Μητσοτάκης για πρόωρες εκλογές: Θα ήταν πολιτικά ανέντιμο - Για ανασχηματισμό: "Δεν είναι της στιγμής, θα το μάθετε από μένα"

Ο πρωθυπουργός είπε για τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν: "Η επικοινωνία είχε διακοπεί, αλλά όχι με δίκη μου υπαιτιότητα".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την συμπλήρωση, σήμερα, ενός έτους διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή που αντιμετώπισε ως πρωθυπουργός: "Η δυσκολότερη απόφαση ήταν να κλείσουμε τη χώρα με πολύ δραστικό τρόπο. Ήταν δύσκολο ότι έπρεπε να προστατεύσουμε την ασφάλεια των πολιτών και γνώριζα ότι θα οδηγούσα την οικονομία σε βαθειά ύφεση. Η χώρα είναι πιο ισχυρή παρά την βαθειά ύφεση". Ως προς το ενδεχόμενο να ξαναζήσουμε γενική καραντίνα είπε ότι εκτιμά πως δεν θα χρειαστεί ξανά. "Όλοι έχουν καταλάβει ότι το κόστος δεν το αντέχει καμία οικονομία και έτσι αν χρειαστεί θα πηγαίνουμε σε στοχευμένες καραντίνες".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ερώτημα αν προκαλούν ανησυχία φαινόμενα χαλάρωσης των Ελλήνων ως προς τα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό, ενώπιον μάλιστα του φόβου για ένα δεύτερο κύμα είπε: "Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα κορονοϊού, πιο έτοιμοι από την πρώτη φορά" και συμπλήρωσε: "Ανησυχώ από την κοινωνική χαλάρωση που υπάρχει και την θεωρώ αναμενόμενη. Όμως έχουμε μια υποχρέωση προς τους εαυτούς μας να είμαστε πιο υπεύθυνοι να φοράμε μάσκες και τα ζητήματα των κοινωνικών αποστάσεων είναι πιο δύσκολο να το εφαρμόσει κανείς αυτό. Τα πανηγύρια μας έχουν προβληματίσει και το έχω συζητήσει. Δεν κινούμαστε στην κατεύθυνση της απαγόρευσης και θα υπάρχει αυξημένη επιτήρηση". Αναφέρθηκε στην αύξηση κλινών εντατικής θεραπείας "έτσι ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσουμε το μέσο όρο. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχει ζητήσει από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων την κατάργηση του ορίου των έξι ατόμων στα τραπέζια στην εστίαση.

Σημείωσε επίσης για το θέμα με τη Σερβία και την απόφαση να απαγορευθεί η είσοδος υπηκόων της από τα ελληνικά σύνορα: "ενημερώσαμε και η απόφαση έγινε κατανοητή. Έχουμε ένα σύγχρονο αλγόριθμο που τον βελτιώνουμε και μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις". Για τον τουρισμό είπε: "Ο Ιούλιος πολύ δύσκολος μήνας για τον Ελληνικό Τουρισμό. Όσο περνούν οι μέρες τόσο πιο πολύ θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα από αυτούς που σκοπεύουν να ταξιδεύσουν. Εκπέμπουμε την εικόνα μιας σοβαρής χώρας. Αν χρειαστεί θα κλείσουμε πάλι τα σύνορα της χώρας" τόνισε.

Για εκλογές και ανασχηματισμό

"Δεν έχω καμία πρόθεση να οδηγήσω την χώρα σε εκλογές" απάντησε σε ερώτηση για το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών και συμπλήρωσε: "θα ήταν πολιτικά ανέντιμο να προσφύγω σε εκλογές επειδή έχω πολιτικό κεφάλαιο". Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια περί ανασχηματισμού ο κ. Μητσοτάκης ήταν λακωνικός: "κάποια στιγμή προφανώς και θα γίνουν αλλαγές. Δεν είναι της στιγμής να γίνουν οι αλλαγές. Οταν έρθει αυτή η στιγμή θα το μάθετε από εμένα".

Σημείωσε, παράλληλα, ότι "αυτό που μάθαμε τους τελευταίους μήνες είναι ότι τα πρόσωπα κάνουν τη διαφορά" επαναλαμβάνοντας ότι "όταν κρίνω ότι υπάρξει ανάγκη να γίνουν διορθωτικές κινήσεις θα γίνουν".

Για τον Ερντογάν

"Είχα πει ότι δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση η συνομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον τον Τούρκο πρόεδρο. Έχουμε σημαντικές διαφορές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάμε. Η επικοινωνία είχε διακοπεί όχι με δίκη μου υπαιτιότητα. Ο Ερντογάν είπε ότι δεν ήθελε να μίλα μαζί μου. Έχουν αποκατασταθεί οι θεσμικοί δίαυλοι επικοινωνίας. Και οι σύμβουλοι μας μπορούν να μιλάνε" ανέφερε, ερωτηθείς για τη σχέση του με τον Τούρκο πρόεδρο και τους διαύλους επικοινωνίας μαζί του.

"Για το θέμα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις αλλά έχω θέσει υπόψιν του Τούρκου προέδρου ένα σχέδιο για διάλογο. Έχω πει πολλές φορές ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο. Δεν θα σας πω με λεπτομέρειες τι συζητήθηκε, αλλά η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση και το διεθνές δίκαιο με το μέρος της".

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να υπάρξει θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας: "Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι θα υπερασπιστεί με οποιονδήποτε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα".

Αναφερόμενος, δε, στα γεγονότα στον Έβρο, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία εργαλειοποίησε τους πρόσφυγες και ευχαρίστησε τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού που κάνουν με αυταπάρνηση την δουλειά τους.

"Μονόδρομος" η αποπομπή Παππά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις αποκαλύψεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων, που προκαλούν σεισμό στο πολιτικό σκηνικό.

"Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή γιατί δεν γνωρίζω αν και με ποιον τρόπο η υπόθεση θα φτάσει στη Βουλή. Θα σας απαντήσω εφόσον και όταν γίνει. Αυτό που μπορώ να σας πω σήμερα είναι ότι υπάρχει ένα ζήτημα όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τέως πρωθυπουργός δεν δίνει επαρκείς εξηγήσεις για το στενότερο συνεργάτη του. Αυτό είναι κάτι το οποίο δυσκολεύομαι να το αντιληφθώ Και είναι μία εξήγηση την οποία ο κύριος Τσίπρας οφείλει και στους δικούς του υποστηρικτές...", τόνισε όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο να υπάρξει στο μέλλον εξεταστική επιτροπή για τον κ. Παππά.

"Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ο κύριος Παππάς ενεργούσε μόνος. Αλλά περιμένω να ακούσω τον κύριο Τσίπρα. Η αποπομπή του κυρίου Παπά κατά την άποψή μου είναι μονόδρομος και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έχει γίνει ακόμα...", σημείωσε.

"Η χώρα χρειάζεται μία σοβαρή και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση και η λεγόμενη εσωτερική αυτοκάθαρση των κομμάτων είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά προφανώς τα ίδια τα κόμματα αλλά και συνολικά τη λειτουργία της δημοκρατίας... Το τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δικό τους θέμα. Αλλά, ένα θέμα που προκύπτει αυτή τη στιγμή είναι η εκκωφαντική απάντηση της ίδιας της πραγματικότητας σε όλους αυτούς οι οποίοι είχαν κουνούσαν το δάχτυλο κρατώντας μία ζυγαριά στην οποία έβαζαν από τη μία μεριά το δικό τους δήθεν ηθικό πλεονέκτημα... Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποια είναι τα δεδομένα τα οποία ενδεχομένως να έρθουν στη Βουλή. Προτρέχουμε αυτή τη στιγμή. Σίγουρα υπάρχουν πράγματα πρωτοφανή, που πρέπει να απαντηθούν. Έχω και μία υποχρέωση ακόμα να εστιάζω την προσοχή μου στη θετική ατζέντα της χώρας. Για αυτό και δεν μιλάω πολύ για αυτά. Θα αφήσω τα αρμόδια όργανα να διερευνήσουν την υπόθεση αυτή", σημείωσε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΟΡΙΑΚΟΥ ΑΝΑΛΥΤΗ 11 Αυγ 2020 | 17:46

Κορονοϊός: "Ενεργή υγειονομική βόμβα το Θριάσιο νοσοκομείο" - Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Αρκετά ύποπτα κρούσματα περιμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων τους

Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΜΠΑΝΑ ΣΤΟΝ ΕΧΙΝΟ 11 Αυγ 2020 | 16:38

Πέρα βρέχει στην Ξάνθη: Τσουχτερά πρόστιμα χιλιάδων ευρώ για "συνωστισμό" σε γάμους [Βίντεο]

Πρόσφατες είναι οι εικόνες με ξέφρενα πάρτι και απίστευτους συνωστισμούς σε γάμους και γλέντια

ΣΤΟ ΟΚΛΑΝΤ 11 Αυγ 2020 | 16:03

Κορονοϊός-Νέα Ζηλανδία: Lockdown στη μεγαλύτερη πόλη φέρνουν τα πρώτα κρούσματα μετά από 102 μέρες

Lockdown στη μεγαλύτερη πόλη της Ζηλανδίας φέρνουν τα πρώτα τέσσερα που εντοπίστηκαν μετά από 102 μέρες

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ 11 Αυγ 2020 | 16:00

Κορονοϊός - Αγιά Σοφιά: 3.000 άνθρωποι μολύνθηκαν στη φιέστα του Ερντογάν

Έως και 3.000 άνθρωποι μολύνθηκαν με κορονοϊό στη φιέστα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά κατά τη μετατροπή του ναού σε τζαμί.

ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 11 Αυγ 2020 | 15:55

Κορονοϊός: Πόσο κοντά είμαστε στο εμβόλιο κατά της πανδημίας

Πότε θα είναι έτοιμο ένα εμβόλιο κατά της πανδημίας του κορονοϊού

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ "ΠΥΡΕΤΟΣ" 11 Αυγ 2020 | 15:36

Oruc Reis: Τα τουρκικά πολεμικά απάντησαν στις ελληνικές φρεγάτες - "Βρισκόμαστε εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας"

Πλοία του ελληνικού στόλου πλέουν κοντά στο Oruc Reis, το οποίο έχει εισέλθει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 11 Αυγ 2020 | 15:18

Μαξίμου για ενημέρωση πολιτικών αρχηγών: Στόχος η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων

Στόχος η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ "ΠΥΡΕΤΟΣ" 11 Αυγ 2020 | 15:17

Ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο: Στο Μαξίμου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ - Ενημέρωσε τον Μητσοτάκη

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάσταση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εντός της οποίας παραμένει το τουρκικό ερευνητικό "Oruc Reis".

ΟΣΑ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ LSE 11 Αυγ 2020 | 15:08

Κορονοϊός - Μόσιαλος: Τι ισχύει για την διασπορά από επισκέπτες χωρών που η πανδημία έχει ελεγχθεί

Η θνητότητα εξαιτίας του νέου κορονοϊού κυμαίνεται από 0,6% έως 1,2% έναντι της εποχικής γρίπης.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ 11 Αυγ 2020 | 14:35

Κακαβιά: Οι έλεγχοι για τον κορονοϊό έφεραν ουρές χιλιομέτρων [βίντεο "Up Stories"]

Από τις 16 Αυγούστου θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων την ημέρα από τον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩ 11 Αυγ 2020 | 14:33

Ανησυχία στην Κινα: Βρέθηκαν ίχνη κορονοϊού σε κατεψυγμένα θαλασσινά

Οι αρχές στην Κίνα εντόπισαν ίχνη του νέου κορονοϊού στη συσκευασία εισαγόμενων κατεψυγμένων θαλασσινών

ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ 11 Αυγ 2020 | 13:48

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Τσίπρα: Κυρώσεις σε Τουρκία και Σύνοδο Κορυφής ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε μεταξύ άλλων πως ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να προκαλέσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.