
Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επεσήμανε πως "θα έπρεπε να έχουμε δει τα σημάδια πολύ πιο πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ" ενώ υποστήριξε πως "αν διαβάσετε την έκθεση Ντράγκι, είναι ένας μεγάλος κώδωνας του κινδύνου σε σχέση με τι χρειάζεται να κάνει η Ευρώπη για να διασφαλίσει τη στρατηγική της αυτονομία και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της".
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε μάλιστα πως "αυτές οι γενναίες συστάσεις, ήδη έχουν συζητηθεί στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αισθάνομαι ένα πολύ ωραίο αυξανόμενο μομέντουμ ότι είμαστε σε ένα συγκεκριμένο σημείο που πρέπει να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις. Για παράδειγμα: Να δαπανήσουμε περισσότερα για την άμυνά μας, όχι μόνο ατομικά ως κράτη μέλη, αλλά και συλλογικά πιθανόν. Θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό για να συμπληρώσουμε τον αμυντικό μας προϋπολογισμό, όταν η αυτοάμυνα καθίσταται μια προτεραιότητα.
Θα μπορέσουμε άραγε να κάνουμε την πράσινη συμφωνία και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε τα υφέρποντα ζητήματα της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας; Πώς θα έχουμε πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια; Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία έχουμε συζητήσει κατά το παρελθόν. Δεν έχουμε λάβει αποφάσεις επιτυχώς, αλλά τώρα έχει έρθει η ώρα να κινηθούμε προς τα εμπρός. Και η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πρόεδρος κυρία φον ντερ Λάιεν ακριβώς αναγνωρίζουν ότι αυτή είναι η στιγμή για γενναία δράση" τόνισε.
"Πριν 4 χρόνια κάναμε το ταμείο ανάκαμψης"
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε, πως "πριν από τέσσερα έτη, όταν εμείς πολεμούσαμε την πανδημία, δημιουργήσαμε το ταμείο ανάκαμψης Νext Generation EU. Πολλοί απρόθυμοι πίστευαν ότι δεν θα συνέβαινε. Αλλά συνέβη. Γιατί; Διότι οι καιροί το απαιτούσαν και τώρα είμαστε σε ένα σημείο καμπής. Κάποιες αποφάσεις φυσικά θα σημάνουν ότι πρέπει να σκεφτούμε τον κοινό δανεισμό, την κοινή χρηματοδότηση, ενώ κάτi άλλα κομμάτια έχουν να κάνουν με την απλοποίηση ή με άλλα λόγια, θα πρέπει να υπερβούμε τις ενστάσεις, όπως η κεφαλαιαγορά σε ενιαίο επίπεδο".
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: "Η αλλαγή στην αμερικανική σκηνή μπορεί να δράσει ως μια ώθηση για να αντιμετωπιστούν τα υπάρχοντα προβλήματα που υπήρχαν επί μακρόν. Αλλά δυστυχώς είχαμε επιλέξει να αγνοήσουμε".
Τόνισε δε, "νομίζω ότι έχω το προνόμιο να εκπροσωπώ μια χώρα η οποία έχει επιτύχει αξιοθαύμαστη ανάκαμψη. Αν σκεφτείτε ότι τώρα πολλές χώρες εντοπίζουν δημοσιονομικά θέματα, αναφέρατε κάποιες, αλλά η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι μια χώρα η Ελλάδα που μειώνει φόρους".
"Πείραμα ενός μουσείου" το Μετρό της Θεσσαλονίκης
"Έχουμε ένα πείραμα ενός μουσείου, οι επιβάτες μπορούν να θαυμάζουν ένα μουσείο όταν μετακινούνται με το Μετρό στη Θεσσαλονίκη" επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
"Είναι ένα έργο που πολλοί πίστευαν ότι δεν θα γίνει, τελικά αποδείχθηκε πως έκαναν λάθος" είπε ακόμη σχετικά, μεταξύ άλλων.
Αναφερόμενος στη θέσπιση κανόνων για τα social media είπε: "Θέλουμε τεχνολογίες εξακρίβωσης", ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, ούτως ώστε να προστατεύονται οι ανήλικοι.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr