Μητσοτάκης: Αντιπολίτευση με μαγκάλια - Τσίπρας: Είστε απατεώνας

Στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα οτι κάνει αντιπολίτευση με τα μαγκάλια.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μητσοτάκης: Αντιπολίτευση με μαγκάλια - Τσίπρας: Είστε απατεώνας

Βαριές κουβέντες μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τα εργασιακά.

Ειδικότερα, στην δευτερολόγια του ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι κάνει αντιπολίτευση με τα μαγκάλια, όπως στο παρελθόν. «Δεν είστε κ. Τσίπρα στο εδώ και τώρα αλλά στο εκεί και τότε. Εχετε μείνει στο 2014» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Την ίδια στιγμή άφησε μάλιστα αιχμές με αφορμή μια αποστροφή του Γ. Βαρουφάκη, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δέχτηκε τα υπερπλεονάσματα με αντάλλαγμα τα εργασιακά.

«Η συζήτηση επέτρεψε να διαπιστώσουμε ποιος είναι στο παρόν και ποιος επιδιώκει επιστροφή στο παρελθόν. Δεν είστε στο εδώ και τώρα αλλά στο εκεί και τότε κ. Τσίπρα. Είστε στο 2014. Οταν ακούω τον κ. Τσίπρα να ανεβαίνει στο βήμα και να λέει οτι μειώθηκε ο τζίρος τα Χριστούγεννα κατά 30%, όταν λέει για παιδιά που λιποθυμούν στα σχολεία- αλλά ξεχνάει να πεί ότι η μαθήτρια για την οποία έγινε θέμα- δεν δικαιούτο σχολικό γεύμα, επιστρέφετε στην αντιπολίτευση που κάνατε με τα μαγκάλια. Οι πολίτες σας έχουν χρεώσει την πολιτική σας. Πολλά δεν έχετε μάθει, και σας αναγκάζει σε αναζήτηση ταυτότητας. Με ένα λόγο τόσο ξεπερασμένο από τα γεγονότα» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Αναρωτιέμαι αν μπορείτε να υπάρξετε χωρίς κάποια κρίση. Αν έχετε λόγο ύπαρξης σε μια χώρα με κανονικότητα. Εφυγε η κρίση της χωρας και μείνατε εσείς με την κρίση με εναν πολιτικό λόγο που με το ζόρι κερδίζει κάποια χειροκροτήματα από την ΚΟ. Αν συνεχίσετε σε αυτή την γραμμή μπορεί να διευκολύνετε την κυβέρνηση αλλά όχι τη χώρα. Οι πολίτες περιμένουν κάτι παραπάνω από εσάς. Μιλάτε εσείς για Τράπεζες κ. Τσίπρα. Εσείς που τις διαλύσατε και μας χρεώσατε 40 δις και κόπτεστε για τους εργαζόμενους; Το κόστος που προκαλέσατε στον Ελληνα φορολογούμενο είναι μετρήσιμο. Κόστος πολλων δεκάδων εκατομμυρίων, αρα όταν μιλάτε για τράπεζες είστε πιο προσεκτικός. Για την επεκτασιμότητα. Για να επεκταθεί μια συλλογική σύμβαση, πρέπει να πιστοποιηθεί ότι εκφράζει την πλειοψηφία των επιχειρήσεων, και δεύτερο μια άλλη διαδικασία όπου πρέπει να τεθεί υπόψιν του Συμβουλίου Εργασίας. Αυτή ειναι η διαδικασία και μπορεί να ακολουθηθεί. Να μην έχουμε το προηγούμενο να γίνεται επέκταση και να κινδυνεύουν να κριθούν άκυρες από τα δικαστήρια».

Η απάντηση Τσίπρα: Αγαπήσατε τον Βαρουφάκη;

Απαντώντας, ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους. «Πόσο πολύ τον έχετε αγαπήσει τον κ. Βαρουφάκη; Εσείς δεν λέγατε ότι κατέστρεψε τη χώρα με 150 δισ; Σας είναι εξαιρετικά σημαντικός», είπε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακαλέσει την κατηγορία ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντάλλαξε τη μη μείωση των συντάξεων με το Μακεδονικό, λέγοντας ότι «είστε ο μεγαλύτερος απατεώνας».

"Για το είδος της αντιπολίτευσης μάλλον έχετε ξεχάσει το είδος της αντιπολίτευσης που κάνατε εσείς. Μετά από 3 μήνες που αναλάβατε ζητούσατε εκλογές. Επί 3,5 χρόνια ζητούσατε εκλογές. Αναφερθήκατε όμως και κάνατε λάθος, στα χρόνια του 2012-2014. Ομως τότε ήσασταν εσείς κυβέρνηση. Και φέρατε όλα τα νομοσχέδια που προκάλεσε πρωτοφανή ύφεση. Και κουνάτε το δάχτυλο σε εμάς που αποκαταστήσαμε τα εργασιακά δικαιώματα. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Κάναμε κάτι που εσείς ούτε στα όνειρά σας δεν είχατε δει" ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

"Είπατε οτι αντήλλαξα τα εργασιακά με το Μακεδονικό. Και δεν είχατε την τσίπα να ζητήσετε συγνώμη. Οταν το διαψεύδει και ο ίδιος ο Γιούνκερ. Και έχετε και το θράσος να μιλάτε για απάτη. Εσείς είστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην Αριστερά και τη δική σας παράταξη. Σε όλους γνωστό πόσες ομάδες υπάρχουν στη δική σας κοινοβουλευτική ομάδα. Ποιο άλλο κόμμα που κυβέρνησε είχε την τόλμη να πεί ναι κάναμε λάθος. Και την διάλυση του κράτους και τις μίζες και την χρεοκοπία και τα θαλασσοδάνεια τα κάνατε σωστά. Κανέναν λάθος δεν κάνατε. Αναφερθήκατε στα παλαιότερα χρόνια όταν άνθρωποι πεθαίναν από αναθυμιάσεις επειδή η ΔΕΗ έκοβε το ρεύμα. Και είναι λαικισμός; Είναι ύβρις και ντροπή απέναντι στους νεκρούς".

Στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις εκλογές στην Ιρλανδία και στην έλλειψη ελπίδας που ζούν οι πολίτες και στις δυο χώρες, στο προσφυγικό όπου οι ροές δημιουργούν νέα προβλήματα στην Ελλάδα και κατηγόρησε την κυβέρνηση οτι δεν μπορεί να επιβάλει την μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα. "Δεν υπάρχει φως", είπε ο κ. Τσίπρας δίνοντας και πάλι το παράδειγμα της Ιρλανδίας και στη νίκη της Αριστεράς.

"Το μοντέλο της εργασίας που προωθείτε είναι το μοντέλο του φτωχού. Δουλεύει για 10 ώρες και πληρώνεται τις 8. Εμείς νομοθετήσαμε μια σειρά μέτρων υπέρ των εργαζομένων. Εμείς νομοθετήσαμε την ηλεκτρονική καταγραφή των υπερωριών. Κάποιοι είδαν τη ζωή τους να βελτιώνεται. Νομοθετήσαμε μέτρα υπερ των εργαζομένων που εσείς ξηλώσατε" κατέληξε.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε μάλιστα την Φώφη Γεννηματά να συνεννοηθούν για την πρόταση του ΚΙΝΑΛ στην αύξηση του κατώτατου μισθού αρκεί να συμφωνήσει το ΚΙΝΑΛ ότι πρέπει να πάμε στο 751.

Εάν συμφωνήσει, είπε ο Α. Τσίπρας, τότε προτείνω να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση του και να δώσουμε την ευθύνη στους κοινωνικούς εταίρους υπό την προϋπόθεση ότι το "πάτωμα" της αύξησης θα είναι 7,5% για το 2020 και 7,5% για το 2021.

Η πρωτολογία Μητσοτάκη

«Πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου, στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι», ανέφερε από βήματος της Ολομέλειας της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίτερα στην πρωτολογία του κατά την ειδική ημερήσια διάταξη με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τα εργασιακά θέματα.

«Δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «δεν υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους». Παραθέτοντας στοιχεία για την αντίκρουση όσων αναφέρονταν στην επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα εργασιακά, Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε μία διαφορετική εικόνα, τόνισε πως «τη βελτίωση της οικονομίας την πιστοποιούν όλοι οι αξιόπιστοι δείκτες» και προανήγγειλε τη λήψη νέων μέτρων για τη στήριξη του τομέα της εργασίας. «Έχουμε έρθει ως κυβέρνηση αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις και να βάλουμε ένα τέρμα στην καθήλωση των τελευταίων ετών», είπε χαρακτηριστικά. Πριν ολοκληρώσει την τοποθέτησή του, επίσης, επισήμανε: «Η δέσμευσή μου για αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, που θα πρέπει να συνδέεται άμεσα με την αύξηση της βασικής αμοιβής, ισχύει απόλυτα».

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε, χαριτολογώντας, «το κλίμα αγάπης της σημερινής ημέρας, ευχόμενος να βρει αντανάκλαση στη συζήτηση». Εξήγησε ότι επέλεξε να διατυπώσει αίτημα για τη διενέργεια της συνεδρίασης, προκειμένου να δοθούν πλήρεις απαντήσεις μετά τις επίκαιρες ερωτήσεις που είχαν κατατεθεί από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα και τον γγ της ΚΕ της ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, με παρεμφερές αντικείμενο.

«Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου, στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι. Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν τη λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική στη χώρα είναι η δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεως εργασίας», υπογράμμισε.

«Δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν, όμως, να υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους. Αυτή ήταν και η Συμφωνία Αλήθειας που υπογράψαμε με τον κόσμο των επιχειρήσεων προεκλογικά. Είπα ξεκάθαρα ότι εμείς μειώνουμε τους φόρους, απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον, διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας και οι επιχειρήσεις -με τη σειρά τους- έχουν υποχρέωση να επενδύουν στην πατρίδα μας και πρωτίστως να φροντίζουν τους εργαζόμενούς τους. Αυτήν τη Συμφωνία Αλήθειας τηρούμε απαρέγκλιτα στους επτά μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, παρουσιάζοντας στοιχεία, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε ένα-ένα τα ζητήματα που είχαν τεθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η ανάπτυξη για όλους» καθώς και ότι «η ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται ερήμην την αγοράς κι αυτή δεν ευδοκιμεί χωρίς την πρόοδο του κόσμου της εργασίας».

Για τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ περί αύξησης της ανεργίας, ο πρωθυπουργός αντέτεινε ότι με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία υποχώρησε τον Νοέμβριο στο 16,5% έναντι 18,5%, που ήταν τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης χρονιάς. Είπε, επίσης, ότι «υποκριτικά η αντιπολίτευση μιλάει για ρεκόρ απολύσεων, καθώς η αλήθεια είναι πως οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης είναι 65.718 περισσότεροι από πέρυσι, όπως και 265.212 περισσότερες οι επιχειρήσεις που τους απασχολούν».

Για το κατά πόσο υποβαθμίστηκε η Επιθεώρηση Εργασίας, σημείωσε πως «το δεύτερο εξάμηνο του 2019 έγιναν 1.000 έλεγχοι περισσότεροι από το αντίστοιχο του 2018». Όπως τόνισε, «ελέγχθηκαν 26.000 επιχειρήσεις έναντι 11.000 επί ΣΥΡΙΖΑ το αντίστοιχο εξάμηνο» ενώ εντατικοποιημένοι ήταν και οι έλεγχοι από τα ελεγκτικά κέντρα του ΕΦΚΑ. Συμπλήρωσε πως καταγράφεται αισθητή αύξηση του μεριδίου της πλήρους απασχόλησης.

«Επιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι δήθεν καταστρατηγούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εξαίρεση από τις συλλογικές συμβάσεις προβλέπεται μόνο αν οι ίδιοι κοινωνικοί εταίροι αποφασίσουν να σώσουν μία επιχείρηση. Με τη σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και εργοδοσίας για την σωτηρία μιας εταιρείας μπορεί να ζητηθεί εξαίρεση από τη Συλλογική Σύμβαση. Ο κανόνας, όμως, των Συλλογικών Συμβάσεων ισχύει -όπως αποδεικνύεται- και από τη σύμβαση που υπογράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για τον τουρισμό», επισήμανε.

Εξίσου, συμπλήρωσε ότι είναι ψευδής ο ισχυρισμός του ΣΥΡΙΖΑ για «υποτιθέμενη μη επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο», κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διαστρέβλωση των πραγματικών στοιχείων και κάνοντας αναφορά στους 55.000 επιστήμονες που εντάσσονται στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. «Εξακολουθείτε να κοροϊδεύετε τους νέους συμπολίτες μας κλείνοντας το μάτι σε παράνομα βολέματα», είπε για να προσθέσει: «Εγώ θα κλείνω την πόρτα σε διορισμούς από το παράθυρο».

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης πέρασε σε μία σύντομη αναφορά στα θετικά στοιχεία για την οικονομία, καθώς και στην αντίκρουση επιχειρημάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί επικοινωνιακής καταιγίδας και σύμπραξης με την εγχώρια διαπλοκή.

«Οι επιχειρήσεις πρέπει να διευκολύνονται στο να προσλαμβάνουν. Η οικονομία και η κοινωνία ευημερούν όταν επιχειρήσεις ιδρύονται, αναπτύσσονται κι έχουν τη δυνατότητα ευκολότερα να προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους», υπογράμμισε και σχολίασε: «Δεν μπορείτε -ό,τι και να λέτε- να κρύψετε την πραγματικότητα, και τη βελτίωση της οικονομίας την πιστοποιούν όλοι οι αξιόπιστοι δείκτες». Μιλώντας για την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου παρέδωσε στα Πρακτικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου λέγοντας: «Έχω ένα πολύ ωραίο πακέτο με όλα τα θετικά δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων για την ελληνική οικονομία… Ούτε ένα θετικό σχόλιο δεν ακούσαμε από σας για τις θετικές εξελίξεις. Η οικονομία μας βαθμολογείται όλο και πιο θετικά από τους οίκους αξιολόγησης, απέχει μόλις δύο θέσεις από την επιστροφή στο καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Έχουμε έρθει ως κυβέρνηση αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις και να βάλουμε ένα τέρμα στην καθήλωση των τελευταίων ετών». Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση είχε θέσει στις προγραμματικές δηλώσεις της «ένα φιλόδοξο στόχο. Ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο του 2021. Ο στόχος αυτός θα υλοποιηθεί από αυτήν την κυβέρνηση».

«Ο Δείκτης Οικονομικής Εμπιστοσύνης είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, έξι μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ενώ στο εσωτερικό και η άνοδος των ιδιωτικών καταθέσεων, 7 δισ. περισσότερες το τελευταίο επτάμηνο, δεν καταδεικνύει μόνο την εμπιστοσύνη των πολιτών στο τραπεζικό σύστημα, αλλά ενισχύει και τη ρευστότητα των τραπεζών, ώστε να μπορέσουν επιτέλους να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Κάτι το οποίο, νομίζω, αξίζει να υπογραμμιστεί, η κτηματαγορά, η αγορά ακινήτων επιστρέφει στην άνθηση. Αυξήθηκαν κατά 25% οι οικοδομικές άδειες το τελευταίο 6μηνο, αυξήθηκαν και οι αξίες των ακινήτων. Η αύξηση στις τιμές των ακινήτων ενδέχεται να ξεπεράσει και το 10% καθ' όλη τη διάρκεια του 2019. Και αυτό δίνει αξία στα ακίνητα όλων των Ελλήνων. Γιατί ο τομέας των ακινήτων υπήρξε ανέκαθεν μοχλός για τη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας. Δίπλα στις υπόλοιπες ενδείξεις καθιστά πιο ρεαλιστικό τον στόχο μας για ανάπτυξη 2,8%. Ήδη, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεώρησε, μόλις χθες, προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία. Εκτιμούμε ότι θα τις αναθεωρήσει κι άλλο, καθώς τα θετικά νέα από την πορεία της οικονομίας για το 2020 θα προστίθενται στην πολύ καλή αρχή που έχουμε ήδη κάνει», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε ευθέως την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας: «Εσείς -που βαρύνεστε πια με μία κυβερνητική θητεία 4,5 ετών- καλλιεργείτε τον φόβο απέναντι σε οποιαδήποτε αλλαγή. Τίποτα ανακριβέστερο. Μόνο η καθυστέρηση και η αδράνεια βλάπτουν σήμερα σοβαρά την ελληνική κοινωνία».

