Μητσοτάκης σε Μέρκελ: Η Τουρκία εμπλέκεται άμεσα σε απόπειρα παραβίασης ευρωπαϊκών συνόρων

Η Καγκελάριος επεσήμανε ότι το θέμα του προσφυγικού αφορά την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
μερκελ μητσοτακης

Για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την οργανωμένη, μαζική, απόπειρα παράνομης εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος ατόμων από το τουρκικό έδαφος, η οποία είναι σε εξέλιξη από την 28η Φεβρουαρίου, ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Μerkel κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την άμεση και έμμεση εμπλοκή τουρκικών αρχών στη δημιουργία και συνέχιση της μαζικής αυτής απόπειρας παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και την επιβάρυνση της κατάστασης από την επίσης οργανωμένη επιχείρηση διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Χαρακτηριστική είναι η στιγμή που υπογράμμισε τις εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας με στρατιωτικό όχημα της Τουρκίας που έχει χρηματοδοτηθεί από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιχειρεί να κατεδαφίσει τον φράχτη που προστατεύει τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά σύνορα στην περιοχή του Έβρου.

Η Καγκελάριος επεσήμανε ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016, δεν αφορά μόνο τα χρήματα που λαμβάνει η Τουρκία από την Ευρώπη αλλά και τον σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή. Τόνισε, επίσης, ότι το θέμα του προσφυγικού - μεταναστευτικού αφορά την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το χρονικό διάστημα από τώρα έως και την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με εποικοδομητικό τρόπο, αρχής γενομένης από την αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας.

Συζητήθηκε επίσης η ανάγκη για βελτίωση στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Όπως, για παράδειγμα, με κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής με την Frontex, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα για τον έλεγχο των ροών, καθώς και η πραγματοποίηση επιστροφών από την Ελλάδα στην Τουρκία όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου αλλά και από την ενδοχώρα.

Στην κουβέντα αναφέρθηκε και το θέμα της αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού τόσο για τη Δημόσια Υγεία όσο και για στην Οικονομία. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι το 2020 εξαιτίας του κορονοϊού η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστεί σε Ευρωπαϊκό αλλά και Παγκόσμιο επίπεδο και συμπλήρωσε ότι είναι ευθύνη των ηγετών να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του πληθυσμού και ιδίως των ευάλωτων ομάδων.

Επειδή η επιδημία και τα μέτρα αυτά έχουν οικονομικό κόστος απαιτείται συντονισμένη δράση και το κόστος της λήψης των δημοσιονομικών μέτρων να μην λαμβάνεται υπόψη στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων των κρατών-μελών. Η Καγκελάριος τόνισε ότι όντως η αντιμετώπιση αυτών των δαπανών πρέπει να είναι ομοιόμορφη σε επίπεδο Ε.Ε.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και ο Πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη να υπάρξουν επαρκείς πόροι από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση τόσο των παραδοσιακών πολιτικών της Συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής όσο και για τις νέες προκλήσεις της Κλιματικής αλλαγής και της αντιμετώπισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος.

Όσον αφορά τις εργασίες του Ελληνο-Γερμανικού Οικονομικού Φόρουμ, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και στην επέκτασή της σε νέους, δυναμικούς τομείς, όπως η πράσινη ενέργεια, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η φαρμακευτική τεχνολογία και η αγροτική οικονομία.

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη μετάβαση της χώρας σε καθαρές μορφές ενέργειας, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο έλξης επενδυτών, καθώς και να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας με στόχο την παραγωγική ακμή και τοπική ευημερία της περιφέρειας.

Τα κυριότερα σημεία τοποθέτησης της Μέρκελ για την Ελλάδα

Μητσοτάκης σε Μέρκελ: Η Τουρκία εμπλέκεται άμεσα σε απόπειρα παραβίασης ευρωπαϊκών συνόρων

"Η συνεργασία μας ως εταίρων εκτείνεται φυσικά πολύ πέραν των οικονομικών ζητημάτων και είναι και για την Ευρώπη από πολλές απόψεις μεγάλης σημασίας. Και αυτό θέλω να το τονίσω και πάλι, ειδικά αυτές τις ημέρες".

"Η Ελλάδα, αν κοιτάξει κανείς το χάρτη, έχει μία γεωγραφική θέση που την θέτει ενώπιον ιδιαίτερων προκλήσεων. Γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, και ο πόλεμος στη Συρία, οι εντάσεις στο Λίβανο, τα ζητήματα στη Λιβύη, τα ανεπίλυτα θέματα των θαλάσσιων συνόρων και της αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, όλα αυτά τα θέματα αφορούν την Ελλάδα όσο καμία άλλη χώρα της ΕΕ".

"Και ειδικά αυτές τις ημέρες, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα και αν αυτό δεν έγινε απολύτως αντιληπτό, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με το προσφυγικό και τη μετανάστευση πολλών απελπισμένων ανθρώπων χωρίς προοπτική.

"Ως ο πρώτος σταθμός για όσους αναζητούν άσυλο, ως τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, η χώρα αναλαμβάνει μία μεγάλη ευθύνη για ολόκληρη την Ευρώπη. Και γι’ αυτό -θέλω ρητά να το υπογραμμίσω για μία ακόμα φορά- αξίζει την πλήρη αλληλεγγύη μας και την πλήρη υποστήριξή μας".

"Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το 2020 δεν είναι 2015. Όμως κανείς δεν πρέπει να είναι τόσο αφελής, ώστε να πιστεύει ότι το Προσφυγικό και η μετανάστευση μπορούν να λυθούν, όπως συχνά λέγεται, μιας και δια παντός, με το πάτημα ενός κουμπιού. Αλλά μπορούμε να καταφέρουμε να βάλουμε σε τάξη το Προσφυγικό και τη μετανάστευση, να τα κατευθύνουμε και να τα μειώσουμε".

"Και αυτός είναι ο στόχος των συζητήσεων, που εγώ και πολλοί άλλοι διεξάγουμε από το 2015 και πάλι αυτές τις ημέρες, κυρίως με τον Τούρκο Πρόεδρο Erdogan. Γιατί, παρ’ όλη την κατανόηση για το μεγάλο βάρος που η Τουρκία φέρει με την υποδοχή 3,5 εκατ. προσφύγων από τη Συρία και πολλών άλλων προσφύγων, δεν μπορεί να αναμένει καμία κατανόηση, αν προσπαθεί να λύσει δικά της προβλήματα στην πλάτη των προσφύγων, οι οποίοι μετά καταλήγουν σε αδιέξοδο στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Αυτή η τακτική είναι απαράδεκτη, και γι’ αυτό τάσσομαι με όλες μου τις δυνάμεις υπέρ του να τεθεί σε ένα νέο επίπεδο η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας".

"Επ’ αυτού θα υπάρξει σήμερα το απόγευμα μία συνάντηση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Πρόεδρο Erdogan. Μία μεγάλη διαφορά σε σχέση με το 2015 είναι, εξάλλου, ότι οι θεσμοί, κυρίως η Ursula von der Leyen και ο Charles Michel συνεισφέρουν τελείως διαφορετικά σε ζητήματα που μας ενδιαφέρουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό απέδειξε και η επίσκεψη της Ursula von der Leyen και του Charles Michel και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό που θα διεξαχθεί σήμερα το βράδυ αυτή η συζήτηση, η οποία είναι από πολλές απόψεις και με πολλά τηλεφωνήματα καλά καλά προετοιμασμένη".

