πλην του ΔΝΤ- πρέπει να χαρίσουν ένα μέρος του χρέους προς την Αθήνα, έτσι ώστε αυτή να μπορέσει να αποπληρώσει τα υπόλοιπα χωρίς να εξαφανίσει ότι έχει απομείνει από την οικονομία της. Το Ταμείο -υπό την πίεση των μελών του που δεν ανήκουν στην Ευρώπη και τα οποία πιστεύουν ότι το ΔΝΤ έχει ήδη κάνει παραπάνω από αρκετά για την Ελλάδα- έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Αθήνα δεν θα τα καταφέρει υπό τις παρούσες παραμέτρους του πακέτου διάσωσης και αρνείται να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα, εκτός και αν η Ευρώπη ενδώσει.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε

Οι δανειστές της Ελλάδας έχουν αναθεωρήσει πολλές φορές τους όρους των δανείων που έχουν δώσει, μεταφέροντας αργότερα τις ωριμάνσεις και μειώνοντας τα επιτόκια. Με την οικονομία της Ελλάδας να παλεύει, οι παραχωρήσεις αυτές δεν αρκούν για να μπει το χρέος σε ένα βιώσιμο μονοπάτι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο βασικός λόγος που η Μέρκελ δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μια ουσιαστική ελάφρυνση χρέους είναι ο φόβος ότι θα δημιουργηθούν αντιδράσεις στο γερμανικό κοινοβούλιο. Παρά το γεγονός ότι το κόμμα της κ. Μέρκελ διαθέτει την πλειοψηφία, πολλοί συντηρητικοί βουλευτές είναι αντίθετοι με την πορεία που ακολουθεί η κυβέρνηση στο ελληνικό ζήτημα.

Ωστόσο υπάρχει και ένας βαθύτερος λόγος για την αντίσταση που προβάλλει η κ. Μέρκελ. Μια υποχώρησή της θα έπληττε την αξιοπιστία της εκστρατείας που ακολουθεί εδώ και έξι χρόνια για να θέσει υπό έλεγχο την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, επιμένοντας σε μειώσεις δημόσιων δαπανών για την χορήγηση δανείων μέσω πακέτων διάσωσης. Μια μείωση της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους θα ήταν μια παραδοχή αποτυχίας.

Α. Μέρκελ και Β. Σόιμπλε στο γερμανικό κοινοβούλιο
Α. Μέρκελ και Β. Σόιμπλε στο γερμανικό κοινοβούλιο

Η Ελλάδα δεν είναι ωστόσο η μόνο χώρα που αντιμετωπίζει δυσκολίες. Τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία, χώρες τις οποίες μέχρι προσφάτως η Μέρκελ και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε παρουσίαζαν ως παραδείγματα επιτυχημένης λιτότητας, έχουν βγει εκτός τροχιάς, έχοντας μεγάλα ελλείμματα και υψηλή ανεργία. Το πρόβλημα για τη Μέρκελ είναι ότι από την αρχή εμφάνισε τα πακέτα διάσωσης σαν ένα τρόπο θεραπείας των οικονομιών της ευρωζώνης.

Αντιθέτως, το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η ανωτέρω στρατηγική δεν λειτουργεί. «Υπερεκτιμήσαμε τη ικανότητα της Ελλάδας να υποστηρίξει και να αποκτήσει την ιδιοκτησία των μέτρων που ήταν αναγκαία» ανέφερε τον περασμένο Απρίλιο η κ. Λαγκάρντ.

Δεδομένης της θέσης του ΔΝΤ, θα περίμενε κανείς ότι το Βερολίνο θα καλωσόριζε την απόσυρση του Ταμείου από το πρόγραμμα, καθώς αυτό επιμένει σε μια γραμμή με την οποία διαφωνεί το Βερολίνο. Ακόμη, η εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα οφείλεται εν πολλοίς στην επιμονή του Βερολίνου. Κατά τη διάρκεια του πρώτου πακέτου διάσωσης το 2010, η Μέρκελ υπερκέρασε την αντίσταση της Κομισιόν, της ΕΚΤ αλλά και του τότε προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και κατάφερε να συμπεριλάβει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Το επίσημο επιχείρημα του Βερολίνου τότε ήταν πως η Ευρώπη δεν είχε την απαραίτητη τεχνογνωσία για να διαχειριστεί μια διάσωση τέτοιου μεγέθους. Ο πραγματικός λόγος ωστόσο ήταν πως η Μέρκελ και ο Σόιμπλε δεν εμπιστεύονταν τους θεσμούς της Ευρώπης για να εποπτεύουν με την απαιτούμενη αυστηρότητα ο αν η Ελλάδα πληροί τους όρους.

«Υπερεκτιμήσαμε τη ικανότητα της Ελλάδας να υποστηρίξει και να αποκτήσει την ιδιοκτησία των μέτρων που ήταν αναγκαία» ανέφερε τον περασμένο Απρίλιο η κ. Λαγκάρντ
«Υπερεκτιμήσαμε τη ικανότητα της Ελλάδας να υποστηρίξει και να αποκτήσει την ιδιοκτησία των μέτρων που ήταν αναγκαία» ανέφερε τον περασμένο Απρίλιο η κ. Λαγκάρντ

Στο τέλος, η συμπερίληψη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν διασφάλισε την επιτυχία του προγράμματος. Οι προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία έπεσαν έξω, ενώ οι συνταγές πολιτικής δεν ταίριαζαν -σύμφωνα με ορισμένους- για την Ελλάδα. Ακόμη και μετά από αυτά, το Βερολίνο επέμενε στην παραμονή του Ταμείου.

Στα μάτια των συντηρητικών της Μέρκελ, το ΔΝΤ παραμένει αυτός που εγγυάται ότι δεν θα επιτραπεί στην Αθήνα να «κλέψει». Η Μέρκελ δεν θέλει να ανοίξει άλλη μία πολιτική μάχη αυτήν την περίοδο. Η Ελλάδα βρίσκεται στις πίσω σελίδες των εφημερίδων και η γερμανίδα καγκελάριος θέλει να διατηρήσει αυτήν την κατάσταση, καταλήγει το δημοσίευμα του Politico.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 24 Ιαν 2021 | 08:38

Επανεμφάνιση Σαμάρα με συνέντευξη στην Καθημερινή: Όχι στον διάλογο με την Τουρκία, όχι και στην Χάγη...

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει πως τους "περατές" τους αποτρέπεις δεν κάνεις διάλογο.

24 Ιαν 2021 | 08:10

Πρόβλημα: Η Ευρώπη ξεμένει από εμβόλια - Μειώνει την παραγωγή και η AstraZenneca μετά την Pfizer

Από τα 1,5 εκ δόσεις που περίμενε η Ελλάδα από την AstraZeneca το πρώτο τρίμηνο πιθανότατα θα παραλάβει 400 χιλιάδες.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 23 Ιαν 2021 | 19:20

Σίγουρος ο Πολάκης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναγίνει κυβέρνηση παρότι "γαμ@@@@ τη μεσαία τάξη"

Στην επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ανακουφίστεί και η μεσαία τάξη που είναι "πικραμένη" από την προηγούμενη διακυβέρνηση του κόμματος του, τόνισε ο Παύλος Πολάκης

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 23 Ιαν 2021 | 18:19

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια - Πομπέο: Για την υποδειγματική συνεργασία που είχαν

Ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον Μάικ Πομπέο την εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά του στην προώθηση των σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 23 Ιαν 2021 | 17:04

Τσαβούσογλου στο Politico: Κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα καταστρέψουν τα πάντα

Τυχόν περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας θα καταστρέψουν τα πάντα, τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 23 Ιαν 2021 | 15:43

Είναι επίσημο: Ο Αντρέας Λοβέρδος θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Πιστεύω πως μπορώ να εγγυηθώ το μέλλον της παράταξης και να συμβάλλω στο μέλλον της πατρίδας ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 23 Ιαν 2021 | 14:28

Δένδιας: Δεν συζητούμε θέματα εθνικής κυριαρχίας - Προσερχόμαστε στο διάλογο με την Τουρκία καλή τη πίστει

"Εχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από τον τελευταίο γύρο των διερευνητικών επαφών", τονίζει ο Νίκος Δένδιας

23 Ιαν 2021 | 14:01

Η βία είναι δεξιά ή αριστερή;

Από την ημέρα της ίδρυσής του, ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε μια διαφορετική στάση απέναντι στα κινήματα και τις ομάδες της ριζοσπαστικής αριστεράς και στην ακτιβιστική βία

ΤΙ ΑΝΗΡΤΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 23 Ιαν 2021 | 13:58

Το tweet που κανένας δεν περίμενε από τον Άδωνι Γεωργιάδη - Η ανάρτηση "έκπληξη"

Η ξεχωριστή ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη στον λογαριασμό του στο Twitter

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 23 Ιαν 2021 | 12:56

Γερμανικά ΜΜΕ: H Ελλάδα διευρύνει την επικράτειά της στη Μεσόγειο - Κίνδυνος συγκρούσεων

Η Ελλάδα επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά της και διευρύνει την επικράτειά της στη Μεσόγειο αναφέρει δημοσίευμα του Spiegel

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 23 Ιαν 2021 | 12:49

Αμετανόητος ο Βελόπουλος για τη "φίμωση" του Μανώλη Κωστίδη - Η κόντρα με την ΕΣΗΕΑ

Απάντηση της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου στην ΕΣΗΕΑ για το θέμα που δημιουργήθηκε με τον Μανώλη Κωστίδη

23 Ιαν 2021 | 08:13

Περιμένουν τη σύνταξή τους για χρόνια - Tο μεγάλο στοίχημα του Χατζηδάκη με τις 300.000 που εκκρεμούν

Αναλαμβάνει ειδικός μάνατζερ και συγκροτούνται ειδικά κλιμάκια προκειμένου να μειώσουν στο ελάχιστο τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων