Μητσοτάκης: Ανέφικτη η συνεργασία με τον Τσίπρα

«Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει τους επόμενους μήνες, αλλά με τα σημερινά δεδομένα συνεργασία με τον κ. Τσίπρα δεν είναι εφικτή» είπε ο αρχηγός της ΝΔ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μητσοτάκης: Ανέφικτη η συνεργασία με τον Τσίπρα

«Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει τους επόμενους μήνες, αλλά με τα σημερινά δεδομένα συνεργασία με τον κ. Τσίπρα δεν είναι εφικτή», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ και στην εκπομπή Ιστορίες ο αρχηγός της ΝΔ απέκλεισε τόσο το ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματός του σε οικουμενικό κυβερνητικό σχήμα όσο και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

«Ενδεχομένως να θυσιάσω ένα κομμάτι της παλιάς ΝΔ για να αναδείξω το νέο, δεν χωράνε πάντα όλοι. Η ΚΟ θα εμπλουτιστεί καθώς θα αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών της»

«Δεν θα βάλουμε πλάτη σε μια οικουμενική κυβέρνηση» και πρόσθεσε: «δεν βιάζομαι να γίνω πρωθυπουργός, βιάζομαι πάρα πολύ να αλλάξω τη Νέα Δημοκρατία», κάτι που θα γίνει, όπως είπε στο επικείμενο συνέδριο τους κόμματός του. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν ζητεί εκλογές, καθώς «είναι οξύμωρο να το ζητήσω τρεις μήνες από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές» και επισήμανε ότι «αν η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα απολέσει τη δεδηλωμένη, τότε πρέπει να αποταθεί στα κόμματα που είναι ιδεολογικά συγγενή».

Για τα εσωκομματικά του κόμματός του υπογράμμισε πως «ενδεχομένως να θυσιάσω ένα κομμάτι της παλιάς ΝΔ για να αναδείξω το νέο, δεν χωράνε πάντα όλοι. Η ΚΟ θα εμπλουτιστεί καθώς θα αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών της. Εξελέγην με ρητή εντολή για μεταρρυθμίσεις από 170.000 πολίτες, δεν εξελέγην από κλειστό συνέδριο», υπογράμμισε.

«Θα ήταν καταστροφή για τη χώρα αν ξαναζούσαμε τον εφιάλτη του 2015, η χώρα κινδύνευσε με την απόλυτη καταστροφή.

«Πιο παλιός κι από τους παλιούς ο Τσίπρας»

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι «ο κ. Τσίπρας, που παρουσιάστηκε ως νέος, αποδείχθηκε πιο παλιός κι από τους παλιούς αναβιώνοντας παλαιοκομματικές πρακτικές (...) Το Σεπτέμβριο ας ήθελε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, ας το χε 'πει... Ήθελε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ γιατί εκφράζουν τη σύγχρονη, τελευταία μορφή του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε μάλιστα ότι «έχω διαφωνήσει πολύ σκληρά με το ΔΝΤ και τον Τόμσεν προσωπικά, ο ποσοτικός στόχος απολύσεων στο δημόσιο ήταν εμμονή του ΔΝΤ. «Οι απαιτήσεις του Ταμείου είναι συχνά υπερβολικές» παρατήρησε, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας ήθελε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας. «Η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμα ειδικά ως προς τις μεταρρυθμιστικές πτυχές του. Αν το κανείς αυτό, θα έχεις κάποια ευελιξία» εξήγησε, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει απόλυτη απώλεια εμπιστοσύνης προς τη χώρα και δυστυχώς αυτό έχει επιπτώσεις και στο μεταναστευτικό.»

«Με τρομάζει το προσφυγικό»

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι «με τρομάζει το προσφυγικό (...) η κυβέρνηση υποτίμησε πολύ το πρόβλημα του προσφυγικού... Η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.» «Πολιτική αποτροπής είναι να λέμε στους μετανάστες ‘αν έρθετε, θα κάνω ό,τι μπορώ για να σας στείλω πίσω. Όμως το πρόβλημα αυτό ξεπερνά κατά πολύ την Ελλάδα, πρέπει να μπει στο παιχνίδι και η Τουρκία... Εμείς δεν πρέπει να δίνουμε αφορμές, αλλά και οι Ευρωπαίοι κάνουν λίγα» παρατήρησε. Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ακόμη ότι το προσφυγικό είναι εθνικό ζήτημα, και θα στηρίξει την κυβέρνηση προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Δεν μπορώ να διανοηθώ έξοδο από τη Σένγκεν, θα είχε πολύ σημαντικές συνέπειες στον τουρισμό». «Δεν έχουμε το δικαίωμα να δώσουμε σε κανένα ανθέλληνα την ευκαιρία να αναφέρει ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι ελληνικό πρόβλημα» τόνισε.

