Μητσοτάκης: Η ανάπτυξη οφείλει να συνοδεύεται από ευκαιρίες για όλους - Δίχτυ προστασίας για ευάλωτους

Η ανάπτυξη οφείλει να συνοδεύεται από ευκαιρίες για όλους και από ένα δίχτυ προστασίας ειδικά για τους πιο ευάλωτους, δηλώνει σε συνέντευξή του ο Κ. Μητσοτάκης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κυριάκος Μητσοτάκης

Με άρθρο του στην ιστοσελίδα ethnos.gr ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στο πως θα επιτευχθεί ανάπτυξη για όλους, στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, στη κομβικής σημασίας ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη οφείλει να συνοδεύεται από ευκαιρίες για όλους και από ένα δίχτυ προστασίας ειδικά για τους πιο ευάλωτους.

"Η Ελλάδα αλλάζει και είναι έτοιμη να κάνει ένα μεγάλο άλμα προόδου. Το 2022 η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή, με διάρκεια σε βάθος χρόνου και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: τα οφέλη της, θα αφορούν το κράτος, τις επιχειρήσεις και, κυρίως, τους πολίτες. Με άλλα λόγια, θα είναι ανάπτυξη για όλους" τονίζει ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η αισιοδοξία αυτή δεν αποτελεί προϊόν επιθυμίας ή βούλησης, αλλά συμπέρασμα στο οποίο οδηγούν οι αριθμοί.

"Τα περίπου 70 δισ. ευρώ κοινοτικών πόρων που θα εισρεύσουν στη χώρα, τα επόμενα χρόνια, κινητοποιώντας, παράλληλα, και δεκάδες δισεκατομμύρια ιδιωτικών επενδύσεων. Και ακόμη, τα 35 δισεκατομμύρια της αύξησης των καταθέσεων, από τα οποία 20 αφορούν αποταμιεύσεις νοικοκυριών" αναφέρει και προσθέτει "το θετικό κλίμα διαμορφώνει, επίσης, και η υποχώρηση της ανεργίας κατά 2 μονάδες, παρά την πανδημία. Σήμερα, οι εργαζόμενοι Έλληνες είναι οι περισσότεροι της τελευταίας δεκαετίας. Και λειτουργούν 46.000 περισσότερες επιχειρήσεις ακόμη και από την περίοδο πριν από την επίθεση του κορονοϊού".

Διαβάστε Επίσης

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι το ίδιο σηματοδοτούν οι αυξήσεις των εξαγωγών, της μεταποίησης και των κατασκευών.

"Ενώ και τα έσοδα του τουρισμού ήδη ξεπερνούν κατά πολύ τους αρχικούς στόχους. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο δείκτης του οικονομικού κλίματος στην πατρίδα μας βρίσκεται, τώρα, στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας εικοσαετίας" υπογραμμίζει.

Επίσης τονίζει ότι η Ελλάδα προσανατολίζεται, πλέον, στην εξωστρέφεια, στην τεχνολογία και τις εξαγωγές, και εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η Microsoft, η Cisco, η Digital Realty, η Pfizer την επιλέγουν για να κάνουν επενδύσεις.

"Την ίδια ώρα, η ΔΕΗ αποκτά νέους πόρους, ώστε να τους διαθέσει σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού του δικτύου της. Σε ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών και σε καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Ενώ αναγεννώνται και εθνικές παραγωγικές δυνάμεις που έμεναν επί χρόνια σε αδράνεια. Μόλις την περασμένη Πέμπτη έγινε ένα μεγάλο βήμα στη διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ένας από τους παγκόσμιους πρωταγωνιστές του κλάδου, ο όμιλος Fincantieri, εξέφρασε γραπτώς το ενδιαφέρον του να συμμετάσχει στην εταιρία, σε συνεργασία με την ΟNEX. Ολοκληρώνεται, έτσι, ένα συντονισμένο σχέδιο ενεργοποίησης των τριών ναυπηγείων -Σύρου, Σκαραμαγκά και Ελευσίνας- που έμεναν κλειστά. Ναυπηγεία, τα οποία θα λειτουργήσουν και πάλι, προσφέροντας θέσεις εργασίας και δημόσιο πλούτο. Αλλά και δίνοντας νέα ζωή στις ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες που άλλοτε τροφοδοτούσαν ολόκληρες περιοχές" αναφέρει ο πρωθυπουργός.

"Στο μέτωπο των μεγάλων έργων, τέλος, επενδύσεις, όπως του Ελληνικού και της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, έχουν ξεμπλοκάρει και προχωρούν. Κατασκευάζεται, ήδη, ο οδικός άξονας Ε-65 και έχει, επιτέλους, δρομολογηθεί ο ΒΟΑΚ της Κρήτης. Ενώ η Ελλάδα, όπως διαπίστωσαν οι επισκέπτες της, φέτος το καλοκαίρι, διαθέτει, πλέον, 14 ανακαινισμένα αεροδρόμια. Και είναι έτοιμα να αξιοποιηθούν τέσσερα σημαντικά λιμάνια μας για να ακολουθήσουν ακόμη έξι" προσθέτει.

Tο νέο μοντέλο ανάπτυξης

Αναφερόμενος στο νέο μοντέλο ανάπτυξης αφού σημειώνει ότι έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνη των προηγούμενων δεκαετιών, και ότι είναι απόλυτα εξωστρεφής, τονίζει ότι ενσωματώνει ως συγκριτικά της πλεονεκτήματα τις δύο μεγάλες προκλήσεις των καιρών μας, την ψηφιακή επανάσταση και την πράσινη οικονομία.

"Ακριβώς γι' αυτό, προωθούμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και εκσυγχρονίζουν συνολικά το παραγωγικό μας πρότυπο. Και τις οποίες δεν ανέστειλαν ούτε οι δυσκολίες της υγειονομικής κρίσης. Τολμηρές τομές στην Παιδεία, στην οικονομία, στην εργασία, στην ασφάλιση και στο κοινωνικό κράτος, παντού. Και καθώς, σταδιακά, η πανδημία υποχωρεί, οι κρίσιμες αυτές αλλαγές επανέρχονται ως κεντρική μας προτεραιότητα" αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Η ανάγκη για απεξάρτηση από ρυπογόνα καύσιμα και η δυναμική στροφή στην καθαρή ενέργεια, μάς έχει οδηγήσει στον φιλόδοξο στόχο το αργότερο μέχρι το 2028 να απεμπλακούμε από την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από λιγνίτη. Και γι΄ αυτό η πράσινη μετάβαση θα χρηματοδοτηθεί με πάνω από 25 δισ. ευρώ επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όμως, η περιπλοκότητα αυτής της μετάβασης και το αυξημένο κόστος που συνεπάγεται, σε συνδυασμό με ασυμμετρίες, όπως αυτές που παρατηρούνται, σήμερα, στην αγορά του φυσικού αερίου, δημιουργούν αβεβαιότητες. Προχωράμε, έτσι, σε έκτακτα μέτρα ανακούφισης. Και έτσι θα συνεχίσουμε" προσθέτει.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι γίνονται και ευρύτερες γεωστρατηγικές επιλογές με επίκεντρο την ενέργεια.

"Εμβληματική πρωτοβουλία στον τομέα αυτόν αποτελεί η πρόσφατη συμφωνία μας με την Αίγυπτο για κατασκευή υποβρύχιου καλωδίου που θα συνδέει τις δύο χώρες, παρέχοντας στην Ευρώπη φθηνό ρεύμα από τον ήλιο της Αφρικής. Καθιστώντας, όμως, ταυτόχρονα, και την Ελλάδα διεθνή ενεργειακό κόμβο. Στην ίδια κατεύθυνση και οι προσπάθειες να γίνει η χώρα μας το φυσικό σημείο εισόδου της ευρωπαϊκής ηπείρου για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και για το υδρογόνο. Κάτι που συζήτησα εκτενώς και στη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής μου στη Σαουδική Αραβία" σημειώνει.

Επίσης προσθέτει ότι σημαντικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αναγέννηση της ελληνικής μεταποίησης και βιομηχανίας. "Η χώρα δεν μπορεί να είναι αποκλειστικά εξαρτημένη από τις υπηρεσίες. Η ανταγωνιστική βιομηχανική παραγωγή αποτελεί μεσοπρόθεσμο στόχο. Γι' αυτό και πρόθεσή μας είναι έως το 2030 η συμμετοχή της στο ΑΕΠ από 9,5% πέρυσι να φτάσει το 15%. Δηλαδή, στον ευρωπαϊκό μέσο όρο" αναφέρει.

Eνδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι "κλειδί" για την επιτυχία μίας τέτοιας εξέλιξης είναι η ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της ραχοκοκαλιάς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, της ελληνικής οικονομίας. "Γι΄ αυτό και, μεταξύ άλλων, δίνουμε κίνητρα για την ενίσχυσή τους. Για παράδειγμα, επιχειρήσεις με προσωπικό έως 250 άτομα, που συγχωνεύονται, στο εξής θα φορολογούνται με 30% λιγότερο φόρο. Δηλαδή με συντελεστή μόνο 15,5%. Αποδίδουμε, όμως, μεγάλη σημασία, και στη χρηματοδότησή τους. Σε αυτό, άλλωστε, αποσκοπούν και οι παρεμβάσεις μας στο τραπεζικό σύστημα, που φέρνουν, ήδη, χειροπιαστά αποτελέσματα: τα "κόκκινα" δάνεια έχουν περιοριστεί κατά 50% και σύντομα θα καταγράφονται με μονοψήφιο ποσοστό" τονίζει.

Σημειώνει επίσης ότι η χώρα επιχειρεί σήμερα ένα ψηφιακό άλμα. "Το πιστοποιούν οι σχεδόν 1.300 υπηρεσίες που ήδη προσφέρει το gov.gr και τα 300 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές που υπολογίζεται ότι θα γίνουν μέσα στο 2021. Η ευρύτατη και σωτήρια χρήση του "112". Αλλά και δράσεις πολύτιμες, όπως οι εμβολιασμοί της Επιχείρησης "Ελευθερία" και η έκδοση των πιστοποιητικών της. Η ψηφιακή μετάβαση, λοιπόν, θα συνεχιστεί με πρωτοπόρο το κράτος και συμπαραστάτη την έρευνα και την καινοτομία που προσφέρει η ιδιωτική δημιουργία" τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνοψίζοντας ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι όλα τα θετικά στοιχεία που συνοδεύουν σήμερα την ελληνική οικονομία, μεταφράζονται σταδιακά σε χειροπιαστό όφελος για κάθε Έλληνα. "Πλουσιότερη Ελλάδα σημαίνει πλουσιότεροι Έλληνες. Η ανάπτυξη οφείλει να συνοδεύεται από ευκαιρίες για όλους και από ένα δίχτυ προστασίας ειδικά για τους πιο ευάλωτους. Κάτι που, προφανώς, μεταφράζεται σε πολιτικές κατευθύνσεις, μέτρα και πρόνοιες. Γιατί αυτό επιδιώκει μία πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση: ανάπτυξη και διάχυση των ωφελημάτων στην κοινωνία. Όχι ανακύκλωση της μιζέριας" τονίζει, προσθέτοντας ότι στη διάρκεια της πανδημίας εξελίχθηκε ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα ύψους 41 δισ. ευρώ, υπέρ του κόσμου της εργασίας.

"Δεσμευτήκαμε για την προστασία του εισοδήματος, μειώσαμε φόρους και εισφορές. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα εξακολουθεί να ανακουφίζει παραπάνω από 500.000 πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Ενώ προχωρήσαμε και σε έκτακτα μέτρα στήριξης, άνω των 500 εκατομμυρίων, λόγω των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας. Το ενδιαφέρον μας είναι σταθερά στραμμένο στη μεσαία τάξη, στους νέους" αναφέρει ο πρωθυπουργός και συμπληρώνει "σήμερα, με λιγότερα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη που μεγεθύνουν το εισόδημα και προστατεύουν την ιδιοκτησία. Και αύριο, με καλύτερους μισθούς ως μέρισμα της κοινωνίας από τη μεγέθυνση του πλούτου της χώρας".

Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αφού σημειώνει ότι κρίσιμος παράγοντας για την αδιάλειπτη αναπτυξιακή πορεία αποτελεί η πολιτική σταθερότητα, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, οι προοπτικές που δημιουργήσαμε συνδέονται με το γεγονός ότι έχουμε μια σταθερή, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, που συντονίζει τα βήματα της χώρας με τις εξελίξεις στον υπόλοιπο κόσμο συμπληρώνει "Για όλα τα παραπάνω μιλάω και θα συνεχίσω να μιλάω, χωρίς να παρασυρθώ σε άγονες και επιζήμιες τοξικές αντιπαραθέσεις. Εφαρμόζουμε με συνέπεια το πρόγραμμά μας μέχρι το τέλος της τετραετίας. Και τότε θα κριθεί η αποτελεσματικότητα και το έργο αυτής της κυβέρνησης, σε σύγκριση με τα ψέματα και τα ολέθρια λάθη της προηγούμενης. Θα είναι εκείνη η ώρα που θα ζητήσω από τον ελληνικό λαό αυτοδυναμία προκειμένου η χώρα να συνεχίσει να βαδίζει στο δρόμο της προόδου και να μην επιστρέψει σε ένα παρελθόν, που νομίζω κανένας πολίτης δεν θέλει, πλέον, να θυμάται".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 06 Δεκ 2021 | 12:08

ΕΛΣΤΑΤ: Έκρηξη ανάπτυξης με 13,4% στο γ΄ τρίμηνο του 2021

Με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 13,4% κινήθηκε η ελληνική οικονομία στο γ' τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CNN ΤΟ ΒΡΑΔΥ 06 Δεκ 2021 | 11:06

Σύσκεψη στο Μαξίμου με Μητσοτάκη: Ψηφιοποιούνται διπλώματα οδήγησης και άδειες κυκλοφορίας

Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ψηφιοποίηση των διπλωμάτων οδήγησης κα των αδειών κυκλοφορίας.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ 06 Δεκ 2021 | 10:13

Η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη - Πούτιν: Τι θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες στο Σότσι

Η ατζέντα των συζητήσεων των δύο ηγετών περιλαμβάνει, μια σειρά από ζωτικής σημασίας διμερή, διεθνή και περιφερειακά θέματα.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ 04 Δεκ 2021 | 15:07

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με Πάπα Φραγκίσκο: Τι συζήτησαν

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκο.

03 Δεκ 2021 | 19:32

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι: Πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 03 Δεκ 2021 | 15:09

Συνάντηση Μητσοτάκη με ΕΣΑμεΑ: Ανακοινώθηκε συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τα άτομα με αναπηρία

"Αποδέχομαι την πρόσκλησή σας, εντός του πρώτου εξαμήνου το 2022, να κάνουμε μία συζήτηση στη Βουλή", δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ 03 Δεκ 2021 | 13:30

Μητσοτάκης για επένδυση Amazon: Η χώρα γίνεται κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας

"Η χώρα αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς. Γίνεται πραγματικά κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επένδυση της Amazon Web Services.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 03 Δεκ 2021 | 11:04

Podcast Μητσοτάκη: Η συζήτησή του με την Άδα Σταματάτου, μητέρα του αυτιστικού Γιάννη

Στο πρώτο podcast ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά την Άδα Σταματάτου, μια γυναίκα που μοιράζεται με θάρρος τις καθημερινές ιστορίες από τη ζωή της με τον ενήλικα αυτιστικό γιο της.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 03 Δεκ 2021 | 07:22

Εμβολιασμοί: "Κλειδώνει" η τρίτη δόση στο 4μηνο - Τι θα κρίνει την επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε ποιους

Κορυφαίοι υπουργοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και για άλλες ηλικιακές ομάδες ή επαγγελματικές κατηγορίες.

ΕΤΟΙΜΗ ΑΠΟ ΤΟ 2022 02 Δεκ 2021 | 22:26

Η Amazon έρχεται στην Ελλάδα με μεγάλη επένδυση - Συνάντηση Μητσοτάκη με στελέχη του τεχνολογικού κολοσσού

Η Amazon, η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα cloud στον κόσμο, περιλαμβάνει την Ελλάδα στον χάρτη των επενδύσεών της.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 02 Δεκ 2021 | 20:43

Τσίπρας από Κοζάνη: Μόνο στην Ελλάδα 150 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ - Αποκλειστική ευθύνη του Μητσοτάκη

Για διπλή πανδημία στη χώρα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας: Αυτή του κορονοϊού και αυτή της ακρίβειας.

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 02 Δεκ 2021 | 18:19

Μητσοτάκης - Κεραμέως παρουσίασαν τα 166 νέα Προγράμματα Σπουδών:Τι αλλάζει σε όλες τις σχολικές βαθμίδες

Τα νέα προγράμματα αφορούν όλες τις βαθμίδες, από το νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο - Άρχισε η πιλοτική εφαρμογή σε πρότυπα και πειραματικά σχολεία

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟΥ ΠΟΥ 02 Δεκ 2021 | 14:37

10 φορές πάνω τα ραντεβού για εμβολιασμό...μετά το πρόστιμο- "Τα μέτρα αποδίδουν" λέει στέλεχος του ΠΟΥ στον Μητσοτάκη

"Οι εμβολιασμοί πήγαν από 2.000 σε 20.000, άρα τα μέτρα αποδίδουν", είπε ο Χανς Κλούγκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και εξήρε το "πολύ καλά οργανωμένο πρόγραμμα" της Ελλάδας.