Στα σενάρια που θέλουν τον Αντώνη Σαμαρά να εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος, αλλά και στο κατά πόσο θα μπορούσε να υπάρξει μετεκλογική συνεργασία, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να μπει στη συζήτηση για υποθετικά εκλογικά σενάρια, επισημαίνοντας ότι για να τεθεί θέμα συνεργασίας θα πρέπει πρώτα να υπάρξει κόμμα, να καταφέρει να μπει στη Βουλή και παράλληλα η Νέα Δημοκρατία να μην εξασφαλίσει αυτοδυναμία.
Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι με βάση τις δημόσιες παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού, δεν διαπιστώνει σήμερα κοινό πολιτικό έδαφος.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εξωτερική πολιτική, υποστηρίζοντας ότι οι θέσεις του κ. Σαμαρά βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με βασικές επιλογές της κυβέρνησης και, ως εκ τούτου, δεν βλέπει δυνατότητα πολιτικής συνεννόησης.
"Με όσα έχει πει, αμφισβητεί ευθέως τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής. Δεν βλέπω κανένα περιθώριο συνεννόησης", ξεκαθάρισε.
Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Οι αιχμές για την πολιτική παρακαταθήκη του Αντώνη Σαμαρά
Αναφερόμενος στον Αντώνη Σαμαρά σε προσωπικό επίπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε την προηγούμενη πρωθυπουργική του πορεία και σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αναγνωρίσει την προσφορά του στην παράταξη.
Παράλληλα, άφησε αιχμή για τις επόμενες κινήσεις του, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα πρέπει να τις σταθμίσει με βάση την πολιτική του υστεροφημία. "Ο κ. Σαμαράς υπηρέτησε ως πρωθυπουργός, η παράταξη τον τίμησε. Τελικά θα σκεφτεί καλύτερα την υστεροφημία του", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε πιο αιχμηρό τόνο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο ο πρώην πρωθυπουργός έχει κινηθεί στο παρελθόν στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
Υποστήριξε ότι ο κ. Σαμαράς γνωρίζει πώς μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην παράταξη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα επιλέξει να αξιοποιήσει αυτή την εμπειρία.
"Διαθέτει τεχνογνωσία στο πώς να κάνει κακό στην παράταξη, ελπίζω να μην τη χρησιμοποιήσει", συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.