Μητσοτάκης: Πρώτοι να γυρίσουμε σελίδα μετά τον λαϊκισμό

"Για την υλοποίηση του σχεδίου μας απευθυνόμαστε σε ανθρώπους με διαφορετικές κοινωνικές αναφορές, ζητώντας τη συστράτευση όλων", αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μητσοτάκης: Πρώτοι να γυρίσουμε σελίδα μετά τον λαϊκισμό

Άρθρο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην έκδοση του Economist «O κόσμος το 2019»

Το λυκόφως μιας δύσκολης δεκαετίας σφραγίζει την αρχή μιας νέας εποχής. Το 2019 είναι έτος ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών για την Ελλάδα. Μετά από 8 χρόνια κρίσης, και παρά την ολοκλήρωση της τρίτης δανειακής σύμβασης τον Αύγουστο του 2018, η χώρα μου δεν έχει γυρίσει σελίδα.

Η εμπιστοσύνη των αγορών δεν έχει αποκατασταθεί, η ανταγωνιστικότητα υποχωρεί, η ποιότητα των θεσμών της διακυβέρνησης έχει υποβαθμιστεί και η οικονομία σημειώνει αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλότερους των εκτιμήσεων.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της τετραετούς διακυβέρνησης των λαϊκιστών από το 2015. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο στοίχημα: Να γίνουμε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα γυρίσει εμφατικά σελίδα μετά την επικράτηση του λαϊκισμού. Να κερδίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Στο ταξίδι αυτό, το ζητούμενο δεν είναι απλά να αντισταθούμε στις δυνάμεις του λαϊκισμού και των άκρων. Είναι να παραμείνουμε σε επαφή με τις ανάγκες της εποχής μας, να πορευτούμε με ανοιχτό πνεύμα, ειλικρίνεια και πραγματισμό.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η μετάβαση από την εποχή της ανασφάλειας στην εποχή των προσδοκιών. Για αυτό, έχουμε καταρτίσει ένα λεπτομερές σχέδιο για την αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας και την ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών του κράτους στους τομείς της παιδείας, της υγείας και της ασφάλειας.

Σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές για την Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Το 1974 εγγυήθηκε τη μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατική ομαλότητα, την ευημερία και τη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Σχεδόν μισό αιώνα μετά, ο δικός μου στόχος είναι η ενότητα των Ελλήνων και η αναγέννηση της Ελλάδας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αυτόνομη πορεία της χώρας, με δανεισμό αποκλειστικά από τις αγορές για πρώτη φορά από το 2010. Αλλά η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία δεν μπορεί να επιτευχθεί με νέα λιτότητα, ούτε με επιστροφή στις κακές συνήθειες του παρελθόντος.

Αυτός είναι ο λόγος που επιμένω στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα καταστήσουν την Ελλάδα ανταγωνιστική, θα αλλάξουν το επιχειρηματικό κλίμα και θα κινητοποιήσουν σημαντικές ξένες και εγχώριες επενδύσεις. Στην κατεύθυνση αυτήν πρέπει να υλοποιήσουμε με αποφασιστικότητα και αξιοπιστία ένα συνεκτικό σχέδιο οικονομικής πολιτικής το οποίο θα οδηγεί στην επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Στους βασικούς άξονες αυτού του σχεδίου περιλαμβάνεται η απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και η συνολική μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Σήμερα στην Ελλάδα η επιχειρηματικότητα και το κέρδος έχουν «ποινικοποιηθεί». Αυτό θα αλλάξει. Έχουμε ήδη επεξεργαστεί την πρώτη μας πρωτοβουλία: Μια θαρραλέα φορολογική μεταρρύθμιση που δεν θα μειώνει απλώς τους φορολογικούς συντελεστές, αλλά θα απλοποιεί παράλληλα τον φορολογικό κώδικα και θα εστιάζει στη φοροδιαφυγή μικρής και μεσαίας κλίμακας με τη διεύρυνση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων συναλλαγών.

Ακόμη, στην καρδιά του προγράμματός μας είναι η απλοποίηση του αδειοδοτικού και γραφειοκρατικού περιβάλλοντος και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η νέα κυβέρνηση θα παρέμβει με καίριο τρόπο για να αντιμετωπίσει την πολυπλοκότητα σε ό,τι αφορά την ίδρυση νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Παράλληλα, βασική μας προτεραιότητα είναι να ξεμπλοκάρουμε άμεσα τα ευρείας κλίμακας επενδυτικά σχέδια, ξεκινώντας από το Ελληνικό, το πρώην αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Πρόκειται για το πρόσωπο της νέας Αθήνας, μια επένδυση ύψους 6 δισ. ευρώ, η οποία παραμένει βαλτωμένη τα τελευταία χρόνια από την παρούσα κυβέρνηση.

Βασική παράμετρος της νέας εποχής είναι ασφαλώς η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που σήμερα δεν υλοποιείται. Γιατί δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας, με ένα κράτος που θα εγγυάται ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον για επενδύσεις.

Οι πολίτες θέλουν δίπλα τους ένα κράτος λιτό και αποτελεσματικό. Θα το οικοδομήσουμε με βασικά εργαλεία την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την προώθηση των συμπράξεων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα και την αξιολόγηση παντού.

Για την υλοποίηση του σχεδίου μας απευθυνόμαστε σε ανθρώπους με διαφορετικές κοινωνικές αναφορές, ζητώντας τη συστράτευση όλων για να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο για την πατρίδα μας. Τους καλούμε να αγωνιστούμε μαζί για μια Ελλάδα ισχυρή, περήφανη και αισιόδοξη. Για την ελευθερία, τα ατομικά δικαιώματα και τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η παιδεία, η διά βίου μάθηση και οι πολιτικές στήριξης της απασχόλησης βρίσκονται στην καρδιά της πολιτικής μας ατζέντας. Όπως και οι πολιτικές που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και μπορούν να διασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για όλους. Δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από την ανοιχτή κοινωνία, πέρα από μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Για να πούμε όλοι μαζί όχι στη διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου.

Δεν μπορούμε να πετύχουμε την οικονομική ανάπτυξη εάν δεν επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας. Με τις αλλαγές που σχεδιάζουμε, η χώρα μας μπορεί να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ώστε να δημιουργηθούν νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να δοθεί το μήνυμα στους Έλληνες του εξωτερικού να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περπατάω στον δρόμο καθημερινά, στις γειτονιές της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα. Το αίτημα για πολιτική αλλαγή δυναμώνει. Οι Έλληνες είναι έτοιμοι να κλείσουν το κεφάλαιο της κρίσης και της πολιτικής παρακμής. Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Φωτο: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΠΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ 27 Σεπ 2020 | 12:58

Οργή ΥΠΕΞ για Καστελόριζο: Περιμένουμε από την Τουρκία να οδηγήσει τους υπαίτιους στη Δικαιοσύνη

Καταδίκασε το ΥΠΕΞ την προκλητική ενέργεια στο Καστελόριζο. "Τέτοιες ενέργειες δυναμιτίζουν τις προοπτικές αποκλιμάκωσης της έντασης".

ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 27 Σεπ 2020 | 09:55

Ερντογάν: Η επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ με τα "θέλω" του - Αυτές είναι οι αξιώσεις του

Ο Ερντογάν απέστειλε προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. -πλην Ελλάδας και Κύπρου- επιστολή θέτοντας εγγράφως τις θέσεις του.

27 Σεπ 2020 | 08:09

Τι φέρνει ο Πομπεο στην Αθήνα - Γιατί η επίσκεψή του εξοργίζει τους Τούρκους

Ο Μάικ Πομπέο επισκέπτεται την χώρα μας για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόο- Σαφές μήνυμα σε Άγκυρα.

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 26 Σεπ 2020 | 19:13

ΣΥΡΙΖΑ: "Μια κυβέρνηση που επιλέγει να κατηγορεί τους πολίτες, έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα"

"Πολύ γρήγορα θα φανεί ότι η κοινωνία δεν έχει ανάγκη αυτή την κυβέρνηση", τονίζει ο κ. Ηλιόπουλος.

ΣΤΙΣ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 26 Σεπ 2020 | 17:17

Νέα NAVTEX από την Τουρκία: Δεσμεύει περιοχή μεταξύ Ρόδου-Καστελόριζου για άσκηση

Δέσμευσε περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου στις 29 Σεπτεμβρίου από τις 8:00 έως τις 4:00.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ 26 Σεπ 2020 | 14:26

Σκυλακάκης: Δεν αποκλείω ένα lockdown στην Αττική -Αν συμβεί θα κρατήσει λιγότερο από το προηγούμενο

"Δεν θα κρατήσει τόσο πολύ, αλλά θα έχει μισή διάρκεια από το προηγούμενο", ανέφερε.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 26 Σεπ 2020 | 13:21

Μπάχαλο με τις καταλήψεις: Επέμβαση της ΟΠΚΕ στη Χαλκίδα - Στην Καλαμάτα έκανε κατάληψη μόνο το...λουκέτο

Περίπου 200 σχολεία τελούν υπό κατάληψη σε όλη τη χώρα.Αποκλιμάκωση απο την επόμενη εβδομάδα "βλέπει" η κυβέρνησδη.

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ 26 Σεπ 2020 | 12:44

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το μήνυμά του για την επέτειο της δολοφονίας Μπακογιάννη

"31 χρόνια μετά. Η ίδια αγάπη στη μνήμη μου", έγραψε στο μήνυμά του.

26 Σεπ 2020 | 12:12

"Μπορεί να έχεις πετάξει μακριά...": Η συγκινητική ανάρτηση του Κώστα Μπακογιάννη για τον πατέρα του

"Μπορεί να έχεις πετάξει μακριά εδώ και τριάντα ένα χρόνια, αλλά εγώ κάθε μέρα σε αγγίζω...", ανέφερε στην ανάρτυησή του.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 26 Σεπ 2020 | 12:12

Νέα πρόκληση: "Ομοβροντία" δηλώσεων Ερντογάν - Ακάρ για "Γαλάζια Πατρίδα" και Αν. Μεσόγειο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ εμφανίζεται διαλλακτικός και υπέρ του διαλόγου στη διεθνή κοινότητα, σήμερα επέστρεψε στο γνωστό προκλητικό ύφος του.

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 53 26 Σεπ 2020 | 11:15

Καζάνι που "βράζει" ο ΣΥΡΙΖΑ: Δεν κάνει πίσω ο Τσίπρας στο εσωκομματικό "αντάρτικο"

Το πραγματικό "μπρα ντε φερ" είναι μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΩΝ 26 Σεπ 2020 | 10:34

Δολοφονία Παύλου Μπακογιάννη: Η συγκινητική ανάρτηση της Ντόρας Μπακογιάννη για τα 31 χρόνια

Τριανταένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη και η Ντόρα Μπακογιάννη έστειλε το δικό της μήνυμα.

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΑΝ ΤΙΣ ΗΠΑ 26 Σεπ 2020 | 08:14

Δεύτερο χτύπημα Πομπέο στην Άγκυρα μετά την Κύπρο: Εκτός προορισμού του αμερικανού ΥΠΕΞ έμεινε και πάλι η Τουρκία

Ο Μάικ Πομπέο επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια κρίσιμη χωρίς στα πλάνα του να υπάρχει μέχρι στιγμής αντίστοιχο ταξίδι προς την Άγκυρα.