Μητσοτάκης: Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους για να πάρει μπρος η οικονομία

Τολμηρή ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους υποσχέθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην 2η Διεθνή Συνάντηση της ΓΣΕΒΕΕ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μητσοτάκης: Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους για να πάρει μπρος η οικονομία

Μία συνολική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους είναι καταλύτης για να πάρει μπρος η οικονομία και αναγκαία προϋποθεση για την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου παραγωγικού μηχανισμού, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην 2η Διεθνή Συνάντηση των Αθηνών, που διοργανώνει η ΓΣΕΒΕΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος της ΝΔ πρόσθεσε, ότι τους προσεχείς μήνες θα εξειδικεύσει τις προτάσεις του. Δίνοντας το περίγραμμα είπε ότι θα διαγραφούν οι ανείσπρακτες εισφορές, ενώ όσες οφειλές κριθούν εισπράξιμες θα υπαχθούν σε συμφωνία με τους δανειστές σε μία ρύθμιση μέχρι 120 δόσεις. Για οφειλές μέχρι 20.000 ευρώ η ρύθμιση θα γίνεται με αίτηση του οφειλέτη ενώ για μεγαλύτερες θα λαμβάνονται υπόψη επιπλέον οικονομικά κριτήρια. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στα κόκκινα δάνεια λέγοντας ότι στόχος είναι η προστασία των φτωχών νοικοκυριών και των ευάλωτων επιχειρήσεων.

Μητσοτάκης: Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους για να πάρει μπρος η οικονομία

"Η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί σε 4ο μνημόνιο"

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο: «Καθαρή έξοδος από το τρίτο μνημόνιο δεν υπάρχει, γιατί η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί σε μέτρα λιτότητας με μείωση συντάξεων και του αφορολόγητου από το 2019», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είναι ένα τέταρτο μνημόνιο που περιλαμβάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022. Έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση σε αυξημένη επιτήρηση. Τις δεσμεύσεις ήδη τις έχει αναλάβει, άρα ποιον κοροιδεύουν; Όσο για την φθηνή χρηματοδότηση, η κυβέρνηση κάνει την επιλογή να μην ζητήσει τα αδιάθετα χρήματα 27,5 δις του τρίτου μνημονίου, αλλά αντίθετα οικοδομεί ένα απόθεμα με πολλαπλάσια επιτόκια. Σας καλώ να αναλογιστείτε πόσο γρήγορα αυτό το απόθεμα θα εξανεμιστεί αν η κυβέρνηση θα συνεχίσει να μοιράζει κούφιες υποσχέσεις. Η φθηνή χρηματοδότηση είναι συνάρτηση της αξιοπιστίας και του μεταρρυθμιστικού προγράματος που η κυβέρνηση δεν τα διαθέτει». Η οικονομική καχεξία δεν θα αλλάξει με υπερφορολόγηση, στάση πληρωμών και απέχθεια στις μεταρρυθμίσεις, που αποτελούν χαρακτηριστικά της παρούσας κυβέρνησης είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «πρέπει να σχεδιάσουμε το μείγμα πολιτικής και να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η οικονομία».

"Λιγότεροι φόροι, χαμηλότερες εισφορές, μικρότερο κράτος"

Τρεις είναι οι προτεραιότητές μας, συνέχισε, η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με μικρότερο και αποτελεσματικό κράτος, προσέλκυση των επενδύσεων και στήριξη των κοινωνικά αδυνάμων. Επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για μείωση φορολογίας στις επιχειρήσεις από 29% στο 20%, για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας, για μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%, αλλά και για κίνητρα για επενδύσεις μέσω της φορολογίας, ιδίως για τις νέες επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμη κέρδη. Για την φορολογική νομοθεσία δεσμεύτηκε ότι το πλαίσιο όχι μόνο θα σταθεροποιηθεί αλλά θα απλοποιηθεί, θα ισχύσει το όριο της πενταετούς παραγραφής.

Μητσοτάκης: Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους για να πάρει μπρος η οικονομία - εικόνα 2

Πρόταση για ασφαλιστικό με τρίτο πυλώνα - την ιδιωτική ασφάλιση

Ακόμη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό λέγοντας ότι είναι απαραίτητη η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και ανέπτυξε την πρότασή του για ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων που θα αφήνει περιθώριο στην λειτουργία και του ιδιωτικού τομέα.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και χάρη σε αυτές στέκεται ακόμη όρθια η ελληνική οικονομία, είπε ο κ. Μητσοτάκης και στην συνέχεια περιέγραψε με μελανά χρώματα τις συνθήκες στην οικονομία όπως προκύπτουν από μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ και από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας: «Το επίπεδο ευημερίας των νοικοκυριών σταθεροποιείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, το διαθέσιμο εισόδημα συνέχισε να μειώνεται το 2017, ένα στα τρία νοικοκυριά διαθέτει κάτω από 10.000 ευρώ... Το τελευταίο τρίμηνο του 2017, η κατανάλωση μειώθηκε κατά 1%, για αυτό και ο ρυθμός ανάπτυξης στο 1,4%, ήταν τελικά ο μισός από ό,τι αρχικά προβλεπόταν... Την τελευταία τριετία η Ελλάδα συνιστά αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη. Όλες οι χώρες της ευρωζώνης έχουν υψηλοτερο ρυθμό. Η αποκλιμάκωση της ανεργίας είναι θετική αλλά οι θέσεις εργασίας είναι χαμηλά αμοιβόμενες. Το 20% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και το 55% είναι σε κάποια ρύθμιση. Οι οφειλές των ιδιωτών ξεπέρασαν τα 100 δισ. και έχουν ληφθεί μέτρα για ένα εκατομμύριο οφειλέτες... Η σύνταξη παραμένει η βασικότερη πηγή εισοδήματος για τα μισά νοικοκυριά».

