Απάντηση στις κατηγορίες για συγκάλυψη της αλήθειας στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, έδωσε από τις Βρυξέλλες σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οπως είπε η αντιπολίτευση επιχειρεί να πολιτικοποιήσει αν όχι να κομματικοποιήσει την τραγωδία και κάνει πολιτική σπέκουλα με την υπόθεση. Και αρνήθηκε και ότι υπάρχει συγκάλυψη και ότι υπάρχει καθυστέρηση στην έρευνα της υπόθεσης:
"Αναραωτιέμαι αυτοί που μιλούν για συγκάλυψη, σε τι ακριβώς αναφέρονται. Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι στο παρελθόν." Σημείωσε ακόμα και σε άλλες εθνικές τραγωδίες, η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν επένδυσε πολιτικά για να κομίσει εκλογικά οφέλη και ανακοίνωσε ότι σύντομα να ανακοινωθούν δράσεις και πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της ασφάλειας του σιδηροδρόμου.
Η Δικαιοσύνη θα αποδώσει ευθύνες, δεν υπάρχουν a priori ένοχοι, ούτε a priori αθώοι, είπε. Και για αυτούς που την επιδιώκουν (την κομματική εκμετάλλευση) δεν θα είναι και κομματικά ωφέλιμη. Από την πρώτη στιγμή σκύψαμε με σεβασμό στη μνήμη των νεκρών, στον πόνο των συγγενών και είπαμε να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Και μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να το κάνει. Η δουλειά μας σαν κυβέρνηση είναι να εξασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξαναγίνει ποτέ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη "συμφωνία" με τον Ζελένσκι
Σε ερώτηση για συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ουκρανία κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Οδησσό, μετά και τη χθεσινή ανάρτηση του Ουκρανού προέδρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι "δεν υπάρχει καμία συμφωνία με τον Ζελένσκι, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, δεν θα μπορούσα να κάνω εν κρυπτώ συμφωνίες". Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η Ελλάδα θα εξακολουθεί να στηρίζει την Ουκρανία στο μέτρο, που δεν θα θέτει εν αμφιβόλω την επιχειρησιακή ικανότητα της δικής της άμυνας.
Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε την ικανοποίηση του καθώς όπως είπε ύστερα από 5 μήνες "κατορθώσαμε να διαμορφώσουμε ένα κοινό κείμενο" (για την κρίση στη Μέση Ανατολή), που ζητά ανθρωπιστική παύση, εκεχειρία προφανώς μετά την απελευθέρωση όλων των ομήρων, ενώ θέτει και προ των ευθυνών του το Ισραήλ, καθώς τάσσεται κατά ενδεχόμενης χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα
Μητσοτάκης για ακρίβεια και κατώτατο μισθό
Σε ερώτηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός, αφού σημείωσε ότι μετά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις η τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα μειώθηκε, επανέλαβε ότι το φαινόμενο της ακρίβειας απασχολεί πολύ την κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι "πέραν των προσωρινών μέτρων, που έχουν ληφθεί όπως οι πρόσφατες παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς, η μόνιμη απάντηση είναι η αύξηση των μισθών".
Σε ερώτηση για το ύψος της νέας επικείμενης αύξησης του κατώτατου μισθού ο κ. Μητσοτάκης συνέστησε ψυχραιμία λίγων ημερών και τόνισε πως κατανοεί πως υπάρχει απόσταση ακόμα ανάμεσα στις αυξήσεις στο εισόδημα και την ακρίβεια και επανέλαβε ότι ο κατώτατος μισθός θα πάει πάνω από τα 800 ευρώ με τον κυβερνητικό στόχο να παραμένει να ανακουφίζονται οι εργαζόμενοι από τις πληθωριστικές πιέσεις.
Για τις δημοσκοπήσεις
Σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα και στο πλαίσιο αυτό είναι εύλογες και κάποιες αντιδράσεις επιμένοντας ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις Ευρωεκλογές με τη σοβαρότητα της εθνικής κάλπης.