Μητσοτάκης – Γεννηματά: Οι προσωπικές σχέσεις και ο αμοιβαίος σεβασμός - Δεν αντάλλαξαν ποτέ βαριές κουβέντες

Οι συζητήσεις για τα παιδιά τους, η μυστική τους συνάντηση για την προεδρική εκλογή, αλλά και οι πολιτικές του κόντρες, που ποτέ δεν ξέφυγαν από τα όρια.

Σωτήρης Σταθόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΩΤΗΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς

Τα θερμά λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη, μόλις πληροφορήθηκε τον αιφνίδιο θάνατο της Φώφης Γεννηματά, δεν ήταν στο πλαίσιο ενός τυπικού αποχαιρετισμού του πρωθυπουργού στην αρχηγό ενός αντιπολιτευτικού κόμματος. Ηταν ουσιαστικά και ειλικρινή. Δεν είναι τυχαίο πως, με το που εισήχθη στον Ευαγγελισμό ο πρωθυπουργός επικοινώνησε μαζί της, ενώ την επόμενη μέρα πήγε στο νοσοκομείο και ήταν από τους λίγους που την συνάντησαν από κοντά.

Σύμφωνα με πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έτρεφε βαθιά εκτίμηση, τόσο σε προσωπικό επίπεδο και τις αντιξοότητες που είχε αντιμετωπίσει όσο και στον τρόπο που αντιπολιτευόταν η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Άλλωστε η Φώφη Γεννηματά δεν ήταν ποτέ της τακτικής του "όχι σε όλα", κάτι που επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη ελληνογαλλική συμφωνία, την οποία στήριξε στην τελευταία της ομιλία στη Βουλή.

Μητσοτάκης – Γεννηματά: Οι προσωπικές σχέσεις και ο αμοιβαίος σεβασμός - Δεν αντάλλαξαν ποτέ βαριές κουβέντες

Οι συζητήσεις για τα παιδιά τους

Οι δύο τους προερχόντουσαν από πολιτικές οικογένειες που, παρά τις μεγάλες ιδεολογικές διαφορές που τους χώριζαν, δεν ξέφυγαν ποτέ από τα όρια, όσο σκληρές και αν ήταν οι μεταξύ τους αντιπαραθέσεις. Οι εξελίξεις την περίοδο της οικονομικής κρίσης, τους έφεραν να είναι για περίπου δύο χρόνια υπουργοί στην κυβέρνηση Σαμαρά. Οι πολιτικοί τους δρόμοι στη συνέχεια χώρισαν, όταν ανέλαβαν τα ηνία των πολιτικών τους κομμάτων.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν χάλασε την αμοιβαία εκτίμηση που είχαν αν και ποτέ δεν ήταν οι σχέσεις τους ιδιαιτέρως στενές. Είναι ενδεικτικό πως στις εκδηλώσεις που συναντιόντουσαν, δεν κυριαρχούσε πάντα η πολιτική, αλλά η πρόοδος των παιδιών τους.

Μάλιστα, σε ένα σύντομο τετ – α - τετ που είχαν στη Βουλή, η Φώφη Γεννηματά είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως το σχολείο όπου φοιτά ο 15χρονος γιος της θα επισκεπτόταν το πανεπιστήμιο της Βοστώνης και ο πρωθυπουργός της απάντησε πως ο γιος του, Κωνσταντίνος, σπουδάζει στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο και μπορεί να βοηθήσει σε ότι χρειαστεί.

Ο μεταξύ τους πολιτικός πολιτισμός

Ο πολιτικός πολιτισμός επικρατούσε πάντα στους κοινοβουλευτικούς τους διαξιφισμούς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η Φώφη Γεννηματά τα ηνία του ΚΙΝΑΛ τόνισε πως προσβλέπει "σε μια ειλικρινή συνεννόηση για τα σημαντικά ζητήματα του τόπου" και δεν έπεσε έξω, καθώς τη γνώριζε προσωπικά και ήξερε ότι δεν θα άλλαζαν οι αρχές και οι αξίες, με τις οποίες είχε πορευτεί μέχρι εκείνη την στιγμή.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Μπορεί να υπήρχαν ιδεολογικές διαφορές, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήξερε πως τα επιχειρήματα που θα έθετε η Φώφη Γεννηματά θα ήταν πολιτικά και δεν θα έκανε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που στήριξε το ΚΙΝΑΛ, υπήρξαν όμως και έντονες συγκρούσεις που προκλήθηκαν από την καταψήφιση νομοσχεδίων, όπως της αλλαγής του εκλογικού νόμου, της αναδιάρθρωσης των πανεπιστημίων, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, τα οποία έφεραν σε ανοιχτή αντιπαράθεση τις δύο πλευρές.

"Με εσάς, τουλάχιστον, είμαι σίγουρος ότι θα μπορούμε να κάνουμε μία ουσιαστική, ποιοτική αντιπαράθεση", είχε πει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην Φώφη Γεννηματά.

Τα μεταξύ τους στιγμιότυπα πάντα αποτελούσαν αντικείμενο συζήτησης στους διαδρόμους του κοινοβουλίου. Σε ένα από αυτά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατεβαίνοντας από το βήμα, κοντοστάθηκε δίπλα στον πρωθυπουργό και του είπε: "Τι πάθατε σήμερα; Πολλή φασαρία κάνετε". Ο κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε την παρατήρηση και χαριτολογώντας απάντησε με νόημα στην κ. Γεννηματά: "Μετά από τέτοια ομιλία δεν χρειάζεται να μιλήσει ο κ. Τσίπρας".

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Η μυστική συνάντηση για την προεδρική εκλογή

Ο πρωθυπουργός απέδειξε τον σεβασμό και την εκτίμηση που έτρεφε για την Φώφη Γεννηματά, όταν συναντήθηκε μαζί της μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας λίγους μήνες πριν αποφασίσει το πρόσωπο το οποίο θα πρότεινε για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Οι λεπτομέρειες δεν έγιναν ποτέ γνωστές από τις δύο πλευρές, όπως και το πότε και που έγινε το ραντεβού. Οι μόνες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν εκείνη την περίοδο ήταν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά θέλησαν να βολιδοσκοπήσουν ο ένας τις προθέσεις του άλλου, σε μία συνάντηση που ελάχιστοι ήξεραν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ 28 Νοε 2021 | 12:49

Βαρύ κλίμα στο μνημόσυνο της Φώφης Γεννηματά για τις 40 ημέρες από τον θάνατό της [εικόνες-βίντεο]

Το μνημόσυνο έγινε στο παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων στο Α’ Νεκροταφείο.

ΣΤΟ Α’ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ 28 Νοε 2021 | 08:17

Σε βαρύ κλίμα το μνημόσυνο της Φώφης Γεννηματά στο παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων

Σήμερα Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021 στις 12 το μεσημέρι, το μνημόσυνο για τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

''ΜΙΚΡΟΨΥΧΑ ΣΧΟΛΙΑ'' 27 Νοε 2021 | 20:40

Γιώργος Παπανδρέου: Κατάπτυστο το δημοσίευμα για την Φώφη Γεννηματά

Οργισμένο μήνυμά από τον Γιώργο Παπανδρέου για το απαράδεκτο δημοσίευμα για τη Φώφη Γεννηματά.

ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 27 Νοε 2021 | 17:57

Καλές σπουδές, καλή δουλειά, καλή ζωή το τρίπτυχο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη νέα γενιά [εικόνες]

Με τρεις φράσεις "καλές σπουδές, καλή δουλειά, καλή ζωή" ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνόψισε την πολιτική της Κυβέρνησης για τη νέα γενιά.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 27 Νοε 2021 | 17:24

Κορονοϊός: 82 θάνατοι σήμερα, 5.870 νέα κρούσματα - "Άλμα" στους διασωληνωμένους με 641

Σε υψηλά επίπεδα ο αριθμός των θανάτων και των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα - Ανησυχητική αύξηση των διασωληνωμένων

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 27 Νοε 2021 | 13:48

ΚΙΝΑΛ: Οργή για απαράδεκτο σχόλιο για τη Φώφη Γεννηματά - "Ντράπηκε μέχρι και η ντροπή"

Το σχόλιο του δημοσιογράφου Στέφανου Κασιμάτη στα "Νέα" για τη Φώφη Γεννηματά προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο ΚΙΝΑΛ

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 27 Νοε 2021 | 10:56

ΝΔ: Με απόφαση Μητσοτάκη αναβάλλεται το Συνέδριο του κόμματος - Ανησυχία για τη μετάλλαξη Όμικρον

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εισηγήθηκε τη μετάθεση του Συνεδρίου της ΝΔ για το πρώτο τρίμηνο του 2022 εξαιτίας του κλίματος που επικρατεί λόγω της πανδημίας

ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ ΙΩΑΝΝΙΝΑ - ΚΑΚΚΑΒΙΑ 26 Νοε 2021 | 23:14

Ιωάννινα - Μητσοτάκης: "Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα μεγάλο εργοτάξιο"

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε από τα Ιωάννινα πως "η δυνατότητα να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε, είναι αυτό το οποίο μας κάνει να ξεχωρίζουμε, ως κυβέρνηση"

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ 26 Νοε 2021 | 19:35

Μητσοτάκης: "Δίκαιη μετάβαση και ανάπτυξη για όλους" - 7 δισ. το σχέδιο απολιγνιτοποίησης στη Δυτική Μακεδονία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως οι πόροι που θα διατεθούν για το σχέδιο απολιγνιτοποίησης και τη δίκαιη μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία ανέρχονται σε περίπου 7 δισ. ευρώ.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 26 Νοε 2021 | 17:43

Κορονοϊός: Σαρώνει με 86 νεκρούς και 630 διασωληνωμένους - 6.602 νέα κρούσματα

Μεγάλη αύξηση στους θανάτους με 86 νεκρούς και στις διασωληνώσεις με 630 ασθενείς Τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 6.602

ΠΕΘΑΝΕ ΤΟ 2017 26 Νοε 2021 | 17:26

Δίκη "Dr Kontos" - Συνταρακτικός ο πατέρας 17χρονου: Το παιδί μου θα ζούσε αν δεν είχαμε συναντήσει τον ψευτογιατρό

Ο πατέρας του αγοριού, που πέθανε το 2017, κατέθεσε στο δικαστήριο πως είναι πεπεισμένος πως ο γιος του θα ζούσε τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμη

«ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΑΡΔΗΝ ΤΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ» 26 Νοε 2021 | 14:38

Μητσοτάκης: Ιστορική ευκαιρία για τη Δυτική Μακεδονία το σχέδιο απολιγνιτοποίησης

Το σχέδιο απολιγνιτοποίησης και δίκαιης μετάβασης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2021-2027, παρουσιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΕΝΗ 26 Νοε 2021 | 13:32

Επεισόδια και χημικά στην Κοζάνη: Ένταση πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη [βίντεο]

Ενταση, επεισόδια και χρήση χημικών έλαβαν χώρα στην Κοζάνη πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πόλη.