"Παίρνει χαρακτηριστικά κανονικότητας η δράση των κουκουλοφόρων"

Ειδική αναφορά έκανε, τέλος, στην εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας. Απευθυνόμενος προς το κοινό των μικρομεσαίων επιχειρηματιών σημείωσε ότι «σαν να μην φθάνουν οι οικονομικές δυσκολίες, τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν κρούσματα καταστροφών από κουκουλοφόρους που αποκτούν πια χαρακτηριστικά κανονικότητας... Είναι αυτό ένα περιβάλλον σκοτεινό. Αυτή η κατάσταση θα αλλάξει. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα βάλλει τέλος στα φαινόμενα ανομίας. Οι πολίτες και οι επιχειρηματίες θα προστατεύονται. Θα δώσουμε την απαραίτητη πολιτική κάλυψη για να επιτελέσει την αποστολή της η Ελληνική Αστυνομία που έχει την επιχειρησιακή δυνατότητα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 25 Σεπ 2020 | 18:07

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση η έναρξη των επαφών με την Τουρκία

"Ας δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 75η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 25 Σεπ 2020 | 16:41

Ορκίστηκε ο γιος του Κυριάκου Μητσοτάκη: "Πολύ περήφανος πατέρας! Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να σε καμαρώσω"

Στην Αλεξανδρούπολη ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο νεότερος για να υπηρετήσει στο στρατό – Περήφανος πατέρας δηλώνει ο πρωθυπουργός.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Σεπ 2020 | 09:05

Τον Οκτώβριο τα αναδρομικά των συνταξιούχων: Ποιοι και πότε θα πληρωθούν

Οι καταβολές θα γίνουν σε μια δόση και το ποσό θα είναι ακατάσχετο.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΕΤΡΑΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ "ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ" 24 Σεπ 2020 | 20:24

"Αναβρασμός" στον ΣΥΡΙΖΑ: Προειδοποίηση Τσίπρα σε Τσακαλώτο για την επόμενη... φορά - "Θα υπάρχουν κυρώσεις"

Eπιτροπή "δεοντολογίας" που θα αναλάβει να "συνετίζει" τα στελέχη που κινούνται εκτός γραμμής πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 24 Σεπ 2020 | 18:58

Στους δρόμους 100 νέα λεωφορεία από τη μεθεπόμενη βδομάδα - Άλλα 400 έως το τέλος του χρόνου

Λόγω της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι προσεχώς μπαίνουν σε κίνηση άλλα 100 λεωφορεία – Θα γίνουν 500 μέχρι το τέλος του χρόνου

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ 24 Σεπ 2020 | 18:40

Ξεκάθαρος ο πρωθυπουργός: Lockdown σημαίνει ανεργία και μεγάλη ύφεση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο μεγάλος στόχος είναι να αποφευχθεί το lockdown, που κοστίζει πολύ στην οικονομία της χώρας

ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ Η ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ 24 Σεπ 2020 | 18:30

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Στόλτενμπεργκ: Στο "μενού" η αποκλιμάκωση στην Ανατ. Μεσόγειο μέσω ΝΑΤΟ

Με τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Βασικό θέμα η αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο

ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 24 Σεπ 2020 | 17:30

Μητσοτάκης για κορονοϊό: Το δίλημμα είναι αυτοπροστασία ή καραντίνα - Η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι το εμβόλιο [Βίντεο]

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρούν πιστά τα μέτρα, καθώς δεν πρέπει να πάμε σε νέο lockdown

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 24 Σεπ 2020 | 15:20

Στο πατρικό σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά ο Μάικ Πομπέο

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο δέχθηκε πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, να του κάνει το τραπέζι στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι Χανίων.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ 24 Σεπ 2020 | 14:47

Καρφιά της αδελφής Τσίπρα Ζαννέτ, για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ- "Οποιος έχει πρόβλημα παραιτείται…"

Την παρέμβαση της Ζαννέτ Τσίπρα για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε πολιτευτής της ΝΔ

ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ 24 Σεπ 2020 | 12:48

Κορονοϊός: Διάγγελμα Μητσοτάκη στις 6 το απόγευμα - Ανησυχία για την Αττική

Ο πρωθυπουργός θα περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί, δεν θα ανακοινώσει νέα μέτρα ή lockdown.

Η 4Η ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 23 Σεπ 2020 | 14:52

Ικανοποίηση Σταϊκούρα για την 7η έκθεση αξιολόγησης των Θεσμών: Μεγάλη πρόοδος σε μόλις έναν χρόνο

Ο Χρήστος Σταϊκούρας σε δήλωσή του αναφέρει ότι η 7η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών αποτελει αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς της κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ "ΑΠΑΤΡΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΗ" ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 23 Σεπ 2020 | 13:56

Ζητάει και τα ρέστα η Τζάκρη του ΣΥΡΙΖΑ: "Δεν καταλάβατε την ειρωνεία μου" - Μύδροι από Φίλη, Καββαδία, Μπίστη

Διευκρινίσεις από την Θοδώρα Τζάκρη για το εθνικιστικό παραλήρημα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.