"Αισθανόμαστε ως Γερμανία συνυπεύθυνοι για το ότι, πέραν της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, θα πρέπει να βοηθηθούν παιδιά που είναι άρρωστα, ιδιαίτερα ευάλωτα, ασυνόδευτα, που βρίσκονται σε μία δύσκολη κατάσταση. Αυτό δεν μπορεί να το καταφέρει μόνη της η Ελλάδα, και γι’ αυτό η Γερμανία θα συμμετάσχει σε ένα "συνασπισμό των προθύμων" με μία λελογισμένη συνεισφορά".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ 24 Σεπ 2020 | 18:40

Ξεκάθαρος ο πρωθυπουργός: Lockdown σημαίνει ανεργία και μεγάλη ύφεση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο μεγάλος στόχος είναι να αποφευχθεί το lockdown, που κοστίζει πολύ στην οικονομία της χώρας

ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ Η ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ 24 Σεπ 2020 | 18:30

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Στόλτενμπεργκ: Στο "μενού" η αποκλιμάκωση στην Ανατ. Μεσόγειο μέσω ΝΑΤΟ

Με τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Βασικό θέμα η αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο

ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 24 Σεπ 2020 | 17:30

Μητσοτάκης για κορονοϊό: Το δίλημμα είναι αυτοπροστασία ή καραντίνα - Η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι το εμβόλιο [Βίντεο]

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρούν πιστά τα μέτρα, καθώς δεν πρέπει να πάμε σε νέο lockdown

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 24 Σεπ 2020 | 15:20

Στο πατρικό σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά ο Μάικ Πομπέο

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο δέχθηκε πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, να του κάνει το τραπέζι στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι Χανίων.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ 24 Σεπ 2020 | 14:47

Καρφιά της αδελφής Τσίπρα Ζαννέτ, για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ- "Οποιος έχει πρόβλημα παραιτείται…"

Την παρέμβαση της Ζαννέτ Τσίπρα για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε πολιτευτής της ΝΔ

ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ 24 Σεπ 2020 | 12:48

Κορονοϊός: Διάγγελμα Μητσοτάκη στις 6 το απόγευμα - Ανησυχία για την Αττική

Ο πρωθυπουργός θα περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί, δεν θα ανακοινώσει νέα μέτρα ή lockdown.

Η 4Η ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 23 Σεπ 2020 | 14:52

Ικανοποίηση Σταϊκούρα για την 7η έκθεση αξιολόγησης των Θεσμών: Μεγάλη πρόοδος σε μόλις έναν χρόνο

Ο Χρήστος Σταϊκούρας σε δήλωσή του αναφέρει ότι η 7η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών αποτελει αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς της κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ "ΑΠΑΤΡΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΗ" ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 23 Σεπ 2020 | 13:56

Ζητάει και τα ρέστα η Τζάκρη του ΣΥΡΙΖΑ: "Δεν καταλάβατε την ειρωνεία μου" - Μύδροι από Φίλη, Καββαδία, Μπίστη

Διευκρινίσεις από την Θοδώρα Τζάκρη για το εθνικιστικό παραλήρημα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΜΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΕΑ ΦΑΓΩΜΑΡΑ 23 Σεπ 2020 | 13:06

Δημόσιο "χαστούκι" Τσακαλώτου σε Τσίπρα: Δεν μπορούμε να λέμε τον Μητσοτάκη απατεώνα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παίρνει θέση κατά των όσων είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 23 Σεπ 2020 | 12:36

Χουριέτ: Στο τραπέζι τηλεδιάσκεψη Ερντογάν με Μητσοτάκη- Θα μιλήσει σήμερα με Φον ντερ Λάιεν και Στόλτενμπεργκ

Επικοινωνία Μητσοτάκη- Ερντογάν μέσω τηλεδιάσκεψης προαναγγέλλει η εφημερίδα Χουριέτ.

"ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ" 23 Σεπ 2020 | 09:54

Πέτσας: Είναι δεδομένες οι κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας

Ο κ. Πέτσας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν.

ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ 22 Σεπ 2020 | 16:32

Ύμνοι από το γερμανικό Ntv για Μητσοτάκη: Η Ευρώπη έχει έναν νέο φύλακα των συνόρων

Ο γερμανικός ειδησεογραφικός σταθμός ntv εκθειάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέροντας ότι η Ευρώπη έχει έναν νέο φύλακα των συνόρων

"ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ" 22 Σεπ 2020 | 14:08

Αυτοψία Μητσοτάκη στην Καρδίτσα: Πολύ γρήγορα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες [εικόνες]

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης τις πληγείσες περιοχές, από την κακοκαιρία "Ιανός", στην Καρδίτσα.