«Λάθος» που ελπίζει να αναθεωρηθεί το ερχόμενο έτος χαρακτηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την απόφαση του Γάλλου προέδρου να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ.
Σε συνέντευξή του στους Financial Times.ο Έλληνας πρωθυπουργό τονίζει πως «αν δούμε το μεγάλο γεωπολιτικό πλαίσιο, είναι πολύ καθαρό ότι πρέπει να μείνει ανοικτό το ευρωπαϊκό μονοπάτι για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τις απαιτήσεις, αυτό δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία, διαφορετικά αυτό το κενό θα καλυφθεί. Και αντλώ κάποια στοιχεία από την ελληνική ιστορία, το 1979 και τις διαπραγματεύσεις για να γίνει η χώρα μέλος της Ε.Ε., γιατί ο τότε Γάλλος πρόεδρος πήρε μια τολμηρή απόφαση βλέποντας την μεγαλύτερη γεωστρατηγική εικόνα, ότι η Ελλάδα έπρεπε να ανήκει στην Ευρώπη προκειμένου να ξεπεραστεί το τραύμα της Δικτατορίας».
Και προσθέτει: «Ηταν η Ελλάδα έτοιμη για ένταξη τότε; Ποιος ξέρει. Και φυσικά η διαδικασία τότε ήταν πολύ διαφορετική. Ηταν όμως γεωπολιτική απόφαση, ήταν η πιο σημαντική απόφαση για το μέλλον της Ελλάδα, όπως προκύπτει εκ των υστέρων».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαφωνεί επίσης με τον όρο «εγκεφαλικά νεκρό» που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος Μακρόν για το ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι ενώ κάποιες από τις ανησυχίες του Γάλλου ηγέτη είναι θεμιτές, η φρασεολογία που χρησιμοποιείται έχει σημασία και καμιά φορά μπορεί να παράγει αντίθετα αποτελέσματα.
«Κάποιες φορές η γλώσσα η ίδια είναι εξίσου σημαντική, και καταλήγει να φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα», είπε. «Είναι ένα να λες πως το ΝΑΤΟ χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και κάτι τελείως διαφορετικό να λες ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό. Συμφωνώ πως η Ευρώπη συνολικά χρειάζεται να αναπτύξει περισσότερες αμυντικές ικανότητες, όμως η απόρριψη του ΝΑΤΟ ως πυλώνα ειρήνης στον μεταπολεμικό κόσμο είναι παρατραβηγμένο για τα γούστα μου», αναφέρει ο πρωθυπουργός.
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει πως η Ελλάδα έχει «τα θέματά της με την Τουρκία», όμως εξακολουθεί να προτιμά να μπορεί να τα συζητήσει με την Άγκυρα εντός της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Πηγή: FT