Μητσοτάκης - Σασόλι: Η τυχαία συνάντηση με Ιταλούς φοιτητές στο Ζάππειο [Εικόνες]

Με δύο Ιταλούς φοιτητές συνομίλησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νταβίντ Σασόλι στο Ζάππειο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Συνομιλία με Ιταλούς φοιτητές είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι στο Ζάππειο, μετά το τέλος της εκδήλωσης για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

Την ώρα που αποχωρούσαν μαζί με κατεύθυνση το Προεδρικό Μέγαρο, όπου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε δείπνο, δύο νεαροί ήταν αρκετά κοντά τους μιλώντας ιταλικά. Μάλιστα τράβηξαν την προσοχή του πρωθυπουργού, ο οποίος τους μίλησε.

Οι δύο νεαροί είναι φοιτητές που έχουν έρθει στην Ελλάδα στα πλαίσια του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus+ και σπουδάζουν κλασική φιλολογία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους προέτρεψε να μάθουν και ελληνικά, ενώ βγήκαν και οι ανάλογες αναμνηστικές φωτογραφίες.

Μητσοτάκης - Σασόλι: Η τυχαία συνάντηση με Ιταλούς φοιτητές στο Ζάππειο [Εικόνες]
Ιταλοί φοιτητές
Ιταλοί φοιτητές
Ιταλοί φοιτητές

Σασόλι: Η ένταξη της Ελλάδας άλλαξε το χαρακτήρα της Ευρώπης

Σασόλι

Το 1981 οι ευρωπαϊκές κοινότητες εγκαινίασαν μια νέα εποχή υποδεχόμενες στους κόλπους τους το ιστορικό λίκνο της δημοκρατίας, την Ελλάδα, η οποία άλλαξε το χαρακτήρα της Ευρώπης, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές κοινότητες.

"Η Ελλάδα εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια έχοντας βιώσει την τραγωδία μιας στρατιωτικής δικτατορίας, τις δυσκολίες της μετάβασης στο δημοκρατικό πολίτευμα και τα προβλήματα μιας εύθραυστης οικονομίας", επεσήμανε.

Όπως υπενθύμισε ο κ. Σασόλι, "η Ελλάδα ήταν η πρώτη νεαρή μεταδικτατορική δημοκρατία που εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια και, ως εκ τούτου, αποτέλεσε σημείο καμπής για τη νέα πορεία της Ένωσης, θέτοντας τη δημοκρατική διάσταση στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος" και "προετοίμασε το έδαφος για το γεωπολιτικό, δημοκρατικό και σταθεροποιητικό προσανατολισμό της Ένωσης, ο οποίος εδραιώθηκε με τις διευρύνσεις του 2004 και του 2007".

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έπαιξε τότε βασικό ρόλο ως παρατηρητής της διαδικασίας εκδημοκρατισμού της Ελλάδας, πρόσθεσε.

"Η επιστροφή στη δημοκρατία και στην ευρωπαϊκή οικογένεια ήταν το αποτέλεσμα μιας πορείας με αβέβαιο προορισμό· ήταν καρπός της ακλόνητης βούλησης και πεποίθησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος μετά τη δικτατορία εξασφάλισε τη μετάβαση στη δημοκρατία και ακολούθως στην Ευρώπη", σημείωσε και τόνισε: "Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν επίσης η βούληση, η αποφασιστικότητα και η προσπάθεια του ελληνικού λαού να κατακτήσει εκ νέου τη δημοκρατία".

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε στη σημαντική επιρροή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και συγκεκριμένα στο σθένος με το οποίο η Ελλάδα και ο Πρόεδρος Καραμανλής τάχθηκαν υπέρ της άμεσης καθολικής ψηφοφορίας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και της διεύρυνσης των εξουσιών του.

"Οι διάφορες κρίσεις που σηματοδότησαν την τελευταία δεκαετία αποτέλεσαν προειδοποίηση ότι η ΕΕ πρέπει να εκσυγχρονιστεί και ότι θα πρέπει να προσαρμόσουμε τους πόρους και τα εργαλεία μας".

Αναφερόμενος στην πανδημία, ο κ. Σασόλι επεσήμανε πως έχει κλονίσει τις κοινωνίες και τις δημοκρατίες μας και, "παρότι βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ, αντιλαμβανόμαστε τις τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και κοινωνιακές προκλήσεις στις οποίες πρέπει να αντεπεξέλθουμε".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Χρειαζόμαστε νέα μοντέλα που να συνεκτιμούν την κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση, μια νέα προσέγγιση που θα έχει ως άξονα την αξιοπρέπεια του ατόμου αλλά και την προστασία του πλανήτη", ανέφερε.

Τόνισε ακόμη τη σημασία να αφουγκραστούμε τις ανάγκες των συμπολιτών μας και τις προσδοκίες τους και σημείωσε πως "είναι δική μας ευθύνη να θέσουμε τους πολίτες στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος".

Ο κ. Σασόλι χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την ανανέωση του δημοκρατικού και κοινωνικού συμφώνου, μέσω της ανανέωσης του δεσμού με τους πολίτες μας και σημείωσε πως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως και από την Ελλάδα.

"Μετά το πέρας αυτού του εγχειρήματος, είναι καθήκον μας να θέσουμε επί τάπητος συγκεκριμένες προτάσεις", σημείωσε και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό οι συστάσεις αυτές να συνοδεύονται από δράσεις και τα κράτη μέλη να δεσμευτούν για τις επακόλουθες μεταρρυθμίσεις.

Κλείνοντας ο κ. Σασόλι επεσήμανε πως οι απόψεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή από την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1983 ηχούν πιο επίκαιρες από ποτέ στις μέρες μας:

"Μέσω της ένωσής της, η Ευρώπη θα διαφυλάξει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, δίνοντάς του συνεπώς νέα ώθηση".

"Γενέτειρα όλων των ιδεών, η Ευρώπη είναι επίσης η μόνη που μπορεί να τις ανανεώσει και να τις αναδιοργανώσει, δρομολογώντας με αυτόν τον τρόπο την αναγέννηση που είναι τόσο αναγκαία στον σύγχρονο κόσμο", κατέληξε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ" 18 Οκτ 2021 | 12:36

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αντιμετωπίζετε την πανδημία με ελαφρότητα- Για όλα φταίει η αντιπολίτευση

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι αντιμετωπίζετε και την πανδημία δυστυχώς με ελαφρότητα και προσπάθεια να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΟΥΝ 18 Οκτ 2021 | 10:22

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Στην αρχή μας λέγατε "δεν υπάρχουν εμβόλια" και μετά ο Πολάκης μας πρότεινε φάρμακο για αγελάδες

"Δεν ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση", ανέφερε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα.

ΒΟΥΛΗ 18 Οκτ 2021 | 07:53

Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την πανδημία: Υψηλοί τόνοι και πρόγευση για την συζήτηση στην εξεταστική

Η σημερινή σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή θα αποτελέσει μία πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν στη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ 17 Οκτ 2021 | 08:42

Κύμα αυξήσεων στην ενέργεια: Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης - Φοροελαφρύνσεις και κοινωνικό μέρισμα

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας - Σε δύο κατευθύνσεις προσανατολίζονται οι νέες παρεμβάσεις

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" 16 Οκτ 2021 | 18:33

Πολυτεχνείο: Το χρονικό της ανέγερσης του ...αυθαίρετου - Με βαρύ παρελθόν οι "οικοδόμοι" φοιτητές

Σακιά με άμμο και τσιμέντο, παλέτες με τούβλα και οικοδόμοι να "υψώνουν" έναν τοίχο μέσα σε πανεπιστημιακό κτίριο, χωρίς την απαραίτητη άδεια

Η ΤΙΚΤΟΚΕR ΜΕ ΤΟΥΣ 79.000 ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣ 16 Οκτ 2021 | 18:08

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με την Tik Toker που ''δίνει φωνή'' σε άτομα με προβλήματα όρασης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την Άννα Μπαλάν

ΣΕ "ΝΕΑ ΥΨΗ" ΟΙ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 15 Οκτ 2021 | 15:53

Αυτή είναι η επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: "Θα προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας"

Στην επιστολή του ο Μπλίνκεν υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ "χαιρετίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας"

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 15 Οκτ 2021 | 14:57

ΑΠΘ: Εισαγγελική έρευνα για τις απειλές κατά υγειονομικών ελεγκτών από φοιτητές

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζήτησε να διερευνηθεί το αδίκημα της παράνομης βίας ή της βίας κατά υπαλλήλων στο ΑΠΘ.

ΠΡΟΣΕΛΑΒΑΝ ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΣ 15 Οκτ 2021 | 12:39

Αντιεξουσιαστές έχτισαν… αυθαίρετο στέκι μέσα στο Πολυτεχνείο - Το κατεδάφισαν αστυνομία και πολεοδομία

Φοιτητές κάνουν οικοδομικές εργασίες σε πανεπιστημιακή αίθουσα, θέλοντας να φτιάξουν το δικό τους στέκι...

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 14 Οκτ 2021 | 18:05

Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ: " Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας"

Για επιτυχία της χώρας και θωράκιση των εθνικών συμφερόντων έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ.

14 Οκτ 2021 | 12:33

Φοιτητικό πάσο: Σε ψηφιακή μορφή από φέτος με ένα κλικ

Οι νέες ακαδημαϊκές ταυτότητες των φοιτητών θα διατίθενται από φέτος σε ψηφιακή μορφή, ύστερα από σειρά ενεργειών των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Παιδείας και Θρησκευμάτων.

14 Οκτ 2021 | 12:29

Συνάντηση Μητσοτάκη - Σχοινά για την ενεργειακή κρίση και τα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων

Ολόκληρος ο διάλογος που είχαν κατά την έναρξη της συνάντησής τους ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΟΙ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 14 Οκτ 2021 | 09:44

ΠΑΜΑΚ: Έφτιαξαν έξι εμβολιαστικά κέντρα μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου

Το ΠΑΜΑΚ προχώρησε στη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων στους χώρους του.