Follow us

Μητσοτάκης: Η Αλβανία καταπατά την αξία του κράτους Δικαίου - Θετικά βήματα στην συνάντηση με τον Ερντογάν

"Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε κανέναν λόγο να ακυρώσει την επίσκεψη Ράμα", σημειώνει ο πρωθυπουργός.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
μητσοτακης

"Το ταξίδι στην 'Αγκυρα και η συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν πέτυχαν τον στόχο τους. Έγιναν θετικά βήματα και στα τρία πεδία της διαδικασίας προσέγγισης", επισημαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής".

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζει ότι "τα αποτελέσματα της λεγόμενης θετικής ατζέντας γίνονται πιο ορατά: ανακοινώθηκε η επίσημη ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου το οποίο είχε συμφωνηθεί στην Αθήνα, τον περασμένο Δεκέμβριο. Και, μάλιστα, έχει σημασία ότι αυτό έγινε μετά τη διεξαγωγή στην Κωνσταντινούπολη ενός πολύ πετυχημένου επιχειρηματικού φόρουμ που κατέδειξε πόσο εφικτή είναι η διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων. Όπως δηλώσαμε και με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο στόχος μας είναι οι διμερείς μας συναλλαγές σε βάθος 5ετίας να φτάσουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια από 5,8 σήμερα".

Ερωτηθείς για την επίσκεψη και την ομιλία του Αλβανού πρωθυπουργού στην Αθήνα, απάντησε: "Η εδώ επίσκεψη του Έντι Ράμα ήταν ιδιωτική, όπως και οι αντίστοιχες προεκλογικές ομιλίες που έχει ήδη προγραμματίσει και σε άλλες χώρες, ενόψει των εκλογών στην Αλβανία. Η κυβέρνηση δεν είχε κανέναν λόγο να την απαγορεύσει. Πολύ απλά γιατί η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει κάτι να φοβηθεί από μια τέτοια εκδήλωση.

Η αυτονόητη αυτή διαπίστωση, βέβαια, δεν εμπόδισε τους γνωστούς λαϊκιστές και τους "πατριώτες του καναπέ" να μας κουνήσουν το δάχτυλο, ζητώντας μία τυφλή απαγόρευση, χωρίς ασφαλώς να εξηγούν πώς και γιατί. Τα ζητήματα στις ελληνοαλβανικές και ευρωαλβανικές σχέσεις, βέβαια, παραμένουν. Και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δεν μπορεί να αντιπαρέλθει τις προϋποθέσεις για την προσχώρηση της χώρας του στην Ε.Ε. Με πρώτη την τήρηση του Κράτους Δικαίου, η οποία κατοχυρώνεται στο άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Θα είμαι σαφής: με την παράνομη προφυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας, και πλέον υποψηφίου Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Φρέντη Μπελέρη, η Αλβανία καταπατά την αξία του Κράτους Δικαίου, καταργώντας το αυτονόητο δικαίωμά του να δικαστεί με βάση το τεκμήριο αθωότητας. Πρόκειται, συνεπώς, για ζήτημα όχι μόνο διμερές, αλλά κυρίως ευρωπαϊκό. Και καθώς η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας εξαρτάται από τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας, περνά απαρέγκλιτα από τη χώρα μας. Όχι για να "συνετίσουμε" ή να "τιμωρήσουμε". Αλλά για να δούμε την Αλβανία να εντάσσεται ομαλά στον δρόμο των ευρωπαϊκών άξιών. Όσον αφορά, τέλος, τη συμμετοχή του Φρέντη Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της παράταξής μας, αν και δεν σχολιάζω μεμονωμένες υποψηφιότητες, θα πω μόνο ότι συμβολίζει τη στήριξή μας στη Δημοκρατία".

Μητσοτάκης: Η Αλβανία καταπατά την αξία του κράτους Δικαίου - Θετικά βήματα στην συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τις εξελίξεις στην Βόρεια Μακεδονία. Αναφερόμενος στην τήρηση των συμφωνηθέντων, τόνισε: "Η νέα Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας έκανε την παράνομη και προκλητική επιλογή να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα από αυτό που ορίζει το ίδιο το Σύνταγμα του γειτονικού κράτους. Δεν παραβίασε, συνεπώς, μόνο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά και τον Καταστατικό Χάρτη της πατρίδας της.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίες οι ακαριαίες αντιδράσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Όπως αμέσως αντέδρασαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Από την πλευρά μας, καλούμε τη νέα πρόεδρο να αποφύγει παρόμοιες παράνομες και προκλητικές επιλογές, τις οποίες φυσικά δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε. Είναι αυτονόητο ότι η ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων εξαρτάται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Η ηγεσία, λοιπόν, της Βόρειας Μακεδονίας, οφείλει να αντιληφθεί ότι μόνο να κερδίσει έχει από τη φιλία της με την Ελλάδα".

Και συμπλήρωσε: "Όσον αφορά, τώρα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν να επισπεύσουμε την κύρωση των Μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Είναι απαράδεκτο ελληνικές δυνάμεις να εισηγούνται κάτι που δεν προτείνει, καν, η άλλη πλευρά! Γιατί δεν μπορεί η Αθήνα να προσφέρει κάτι το οποίο τα Σκόπια ήδη το προσβάλλουν δια της νέας Προέδρου της. Υπενθυμίζω ότι το 2019 καταψηφίσαμε τη Συμφωνία, χωρίς ουδέποτε να πούμε πως θα την ακυρώσουμε. Πολύ απλά γιατί αυτό δεν γίνεται. Είχα, τότε, επισημάνει, από το βήμα της Βουλής, τις αστοχίες της και είχα προειδοποιήσει για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν. Επιμείναμε ως αντιπολίτευση, γνωρίζοντας ότι απ' τη στιγμή που θα ψηφιστεί η δεσμευτική για τη χώρα συμφωνία, δεν αλλάζει. Πλέον, ως κυβέρνηση, λοιπόν, οφείλουμε να σεβόμαστε την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συνθήκη.

