Follow us

Μητσοτάκης στο Our Oceans Conference: Η προστασία του περιβάλλοντος είναι και γαλάζια

"Είναι παράδοξο το γεγονός ότι, αν και είμαστε μια χώρα θαλασσινή, προτάσσουμε μονοσήμαντα κυρίως την προστασία του "πράσινου", σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Δεν υπάρχει οικονομική και κοινωνική ευημερία αν δεν βρίσκεται σε αρμονία με τη φύση και το περιβάλλον. Και κυρίαρχο φυσικό στοιχείο ήταν, είναι και θα είναι το νερό. Στην εποχή της Κλιματικής Κρίσης, λοιπόν, το προστατεύουμε. Σε μία Ελλάδα πράσινη, αλλά και γαλάζια" τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του για την 9η διεθνή διάσκεψη για τους ωκεανούς "Our Oceans" (OOC-9), που θα πραγματοποιηθεί 16-17 Απριλίου 2024 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει για την προστασία των θαλασσών και των υδάτων μας πως αποτελεί: "Μία προτεραιότητα που παίρνει ισότιμα τη θέση της δίπλα στους άλλους εθνικούς στόχους", ενώ χαρακτηρίζει το φετινό "Our Ocean Conference" που φιλοξενεί η χώρα μας "Τη σημαντικότερη ετήσια διεθνή διοργάνωση για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και τη διαφύλαξη του αγαθού των νερών σε όλα τα πεδία".

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναφέρει στο άρθρο του:

Στη συζήτηση που διεξάγεται για την προστασία του περιβάλλοντος, συχνά ξεχνάμε πως τα 7/10 της επιφάνειας του πλανήτη μας καλύπτονται από θάλασσες και ωκεανούς. Όπως και το ότι η Ελλάδα με τα νησιά της διαθέτει την 11η μεγαλύτερη ακτογραμμή στον κόσμο.

Είναι παράδοξο, λοιπόν, το γεγονός ότι, αν και είμαστε μια χώρα θαλασσινή, στην πολιτική μας για τη φύση προτάσσουμε μονοσήμαντα κυρίως την προστασία του "πράσινου". Όχι, όμως, εξίσου και τη διαφύλαξη του "απέραντου γαλάζιου" που μας περιβάλλει.

Γι’ αυτό, ακριβώς, την επόμενη βδομάδα η Ελλάδα διοργανώνει το φετινό "Our Ocean Conference". Τη σημαντικότερη ετήσια διεθνή διοργάνωση για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και τη διαφύλαξη του αγαθού των νερών σε όλα τα πεδία.

Στο πλαίσιό της, κάθε χρόνο, αντιπροσωπείες από δεκάδες κράτη καλούνται να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Έτσι, η Αθήνα θα φιλοξενήσει 120 κυβερνητικές αποστολές. Σε μία συνάντηση, όπου παγκόσμιοι ηγέτες, φορείς της λεγόμενης "μπλε οικονομίας", αλλά και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών θα εξετάσουν από κοινού τις συνέπειες της Κλιματικής Κρίσης στους ωκεανούς και τις θάλασσές. Ώστε όλοι να αναλάβουμε δράση.

Ήδη, η πατρίδα μας προωθεί 21 πρωτοβουλίες συνολικού προϋπολογισμού 780.000.000 ευρώ ως μέρος μιας δομημένης, πλέον, στρατηγικής: για την προστασία της ελληνικής θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Για τον καθαρισμό ακτών και θαλασσών στην επικράτεια. Και για τη διαμόρφωση δύο μεγάλων θαλάσσιων πάρκων, στο Ιόνιο και το Αιγαίο, τα οποία καλύπτουν περίπου το 32% των εθνικών μας υδάτων.

Παράλληλα, δημιουργούμε ένα νέο σύστημα παρακολούθησης των προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών, απαγορεύοντας αλιευτικές πρακτικές που καταστρέφουν τον βυθό. Αναπτύσσουμε, επίσης, ειδικές εκστρατείες για την απομάκρυνση των πλαστικών. Ενώ η Πολιτεία χρηματοδοτεί την κατασκευή υποδομών φόρτισης σε 12 λιμάνια της χώρας, ώστε να ενισχυθεί η ηλεκτροκίνητη ακτοπλοΐα.

Αθόρυβα αλλά μεθοδικά, λοιπόν, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην άμυνα απέναντι στις δραματικές κλιματικές μεταβολές που αποδεδειγμένα επηρεάζουν κάθε περιοχή και κάθε δραστηριότητά της. Από την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό, μέχρι την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών. Με βάση μία Εθνική Στρατηγική 4 πυλώνων.

Ο πρώτος είναι η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Βρισκόμαστε, ήδη, στην τέταρτη θέση στην Ευρώπη ως προς το ποσοστό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο. Και, με ευρωπαϊκούς πόρους προωθούμε διαρκώς επενδύσεις σε ΑΠΕ οι οποίες, σταδιακά θα μας επιτρέψουν να καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε ηλεκτρισμό από φυσικές πηγές. Φέτος σε ποσοστό 60% και το 2030 κατά 80%. Με στόχο, αμέσως μετά, όχι μόνο να είμαστε αυτόνομοι με καθαρή και φτηνή ενέργεια. Αλλά και να την εξάγουμε.

Ταυτόχρονα, συνδέουμε τα νησιά μας με το ηπειρωτικό δίκτυο, προωθώντας καινοτόμες λύσεις που αλλάζουν την εικόνα τους. Και δίνουμε κίνητρα για την μετάβαση στην πράσινη οικονομία στη βιομηχανία, στη γεωργία και στην κτηνοτροφία μας. Πρόκειται για μέτρα τα οποία εξοικονομούν ενέργεια και περιορίζουν το κόστος παραγωγής χωρίς να στερούν από τους τομείς αυτούς την ανταγωνιστικότητά τους. Ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας συναντά, έτσι, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Τίποτα, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλείσει επιθέσεις της φύσης και θεομηνίες όπως ο "Daniel". Περισσότερους καύσωνες, πυρκαγιές, ξηρασία και πλημμύρες. Συνεπώς ο δεύτερος πυλώνας της στρατηγικής μας αφορά την ανθεκτικότητα του τόπου και του κράτους σε καταστροφικά φαινόμενα.

Διαβάστε Επίσης

Είναι γνωστή η προσπάθεια που καταβάλλεται για την οργάνωση, τη στελέχωση και τον εξοπλισμό της Πολιτικής Προστασίας με τα πιο σύγχρονα μέσα. Όπως είναι γνωστό και το πρόσφατο σχέδιο της Πολιτείας για τον καθαρισμό των δασών από καύσιμη ύλη και την παραγωγική της αξιοποίηση. Και, τέλος, βρίσκεται, πλέον, σε εξέλιξη και η χάραξη ενός συνολικού προγράμματος διαχείρισης των υδάτων της Θεσσαλίας.

Μία προσπάθεια την οποία θα παρακολουθεί μία νέα Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή στα πολλά που πρέπει να γίνουν σε πολλά επίπεδα. Για την πιο αποτελεσματική ύδρευση και άρδευση. Για την προσαρμογή των καλλιεργειών, της κτηνοτροφίας και της αλιείας στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Και, βέβαια, για τη στήριξη αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων ώστε να κερδίσουν τα στοιχήματα της νέας εποχής.

Ο τρίτος πυλώνας είναι η τάξη στο δημόσιο χώρο και στο δομημένο περιβάλλον. Γιατί, πράγματι, η αυθαιρεσία δεν αλλοιώνει μόνο τοπία και στερεί δικαιώματα από τον πολίτη. Αλλά και δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα τα οποία συντείνουν στις καταστροφές.

Θυμίζω ότι πέρυσι δώσαμε τη μάχη για τις παραλίες που φέτος έχει οργανωμένη μορφή. Θεσπίσαμε, επίσης, τα "απάτητα βουνά" και τις "απάτητες ακτές", αποκλείοντας κάθε οικονομική δραστηριότητα σε περιοχές ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας. Και, τώρα, προωθείται στη Βουλή ένα συγκροτημένο πλάνο για την αυθαίρετη δόμηση. Με ρυθμίσεις που θα συνοδεύει ένα σοβαρό σύστημα παρακολούθησης και αστυνόμευσης, ώστε να μπει τέλος στο παράνομο και το καταχρηστικό. Ο δημόσιος χώρος θα μείνει δημόσιος. Ενώ η δόμηση θα ακολουθεί, πλέον, τους κανόνες που θα ορίζει ο νόμος.

Κλείνω με τον πυλώνα με τον οποίο ξεκίνησα για την προστασία των θαλασσών και των υδάτων μας. Μία προτεραιότητα που παίρνει ισότιμα τη θέση της δίπλα στους άλλους εθνικούς στόχους. Δεν υπάρχει, άλλωστε, οικονομική και κοινωνική ευημερία αν δεν βρίσκεται σε αρμονία με τη φύση και το περιβάλλον. Και κυρίαρχο φυσικό στοιχείο ήταν, είναι και θα είναι το νερό. Στην εποχή της Κλιματικής Κρίσης, λοιπόν, το προστατεύουμε.

Σε μία Ελλάδα πράσινη, αλλά και γαλάζια.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΗΓΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ 28 Μαϊ 2024 | 14:07

Η Πριγκίπισσα Κάκο της Ιαπωνίας συναντήθηκε με Μητσοτάκη και Μαρέβα - "Οικοδεσπότης",ως συνήθως, ο Πίνατ [εικόνες]

Η πριγκίπισσα Κάκο είναι κόρη του Διαδόχου Ακισίνο και δισέγγονη του Αυτοκράτορα Χιροχίτο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 28 Μαϊ 2024 | 12:46

Κασσελάκης στον Λιάγκα: Είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός με αυτοδυναμία - Ο Τσίπρας δεν θα ξαναγυρίσει στην πολιτική

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποδέχθηκε τον Γιώργο Λιάγκα στο σπίτι του στις Σπέτσες και η συνέντευξη έγινε σε παραθαλάσσια ταβέρνα του νησιού.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 28 Μαϊ 2024 | 11:48

ΣΥΡΙΖΑ για Τέμπη:Σαν να μην έφθανε η συγκάλυψη, πλέον έχουμε και τη χθεσινή αισχρή επίθεση σε μία εκ των συγγενών

Αιχμηρό σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το χθεσινό περιστατικό κατά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κέρκυρα.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 28 Μαϊ 2024 | 10:52

Κέρκυρα: Ο διάλογος του Μητσοτάκη με συνταξιούχο: "Πεινάω" - "Σας στηρίζει η εκκλησία;" [βίντεο]

Την αγωνία που βιώνουν χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι στην Ελλάδα, αποτυπώνει το πρόσωπο της γυναίκας που πλησίασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κέρκυρα και του είπε "πεινάω, αυτή τη στιγμή πεινάω".

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 27 Μαϊ 2024 | 23:41

Ποια ήταν η γυναίκα που φώναξε στον Μητσοτάκη στην Κέρκυρα: Η κόρη του Πλακιά που έχασε τις δίδυμες στα Τέμπη

Την ώρα που ο πρωθυπουργός μιλούσε στο συγκεντρωμένο πλήθος στην Κέρκυρα, μία γυναίκα φώναζε για "δικαιοσύνη".

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 27 Μαϊ 2024 | 20:47

Μητσοτάκης από Κέρκυρα: Τοξικότητα και ψέματα από την αντιπολίτευση - Τάζουν δεκάδες δις που δεν υπάρχουν

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πρέπει να είναι τέτοιο που να μην αμφισβητήσει κανένας την κυβέρνηση είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κέρκυρα.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 27 Μαϊ 2024 | 20:30

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το φραστικό επεισόδιο με γυναίκα που φώναζε στην ομιλία του στην Κέρκυρα και η αντίδρασή του [βίντεο]

Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη γυναίκα που φώναζε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κέρκυρα - "Δημοκρατία δεν έχουμε;" είπε δυνατά στον πρωθυπουργό

ΚΑΙ ΤΟ TIKTOK 27 Μαϊ 2024 | 14:08

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον λαϊκισμό, τον Ανδρέα, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα- Μια διαφορετική συνέντευξη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια διαφορετική συνέντευξη στο podcast "The Rest is Politics" και τους δημοσιογράφους Alastair Campbell και Rory Stewart

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 26 Μαϊ 2024 | 23:59

Συγχαρητήρια μηνύματα Μητσοτάκη, Κασσελάκη και Ανδρουλάκη στον Παναθηναϊκό

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν με αναρτήσεις τους τα συγχαρητήριά τους στον Παναθηναϊκό για την κατάκτηση της Euroleague.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 26 Μαϊ 2024 | 10:59

Κυριάκος Mητσοτάκης: Για πρώτη φορά μετά το 2011 ο αριθμός των ανέργων έπεσε κάτω από τις 900.000

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη του ανάρτηση στα social media, αναφέρθηκε στο θέμα της ακρίβειας.

ΝΔ 25 Μαϊ 2024 | 19:40

Αναβλήθηκε η εκδήλωση για την εγγραφή του Ζαγορίου στην Unesco- Επιστρέφει στην Αθήνα ο Μητσοτάκης

Η εκδήλωση για την εγγραφή του Ζαγορίου ως πολιτιστικού τοπίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων, αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί αύριο (26 Μαΐου).

ΝΔ 25 Μαϊ 2024 | 16:38

Περιοδεία στην Άρτα μαζί με τον γιο του Μπελέρη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πέτρος Μπελέρης έχει συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Μαϊ 2024 | 15:48

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έριξε σουτάκια σε μπασκέτα στο Αγρίνιο - Σε περιοδεία για τις ευρωεκλογές [βίντεο]

Στο Αγρίνιο βρέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της περιοδείας του ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.