«Θέλω να κάνω τη ΝΔ πιο κεντροδεξιά»

«Θέλω να κάνω τη ΝΔ πιο κεντροδεξιά. Ο κ. Γεωργιάδης είναι δεξιός, και είμαστε και δεξιό κόμμα, αλλά είναι μεταρρυθμιστής και ειλικρινής άσχετα αν και μερικές φορές το προσωπικό του ύφος ενοχλεί» διευκρίνισε, υπογραμμίζοντας ότι στην ηγετική ομάδα ήθελε να συμπεριλάβει όλες τις τάσεις που υπάρχουν σήμερα στη ΝΔ. Επανερχόμενος στον πρωθυπουργό ανέφερε ότι «έκανε προσπάθεια για να δώσει στην υποψηφιότητά μου ταξικό χρίσμα... στη Β’ Αθηνών με ψηφίζουν από την Αγία Βαρβάρα μέχρι την Εκάλη και εγώ θέλω να μεγαλώσει το κομμάτι της πίτας για όλους τους πολίτες». Δηλώνει ακόμη ότι «ήμουν σίγουρος ότι μπορούσα να κερδίσω την προεδρία της ΝΔ, τότε το πίστευαν πολύ λίγοι. Η υποψηφιότητα μου συναντήθηκε με ένα ρεύμα δημιουργικής ανανέωσης, αλλά και ένα ρεύμα της κοινωνίας που θέλει να ακούει μόνο την αλήθεια.» Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Ενίσχυση, όχι υποβάθμιση του ΕΣΡ»

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει μεν ότι πρέπει να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, εντούτοις επισημαίνει ότι «το ΕΣΡ πρέπει να καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας του πεδίου των media». «Ο κ. Τσίπρας πήρε αρμοδιότητες από το ΕΣΡ και τις πήγε στον κ. Παππά. (...) μετά πήγαν στην Βουλή που η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία. Η δουλειά του ΕΣΡ είναι να εξασφαλίζει ποιοτικά εχέγγυα, αλλά και την πολυφωνία» υπογραμμίζει ακόμη.

«Ο Τσίπρας είχε επιβάλλει την ατζέντα του»

Για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΝΔ/ΠΑΣΟΚ παραδέχεται ότι απώλεσε την μεταρρυθμιστική ορμή μετά τον Ιούλιο του ‘14, αλλά προσθέτει ότι από τον Οκτώβριο και μετά η τρόικα δεν ήθελε να κλείσει η αξιολόγηση, γιατί εκτιμούσε ότι δεν θα εκλεγόταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και δεν ήθελε εκλογική αναμέτρηση με κλεισμένη την αξιολόγηση. «Ο κ. Τσίπρας είχε επιβάλει την ατζέντα του. Αν η τότε κυβέρνηση είχε ολοκληρώσει το έργο της, τότε μπορεί να είχαμε ανάκαμψη. Ο κ. Τσίπρας καβάλησε ένα κύμα δυσαρέσκειας, και τις συνέπειες τις πληρώνει σήμερα η χώρα, η καθυστέρηση αυτή βλάπτει την οικονομία» τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ. Αναφορικά με την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τους κεφαλαιακούς ελέγχους δηλώνει ότι «ίσως και ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να το θέλει».

«Βεβαίως είχαμε πελατειακές σχέσεις»

O κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι «δεν αρκεί μόνο να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, πρέπει να νοικοκυρέψουμε και τα του οίκου μας. Δεν μπορεί να έχουμε ωραία γραφεία όταν έχουμε απλήρωτους υπαλλήλους... Θα μεταφέρω τα γραφεία του κόμματος σε μια πιο υποβαθμισμένη περιοχή». «Τα χρέη της ΝΔ εξυπηρετούνται, και θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται, αυτό για μένα είναι μη διαπραγματεύσιμο» ξεκαθαρίζει. «Οι μεγάλες πολιτικές οικογένειες είναι ταυτισμένες με την ιστορία του τόπου με τα καλά, αλλά και τα στραβά... Βεβαίως είχαμε πελατειακές σχέσεις... έχω βιώσει την ισχύ τους και έχω υποσχεθεί να πάρω διαζύγιο απ’ αυτές» διαβεβαιώνει εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναγνώρισε ότι είχε μετακλητούς υπάλληλους στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά άφησε αιχμές για την κυβέρνηση λέγοντας «δείτε τα βιογραφικά τους για τη δουλειά την οποία έκαναν, δεν ήταν συγγενείς και φίλοι», αφήνοντας αιχμές για την κυβέρνηση. Παράλληλα, εξαίρει τη συνεισφορά των δημόσιων υπαλλήλων με τους οποίους συνεργάστηκε στο υπουργείο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 30 Νοε 2020 | 12:48

