Μητσοτάκης: Να μην προσωποποιούμε τις πολιτικές διαφορές

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μητσοτάκης: Να μην προσωποποιούμε τις πολιτικές διαφορές

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης και με αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Νίκο Χατζηνικολάου και την εκπομπή "Ενώπιος Ενωπίω" του ΑΝΤ1. "Έχω ήδη καταδικάσει με σκληρά λόγια την Τουρκική εισβολή. Συντασσόμαστε με την ΕΕ ζητώντας διακοπή εχθροπραξιών, θα κάνουν μια περίπλοκη περίσταση ακόμα πιο περίπλοκη" σημείωσε ο πρωθυπουργός αναφορικά με την κατάσταση στη Συρία και πρόσθεσε: "Οι κυρώσεις ήδη δρομολογούνται στο ζήτημα της Κύπρου και στο θέμα της Συρίας εξετάζεται και θα μπορούσε να ξεκινήσει με ένα εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία".

Αναφορικά με το θέμα της ψήφου των αποδήμων σημείωσε: "Δεν θα κάνουμε πίσω στο ότι η ψήφος όσων ψηφίζουν στο εξωτερικό θα μετράει στο σύνολο της επικράτειας. Θα βρούμε 200 βουλευτές. Είναι στο χέρι του κ. Τσίπρα να βρούμε 300". Ενώ σχετικά με την προανακριτική επιτροπή σημείωσε πως για εκείνον "οι πολιτικές διαφορές σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών λύνονται στην κάλπη και όχι στα δικαστήρια".

Διαβάστε αναλυτικά τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

Το μικρόβιο της πολιτικής

"Το μικρόβιο της πολιτικής ίσως ήταν από πάντα. Τα βιώματά μου πολιτικά, είχα ενεργό ενδιαφέρον για την πολιτική. Κάποια στιγμή στα 22-23 είχα πει στον εαυτό μου ότι δεν θα ασχοληθώ με την πολιτική. Πέρασα μια δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα. Η απόφασή μου ήταν να μην ασχοληθώ. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα πήρα την απόφαση το 2003, πολιτεύτηκα χωρίς να έχω προδιαγράψει την πορεία μου".

"Είμαστε όλοι προσωρινοί"

"Είμαστε όλοι προσωρινοί στην πολιτική. Κάποια στιγμή θα φύγουμε. Το ζητούμενο είναι να αξιοποιήσουμε τις δικές μας προτεραιότητες. Πάντα υπάρχει ζωή πέραν της πολιτικής.Έχουμε πάρα πολύ δουλειά μπροστά μας η δουλειά τώρα ξεκινά".

Για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, την Μαρίκα Μητσοτάκη και την οικογένειά του

"Οι γονείς μου με έκαναν σε προχωρημένη ηλικία. Με τον πατέρα μου είχα μισό αιώνα διαφορά. Με είδε πρόεδρο της ΝΔ αλλά κυρίως με είδε να ωριμάζω, να είμαι δημιουργικός, να κάνω οικογένεια, να κάνω παιδιά. Αυτά χάνονται μέσα στην προβολή της δημόσιας εικόνας. Αλλά αυτά μένουν όταν θα σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας. Μένει η οικογένεια, η γυναίκα μου και τα παιδιά μου".

"Ήταν αρκετά παρών τα πρώτα χρόνια της ζωής μου στο Παρίσι. Ένας άνθρωπος με πολύ δυνατή προσωπικότητα , παρόν με τον τρόπο του, πέρασαν και οι σχέσεις μας τη σχετική δυσκολία της εφηβείας. Έχω μεγάλη ικανοποίηση γιατί έγινε καλύτερη με το πέρασμα του χρόνου. Μου είπε αυτά που έπρεπε να μου πει, του είπα αυτά που έπρεπε να του πω… Ο κύκλος της ζωής μας αφήνει με την ικανοποίηση ότι ζήσαμε μια δημιουργική σχέση".

Αναφερόμενος στην μητέρα του, την Μαρίκα Μητσοτάκη, την χαρακτήρισε δυναμική γυναίκα που στήριξε την οικογένεια, ενώ σημείωσε ότι είχε αδυναμία στον μόνο γιο μετά από 3 κόρες. "Της οφείλω πολλά κυρίως το μάθημα ζωής να μην το βάζεις ποτέ κάτω", σημείωσε.

"Βάζω τον πήχη ψηλά"

"Συγκρίνομαι με τον πήχη που βάζω εγώ.. και τον βάζω ψηλά. Όταν μπήκα στο γραφείο είπα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Και θα πετύχουμε".

"Νοιαζόμαστε για όλους και κυρίως για τους πιο αδύναμους"

"Μιλάμε με τα ίδια τα αποτελέσματα της πολιτικής. Δεν κόπηκε επίδομα, μειώσαμε φόρους, αυτές είναι πολιτικές που στηρίζουν τον κόσμο της εργασίας και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας" ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

"Νοιαζόμαστε για όλους και κυρίως για τους πιο αδύναμους. Δεν γεννιόμαστε όλοι ίδιοι. Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο. Σε μια κοινωνία που έχει κοινωνικές ανισότητες δική μου δουλειά είναι να δίνω ίσες ευκαιρίες σε όλους για να μπορούν να φτάσουν όσο ψηλά θέλουν. Χρέος του κράτους να παρέχει δίχτυ προστασίας σε όσους δεν θα τα καταφέρουν".

Ίσες ευκαιρίες

"Η πολιτική δεν απαιτεί να έχουμε βιώσει οι ίδιοι όλα τα προβλήματα που καλούμαστε να λύσουμε. Απαιτεί μεγάλα αποθέματα ψυχικής ταύτισης με το πρόβλημα του άλλου. Και αρκετό ρεαλισμό να θέτουμε προτεραιότητες και να δίνουμε λύσεις. Δεν απαιτεί τεκμήριο κοινωνικής ευαισθησίας η προέλευση κάποιου. Θέλω να δημιουργήσω ένα περιβάλλον ίσων ευκαιριών".

"Ήμασταν έτοιμοι, είχαμε σχέδιο"

"Σκοπός μου είναι να τιμήσω την εντολή των πολιτών. Έχω χρονοδιαγράμματα τα οποία οφείλω να τηρήσω. Ήδη κάνουμε την αξιολόγηση του τριμήνου. Προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι ήμασταν προετοιμασμένοι να κυβερνήσουμε. Ήμασταν έτοιμοι, είχαμε σχέδιο γιατί δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε, ο φαύλος κύκλος της ύφεσης πρέπει να σπάσει γρήγορα. Εγώ θα είμαι υπόλογος είτε για την επιτυχία είτε για την αποτυχία. Είμαι αρκετά παρεμβατικός Πρωθυπουργός, θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι έχω απαιτήσεις. Η κοινωνία έχει απαιτήσεις.

Για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

"Πήγαμε πολύ καλά στα ζητήματα της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών. Στο προσφυγικό -μεταναστευτικό βρεθήκαμε μπροστά σε ροές και πρέπει να προσαρμόσουμε την πολιτική μας. Μας έτυχε αυτή η κρίση, θα την αντιμετωπίσουμε".

Για τη Σύνοδο Κορυφής

"Η Ελλάδα προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής με αυτοπεποίθηση ως ένας παράγοντας σταθερότητας. Έχω ήδη καταδικάσει με σκληρά λόγια την Τουρκική εισβολή. Συντασσόμαστε με την ΕΕ ζητώντας διακοπή εχθροπραξιών, θα κάνουν μια περίπλοκη περίσταση ακόμα πιο περίπλοκη. Θα αναβιώσει ISIS. Η Ευρώπη συνολικά στη Σύνοδο θα παρέμβει δυναμικά και για να στηρίξει την Κύπρο. Αυτό θα σημαίνει κλιμάκωση των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί. Οι κυρώσεις ήδη δρομολογούνται στο ζήτημα της Κύπρου και στο θέμα της Συρίας εξετάζεται και θα μπορούσε να ξεκινήσει με ένα εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία".

Να μην προσωποποιούμε τις πολιτικές διαφορές

"Δεν πρέπει να προσωποποιούμε τις πολιτικές διαφορές. Ελπίζω η ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης να χαμηλώσει. Ήδη έχει χαμηλώσει. Πρέπει να υπάρχει δίαυλος μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσής. Εύχομαι να μπορούμε να βρούμε σημεία συνεννόησης".

Για την ψήφο των αποδήμων

"Οποίος είναι εγγεγραμμένος στο εκλογικό κατάλογο μπορεί να έρθει να ψηφίσει. Διευκόλυνση κάνουμε. Βάζουμε ένα πλαίσιο. Δεν θα κάνουμε πίσω στο ότι η ψήφος όσων ψηφίζουν στο εξωτερικό θα μετράει στο σύνολο της επικράτειας. Θα βρούμε 200 βουλευτές. Είναι στο χέρι του κ. Τσίπρα να βρούμε 300. Είμαι διατεθειμένος να κάνω την υποχώρηση η διαδικασία να γίνεται στα προξενεία".

"Οι πολιτικές διαφορές λύνονται στην κάλπη, όχι στα δικαστήρια"

"Η κυβερνητική πλειοψηφία βλέποντας τα στοιχεία που ήρθαν στη Βουλή αποφάσισε πως μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο υπήρχαν στοιχεία για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Η Βουλή αποφασίζει για αυτά. Για μένα οι πολιτικές διαφορές σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών λύνονται στην κάλπη και όχι στα δικαστήρια".

Για την απλή αναλογική

"Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψαν ότι ήταν απροετοίμαστοι αλλά συνειδητά χρησιμοποίησαν την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας για να έρθουν στην εξουσία".

"Στόχος μου η 4ετία. Δεν κάνω καμία σκέψη εκλογικού αιφνιδιασμού. Δεν θα συνδέσω την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την συνταγματική αναθεώρηση. Αν δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τις 200 ψήφους για αλλαγή εκλογικού νόμου οι επόμενες εκλογές θα είναι δίπλες".

"Ο Πρωθυπουργός πρέπει να είναι και τεχνοκράτης"

"Ο Πρωθυπουργός πρέπει να είναι και τεχνοκράτης. Πρέπει να έχει τη βασική δυνατότητα να κατανοήσει σύνθετα προβλήματα και να πάρει αποφάσεις με βάση τα δεδομένα. Και ο υφυπουργός λογοδοτεί στον υπουργό και τον Πρωθυπουργό του. Φέρνουμε νέα πρόσωπα στην πολιτική, η κοινωνία είδε θετικά αυτό το μείγμα".

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 10 Ιουλ 2020 | 22:27

Απάντηση Μητσοτάκη στον Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά: "Προσβλητική απόφαση - Επηρεάζει τη σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ"

Παρέμβαση του πρωθυπουργού για την απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΤΣΑ 10 Ιουλ 2020 | 15:03
ΤΑΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ 10 Ιουλ 2020 | 11:51

Διπλή γκάφα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: Αποκάλεσε κύριο και φίλο της ΝΔ τον Αλέξανδρο Σβώλο - Χαμός στο Twitter

Ποιος ήταν ο Αλέξανδρος Σβώλος. Σοσιαλιστής και μέλος της Εθνικής Αντίστασης.

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΣΚΑΦΟΥΣ ΤΟΥ ΛΣ 09 Ιουλ 2020 | 21:21

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία για το προσφυγικό: "Οι δρόμοι της ντροπής και του φόβου κλείνουν οριστικά"

"Η θάλασσα τελικά έχει σύνορα και η Πατρίδα έχει το σχέδιο, τη δύναμη, και κυρίως τους ανθρώπους να τα υπερασπιστεί", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

ΣΤΙΣ 12.30 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ 09 Ιουλ 2020 | 21:15

Ανησυχία για τα 50 κρούσματα - Έκτακτη σύσκεψη Μητσοτάκη στο Μαξίμου για τον κορονοϊό

Βασικό θέμα οι πύλες εισόδου της χώρας - Θα συμμετάσχουν και στελέχη από Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας

RAFNAR 1100 09 Ιουλ 2020 | 20:04
ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ 09 Ιουλ 2020 | 17:45

Σκληρή κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή: Τα σκάνδαλα, οι συναθροίσεις και η Χούντα

"Άναψαν τα αίματα" στο κοινοβούλιο, με εκατέρωθεν βολές και αντεγκλήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΒΟΥΛΗ 09 Ιουλ 2020 | 12:35

Μητσοτάκης για διαδηλώσεις: Βάζουμε κανόνες, η τυφλή βία είναι φασισμός

"Σε μια Δημοκρατία δεν υπερισχύει το δικαίωμα του ενός στο δικαίωμα του άλλου", ανέφερε ο πρωθυπουργός.

08 Ιουλ 2020 | 20:43

Εντυπωσίασε η εκδήλωση της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης στον Ναό του Ολυμπίου Διός

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 08 Ιουλ 2020 | 20:19

Στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού "Η Μητέρα" ο Μητσοτάκης: Διαφανές σύστημα αναδοχής και υιοθεσίας

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε επίσης ότι η κοινωνική πρόνοια θα ενισχυθεί, με έμφαση στις υπηρεσίες που μεριμνούν για παιδιά

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 07 Ιουλ 2020 | 17:22

Μήνυμα Μητσοτάκη για τον κορονοϊό: "Βλέπουμε φαινόμενα χαλάρωσης, να είμαστε υπεύθυνοι στις συμπεριφορές μας"

"Έχουμε μία υποχρέωση απέναντι στους συμπολίτες μας, κυρίως στους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες, σημειώνει ο πρωθυπουργός.

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ 07 Ιουλ 2020 | 16:32

Συνάντηση Μητσοτάκη - Σακελλαροπούλου - Ανάγκη να "κλείσει" το πακέτο στήριξης στην επόμενη Σύνοδο

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη.

ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΑΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ 07 Ιουλ 2020 | 12:54

Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης Ν.Δ - Ο απολογισμός σε 42 σελίδες [βίντεο]

"Λίγοι θα περίμεναν πως μέσα από πρωτοφανείς περιπέτειες θα χτίζαμε και πάλι την εθνική μας αυτοπεποίθηση" αναφέρει ο πρωθυπουργός.