Ακολούθως, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους στόχους: «Ο στόχος μας ήταν από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρος: Να ξεκολλήσουμε από την αναιμική οικονομική ανάπτυξη που στηριζόταν στην υπερφορολόγηση. Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι η αύξηση των επενδύσεων και του εισοδήματος και η μείωση των φόρων, η ενίσχυση της παραγωγής και των εξαγωγών και η αύξηση της απασχόλησης, κυρίως της πλήρους απασχόλησης. Μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση υπερφορολόγηση της εργασίας. Εμείς τη μειώνουμε αρχίζοντας από τους χαμηλόμισθους. Μας αφήσατε υψηλές, υψηλότατες, ασφαλιστικές εισφορές. Εμείς τις μειώνουμε ξεκινώντας από τους πλήρως απασχολούμενους. Το κάνουμε ήδη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια. Η οικονομική μας αντίληψη έχει έντονο κοινωνικό περιεχόμενο. Η πορεία της εθνικής οικονομίας πρέπει να αντανακλάται στο καθημερινό εισόδημα του κάθε νοικοκυριού, αλλά η ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται ερήμην της αγοράς και δεν ευδοκιμεί χωρίς την πρόοδο του κόσμου της εργασίας. Οι επιλογές μας, συνεπώς, στα πεδία τόσο της επιχειρηματικότητας όσο και της παραγωγής, είναι αλληλένδετες. Όσες φορές το κράτος επιχείρησε να ασκήσει τον ρόλο τού επιχειρηματία, όπως στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ που τώρα αγωνιζόμαστε για να πάψει να είναι μία "μαύρη τρύπα", χαμένοι βγήκαν ο υγιής ανταγωνισμός, η πραγματική οικονομία και στο τέλος της ιστορίας οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Αυτοί είναι οι μεγάλοι χαμένοι από αυτές τις πολιτικές. Όσες φορές κυβερνήσεις ποδηγέτησαν την οικονομική δραστηριότητα, με αναχρονιστικές υπερ-ρυθμίσεις, χάθηκε κοινωνικός πλούτος, χάθηκαν δουλειές. Ο δικός μας δρόμος, λοιπόν, είναι διαφορετικός».

Και διευκρίνισε: «Αποφεύγω να μιλάω πάρα πολύ με αριθμούς. Επικεντρώνοντας, όμως, στα εργασιακά, θα επικαλεστώ μερικούς. Όχι για να κουράσω, αλλά για να αποδείξω ότι σε αυτήν την περίπτωση αποτυπώνουν συγκεκριμένες πολιτικές σε δύο κατευθύνσεις: Θωράκιση του εισοδήματος των εργαζομένων και τόνωση της απασχόλησης μέσω επενδύσεων και ταυτόχρονα προστασία της εργασίας με σύγχρονες και αποτελεσματικές πρακτικές. Ο εργαζόμενος σήμερα, ήδη, ανακουφίζεται από τα βάρη φόρων και εισφορών. Παρά την αντίθετη προπαγάνδα σας, το αφορολόγητο παρέμεινε εκεί που ήταν και διατηρήθηκαν φυσικά και όλα τα σταθερά επιδόματα προς τους πιο αδύναμους. Ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής, όμως, για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειώθηκε από αυτήν την κυβέρνηση από το 22% στο 9%. Αυτή η κυβέρνηση μείωσε τον ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά και 30% στα πιο αδύναμα νοικοκυριά. Αυτή η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει να μειώνει τον ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα, ξεκινώντας από τα φάρμακα. Μόλις προχθές καταθέσαμε τροπολογία για τη μείωση των τιμών στα ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα και στα διαγνωστικά ραδιοφάρμακα. Ενώ ταυτόχρονα ψηφίσαμε και μία πολύ σημαντική τροπολογία, με την οποία δεν επιβαρύνονται πια με ΦΠΑ ιδρύματα τα οποία κάνουν δωρεές προς το Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι αποδεσμεύονται σημαντικοί πόροι από ιδρύματα για περαιτέρω σημαντικό κοινωφελές έργο.

Από την αρχή του έτους υλοποιείται και η προεκλογική μας δέσμευση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην πατρίδα μας. Και βέβαια απέναντι στην προπαγάνδα της αντιπολίτευσης, ότι δήθεν αυτό το έκτακτο βοήθημα αντισταθμίζεται από την κατάργηση της μείωσης των εισφορών σε γυναίκες οι οποίες αποκτούν παιδί, απάντησε ξεκάθαρα ο υπουργός Εργασίας. Καταθέτω τη δήλωσή του, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Και παρακαλώ να μην επαναφέρετε αυτό το επιχείρημα στον δημόσιο διάλογο. Οι χαμηλότερες εισφορές έρχονται να πλαισιώσουν τα μέτρα ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των μισθωτών.

Ταυτόχρονα, οι παράλληλες φοροελαφρύνσεις για την επιχειρηματικότητα φέρνουν ήδη τα πρώτα αποτελέσματα. Τέσσερις χιλιάδες ογδόντα πέντε περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ιδρύθηκαν συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι το αντίστοιχο εξάμηνο. Καταθέτω τον σχετικό πίνακα. Και βέβαια, όπως γνωρίζετε, έχουμε ήδη εγκρίνει πολλές σημαντικές στρατηγικές επενδύσεις -δεν θα τις απαριθμήσω- που αναμένεται να προσθέσουν συνολικά δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Οι θετικές συνέπειές τους, ωστόσο, θα εκδηλωθούν εντός των επόμενων ετών. Όταν δρομολογείται μία μεγάλη στρατηγική επένδυση χρειάζονται 12-18 μήνες για να αρχίσουν να δημιουργούνται οι θέσεις εργασίας που μπορεί να δημιουργήσει. Σε βάθος τετραετίας τα θετικά αποτελέσματα από αυτές τις μεγάλες επενδύσεις θα είναι απολύτως ορατά στην ελληνική κοινωνία».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι επενδύσεις δρουν ήδη πολλαπλασιαστικά και βελτιώνουν τη συνολική εικόνα της χώρας ως ενός ελκυστικού επενδυτικού προορισμού, που μπορεί και πάλι μετά από μία δεκαετία κρίσης να προσελκύσει σημαντικά ξένα κεφάλαια. Και όλα τα παραπάνω σκιαγραφούν μία πολιτική, η οποία είναι ταυτόχρονα φιλοεπενδυτική και φιλεργατική. Γι' αυτό μιλούσαμε πάντα και εξακολουθούμε να μιλάμε για ανάπτυξη για όλους». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε μέτρα που έχουν ληφθεί το τελευταίο επτάμηνο για την προστασία της εργασίας:

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θεσπίστηκε μητρώο παραβατικότητας, ώστε να ελέγχεται η αδήλωτη εργασία, η παραβίαση του ωραρίου και να υπάρχει ένα σαφές και οριοθετημένο πλέγμα κυρώσεων. Τώρα όλοι οι εργοδότες και όλοι οι εργαζόμενοι, φυσικά, γνωρίζουν το βάρος του αδικήματος και την ποινή που τους αναλογεί. Για παράδειγμα, με το παλιό σύστημα, ένας κακός εργοδότης θα πλήρωνε το ίδιο πρόστιμο ανεξάρτητα αν στερούσε την άδεια σε μερικούς υπαλλήλους ή στο σύνολο του προσωπικού του. Τώρα υπάρχει μία ποινή για κάθε αδικία σε κάθε εργαζόμενο. Και αυτή αυξάνεται προοδευτικά για κάθε εργαζόμενο που θίγεται. Όταν εντοπίζεται μία παρανομία σε ένα τοπικό υποκατάστημα μίας αλυσίδας, η ποινή θα αφορά τον συγκεκριμένο εργασιακό χώρο, αντί να πολλαπλασιάζεται -συχνά εκβιαστικά- επί τον αριθμό των εγκαταστάσεων της εταιρείας ανά τη χώρα.

Από την άλλη πλευρά, συνεπείς εργοδότες θα εισέρχονται στο λευκό μητρώο, θα επιβραβεύονται με φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα. Θα το ξαναπώ, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Οι σχέσεις πολιτείας και επιχειρήσεων είναι αυστηρά οριοθετημένες. Στόχος μας, από την πρώτη στιγμή, ήταν η ενίσχυση της μόνιμης απασχόλησης και όχι το τυφλό, ρητορικό, συχνά λαϊκίστικο κυνηγητό κάποιας θολής, κακής αλλά πάντα εξαιρετικά αφηρημένης εργοδοσίας. Έτσι το αυστηρό πρόστιμο των 10.500 ευρώ για αδήλωτη εργασία, ένα πρόστιμο το οποίο για πρώτη φορά επέβαλε αυτός ο υπουργός Εργασίας σε προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κόντρα σε σημαντικότατες αντιδράσεις τότε από τις εργοδοτικές οργανώσεις, μπορεί, ναι, μπορεί να μειωθεί εάν ο συγκεκριμένος εργαζόμενος προσληφθεί αμέσως με σύμβαση πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον για έναν χρόνο. Και δεν είναι τυχαίο ότι η αμοιβή για κάθε υπέρβαση του συμφωνημένου ωραρίου σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης αυξήθηκε ήδη από αυτήν την κυβέρνηση κατά 12%. Γιατί το κάνουμε αυτό; Για να ενθαρρύνουμε τους εργαζόμενους, τους εργοδότες να μετατρέψουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε μόνιμες».

Επικείμενες μεγάλες τομές

«Η επόμενη μεγάλη τομή έρχεται το επόμενο δίμηνο και αφορά το σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ 2". Το υφιστάμενο σύστημα αναβαθμίζεται, ενσωματώνοντας πλέον την ψηφιακή παρακολούθηση του χρόνου εργασίας και τη λειτουργία της κάρτας εργασίας. Τεχνολογία απλώνεται σε όλα τα επίπεδα, από το ανοιχτό μητρώο συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων μέχρι την ηλεκτρονική ψηφοφορία στα συνδικάτα και την καταγραφή της υπερεργασίας. Αν κάποιοι φοβούνται, ας το γνωρίζουν. Η διαφάνεια θα αποκαλύψει εργατοπατέρες και ψευτοαφεντικά, αλλά και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Και το φως θα βάλει στο περιθώριο σκοτεινές μεθοδεύσεις και στρεβλώσεις του παρελθόντος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακόμη, επισήμανε: «Δύο λόγια για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, που επίσης συστρατεύονται στην εθνική αναγέννηση, αποκτώντας μία νέα κατεύθυνση. Οι δράσεις αυτές δεν πρέπει να αφορούν βολέματα κομματικών φίλων, ούτε να ενεργοποιούνται ευκαιριακά. Αντιθέτως, πρέπει να στρέφονται στην απόκτηση και πιστοποίηση νέων δεξιοτήτων, πρωτίστως ψηφιακών, ώστε εκείνοι που θα παρακολουθούν τα σχετικά προγράμματα, δήμων ή φορέων, να αποκτούν πρόσθετες δεξιότητες και αυξημένη δυνατότητα την επόμενη μέρα να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας.

Έτσι, 111.000 άνεργοι συμπολίτες μας ξεκινούν από φέτος να εκπαιδεύονται, να καταρτίζονται, να εξειδικεύονται ώστε να αποκτούν σταθερά εφόδια για την επόμενη φάση της ζωής τους. Αναφέρω μερικά παραδείγματα μόνο από τα προγράμματα, τα οποία πολύ σύντομα το υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει σε πολύ μεγαλύτερη εξειδίκευση. Πενήντα δύο χιλιάδες νέοι μέχρι 29 ετών εισέρχονται σε προγράμματα κατάρτισης, σε τομείς δυναμικούς, όπως η ψηφιακή, η "πράσινη οικονομία", η αγροδιατροφή και ο τουρισμός. Τριάντα έξι χιλιάδες πεντακόσιοι άντρες και γυναίκες θα απασχοληθούν σε κοινωφελείς υπηρεσίες δήμων και φορέων του Δημοσίου. Τρεις χιλιάδες Άτομα Με ειδικές Ανάγκες θα εξειδικευτούν σε διάφορα πεδία. Είκοσι δύο χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι θα απορροφηθούν σε δράσεις ένταξης στην αγορά εργασίας. Πέντε χιλιάδες γυναίκες θα γνωριστούν με τις πρακτικές της σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Και 2.500 πρώην κρατούμενοι θα έχουν την ευκαιρία να επανέλθουν στην κοινωνία μέσω της εργασίας. Σε αυτούς προσθέστε και 32.500 συμπολίτες μας που θα παρακολουθήσουν τα νέα στοχευμένα προγράμματα του ΟΑΕΔ, με έμφαση κυρίως στην περιφέρεια. Θα είναι ύψους, συνολικά, 225 εκατομμυρίων ευρώ κι ενεργοποιούνται τις επόμενες μέρες. Πολιτικές απασχόλησης δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ένα πρόχειρο βάλσαμο σε μία ανοιχτή πληγή. Πρέπει να γίνουν, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, ένα μόνιμο μέσο αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός είπε ότι διάλεξε «μία μεγάλη αλήθεια απέναντι σε μία ιστορία, η οποία έχει τύχει αντικείμενο συστηματικής διαστρέβλωσης από την αντιπολίτευση και θα την ονόμαζα "κατώτατος μισθός αλά ΣΥΡΙΖΑ". Μία ιστορία που αξίζει, νομίζω, να τη θυμηθούμε. Το 2013, λοιπόν, θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα το κατώτατο όριο αμοιβής ενός εργαζομένου, φαντάζομαι το θυμάστε, κυρία Γεννηματά, μαζί τον ψηφίσαμε τον νόμο αυτόν. Ως αντιπολίτευση τότε, τι λέγατε, κύριε Τσίπρα; "Εργασιακή γαλέρα", "Μεσαίωνας". Καταψηφίσατε, φυσικά, τη σχετική ρύθμιση. Ως κυβέρνηση ούτε την καταργήσατε, φυσικά, ούτε τη σκίσατε με έναν νόμο και με ένα άρθρο, ούτε την εφαρμόσατε, όμως, την ξεχάσατε. Θα μπορούσατε να είχατε προχωρήσει ήδη στην αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Ιανουαρίου του 2017. Τη θυμηθήκατε προεκλογικά για να την εμφανίσετε ως μία δήθεν δική σας προσφορά προς τους πιο αδύναμους. Και, ναι, το αυξήσατε 11%. Αν το αυξάνατε κάθε χρόνο από το 2017, το 2018 και το 2019, πάλι στο ίδιο επίπεδο θα ήμασταν και θα είχαν ωφεληθεί και οι εργαζόμενοι το 2017 και το 2018. Τώρα μας ρωτάτε, τι μας ρωτάτε; Αν θα εφαρμόσουμε έναν νόμο, τον οποίο εμείς ψηφίσαμε; Εσείς τον πολεμήσατε, μετά τον αγνοήσατε και μετά τον διαστρεβλώσατε. Λοιπόν, αυτός ο νόμος, ο 4172, θα εφαρμοστεί. Τι προβλέπει ο νόμος; Μία συγκεκριμένη διαδικασία ανάλογα με την πορεία της οικονομίας.

Η κυβέρνηση συζητά με όλους τους κοινωνικούς εταίρους για τον κατώτατο μισθό. Με βάση αυτή τη διαβούλευση, ο υπουργός Εργασίας εισηγείται στο υπουργικό συμβούλιο. Πότε συμβαίνει αυτό; Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου λαμβάνεται η σχετική απόφαση.

Καταθέτω τον νόμο. Η δέσμευσή μου για αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, που θα πρέπει να συνδέεται άμεσα με την αύξηση της βασικής αμοιβής, ισχύει απόλυτα. Υπομονή, λοιπόν, μέχρι το τέλος Ιουνίου, όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία και θα μπορούμε να νομοθετήσουμε με ευθύνη και ρεαλισμό.

Στο μεταξύ όμως, και κλείνω με αυτό, αν ενδιαφέρεστε τόσο πολύ για την αύξηση του κατώτατου μισθού, τότε βοηθήστε και εσείς να τονωθεί η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας που θα την επιτρέψει, αντί να κινδυνολογείτε μονίμως για την πορεία της. Κάντε αυτό, δηλαδή, που κάνουν και οι περισσότεροι Έλληνες, αντί να σπέρνετε διαρκώς ψεύτικες ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας.

Θα σας συμβούλευα, αν μπορείτε, να ξεφύγετε, επιτέλους, από το παρελθόν σας, το οποίο οι πολίτες -σας θυμίζω- το καταδίκασαν σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Διαφορετικά, θα ψάχνετε για πολύ καιρό τους λόγους που οι πολίτες σάς γύρισαν την πλάτη και θα χρειαστούν πολλές σελίδες αυτοκριτικής στο κείμενο που μαθαίνω ότι θα συζητήσετε με τους συντρόφους σας αυτό το Σαββατοκύριακο. Καλό κουράγιο, κύριε Τσίπρα, για το Σαββατοκύριακο που έχετε μπροστά σας».

Τσίπρας: Για απόλυτο πισωγύρισμα στην εποχή των μνημονίων κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο Αλ. Τσίπρας

Για «απόλυτο πισωγύρισμα στην εποχή των μνημονίων σε ό,τι αφορά τη θέση, το βιοτικό επίπεδο και τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων», κατηγόρησε από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την κυβέρνηση, ενώ για την ομιλία του πρωθυπουργού είπε ότι «ήταν εκτός τόπου και χρόνου».

Ανέφερε ότι ήδη έχουν διαψευστεί οι υποσχέσεις για ανάπτυξη της τάξης του 4% και συμπλήρωσε ότι, δεν είδαμε ούτε τις μπουλντόζες στο Ελληνικό, ούτε επενδύσεις και πολλές και καλές δουλειές.

Υποστήριξε ακόμη ότι «η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η άρση προστατευτικών διατάξεων για τους εργαζόμενους και τελικά η μείωση του μέσου μισθού», είναι στον πυρήνα της αντίληψης της ΝΔ για την ανάπτυξη.

Κατηγόρησε δε για "λαθροχειρία" τον πρωθυπουργό για τον τρόπο με τον οποίο ερμήνευσε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για την απασχόληση και την ανεργία. «Εσείς τάξατε λαγούς με πετραχείλια και εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «κάνετε μία βόλτα στην αγορά στα καταστήματα για να δείτε ποιά είναι η εικόνα στην αγορά. Η χειρότερη περίοδος των τελευταίων χρόνων ήταν η φετινή με πτώση 30%».

Γεννηματά: Εφιαλτικά τα στοιχεία για την ανεργία, κανείς δεν μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένος

«Τα στοιχεία για την ανεργία είναι εφιαλτικά και κανείς από αυτό το έδρανο δεν μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένος» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της στην Βουλή, στη συζήτηση που είναι αυτή την ώρα σε εξέλιξη για εργασιακά θέματα.

Η κ. Γεννηματά απαντώντας στον πρωθυπουργό και επικαλούμενη «τα νούμερα», που είναι, όπως είπε «αποκαλυπτικά», έκανε λόγο για «το νέο μεγάλο πρόβλημα» που είναι οι «εργαζόμενοι φτωχοί», ενώ σημείωσε πως «με τις φορολογικές ελαφρύνσεις διευκολύνετε τους επιχειρηματίες και επιβαρύνετε τους εργαζόμενους».

«Αν όσα ακούσαμε την προηγούμενη ώρα είχαν πράγματι γίνει, δεν θα είχαμε τίποτα να συζητήσουμε σήμερα εδώ. Όλα θα ήταν λυμένα», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «υπονομεύει» τις «κλαδικές συλλογικές συμβάσεις» και ενθαρρύνει «τον αθέμιτο ανταγωνισμό»

«Εγκαταλείπετε τους άνεργους στην τύχη τους» σημείωσε ακόμη, λέγοντας πως θα περιμένει να δει πώς θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες που ακούστηκαν σήμερα.

Κουτσούμπας: Η ΝΔ χτίζει πάνω στην αντεργατική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή για τα εργασιακά, ανέφερε ότι αυτό που περιγράφει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ως «Ελλάδα που αλλάζει» και «Ελλάδα της ανάπτυξης και της ευημερίας», δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό που βιώνουν οι εργαζόμενοι.

Τόνισε ότι «η πραγματική κατάσταση είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, η γιγάντωση των ευέλικτων μορφών εργασίας, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, η εκτίναξη της ενοικιαζόμενης εργασίας και της εργολαβικής απασχόλησης και η παντελής έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας που έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των θανατηφόρων στη βιομηχανία σε όλους σχεδόν τους κλάδους.

Είπε ότι η κυβέρνηση μέσα σε λίγους μήνες ψήφισε ή δρομολόγησε νέα επιθετικά μέτρα στο χώρο των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αναφέρθηκε στην κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων «προβλέποντας ακόμα περισσότερες ρήτρες εξαίρεσης που μπορεί να αξιοποιεί η εργοδοσία» και στη «μετατροπή του υπουργού Εργασίας σε απόλυτο άρχοντα που μπορεί να απαγορεύει τη μονομερή προσφυγή των εργαζομένων στη διαιτησία και να προχωρά μέτρα που διευκολύνουν παραπέρα την περιβόητη ευελιξία».

Είπε ότι τόσο η κυβέρνηση ΝΔ όσο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησαν και επέκτειναν το πλαίσιο που αφήνει σχεδόν 9 στους 10 εργαζόμενους εκτός οποιασδήποτε συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενώ η κυβέρνηση διατήρησε ανέγγιχτη την εγκύκλιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις κλαδικές συμβάσεις «όπου δίνεται στον κάθε εργοδότη το δικαίωμα να προχωρά ή να μπλοκάρει τη διαδικασία κήρυξης μιας κλαδικής σύμβασης ως υποχρεωτικής».

Σημείωσε ότι με τον όρο της επίκλησης της οικονομικής κατάστασης μιας επιχείρησης ως δείκτη εξαίρεσης (από την συλλογική σύμβαση) την οποία οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επικαλούνται «ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τη μη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και το κατρακύλισμα των μισθών στο όριο του κατώτατου».

Βαρουφάκης: Να ζητήσει συγγνώμη ο Τσίπρας από Σαμαρά - Παπανδρέου

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση για τις θέσεις τους γύρω από τα εργασιακά ζητήματα, αλλά και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, άσκησε από το βήμα της Βουλής ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι εντυπωσιάζεται όχι τόσο από την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά από τη μεταξύ τους συμφωνία, όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι η κανονικότητα επέστρεψε. Αντίθετα, είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι εργαζόμενοι κουνάνε το κεφάλι τους με αυτά που ακούνε. Γιατί στην πραγματικότητα, είπε ο κ Βαρουφάκης, αυτό που ζούμε είναι το τέλος της κανονικότητας. Στην συνέχεια, επικαλέστηκε ένα στοιχείο, το οποίο όπως είπε δεν το έχει δει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου. Ότι δηλαδή, επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ανέβηκε ο κατώτατος μισθός και καταργήθηκε ο υποκατώτατος, θα έπρεπε να ανέβει και ο μέσος μισθός. Αλλά αυτό, πρόσθεσε δεν συνέβη, αντίθετα ο μέσος μισθός μειώθηκε.

Η Ελλάδα είπε ο κ. Βαρουφάκης, είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο, όπου σε μια περίοδο που το ΑΕΠ αυξάνεται, αυξάνεται ο κατώτατος μισθός αλλά είχαμε μείωση του μέσου μισθού. Δεν υπάρχει καμία κανονικότητα, είπε ο κ. Βαρουφάκης. Εξηγώντας περαιτέρω τη θέση του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 είπε ότι η μικρή αύξηση των εισοδημάτων οφείλεται σε προσόδους δηλαδή, π.χ. τα κέρδη των σούπερ μάρκετ που εκμεταλλεύονται τους παραγωγούς δεν διαχέονται στην κοινωνία, ούτε οι υπεραξίες των ακινήτων επενδύονται. Πρόκειται για μια κατάσταση όπου ρευστοποιείται η εργασία, είπε ο κ. Βαρουφάκης, καθώς σε πολλές επιχειρήσεις απολύονται εργαζόμενοι και προσλαμβάνονται άλλοι, ενοικιαζόμενοι, ζητώντας την κατάργηση της σχετικής νομοθεσίας.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα αυτά δεν διέφερε ουσιαστικά από την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεχθεί και την φιλοσοφία του σημερινού σχεδίου «Ηρακλής» για την πρώτη κατοικία. Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το μνημόνιο που ψήφισε και εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέφερε από τα προηγούμενα και ζήτησε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει συγνώμη από τις κυβερνήσεις Σαμαρά και Γεωργίου Παπανδρέου.

«Το ΜέΡΑ 25», είπε ο κ. Βαρουφάκης, «είναι διατεθειμένο να αγωνιστεί για πραγματικές λύσεις και πρότεινα στα κόμματα να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι να συζητήσουν και τα εργασιακά και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων», πρόταση που ήδη έχει ανακοινώσει με επιστολή του προς τα κόμματα.

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 06 Δεκ 2021 | 11:07

Τι συζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάπα για το προσφυγικό - Το "ευχαριστώ" για την αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών

Συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στην πρεσβεία του Βατικανού στην Αθήνα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CNN ΤΟ ΒΡΑΔΥ 06 Δεκ 2021 | 11:06

Σύσκεψη στο Μαξίμου με Μητσοτάκη: Ψηφιοποιούνται διπλώματα οδήγησης και άδειες κυκλοφορίας

Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ψηφιοποίηση των διπλωμάτων οδήγησης κα των αδειών κυκλοφορίας.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ 06 Δεκ 2021 | 10:13

Η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη - Πούτιν: Τι θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες στο Σότσι

Η ατζέντα των συζητήσεων των δύο ηγετών περιλαμβάνει, μια σειρά από ζωτικής σημασίας διμερή, διεθνή και περιφερειακά θέματα.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ 04 Δεκ 2021 | 15:07

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με Πάπα Φραγκίσκο: Τι συζήτησαν

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκο.

03 Δεκ 2021 | 19:32

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι: Πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 03 Δεκ 2021 | 15:09

Συνάντηση Μητσοτάκη με ΕΣΑμεΑ: Ανακοινώθηκε συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τα άτομα με αναπηρία

"Αποδέχομαι την πρόσκλησή σας, εντός του πρώτου εξαμήνου το 2022, να κάνουμε μία συζήτηση στη Βουλή", δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ 03 Δεκ 2021 | 13:30

Μητσοτάκης για επένδυση Amazon: Η χώρα γίνεται κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας

"Η χώρα αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς. Γίνεται πραγματικά κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επένδυση της Amazon Web Services.

ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ 03 Δεκ 2021 | 13:25

Τσίπρας: Καταθέτουμε πρόταση να κλείνουν τα σχολεία για τρεις ημέρες με το πρώτο κρούσμα κορονοϊού

Την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση στη Βουλή ώστε να κλείνει μια σχολική μονάδα για τρεις ημέρες με το πρώτο κρούσμα κορονοϊού σε μαθητή, γνωστοποίησε ο Αλ.Τσίπρας στη ΔΟΕ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 03 Δεκ 2021 | 11:04

Podcast Μητσοτάκη: Η συζήτησή του με την Άδα Σταματάτου, μητέρα του αυτιστικού Γιάννη

Στο πρώτο podcast ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά την Άδα Σταματάτου, μια γυναίκα που μοιράζεται με θάρρος τις καθημερινές ιστορίες από τη ζωή της με τον ενήλικα αυτιστικό γιο της.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 03 Δεκ 2021 | 07:22

Εμβολιασμοί: "Κλειδώνει" η τρίτη δόση στο 4μηνο - Τι θα κρίνει την επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε ποιους

Κορυφαίοι υπουργοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και για άλλες ηλικιακές ομάδες ή επαγγελματικές κατηγορίες.

ΕΤΟΙΜΗ ΑΠΟ ΤΟ 2022 02 Δεκ 2021 | 22:26

Η Amazon έρχεται στην Ελλάδα με μεγάλη επένδυση - Συνάντηση Μητσοτάκη με στελέχη του τεχνολογικού κολοσσού

Η Amazon, η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα cloud στον κόσμο, περιλαμβάνει την Ελλάδα στον χάρτη των επενδύσεών της.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 02 Δεκ 2021 | 20:43

Τσίπρας από Κοζάνη: Μόνο στην Ελλάδα 150 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ - Αποκλειστική ευθύνη του Μητσοτάκη

Για διπλή πανδημία στη χώρα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας: Αυτή του κορονοϊού και αυτή της ακρίβειας.

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 02 Δεκ 2021 | 18:19

Μητσοτάκης - Κεραμέως παρουσίασαν τα 166 νέα Προγράμματα Σπουδών:Τι αλλάζει σε όλες τις σχολικές βαθμίδες

Τα νέα προγράμματα αφορούν όλες τις βαθμίδες, από το νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο - Άρχισε η πιλοτική εφαρμογή σε πρότυπα και πειραματικά σχολεία