Βαρουφάκης: Επίκαιρη ερώτηση σε Μητσοτάκη για το εάν υπάρχει παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 καλεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προσέλθει στην Βουλή και για να απαντήσει εάν "λειτούργησε ή όχι παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ".

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 30 Νοε 2020 | 12:21

Μητσοτάκης για άρση lockdown: Εχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας - Μέχρι τέλος του έτους το εμβόλιο στην Ελλάδα

"Δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες για την άρση του lockdown, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα", είπε ο πρωθυπουργός.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 30 Νοε 2020 | 11:03

Κορονοϊός: Αυτό είναι το πρώτο ελληνικό rapid test – Ποιοι το υλοποίησαν

Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή στη μελέτη του ιού και την παραγωγή γνώσης για την αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης

30 Νοε 2020 | 08:33

Κυριάκο, δεν επιστρέφω...

Η απουσία κάθε είδους και έννοιας αξιολόγησης και ανταμοιβής της προσπάθειας έχει οδηγήσει στον αφελληνισμό της χώρας.

ΜΠΑΡΑΖ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ 30 Νοε 2020 | 07:37

Συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη το Υπουργικό Συμβούλιο: Τα θέματα που θα συζητηθούν

Στο Υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστούν από τους Υπουργούς τα επόμενα σχέδια και νομοθετικές πρωτοβουλίες.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ 30 Νοε 2020 | 07:31

Κρίσιμο 10ήμερο για την άρση του lockdown - Μειώνονται τα κρούσματα αλλά οι ειδικοί είναι διχασμένοι

Στο τέλος της εβδομάδας οι τελικές αποφάσεις για την άρση του lockdown. Διχασμένοι οι λοιμωξιολόγοι.

29 Νοε 2020 | 20:05
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 29 Νοε 2020 | 18:18

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Υπουργικό Συμβούλιο - Ποια νομοσχέδια θα παρουσιαστούν

Η συνεδρίαση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα γίνει στις 11.00 π.μ. μέσω τηλεδιάσκεψης,

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΝΔ 29 Νοε 2020 | 12:46

Η συριζαία Μυρσίνη Βουνάτσου "ξαναχτυπά": Ζητά... κρεμάλες για τα θύματα του κορονοϊού

"Αν για τους 102 νεκρούς του Ματιού γυρεύατε κρεμάλες πέστε μου για τους 2.000+ τι πρέπει να γυρέψουμε;", έγραψε χαρακτηριστικά η κα. Βουνάτσου.

ΡΕΒΕΓΙΟΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ 28 Νοε 2020 | 21:46

Χριστούγεννα με κλειστά εστιατόρια και καφέ το επικρατέστερο σενάριο - Τι λένε οι καταστηματάρχες

Αρκετοί επιχειρηματίες της εστίασης δεν θέλουν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους την περίοδο των Χριστουγέννων.

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ 28 Νοε 2020 | 17:59

Το απίστευτο ξέσπασμα του Αλέξη Γεωργούλη κατά του Κώστα Τσουρού: Να παραιτηθείς, δεν ξέρεις τι λες [Βίντεο]

Έξαλλος ο Αλέξης Γεωργούλης με τον Κώστα Τσουρό στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28 Νοε 2020 | 14:54

Μητσοτάκης: Καλώ τους πολιτικούς αρχηγούς να κάνουμε μαζί το εμβόλιο για τον κορονοϊό

"Πρώτος εγώ θα κάνω το εμβόλιo δημόσια μαζί με την οικογένειά μου" δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28 Νοε 2020 | 14:31

Μήνυμα Μητσοτάκη για το πώς θα περάσουμε τα Χριστούγεννα - Το πολύ με μία οικογένεια ακόμη

"Η εικόνα που έχουμε είναι ότι αρχίζει και μειώνεται πια αισθητά το ιικό φορτίο" ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη.