Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Πώς θα περάσουμε στην άλλη όχθη - Το πακέτο μέτρων που θα εξαγγείλει από το Βελλίδειο

"Η κοινωνία αναζητά σταθερότητα, σιγουριά, ασφάλεια και πως θα περάσουμε στην άλλη όχθη για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το δικό μας αναπτυξιακό μας σχέδιο", εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μητσοτάκης ΔΕΘ

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι αφενός να απαλύνει τον πόνο της κοινωνίας από τις συνέπειες της κρίσης, λόγω της πανδημίας του κορονοιού και αφετέρου να βάλει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΘ-Helexpo, λέγοντας πως γι' αυτά θα μιλήσει το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".

"Θα μιλήσω συγκεκριμένα για το πώς θα περάσουμε στην άλλη όχθη. Είμαστε στο μέσον του ποταμού. Η κοινωνία αναζητά σταθερότητα, σιγουριά, ασφάλεια και πως θα περάσουμε στην άλλη όχθη για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το δικό μας αναπτυξιακό μας σχέδιο", εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τη ΔΕΘ-Helexpo, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει να δει την κρίση, λόγω του κορονοϊού, ως ευκαιρία. Πρόσθεσε, ακόμα, πως πρέπει να καθιερωθεί ως θεσμός το πολιτικό Φόρουμ Thessaloniki Helexpo Forum, το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά φέτος, επειδή ακυρώθηκε η 85η ΔΕΘ, ώστε να υπάρχει διάκριση ανάμεσα στον εμπορικό και τον πολιτικό χαρακτήρα της Διεθνούς Έκθεσης. Η διάκριση μεταξύ του αμιγώς εμπορικού μέρους και της πολιτικής δράσης ήταν ένας στόχος που είχε ήδη τεθεί και το πολιτικό Φόρουμ να καθιερωθεί ως αναπόσπαστο τμήμα της ΔΕΘ. Έκανε, επίσης, αναφορά στις επιπτώσεις που προκάλεσε η κρίση της πανδημίας στη ΔΕΘ και την οικονομία της Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε "έργο πνοής" για τη Θεσσαλονίκη την ανάπλαση της ΔΕΘ, υπογραμμίζοντας πως μέσα σε έναν χρόνο και σε συνθήκες πανδημίας έγιναν πράγματα που θα χρειάζονταν χρόνια για να προχωρήσει το έργο της ανάπλασης. Είπε, μάλιστα, ότι δεν γνωρίζει άλλη πόλη στην Ευρώπη που να είναι αντιμέτωπη με μια τέτοια τεράστια ευκαιρία και τόνισε πως η ανάπλαση της ΔΕΘ είναι το πιο σημαντικό έργο στον πυρήνα της Θεσσαλονίκης

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, ανέφερε ότι στις 28 Σεπτεμβρίου θα προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το έργο της ανάπλασης. Μίλησε για την οικονομική ζημιά στη ΔΕΘ-Helexpo από την πανδημία και παρατήρησε πως, παρά τις δύσκολες συνθήκες, υπάρχουν αισιόδοξα πλάνα για την ανάπτυξη της, όπως το έργο της ανάπλασης. Για το Thessaloniki Helexpo Forum είπε ότι σημειώνει επιτυχία και ίσως καθιερωθεί ως θεσμός.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στον χώρο φορώντας μάσκα και τον υποδέχθηκε ο κ. Τζήκας με τον χαιρετισμό που καθιερώθηκε λόγω πανδημίας. Μάσκες φορούσαν όλοι στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΘ-Helexpo, στην οποία παραβρέθηκαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός περπάτησε στους χώρους της ΔΕΘ και ο κ. Τζήκας του έδειξε σε μακέτα τη μορφή που θα πάρουν μετά την ανάπλαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το "καλάθι" Μητσοτάκη: Οι νέες ελαφρύνσεις

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει τη "στοχευμένη" μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και ένα πρόγραμμα γενναίας επιδότησης επιχειρήσεων προκειμένου αυτές να προχωρήσουν σε προσλήψεις. Επίσης, ιδιαίτερα αναμένεται να σταθεί στην ανάγκη να υπάρξει ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Γι’ αυτό το λόγο, θα ανακοινωθεί η ακριβής –και άμεση μέσα στο φθινόπωρο- ημερομηνία διάθεσης των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) αλλά και η επέκταση του προγράμματος "επιστρεπτέα προκαταβολή" ώστε να υπάρξει και μια τέταρτη φάση μέσα στον χειμώνα.

Πιθανή θεωρείται επίσης η ένταξη στο "πακέτο" της νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ (μέτρο που έπρεπε κανονικά να έχει εφαρμοστεί από φέτος), η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στον καφέ και στις μεταφορές τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή εξεταζόταν το σενάριο στοχευμένης απαλλαγής επαγγελματιών από το τέλος επιτηδεύματος ώστε αυτοί που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση να μην χρειαστεί να πληρώσουν τα 650-1000 ευρώ με το εκκαθαριστικό του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέτρα τόνωσης της ρευστότητας και της απασχόλησης

Όσοι έχουν εικόνα των εξαγγελιών του πρωθυπουργού μιλούν για "ρεαλιστικές" ανακοινώσεις οι οποίες θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον φετινό και τον επόμενο προϋπολογισμό χωρίς να επηρεάζουν δραματικά την εικόνα εκτέλεσής τους. Πολύ μεγάλο βάρος αναμένεται να πέσει στα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας και της απασχόλησης.

Μόνο από τα αναδρομικά των συνταξιούχων, την 3η (και πιθανώς την 4η φάση) της επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά και τα μέτρα για τους εργαζόμενους (επεκτάσεις αναστολών, επιδοτήσεις για την πρόσληψη εργαζομένων κλπ) αναμένεται να πέσουν στην αγορά πάνω από 4 δις. ευρώ μέσα στους επόμενους μήνες. Αυτή η "ένεση" που θα προσεγγίζει το 2,5-3% του ΑΕΠ θα αποσκοπεί στο ανακοπεί ο ρυθμός της ύφεσης κατά το 4ο και τελευταίο τρίμηνο (σ.σ το τρίτο τρίμηνο αναμένεται να κλείσει με εφιαλτικά ποσοστά ύφεσης) και να ανοίξει τον δρόμο της ανάκαμψης από την επόμενη χρονιά.

Για τη στήριξη της οικονομίας από το 2021, αναμένεται να δοθεί βάρος στην στοχευμένη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Στοχευμένη σημαίνει ότι το μέτρο θα έχει –αρχικά- ημερομηνία λήξεως για να μην δημιουργηθούν στις αγορές προβληματισμοί σχετικά με το κατά πόσο η Ελλάδα θα παρασυρθεί στο μονοπάτι των ελλειμμάτων ενώ θα είναι στοχευμένη προκειμένου να συνδεθεί η δαπάνη με την πανδημία. Επίσης, αναμένεται να παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό ένα ευρύ πρόγραμμα επιδότησης για τη δημιουργία νέων μόνιμων θέσεων εργασίας.

Μετά και τις διαπιστώσεις της επιτροπής Πισσαρίδη για το υψηλό μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα, αναμένεται να ανακοινωθεί σημαντική μείωση του συνολικού μισθολογικού κόστους με ανάληψη του ασφαλιστικού κόστους από το κράτος από όλες τις επιχειρήσεις προκειμένου να προχωρήσουν σε προσλήψεις. Η αύξηση της ανεργίας, είναι αυτή τη στιγμή ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για την ελληνική οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έμφαση αναμένεται να δοθεί τέλος από τον πρωθυπουργό στην ανάγκη να αυξηθούν οι επενδύσεις "εδώ και τώρα" καθώς είναι πλέον κοινή πεποίθηση ότι η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να στηριχθεί στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας. Με αυτό το δεδομένο είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν ανακοινώσεις για φορολογικές παροχές (π.χ υπεραποσβέσεις) και κίνητρα (π.χ επιδοτήσεις) σε μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας επενδύσεις. Ουσιαστικά, αναμένεται να υπάρξει από τον πρωθυπουργό περιγραφή των πέντε πυλώνων του προγράμματος Ανάκαμψης το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με τα 32 δις. ευρώ της ΕΕ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 23 Απρ 2021 | 07:32

Μετά τον καυγά Δένδια - Τσαβούσογλου "ψήνεται" συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Οι 3 σταθμοί μέχρι το ραντεβού

Οι δίαυλοι επικοινωνίας φέρνουν ακόμη πιο κοντά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Οι τρεις σταθμοί μέχρι την συνάντηση.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 22 Απρ 2021 | 20:52

Τα εύσημα Μητσοτάκη στον Νίκο Φίλη: Η δήλωση για τον εμβολιασμό που ξεχώρισε ο πρωθυπουργός

"Υπήρξε ένας άνθρωπος που έκανε αντιπολίτευση: Ο Νίκος Φίλης", δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε το γιατί.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ALPHA 22 Απρ 2021 | 19:57

Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη: Η συζήτηση για τα πρακτικά των λοιμωξιολόγων είναι βαθύτατος λαϊκισμός

"Τον Ιανουάριο, όταν κάναμε αυστηρό lockdown, ήταν δική μας απόφαση, όχι της επιτροπής", αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 22 Απρ 2021 | 19:19

Bloomberg για Ευρώπη: Η επιτάχυνση των εμβολιασμών δείχνει επιστροφή στην κανονικότητα - Η αναφορά στην Ελλάδα

Η Ευρώπη "ξανανοίγει" μετά και την επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων αναφέρει το Bloomberg

ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΡΟΙΤΕΡ 22 Απρ 2021 | 19:00

Μητσοτάκης στον Alpha: "Δεν θα αργήσει η συνάντηση με Ερντογάν - Το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο"

"Τα εμβόλια είναι η τελική απάντηση στο πρόβλημα του κορονοϊού" το μήνυμα Μητσοτάκη - Τι είπε για Δένδια, Ερντογάν, οικονομία και τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 22 Απρ 2021 | 18:36

Τσίπρας: Οι πολίτες στερούνται ακόμη ένα Πάσχα εξαιτίας της ανικανότητας και ανεμελιάς του κ. Μητσοτάκη

"Ο κ. Μητσοτάκης έχει πια κουράσει με τις αντιφάσεις και τις αυτοδιαψεύσεις του", τονίζει στη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 22 Απρ 2021 | 14:34

5 φοροαπαλλαγές Μητσοτάκη: Πόσα χρήματα γλυτώνουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες- Παραδείγματα

5 φοροελαφρύνσεις ανακοίνωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- Παραδείγματα για το όφελος, σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

ΤΟ "ΠΑΛΑΒΟ" ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 22 Απρ 2021 | 13:25

Κατηγορεί ο Μητσοτάκης τους νεκρούς του κορονοϊού;- Η "παλαβή" ερμηνεία της Αυγής

Πώς ερμήνευσε η Αυγή την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους εμβολιασμούς και τους νεκρούς του κορονοϊού

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 22 Απρ 2021 | 12:58

Μητσοτάκης για Παγκόσμια Ημέρα της Γης: Με το Σχέδιο "Ελλάδα 2.0" αγκαλιάζουμε το Περιβάλλον

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΝ 22 Απρ 2021 | 12:38

Προσοχή: Θα είναι δρακόντεια τα μέτρα για "κορονο - εκδρομείς" το Πάσχα: Μπλόκα της ΕΛΑΣ σε όλα τα διόδια

Κλοιό στα διόδια των αστικών κέντρων για το Πάσχα θα στήσει η ΕΛΑΣ, προκειμένου να αποτραπεί η έξοδος εκτός νομού σε υποψήφιους "κορονο - εκδρομείς"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 22 Απρ 2021 | 11:31

Πέντε φοροαπαλλαγές ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης: Μείωση προκαταβολής φόρου, συντελεστών και εισφορών

Πέντε φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για εργαζόμενους και επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 22 Απρ 2021 | 11:03

Βασιλακόπουλος: Με την ανοιχτή εστίαση θα μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης - Πρέπει να προσέξουμε το Πάσχα

Ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι οι πολίτες πρέπει να σεβαστούν την απόφαση της κυβέρνησης και το Πάσχα να μειώσουν τις συναντήσεις από σπίτι σε σπίτι.

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ 22 Απρ 2021 | 09:37

Παυλάκης: Οδηγία State Department να μην έρθουν διακοπές στην Ελλάδα οι Αμερικανοί - Ανησυχητικά υψηλά τα κρούσματα

Τι είπε ο Γιώργος Παυλάκης, αναφορικά με τις αποφάσεις για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά και ποιες αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις του ανοίγματος της κοινωνίας στην πανδημία.