Να το ξεκαθαρίσω, συνεπώς, ξανά : προφανώς και τιμούμε τα συμφωνηθέντα σε μία διεθνή Συμφωνία. Αλλά η ψήφιση των επιμέρους μνημονίων της εξαρτάται και από την άλλη πλευρά. Και, κυρίως, από το πόσο συνεπής θα αποδειχθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις. Περιμένουμε, λοιπόν, να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Και εμείς, ως Κράτος που έχει συνέχεια και συνέπεια, θα κάνουμε αντιστοίχως τα προβλεπόμενα".

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 20 Ιουν 2024 | 13:39

The Ilisian: Το νέο όνομα του πρώην ξενοδοχείου Hilton - Στην παρουσίαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την κόρη του [εικόνες]

Στα 1,25 δισ. ευρώ το όφελος για την ελληνική οικονομία στα 5 πρώτα χρόνια λειτουργίας του."The Ilisian" είναι το νέο όνομα του πρώην Hilton.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 20 Ιουν 2024 | 12:46

ΣΥΡΙΖΑ για έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια: Καλωσορίζουμε τον κ. Μητσοτάκη στον ρεαλισμό των προτάσεών μας

"Καλωσορίζουμε τον κ. Μητσοτάκη στην πραγματικότητα και στο ρεαλισμό των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ 20 Ιουν 2024 | 10:37

Μητσοτάκης: Στα 300 εκατ. τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια - Θα στηριχθούν συνταξιούχοι και ευάλωτοι

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης, η οποία θα αποφέρει περί τα 300 εκατ. ευρώ για την στήριξη ευάλωτων ομάδων.

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 19 Ιουν 2024 | 12:59

Τα τρία μέτρα κατά της ακρίβειας μετά τη σύσκεψη Μητσοτάκη με τον Θεοδωρικάκο - Παράταση για έξι μήνες

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στόχος δεν είναι μόνο η μείωση του πληθωρισμού αλλά και τιμών στα τρόφιμα.

ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 19 Ιουν 2024 | 07:28

Η ακρίβεια και το αργοκίνητο ΑΣΕΠ στην ατζέντα της κυβέρνησης μετά το ηχηρό μήνυμα των ευρωεκλογών

Η κυβέρνηση στοχεύει το επόμενο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα έχουν ως στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

18 Ιουν 2024 | 21:56

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τις προσλήψεις στο Δημόσιο – Οι προτάσεις για επιτάχυνση των διαδικασιών

Προτάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών που προβλέπονται για τις νέες αιτήσεις που εξετάζονται από το ΑΣΕΠ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ 18 Ιουν 2024 | 12:48

Τρεις αλλαγές στο ΑΣΕΠ και μία εναλλακτική για επιτάχυνση των διορισμών - Σύσκεψη Μητσοτάκη στο Μαξίμου

Η κυβέρνηση σχεδιάζει μία σειρά από αλλαγές στη διαδικασία των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, με τελικό στόχο την επιτάχυνση των διορισμών.

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 18 Ιουν 2024 | 06:54

Αρχισαν οι "γαλάζιες" γκρίνιες για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τον ανασχηματισμό - Τα τρία πρώτα κρούσματα

Γκρίνιες έχει προκαλέσει στη Νέα Δημοκρατία το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, με αρκετούς "γαλάζιους" να ζητούν την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

ΖΥΜΩΣΕΙΣ 17 Ιουν 2024 | 22:12

Βρυξέλλες: "Κλειδώνουν" στη "Σύνοδο των 27" τα αξιώματα της ΕΕ- Διαπραγματευτής ο Μητσοτάκης, τα ονόματα που συζητιούνται

Ο πρωθυπουργός δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος για το ότι οι εργασίες θα καταλήξουν σε "λευκό καπνό" όσον αφορά στην κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΥΡΙΖΑ 17 Ιουν 2024 | 21:43

Τσίπρας: "Σωστή πολιτική και όχι κωλοτούμπα Μητσοτάκη που δεν καταγγέλλει τη συμφωνία των Πρεσπών όπως υποσχέθηκε"

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στους 153 βουλευτές που στήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο όχι μόνο από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το Ποτάμι ή τότε ανεξάρτητους βουλευτές.

ΑΤΥΠΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΗΓΕΤΩΝ 17 Ιουν 2024 | 19:57

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Το ΕΛΚ στηρίζει την Φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία στην ηγεσία της Κομισιόν

"Κλειδώνουν" οι θέσεις ευθύνης στην Ευρώπη - Το μήνυμα Μητσοτάκη προσερχόμενος στο άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών.

ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ 17 Ιουν 2024 | 19:44

Ευχές Ερντογάν για το μπαϊράμι με μήνυμα κατά του Ισραήλ

"Ο κόσμος πρέπει να λάβει μέτρα κατά του αιμοδιψούς Ισραήλ" δήλωσε ο Ερντογάν στο μήνυμά του υπέρ των Παλαιστινίων.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 17 Ιουν 2024 | 18:36

Μαύρος: Νομοτελειακά θα φτιαχτεί πόλος της Κεντροαριστεράς - Δεν ξέρω αν οι υπάρχοντες ηγέτες είναι ικανοί να ενώσουν

"Όσο η αντιπολίτευση λοιπόν είναι αδύναμη, έχει πολιτικό χρόνο ο Κ. Μητσοτάκης να διορθώσει και να παραμείνει ισχυρά κυρίαρχος"