Μισθολόγιο και επίορκοι βάζουν φωτιά στο Δημόσιο

«Απ' όλα έχει ο μπαξές» αφού με το νόμο Κατρούγκαλου επιστρέφει τελικά στο δημόσιο «κάθε καρυδιάς καρύδι». Χαμός και με το μισθολόγιο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μισθολόγιο και επίορκοι βάζουν φωτιά στο Δημόσιο

Κατηγορούμενοι για μαστροπεία, κατοχή όπλων, διακίνηση ναρκωτικών και παθητική δωροδοκία είναι οι επίορκοι υπάλληλοι που επιστρέφουν στο Δημόσιο με τον νόμο Κατρούγκαλου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους.

Η κυβέρνηση εντοπίζει το πρόβλημα στη μη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων.

Η κυβέρνηση εντοπίζει το πρόβλημα στη μη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων και όχι στην διάταξη που επιβάλει την επιστροφή όσων τέθηκαν σε αυτοδίκαιη αργία λόγω του γεγονότος ότι κατηγορούνταν για σοβαρά ποινικά αδικήματα.

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί από τον αν. υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρ. Βερναρδάκη ο οποίος έχει συνάντηση με τον Γ. Κατρούγκαλο, η επίσπευση της λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων και ένα πιθανό δίμηνο πάγωμα της επιστροφής των επίορκων στις θέσεις τους.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα επίορκων που επέστρεψαν στις θέσεις τους είναι:

  1. Εφοριακός υπάλληλος που κάθισε στην θέση του κατηγορούμενου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τις κατηγορίες της πλαστογραφίας, της απάτης, της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
  2. Εφοριακός ο οποίος είχε τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία γιατί είχε παραπεμφθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πάτρας για τα κακουργήματα της αγοράς κατοχής και μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών, της παράνομης κατοχής όπλων και πυρομαχικών. Παράλληλα είχε παραπεμφθεί και στο πειθαρχικό συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών όμως το πειθαρχικό όργανο δεν έχει αποφανθεί ακόμα για την τύχη του υπαλλήλου.
  3. Σε νοσοκομείο της Βορείου Ελλάδας επέστρεψε στην εργασία του γιατρός που είχε συλληφθεί επ αυτοφόρω να παίρνει φακελάκι. Το αυτόφωρο τριμελές Πλημμελειοδικείο τον έκρινε ένοχο για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, για το οποίο κρίθηκε ένοχος και από το Α΄ Τριμελές Εφετείο σε δεύτερο βαθμό και του επιβλήθηκε η ποινή της φυλάκισης δύο ετών.
  4. Πλαστογράφησε έγγραφα και έδινε ψευδείς βεβαιώσεις μία υπάλληλος Δήμου της Βόρειας Ελλάδας και τέθηκε σε αυτοδίκαιη αργία επειδή παραπέμφθηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Κρίθηκε ένοχη και της επιβλήθηκε η ποινή της φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή.
  5. Υπάλληλος Δήμου των Ιονίων Νήσων τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων γιατί του ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της μαστροπείας. Παράλληλα ζητήθηκε η γνωμοδότηση του πειθαρχικού συμβουλίου προκειμένου να τεθεί σε δυνητική αργία, αλλά η απόφαση εκκρεμεί.
  6. Γιατρός σε νοσοκομείο της Βορείου Ελλάδας πιάστηκε στα πράσα να παίρνει φακελάκι και τέθηκε σε αυτοδίκαιη αργία επειδή παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο για το αδίκημα της δωροληψίας. Κρίθηκε ένοχος και του επιβλήθηκε η ποινή της φυλάκισης δώδεκα μηνών με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ. Με το νέο νομικό πλαίσιο επέστρεψε στην εργασία του αναμένοντας την απόφαση του Πειθαρχικού συμβουλίου

Νέος χάρτης αποδοχών και τσεκούρι στα ειδικά μισθολόγια

Η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για αναμόρφωση των μισθολογικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων που προβλέπει περικοπές περίπου για τους μισούς εργαζόμενους στο Δημόσιο καθώς θα αναμορφωθούν όλα τα ειδικά μισθολόγια που αφορούν 250.000 υπαλλήλους και παράλληλα θα μειωθεί προσωπική διαφορά σε 70.000 εργαζόμενους που εργάζονται στα υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών.

Από τα κονδύλια που θα εξοικονομηθούν και από άλλες περικοπές μη μισθολογικών κοστών, όπως είναι η κατάργηση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που χορηγούνται σε εργαζομένους κυρίως σε ΔΕΚΟ, ή η κατάργηση παροχών όπως παιδικές κατασκηνώσεις και περιορισμός των οδοιπορικών, θα κατευθυνθούν για αυξήσεις των επιδομάτων θέσεων ευθύνης και στην εξασφάλιση των ποσών για την καταβολή μπόνους απόδοσης.

Τα ειδικά μισθολόγια αφορούν περίπου 250.000 υπαλλήλους μεταξύ των οποίων είναι δικαστικοί λειτουργοί, γιατροί του ΕΣΥ, μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, διπλωματικοί υπάλληλοι, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ιατροδικαστές, μέλη ΔΕΠ σε ΑΕΙ και μέλη ΕΠ σε ΤΕΙ, ερευνητές, ειδικοί λειτουργοί επιστήμονες, επιστημονικό ερευνητικό προσωπικό ΚΕΠΕ, προσωπικό Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, αρχιερείς όλων των δογμάτων, μουσικοί και καθηγητές Εθνικής Σχολής Υγείας.

Οι υπάλληλοι που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια λαμβάνουν ένα σημαντικό τμήμα των αποδοχών τους ως επιδόματα. Συγκεκριμένα καταβάλλονται ακόμα επιδόματα «εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών» που λαμβάνουν οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες, «ειδικής απασχόλησης» που παίρνουν όλοι οι ένστολοι, «επίδομα ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων των δικαστικών λειτουργών», δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης» των δικαστικών λειτουργών και του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, «ειδικά ερευνητικά επιδόματα» των μελών του Διδακτικού και Επιστημονικού προσωπικού (ΔΕΠ) των ΤΕΙ και επίσης «πάγια αποζημίωση για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια» την οποία λαμβάνει το Διδακτικό και Επιστημονικό Προσωπικό των ΑΕΙ κα.

Μειώσεις 5-8% στα ειδικά μισθολόγια

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι να ενσωματωθούν τα επιδόματα στα μισθό με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι βασικές αποδοχές των εργαζομένων στα ειδικά μισθολόγια αλλά θα επιφέρουν μείωση στο σύνολο των αποδοχών από 5-8% αφού θα υπάρξει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Για παράδειγμα ένας ιατροδικαστής λαμβάνει ως συνολικές αποδοχές 1450 ευρώ εκ των οποίων 950 ευρώ είναι ο βασικός μισθός και 500 ευρώ είναι επιδόματα που αφορούν το μισθολόγιο των ιατροδικαστών. Με το σχέδιο της κυβέρνησης θα καταργηθούν τα ειδικά επιδόματα που θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό με αποτέλεσμα οι τελικές μηνιαίες αποδοχές να διαμορφωθούν στα 1.300 ευρώ μετά την ενσωμάτωση των επιδομάτων.

Στα ειδικά μισθολόγια θα παραμείνουν τέσσερα επιδόματα όπως ισχύουν στο υπόλοιπο δημόσιο που αφορούν την θέση ευθύνης, την οικογενειακή παροχή το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και κίνητρο επίτευξης στόχων.

«Σβήνει» η προσωπική διαφορά

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να απαλείψει την προσωπική διαφορά που κρατούν 70.000 υπάλληλοι στα υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών ως διαφορά από αποδοχές που λάμβαναν με της εφαρμογή των προηγούμενων μισθολογίων.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών η απάλειψη της προσωπικής διαφοράς θα γίνει σε βάθος χρόνου μέχρι και το 2019 με «απορρόφηση» των αυξήσεων που προβλέπονται από την βαθμολογική ωρίμανση των αμοιβών.

Για παράδειγμα ένας υπάλληλο που λαμβάνει προσωπική διαφορά 200 ευρώ, υπολογίζεται ότι σε βάθος τριετίας- τετραετίας, θα καταργηθεί μέσω του συμψηφισμού με τις μισθολογικές ωριμάνσεις οι οποίες για τον συγκεκριμένο υπάλληλο θα «παγώσουν» για τα επόμενα τρία χρόνια. Υπολογίζεται ότι υπάλληλοι που λαμβάνουν προσωπική διαφορά θα δουν να μειώνονται οι αποδοχές τους την επόμενη τριετία έως και 40%.

Αποδέσμευση βαθμού από τον μισθό μέχρι και το 2019

Στις σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών είναι να ισχύσει με πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων έως το 2020 και αποδέσμευση του βαθμού από την αύξηση του μισθού έως το 2019.

Για τους υπαλλήλους που κατέχουν θέσεις ευθύνης δηλαδή προϊσταμένους, τμηματάρχες, διευθυντές, γενικούς διευθυντές, το επίδομα θέσης ευθύνης που σήμερα λαμβάνουν και υπολογίζεται από 250-900 ευρώ ανάλογα με την θέση, υπάρχει πρόταση να συνδεθεί με τον βασικό μισθό και να αποτελεί ποσοστό που μπορεί να φτάνει και το 10% το μήνα.

ΑΠΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ ΚΑΙ ΣΒΙΓΚΟΥ 25 Μαϊ 2020 | 11:42

Τηλεδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη του Σιν Φέιν

Στην τηλεδιάσκεψη, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος και η Ράνια Σβίγκου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 21 Μαϊ 2020 | 22:24

Σταϊκούρας: Kαμία τέτοια σκέψη δεν υπάρχει στο τραπέζι για μείωση μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο

"Οταν κλείσει η παρένθεση, θα πάμε από εκεί που ξεκινήσαμε πριν από την κρίση, με μειώσεις φόρων, ανάλογα με τα δημοσιονομικά μεγέθη και τα ταμειακά διαθέσιμα"

Η ΦΙΛΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 06 Ιουν 2020 | 20:13

Το παιχνίδι της τουρκικής προπαγάνδας: Η Γενί Σαφάκ "αποκαλύπτει" έρευνες κάτω από την Κρήτη

Με ένα χάρτη, η εφημερίδα που πρόσκειται στον Τούρκο πρόεδρο δείχνει τεμάχια γεωτρήσεων.

ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 06 Ιουν 2020 | 16:44

Χρυσοχοΐδης για τα περιστατικά βίας στην Κρήτη: "Δεν είναι λεβεντιά η βεντέτα"

"Δεν είναι λεβεντιά το να αλληλοσκοτωνόμαστε - Όλα αυτά είναι αρρωστημένα πράγματα μιας άλλης εποχής", τόνισε

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΨΕΥΔΗ ΛΕΕΙ Ο ΣΕΤΕ 06 Ιουν 2020 | 14:34

Κόντρα Κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ για το σποτ με τη μαγευτική παραλία- Fake news οι καταγγελίες ότι κόστισε 32 εκ ευρώ

Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έδωσε με απευθείας ανάθεση στην εταιρεία Marketing Greece την τουριστική προβολή της χώρας.

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 06 Ιουν 2020 | 14:13

Τα... γύρισε ο Ακάρ: "Θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα με ειρήνη, σεβασμό και αγάπη"

Τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας ζητά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ 06 Ιουν 2020 | 13:58

Δένδιας: Η Τουρκία ας διαβάσει ξανά τη Συνθήκη της Λωζάνης - Ο αναθεωρητισμός θα της γυρίσει μπούμερανγκ

Η επέκταση του φράχτη στα χερσαία σύνορα θα ενισχύσει περισσότερο την ασφάλεια.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 06 Ιουν 2020 | 13:35

Τσίπρας στην Καθημερινή: Ο κ. Μητσοτάκης έφερε την ύφεση πριν τον κορονοϊό - Η διαπλοκή πλέον είναι αγριότερη

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε οικονομία που "έτρεχε" με 2,8% ανάπτυξη και τον Δεκέμβριο "η ανάπτυξη είχε πέσει στο 1%.

06 Ιουν 2020 | 12:46

Κοτζιάς: Να επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη στην Κρήτη στα 12 μίλια

"Η ελληνική αντίδραση θα πρέπει να ξεκινά όταν αρχίζει η αμφισβήτηση από πλευράς Τουρκίας, κάτι που δεν αντιλαμβάνονται στο ΥΠΕΞ", είπε.

ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ 06 Ιουν 2020 | 11:53

Γεωργιάδης: Όποιες τράπεζες δεν χορηγούν δάνεια σε επιχειρήσεις, θα χάνουν χρήματα

"Στις 30 μέρες θα ελέγξουμε το ρυθμό χορηγήσεως των δανείων ανά τράπεζα", ανέφερε.

ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΣΥΡΙΖΑ 06 Ιουν 2020 | 11:23

Πέτσας: Η Δημοκρατία μας έχει ανάγκη σοβαρής αντιπολίτευσης

Έδωσε απάντηση στην Κουμουνδούρου για την τουριστική καμπάνια.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 06 Ιουν 2020 | 08:28

Επιφυλακή στο Αιγαίο- Φόβοι για νέο κύμα μεταναστών από την Τουρκία

Το υπουργείο Ναυτιλίας βρίσκεται σε διαρκή συναγερμό.

05 Ιουν 2020 | 21:39

Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τουρίστες με κορονοϊό - 8.000 τεστ την ημέρα στις πύλες εισόδου

Η οικογένεια σε διακοπές, ο ασθενής σε καραντίνα - Τι θα ισχύσει αν ο αριθμός των κρουσμάτων σε μια περιοχή αυξηθεί επικίνδυνα