Μητσοτάκης: Ας περιμένουμε 2-3 χρόνια ακόμη για το Σκοπιανό

Υπογράμμισε δε πως υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία ανάμεσα στην βία χαμηλής έντασης και μια υψηλότερη, πιο επικίνδυνη κλίμακα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μητσοτάκης: Ας περιμένουμε 2-3 χρόνια ακόμη για το Σκοπιανό

Η αντιμετώπιση του «Ρουβίκωνα» είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μια κυβέρνηση ΝΔ να αναθεωρήσει τον ποινικό κώδικα ώστε να τιμωρούνται συστηματικές ενέργειες που ζημιώνουν την εικόνα της χώρας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως οι ηγέτες και τα μέλη του «Ρουβίκωνα» είναι γνωστά, καθώς αναρτούν μηνύματα και απειλές στο Facebook.

Αντιπαρέβαλε την αντιμετώπιση των αντιεξουσιαστών στην Τήνο, όπου δύναμη 10 αστυνομικών συνέλαβε τους δράστες εισβολής, με αυτά που συμβαίνουν στην Αθήνα, όπου μετά από επεισόδια έξω από την Βουλή οι δράστες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ερωτηθείς εάν η ΝΔ δίνει υπερβολικά μεγάλη αξία στη δράση του Ρουβίκωνα, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως δεν είναι δυνατόν να παραγνωρίζουμε εφόδους σε πρεσβείες και σε δημόσιες υπηρεσίες.

Υπογράμμισε δε πως υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία ανάμεσα στην βία χαμηλής έντασης και μια υψηλότερη, πιο επικίνδυνη κλίμακα, η οποία «ξεκινά με μολότοφ και καταλήγει στα καλάσνικοφ».

Για την οικονομία

Δέσμευση πως μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας θα μειώσει εντός διετίας τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 20%, τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% και θα περιορίσει τον φόρο στα μερίσματα ανέλαβε, μέσω του ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τόνισε πως εάν επιτευχτεί δημοσιονομική υπεραπόδοση θα συζητήσει με τους εταίρους για μειώσεις εισφορών και προσαρμογή της φορολογικής κλίμακας, ενώ σε δεύτερο χρόνο να επιδιώξει και τροποποίηση της κλίμακας ΦΠΑ.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι απέτυχε να αξιοποιήσει τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχει πετύχει την τελευταία διετία μέσω της υπερφορολόγησης ώστε να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από τους θεσμούς, τονίζοντας ότι οι δανειστές αξίωσαν υψηλούς στόχους ακριβώς επειδή δεν εμπιστευόταν τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τα μέτρα που έχει δεχτεί η κυβέρνηση και απέτυχε να αποτρέψει συνιστούν στην ουσία τέταρτο Μνημόνιο, προσθέτοντας πως οι πολίτες θα επιβαρυνθούν με επιπλέον μέτρα ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

"Ο Γιάννης Μπουτάρης δεν είναι επιτυχημένος δήμαρχος"

Αναφέρθηκε στον Γιάννη Μπουτάρη λέγοντας ότι δεν έχει πετύχει σαν δήμαρχος και για αυτό δεν τον στηρίζει. Πρόσθεσε ότι «ο κ. Τσίπρας έχει κάνει προσπάθειες να εμφανιστεί ως κεντροαριστρερός, να προσομοιάσει στην ευρωπαική σοσιαλδημοκρατία, είναι όμως μία προσπάθεια καταδικασμένη στην αποτυχία, δεν έχει ξεκάθαρο ιδεολογικό μπούσουλα, τον ενδιαφέρει μόνο να παραμείνει στην εξουσία. Η ΝΔ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εκφράσει τους πολίτες του μεσαίου χώρου... Με τον κ. Τσίπρα είμαστε από δύο διαφορετικούς κόσμους... Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σεβασμό στον βασικό πυρήνα αξιών της δημοκρατίας. Οι παραπομπές στο παρελθόν και στο 1965 σε Γκοτζαμάνηδες και τρίκυκλα, γίνονται από έναν απελπισμένο πρωθυπουργό που ανασύρει στερεότυπα άλλων εποχών».

Για το ονοματολογικό

Για το Σκοπιανό είπε ότι λύση μπορεί και πρέπει να βρεθεί αλλά προς το συμφέρον της χώρας μας. Ανέφερε ακόμη: «Εμείς βάλαμε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, μιλήσαμε για συμφωνία πακέτο, όχι μόνο της ονομασίας, με αλλαγή Συντάγματος και απαλειφή των αλυτρωτικών αναφορών. Πέραν αυτού θα τοποθετηθώ όταν θα υπάρξει κάτι συγκεκριμένο όπως τοποθετήθηκα και όταν ο κ. Τσίπρας με ενημέρωσε ότι συζητούσε το Δημοκρατία του Ίλιντεν, που είναι το erga omnes του αλυτρωτισμού».

Σε ερώτηση για το αν δέχθηκε πιέσεις από διεθνείς παράγοντες είπε ότι «Δεν με πήρε κανείς τηλέφωνο και δεν δέχτηκα πιέσεις, ούτε άφησα περιθώριο να μου ασκηθούν πιέσεις. Ο Αμερικανός πρέσβης με ρώτησε την άποψή μου και του την εξέφρασα. Πιστεύω στην επιλογή της ενσωμάτωσης των δυτικών Βαλκανίων στον ευρωπαϊκό κορμό αλλά με όρους και προϋποθέσεις και όχι σε βάρος των εθνικών συμφερόντων... Δεν πρόκειται να μπω σε συζήτηση για συγκεκριμένο όνομα... Υπάρχει μεγάλη κατηγορία Ελλήνων που τους αγγίζει το θέμα και μετά από οκτώ χρόνια θυσιών στην οικονομία δεν θα δεχθούν μία εθνική υποχώρηση».

Στο ερώτημα αν εκείνος κληρονομήσει το πρόβλημα μετά τις εκλογές, αν θα συνεχίσει από το σημείο που βρίσκονται τώρα οι διαπραγματεύσεις ή θα καταγγείλει και ξεκινήσει από την αρχή απάντησε: «Έχουμε ζήσει είκοσι χρόνια με το Σκοπιανό, θα λυθεί το θέμα όταν κρίνω ότι θα εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Μπορούμε να περιμένουμε δύο - τρία χρόνια ακόμα».

Για τις πολιτικές εξελίξεις είπε ο κ. Μητσοτάκης: «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, όσο νωρίτερα φύγει η κυβέρνηση τόσο καλύτερα για τη χώρα. Αν είχαν γίνει οι εκλογές το 2016 δεν θα είχε φθάσει η χώρα στο σημείο που είναι τώρα. Θα είχαμε ολοκληρώσει το μνημόνιο χωρίς τις δεσμεύσεις της μεταμνημονιακής εποχής και τέταρτο μνημόνιο».

Διαβεβαίωσε με κατηγορηματικότητα ότι «δεν θα γίνει καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου» και πρόσθεσε ότι «είναι fake news και προπαγάνδα». Ωστόσο σημείωσε ότι θέλουμε ένα πιο λιτό και αποτελεσματικό δημόσιο που θα συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει εκχώρηση υπηρεσιών του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα και αν περισσέψουν δημόσιοι υπάλληλοι θα απασχολούνται σε κάποιον άλλο τομέα. ‘Εφερε σαν παράδειγμα την Αστυνομία όπου διοικητικές υπηρεσίες μπορούν να εκχωρηθούν σε ιδιώτες ώστε να απελευθερωθούν αστυνομικοί για περιφρούρηση. Πρόσθεσε ότι σήμερα γίνονται προσλήψεις για εκλογικούς λόγους».

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες, είπε ότι θα επιδιώξει την μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία ακόμη κι αν είναι αυτοδύναμος, ωστόσο σε κάθε περίπτωση απέκλεισε το ενδεχόμενο να κάνει μεγάλο συνασπισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ ή να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ. Σημείωσε ότι θα απευθυνθεί σε εκείνες τις δυνάμεις που μπορεί να συνεργαστεί. Έβαλε τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πρόοδο και στις μεταρρυθμίσεις, και στον λαϊκισμό που εκφράζουν οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Επανέλαβε ότι εάν κερδίσει θα αλλάξει αμέσως τον εκλογικό νόμο με ένα νέο σύστημα που θα συνδυάζει κυβερνησιμότητα και αναλογικότητα. Σημείωσε ότι συμφωνεί με το σπάσιμο της Β΄Αθηνών υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα συμφωνήσει στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν έχει σκεφθεί ποια θα είναι η πρότασή του για Πρόεδρο της Δημοκρατίας εφόσον κερδίσει τις εκλογές και θα έχει μπροστά του την εκλογή.

Για τις επαγγελματικές δραστηριότητες και τις offshore της συζύγου του είπε: «Λυπάμαι πολύ που το Μέγαρο Μαξίμου καταφεύγει σε χυδαίες επιθέσεις κατά της συζύγου μου. Είναι θλιβερό και άνανδρο... Είναι κατευθυνόμενες από τα υπόγεια του Μαξίμου και δεν πρέπει ο πολιτικός διάλογος να πέφτει σε αυτό το άθλιο επίπεδο. Η σύζυγός μου κατέφυγε στην Δικαιοσύνη κατά της εφημερίδας που υλοποιεί τις εργολαβίες του Μαξίμου. Εγώ δεν θα ακολουθήσω αυτή την πορεία (σ.σ. των πολιτικών του αντιπάλων)».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ 18 Οκτ 2020 | 20:00

Η Ελλάδα επισπεύδει την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες - Περισσότεροι στα σύνορα

Επισπεύδεται η αύξηση της θητείας στον στρατό στους 12 μήνες.

ΥΜΝΟΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 18 Οκτ 2020 | 14:36

Politico: Υπό την επιδέξια διοίκηση του Κ. Μητσοτάκη διατηρήθηκε υπό έλεγχο ο κορονοϊός

Το Politico αναφέρει πως υπό την επιδέξια διοίκηση" του Κυριάκου Μητσοτάκη διατηρήθηκε υπό έλεγχο ο κορονοϊός.

ΜΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΥΡΩΣΕΙΣ 17 Οκτ 2020 | 21:16

"Εμπόδιο" στους εισβολείς ο φράχτης στον Έβρο - Η παρουσίαση που έγινε στον Μητσοτάκη [εικόνες]

Εμπόδιο εισβολής και όχι σύνορο είναι ο νέος φράχτης στον Έβρο, σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

ΣΥΓΚΙΝΗΜΕΝΟΙ 17 Οκτ 2020 | 18:49

Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη: Αγκαλιά με τον γιο τους στη μονάδα του στον Έβρο

Οι δύο περήφανοι γονείς φωτογραφήθηκαν με τον Κωνσταντίνο ντυμένο με τη στολή παραλλαγής.

17 Οκτ 2020 | 17:34

Μητσοτάκης από Σαμοθράκη: Πρώτο μας μέλημα είναι η φροντίδα της ακριτικής Ελλάδας και ειδικά των νησιών [εικόνες]

Στη Σαμοθράκη ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, καθώς και το Ιερό των Μεγάλων Θεών.

17 Οκτ 2020 | 13:47

Μητσοτάκης από Εβρο: Ο φράχτης θα είναι έτοιμος τον Απρίλιο του 2021

"Η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση για να νιώθουν ασφαλείς οι Έλληνες", είπε ο πρωθυπουργός.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ 17 Οκτ 2020 | 12:59

Αυτός είναι ο νέος φράχτης στον Έβρο - Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του [εικόνες]

Στον Έβρο κατασκευάζεται ο νέος φράχτης μήκους 26 χιλιομέτρων, ενώ αναβαθμίζονται παλιότερα τμήματά του.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ 17 Οκτ 2020 | 11:43

Ο Μητσοτάκης με τον γιο του χθες βράδυ στην Αλεξανδρούπολη - "Ο γιος μου θα υπηρετήσει όλη τη θητεία του στον Έβρο"

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο και στη συνέχεια μετέβη στο στρατόπεδο που υπηρετεί ο γιος του.

ΦΡΑΚΤΗΣ 26 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ 17 Οκτ 2020 | 09:24

Μητσοτάκης από Έβρο για τον φράχτη: Το ελάχιστο για να νιώθουν ασφαλείς οι Έλληνες πολίτες

Από τον Έβρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τον φράχτη που κατασκευάζεται στην περιοχή.

ΔΙΠΛΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 17 Οκτ 2020 | 08:56

Η πρόταση Μητσοτάκη για εμπάργκο όπλων και ο εκνευρισμός της Άγκυρας

Το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία που ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκνεύρισε την Άγκυρα.

ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ 16 Οκτ 2020 | 20:55

Δημοσκόπηση Marc: Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης με τεράστια διαφορά από Τσίπρα - Θετικά τα μέτρα για κορονοϊό

Το 56,7% απαντά πως τα πράγματα θα πήγαιναν χειρότερα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση

ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 16 Οκτ 2020 | 15:12

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Εθεσα θέμα για "εμπάργκο όπλων" στην Τουρκία [βίντεο]

Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής - Στο κείμενο συμπερασμάτων μπήκε και το ζήτημα της Τουρκίας.

38% ΓΙΑ ΝΔ 16 Οκτ 2020 | 11:38

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα ΝΔ με 19,9 μονάδες - Ιστορικό χαμηλό για ΣΥΡΙΖΑ

Η νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll. Πώς κρίνουν οι πολίτες κυβέρνηση και αντιπολίτευση για Χρυσή Αυγή, πανδημία και ελληνοτουρκικά.