
Συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε το πρωί της Παρασκευής στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και από τις δηλώσεις του είναι εμφανές ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την ανταπόκρισή τους στις πιέσεις από την κυβέρνηση, να στηρίξουν τους δανειολήπτες, τώρα που τα επιτόκια λόγω πληθωρισμού έχουν πάρει την ανηφόρα.
Ο πρωθυπουργός, ζήτησε από τις τράπεζες να βάλουν "πλατη" για τη στήριξη των δανειοληπτών.
"Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, για να μην δούμε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. Κάτι τέτοιο θα ήταν προς όφελος και των τραπεζών", τόνισε.
Η ενόχληση του πρωθυπουργού με τους τραπεζίτες
Η αναφορά του Πρωθυπουργού στη συνάντηση με την Πρόεδρο για τις τράπεζες δείχνει την ιδιαίτερη ενόχλησή του για τη στάση που κρατούν σε σχέση με τους ευάλωτους δανειολήπτες- αναφέρουν κυβερνητικές πηγές- και όπως υπογραμμίζει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πρέπει να πληρωθούν από τα κέρδη των τραπεζών κι όχι να τα πληρώσει ο προϋπολογισμός, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος.
Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση έχει ζητήσει μεταξύ άλλων από τις τράπεζες: στήριξη στους ευάλωτους δανειολήπτες, αύξηση στις εγκρίσεις αιτήσεων εξωδικαστικού μηχανισμού, μείωση επιτοκίων χορηγήσεων και φρένο στο κόστος προμηθειών απλών τραπεζικών συναλλαγών. Παράλληλα έχει νομοθετήσει ότι το 2022 δεν θα δοθεί κανένα bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε πάντως αισιόδοξος, ότι η συζήτηση που έχει ανοίξει για τις τράπεζες θα έχει ευνοϊκή κατάληξη, τονίζοντας μάλιστα ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να προχωρήσει και σε άλλες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα στις χρεώσεις των προμηθειών και στα επιτόκια καταθέσεων, τα οποία μένουν εξαιρετικά χαμηλά.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Σακελλαροπούλου, η οποία σημείωσε ότι μέλημα της Πολιτείας θα πρέπει να είναι η στήριξη των ευάλωτων.
Τα σενάρια που εξετάζονται για την ανακούφιση των δανειοληπτών
Αυτό που εξετάζεται από την κυβέρνηση και πιέζει τις Τράπεζες να δεχθούν, είναι να περιοριστεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (και μόνο για τους ευάλωτους δανειολήπτες) το spread, δηλαδή το τμήμα του επιτοκίου που συνιστά το κέρδος των τραπεζών. Δηλαδή να μοιράσουν την επιβάρυνση των δανειοληπτών από τις αυξήσεις των επιτοκίων.
2. Να γίνουν ρυθμίσεις ώστε οι δανειολήπτες να καταβάλλουν λιγότερο "κεφάλαιο" όσο διαρκούν τα υψηλά επιτόκια. Αυτό θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της μηνιαίας δόσης.
3. Να αυξηθεί η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου κάτι που επίσης οδηγεί σε μείωση της μηνιαίας δόσης.
Τέτοιες συνταγές δεν δημιουργούν δημοσιονομικό κόστος και χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον μέσα στην 10ετή μνημονιακή περίοδο από τους δανειολήπτες. Βεβαίως, υπάρχουν και περιπτώσεις ευάλωτων νοικοκυριών που έχουν ήδη εξαντλήσει τα περιθώρια ρυθμίσεων και τώρα έρχονται οι αυξήσεις επιτοκίων για να δημιουργήσουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr