Μια ιδιαίτερη αναφορά στον Μιγκέλ ντε Θερβάντες, τον συγγραφέα του Δον Κιχώτη, έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στην τεράστια λογοτεχνική αξία του μεγαλύτερου Ισπανού μυθιστοριογράφου αλλά στο θάρρος με το οποίο πολέμησε στη ναυμαχία της Ναυπάκτου.
"Είμαστε αισιόδοξοι για τη συναρπαστική διαδρομή που θα ακολουθήσουν συνολικά οι ευρωπαϊκοί λαοί. Οι χώρες μας έχουν πολλούς φωτεινούς οδηγούς, την τόλμη των αρχαίων Ελλήνων, την ευαισθησία και το βάθος των έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, το θάρρος του Θερβάντες στη ναυμαχία της Ναυπάκτου και το δίδαγμα που μας κληρονόμησε όταν έλεγε να αγαπάμε πιο πολύ από αυτό που είμαστε αυτό που θα γίνουμε" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Ο ηρωισμός του Θερβάντες και η σφαίρα που άφησε παράλυτο το χέρι του για μια ζωή
Ήταν 7 Οκτωβρίου του 1571 όταν ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες υπηρετούσε ως υπαξιωματικός με το πολεμικό πλοίο Μαρκέσα που αποτελούσε τμήμα του μεγάλου στόλου υπό τις διαταγές του Δον Χουάν της Αυστρίας και πολέμησε νικηφόρα στη ναυμαχία της Ναυπάκτου εναντίον του οθωμανικού στόλου, αμφισβητώντας για πρώτη φορά την κυριαρχία του στη Μεσόγειο.
Ο "πατέρας" του Δον Κιχώτη αν και πάσχει από ελονοσία, παρόλο που οι γιατροί τού έχουν συστήσει να μείνει στο κρεβάτι, ρίχνεται στη μάχη με γενναιότητα. Έχοντας δεχτεί τρεις σφαίρες, δύο στο στήθος και άλλη μία στο αριστερό του χέρι, επιζεί αλλά το χέρι του μένει παράλυτο για το υπόλοιπο της ζωής του.
Ο ίδιος, στον πρόλογο του δεύτερου μέρους του Δον Κιχώτη (1615) περιγράφει με υπερηφάνεια τη συμμετοχή του στη μάχη, την οποία χαρακτήρισε ως την πλέον ένδοξη των όσων είδαν ή θα δουν οι αιώνες.
H σοβαρότητα των τραυμάτων του φαίνεται από το γεγονός πως, μετά το τέλος της μάχης, παρέμεινε στο νοσοκομείο για περίπου έξι μήνες, μέχρι να επουλωθούν οι πληγές του.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr