Συνέντευξη στο CNN παραχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγη ώρα πριν τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.
"Με την Τουρκία έχουμε διαχρονικές δυσκολίες και μία και μοναδική διαφορά: την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Δεν είναι εύκολο να επιλυθεί, αλλιώς θα είχε ήδη γίνει. Μπορούμε όμως να το επιχειρήσουμε και στο μεταξύ να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε τομείς, όπως η Πολιτική Προστασία και η κλιματική αλλαγή", διαμήνυσε ο Έλληνας πρωθυπουργός λίγο πριν το κρίσιμο τετ α τετ, στο περιθώριο της 78ης Συνόδου Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
"Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε στα εδαφικά θέματα. Μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλους τομείς, αυτό θα ήθελα να πετύχω στη συνάντησή μου με τον Ερντογάν" πρόσθεσε.
Παγκόσμια συμμαχία για την κλιματική αλλαγή
Αναφερόμενος στις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η ελληνική οικονομία πάει πολύ καλά, εκτίμησε πως έχουμε πάρει ήδη την επενδυτική βαθμίδα, για να επαναλάβει ότι η τιτάνια προσπάθεια της αποκατάστασης των ζημιών στη Θεσσαλία, της ανακούφισης των πληγέντων και της οικονομικής ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής θα απαιτήσει πολλούς πόρους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι χρειάζεται συγκρότηση μιας παγκόσμιας συμμαχίας καθώς, όπως είπε, θα απαιτηθούν τρις ευρώ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
"Έχουμε ρεκόρ στον τουρισμό φέτος, αλλά χτυπηθήκαμε από κλιματικές καταστροφές, πρώτα από όλα από πυρκαγιές και μετά από πιο καταστροφικές πλημμύρες, η μεγαλύτερη πλημμύρα που έχουμε δει στη χώρα και να είστε σίγουρος, ότι θα φωνάξω πιο δυνατά από όλους ότι πρέπει να ξοδέψουμε πολλά χρήματα ως Ε.Ε. για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Την επόμενη δεκαετία θα ξοδέψουμε τρισεκατομμύρια, είμαι κάθετος σε αυτό, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να καταφέρουμε απανθρακοποιήσουμε την Ευρώπη μέχρι το 2050.
Όλα αυτά τα φαινόμενα είναι πολύ δύσκολα, θα προσπαθήσουμε να υποστηρίξουμε και άλλες χώρες, θα χρειαστεί μια ισορροπία, δεν αφορά μόνο τις νότιες χώρες χρειαζόμαστε παγκόσμια συμμαχία για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή" τόνισε στη συνέντευξή του.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η βαριά βιομηχανία του τουρισμού δεν κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή.
"Θέλουμε να επικοινωνήσουμε στον κόσμο είναι ότι η τουριστική περίοδος μπορεί να μην περιορίζεται στο καλοκαίρι και ότι μπορεί να έρθει στην Ελλάδα τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Οκτώβριο. Ίσως είναι μια ευκαιρία μέσω της κλιματικής αλλαγής να προωθήσουμε στον κόσμο πως μπορεί να έρθει στην Ελλάδα και τον Απρίλιο" υπογράμμισε.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr