X

Μητσοτάκης για αγρότες: Μια κομματική μειοψηφία επιμένει στα μπλόκα - Δεν θα ανεχθούμε ούτε εκβιασμούς ούτε παρανομίες

"Οι αγρότες μας θα έχουν το χαμηλότερο ηλεκτρικό τιμολόγιο στην Ευρώπη" και "δεν θα πληρώνουν πια Ειδικό Φόρο στο πετρέλαιο", τόνισε ο πρωθυπουργός

Γράφει: TheToc team

Ανακοινώσεις σχετικά με όσα ειπώθηκαν στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων στο Μέγαρο Μαξίμου, έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός κάνει λόγο σε δήλωσή του για "πολύ ουσιαστική και ειλικρινής συνάντηση" και τονίζει ότι "οι αγρότες μας θα έχουν το χαμηλότερο ηλεκτρικό τιμολόγιο στην Ευρώπη".

Μάλιστα, αναφέρει ότι δεν θα πληρώνουν πια Ειδικό Φόρο στο πετρέλαιο και από σήμερα ούτε τον ΦΠΑ αυτής της έκπτωσης. Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ επιταχύνονται, ενώ θα υπάρξει μια ειδική πρόβλεψη για την απώλεια εισοδήματος στην παραγωγή φυτικών ζωοτροφών που επηρεάστηκαν αρνητικά από την ευλογιά των αιγοπροβάτων.

Διαβάστε Επίσης

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους "σκληρούς" των μπλόκων, λέγοντας πως "μια κομματική μειοψηφία επιμένει σε κάποια από τα μπλόκα, εκβιάζοντας ανοιχτά την κοινωνία και ότι "ύστερα από 45 ημέρες αυτή η ταλαιπωρία δεν μπορεί να συνεχίζεται".

Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Η σημερινή, πολύ ουσιαστική και ειλικρινής συνάντηση με εκπροσώπους αγροτών απ’ όλη τη χώρα νομίζω ότι άνοιξε έναν νέο δρόμο για τον πρωτογενή μας τομέα. Εξειδικεύτηκαν τα μέτρα που ήδη έχει πάρει η κυβέρνηση, έγιναν, επίσης, δεκτές ορισμένες νέες προτάσεις, όπως η διεύρυνση των δικαιούχων χαμηλής τιμής ρεύματος κι έγινε, επίσης, μία πρώτη προσέγγιση για μία παραγωγικότερη ανάταξη της αγροτικής πολιτικής μας συνολικά.

Θυμίζω ότι η μεταρρύθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ απέδωσε κιόλας τους πρώτους καρπούς, με την ολοκλήρωση όλων των φετινών ενισχύσεων, μάλιστα με ποσά μεγαλύτερα από τα περσινά, ενώ η δικαιότερη κατανομή τους εξασφάλισε πρόσθετα κονδύλια. Με αυτά τα πρόσθετα κονδύλια θα στηριχθούν, πλέον, καλλιέργειες με χαμηλές τιμές αλλά και οι κτηνοτρόφοι μας οι οποίοι "χτυπήθηκαν" από την ευλογιά. Αλλά όχι μόνο.


Επιπλέον, οι αγρότες μας θα έχουν το χαμηλότερο ηλεκτρικό τιμολόγιο στην Ευρώπη. Τώρα, στο ίδιο καθεστώς εντάσσονται και όσοι βρίσκονται σε ρύθμιση και επί έναν χρόνο αποδεικνύονται συνεπείς.

Επίσης, οι αγρότες μας πια δεν θα πληρώνουν Ειδικό Φόρο στο πετρέλαιο και από σήμερα ούτε τον ΦΠΑ αυτής της έκπτωσης.

Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ επιταχύνονται, ενώ, όπως συζητήθηκε και στη συνάντηση, θα υπάρξει μια ειδική πρόβλεψη για την απώλεια εισοδήματος στην παραγωγή φυτικών ζωοτροφών που επηρεάστηκαν αρνητικά από την ευλογιά των αιγοπροβάτων.

Ξέρετε ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έδειξε μεγάλη ανοχή στις κινητοποιήσεις των αγροτών, αναγνωρίζοντας τα μεγάλα υπαρκτά προβλήματα. Γι’ αυτό, άλλωστε, ανταποκρίθηκε σε πολλά αιτήματά τους, ζητώντας, όμως, παράλληλα πάντα έναν ειλικρινή διάλογο, όπως τον διάλογο που κάναμε σήμερα.

Δυστυχώς, όμως, μια κομματική μειοψηφία επιμένει σε κάποια από τα μπλόκα, εκβιάζοντας ανοιχτά την κοινωνία.

Ωστόσο, ύστερα από 45 ημέρες αυτή η ταλαιπωρία δεν μπορεί να συνεχίζεται. Η κυβέρνηση εξάντλησε τις αντοχές της οικονομίας, στηρίζοντας τους αγρότες όσο ποτέ. Εξάντλησε, όμως, και τα όρια της κατανόησής της απέναντι σε έναν κλάδο στο πλευρό του οποίου βρίσκεται εδώ και χρόνια. Άρα, δεν πρόκειται να ανεχθούμε ούτε εκβιασμούς, ούτε παρανομίες, ούτε παραλογισμούς. Και, ασφαλώς, δεν θα αδικήσουμε την υπόλοιπη κοινωνία.

Αυτή είναι η κατευθυνση που θα ακολουθήσει στο εξής και η κυβέρνηση, πιστή στην αλήθεια και στο αποτέλεσμα, με ανοιχτές πόρτες πάντα στον ώριμο και ειλικρινή διάλογο, όμως και ερμητικά κλειστές στο ψέμα, στον λαϊκισμό και σε κάθε είδους απειλές.

Αυτόν ακριβώς τον δρόμο έδειξε και η σημερινή παραγωγική συνάντηση με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.

Αγρότες: "Σε καλό κλίμα η συνάντηση με τον πρωθυπουργό"

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Μανώλης Ορφανουδάκης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φαιστού και εκπρόσωπος της φυτικής παραγωγής της Κρήτης, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, τονίζοντας ωστόσο ότι πλέον η ευθύνη για λύσεις βαραίνει την κυβέρνηση.

Διαβάστε Επίσης

​Ο κ. Ορφανουδάκης σημείωσε πως τέθηκαν επί τάπητος όλα τα φλέγοντα ζητήματα, από το κόστος παραγωγής και την κλιματική αλλαγή μέχρι τους εργάτες γης, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται για άμεσες απαντήσεις.

​Ειδική αναφορά έγινε στο ενεργειακό κόστος, με τον εκπρόσωπο της Κρήτης να αποκαλύπτει ότι ο Πρωθυπουργός είναι έτοιμος για σχετικές ανακοινώσεις. "Για κάποια πράγματα ήδη το κυβερνητικό επιτελείο και ο Πρωθυπουργός ήταν έτοιμος και θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις ο ίδιος... και για το ρεύμα και για το πετρέλαιο", δήλωσε χαρακτηριστικά.

​​Όσον αφορά το μέλλον των κινητοποιήσεων, ο κ. Ορφανουδάκης ξεκαθάρισε πως οι αποφάσεις θα ληφθούν από τους ανθρώπους που βρίσκονται στους δρόμους. Απαντώντας, τέλος, σε όσους επέκριναν τη συμμετοχή στον διάλογο, σχολίασε πως το να είναι κανείς "πρόθυμος" για συζήτηση δεν είναι κακό, υπερασπιζόμενος την επιλογή της επιτροπής να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.