
Την πάγια εθνική θέση ότι η λύση του Κυπριακού, θα πρέπει να σέβεται πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ότι οποιαδήποτε λύση εκτός αυτών των παραμέτρων, οποιαδήποτε ιδέα ή οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών είναι απλά μη αποδεκτή. Αυτό είναι κάτι που είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω και πάλι σήμερα στον Πρόεδρο Ερντογάν, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε χαιρετισμό, που απηύθυνε σε γεύμα με μέλη της ελληνικής κοινότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες και εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, στην οικία του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, στη Νέα Υόρκη.
Αναφορικά με τις καταστροφές, που προκάλεσε η κακοκαιρία "Daniel", ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού επεσήμανε ότι "η χώρα είναι ανθεκτική και ότι η οικονομία πάει καλά" εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "θα ανακάμψουμε από αυτή τη φυσική καταστροφή, με κάποια βοήθεια από τους Ευρωπαίους φίλους μας αλλά και από τους Έλληνες, από το εσωτερικό αλλά και από το εξωτερικό. Δεν θα ξαναχτίσουμε απλώς ό,τι καταστράφηκε από τα νερά, αλλά θα διασφαλίσουμε ότι θα το ξαναχτίσουμε καλύτερο, γιατί αυτό που βιώσαμε αυτό το καλοκαίρι ήταν η πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης, που μάς επηρεάζει όλους. Είναι υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε ότι θα βρούμε μια ανθεκτική απάντηση σε φαινόμενα που θα συμβαίνουν με μεγαλύτερη συχνότητα. Αυτό είναι γεγονός και πρέπει να ανταποκριθούμε".
Σχετικά, δε με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι "είχα δεσμευτεί, πριν από την προεκλογική εκστρατεία, ότι θα ανακτούσαμε την επενδυτική βαθμίδα εντός τριών μηνών και τα καταφέραμε. Είναι ίσως το τελευταίο βήμα σε αυτή τη μακρά και επίπονη διαδικασία ώστε να αφήσουμε πίσω μας μια πολύ επώδυνη δεκαετία. Η οικονομία πράγματι τα πηγαίνει εξαιρετικά καλά. Αναπτυσσόμαστε με πολύ υψηλότερους ρυθμούς από την υπόλοιπη ευρωζώνη. Όχι μόνο δεν θα υπάρξει ύφεση στην Ελλάδα, αλλά πιστεύουμε ότι θα αναπτυχθούμε περισσότερο από 2% φέτος. Συνεχίζουμε να προσελκύουμε σημαντικές ξένες επενδύσεις, ενισχύουμε διαρκώς το ελληνικό brand σε διάφορους τομείς και διασφαλίζουμε ότι η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος από το τυπικό μέγεθός της, είτε πρόκειται για θέματα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε πρόκειται για την ευρύτερη περιοχή μας".
Τέλος και για τον πρώτο νόμο, που ψηφίστηκε μετά τις εκλογές, αυτόν, που διασφαλίζει την άρση όλων των εμποδίων για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: "Αν είστε εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους μπορείτε να ψηφίζετε από εδώ ή από όπου κι αν βρίσκεστε στις επόμενες εκλογές. Οι επόμενες εκλογές είναι οι ευρωεκλογές και αυτή νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία, είναι μια εθνική επιτυχία, καταφέραμε και αφαιρέσαμε όλα τα εμπόδια τα οποία είχε ο προηγούμενος νόμος. Νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει μια πολύ πιο ενεργή συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού, της ομογένειας, της ομογένειας των Ηνωμένων Πολιτειών, στα κοινά της πατρίδας μας. Μόνο καλό θα κάνει αυτή η πιο μεγάλη, η πιο συστηματική συμμετοχή στα κοινά και χαίρομαι ιδιαίτερα που καταφέραμε και πείσαμε και τα άλλα κόμματα ότι πρέπει να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση".
Συμφωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν για τον οδικό χάρτη
Τη θετική ατμόσφαιρα που έχει αναπτυχθεί στις σχέσεις των δύο πλευρών επιβεβαίωσαν κατά τη συνάντησή τους - για πάνω από μία ώρα- οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο "Σπίτι της Τουρκίας" που βρίσκεται στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.
Το κλίμα ήταν θετικό και μάλιστα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, μιλώντας στους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε "παραγωγική" την συζήτηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν και να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους με σαφήνεια για τα επόμενα βήματα. Μίλησαν για το μεταναστευτικό αλλά και για την κλιματική αλλαγή και τις καταστροφές που μάστισαν τις δύο χώρες.
Επίσης συμφωνήθηκε να γίνει στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Η επίσημη ενημέρωση αναφέρει:
"Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, κκ. Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.
Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και την ισχυρή βούλησή τους να διατηρηθεί.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Recep Tayyip Erdogan συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών, όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει:
Τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα Υφυπουργών Εξωτερικών, τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Συζήτησαν επίσης για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς οι δύο χώρες βίωσαν πρόσφατα σοβαρές φυσικές καταστροφές και συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα.
Συμφώνησαν ακόμη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συνεχίσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό για να προωθήσουν τον συμφωνημένο οδικό χάρτη".
Μητσοτάκης: "Να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις"
Αμέσως μετά στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: "Είχαμε μία παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και των Διπλωματικών μας Συμβούλων.
Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες, και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας.

Συμφωνήσαμε, επίσης, το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Ταυτόχρονα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για μια σειρά από κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες μας. Να σταθώ ενδεικτικά στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, όπου πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές.
Αλλά, φυσικά, συζητήσαμε και τα ζητήματα και τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο μεσογειακές χώρες, οι οποίες και αυτό το καλοκαίρι βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικές φυσικές καταστροφές, προϊόν της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι ήδη εδώ μαζί μας.
Πιστεύω ότι και αυτό το πεδίο συνεργασίας μπορεί να διερευνηθεί περισσότερο, έτσι ώστε να τύχει αντικείμενο και κάποιων συγκεκριμένων συμφωνιών, οι οποίες θα υπογραφούν στα πλαίσια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη".
Ερντογάν: "Μακάρι να είναι επωφελής για τη χώρα μας"
Στην πρώτη του δήλωση, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε χαρακτηριστικά: "Μακάρι η συνάντησή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι επωφελής για τη χώρα και την περιοχή μας".
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Türkevi’nde gerçekleştirdiğimiz görüşme ülkemiz ve bölgemiz için hayırlara vesile olsun. pic.twitter.com/kvf8TAWAKJ
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) September 20, 2023
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Τουρκική Προεδρία αναφέροντας: "Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν το σημερινό θετικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και την αποφασιστικότητά τους να το διατηρήσουν.
Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν επίσης τον οδικό χάρτη και το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκαν στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στην Άγκυρα στις 5 Σεπτεμβρίου, το οποίο περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία σχετικά με τις επαφές μεταξύ των δύο χωρών: συναντήσεις των Υφυπουργών Εξωτερικών που είναι αρμόδιοι για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα στα μέσα Οκτωβρίου.
Θα υλοποιηθούν οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τον Νοέμβριο και το Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου.
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ειδικότερα, συζήτησαν τα φαινόμενα φυσικών καταστροφών και κλιματικής κρίσης στην περιοχή της Μεσογείου, τα οποία έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τις δύο χώρες στο πρόσφατο παρελθόν. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας ως υψηλή προτεραιότητα.
Γνωρίζοντας ότι το ζήτημα της μετανάστευσης είναι μια κοινή πρόκληση και για τις δύο χώρες, συμφώνησαν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα. Στους Υπουργούς Εξωτερικών ανατέθηκε η συνέχιση της εργασίας και του συντονισμού για την προώθηση του συμφωνηθέντος οδικού χάρτη".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr