Μητσοτάκης: Θα αγωνιστούμε όλοι να αμβλύνουμε τα αρνητικά των «Πρεσπών»

Ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε ότι η ΝΔ δεν κατάφερε να αποτρέψει τη Συμφωνία

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μητσοτάκης: Θα αγωνιστούμε όλοι να αμβλύνουμε τα αρνητικά των «Πρεσπών»

"Θα πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να αμβλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της συμφωνίας" τόνισε, αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), με τη συμμετοχή εκπροσώπων επιμελητηρίων της Μακεδονίας και παραγωγικών φορέων, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μητσοτάκης, απηύθυνε πρόσκληση προς την αυτοδιοίκηση και προς τους παραγωγικούς φορείς για τη χάραξη μιας "συνεκτικής στρατηγικής", ώστε "να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες" της Συμφωνίας των Πρεσπών, "ως προς το οικονομικό της σκέλος, τουλάχιστον" και πρόσθεσε: "Αυτή τη στρατηγική πρέπει να τη χαράξουμε όλοι μαζί, για να μπορεί να είναι αποτελεσματική και ουσιαστική και να ξέρετε ότι σε αυτόν τον αγώνα πρώτος θα μπω εγώ μπροστά".

"Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι από τη δική μου πλευρά θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να διασφαλίσω τα μακεδονικά προϊόντα και την προστασία, την οποία πρέπει να απολαμβάνουν, όπως την απολάμβαναν εκατονταετίες τώρα" πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης, ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος σε όσα είχε ήδη πει η ΝΔ πριν από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ αναφέρθηκε και στο κάλεσμα του ΣΕΒΕ. "Αυτή η συζήτηση, είναι μια συζήτηση - σε αντίθεση με ότι έγινε στην πόλη σας χθες - η οποία είναι ανοιχτή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δεν αισθανόμαστε ότι έχουμε να κρύψουμε κάτι. Και ότι πρέπει να πούμε για την υπόθεση αυτή, ας το πούμε δημόσια" τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

"Βρίσκομαι ξανά στη Θεσσαλονίκη, ανάμεσά σας, για να δηλώσω την απόφασή μου να σταθώ δίπλα σας απέναντι στα τετελεσμένα της Συμφωνίας των Πρεσπών" είπε και συνέχισε: "Δυστυχώς, τώρα, όλοι οι Έλληνες πια, διαπιστώνουν κάτι που είχα πει εδώ και καιρό. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει, αλλά δυστυχώς τα προβλήματα, τα οποία προκάλεσε, μένουν όρθια στο δρόμο της χώρας προς το αύριο".

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι και σε προηγούμενη συνάντησή του με τους παραγωγικούς φορείς, επίσης σε προηγούμενη εκδήλωση του ΣΕΒΕ, είχε ασκήσει κριτική, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου "για το γεγονός ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας για τα μακεδονικά προϊόντα της Β. Ελλάδας" και πρόσθεσε: "Θυμάμαι ότι ο Πρωθυπουργός με είχε περίπου χλευάσει για την μεγάλη έμφαση, την οποία έδινα σε αυτή τη διάσταση του προβλήματος. Και δυστυχώς τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα είναι ήδη μπροστά μας. Και καλούμαστε όλοι μαζί, κι όταν λέω όλοι μαζί, εννοώ το κεντρικό κράτος, οι περιφέρειες με μπροστά την ΠΚΜ, η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, όλοι οι παραγωγικοί φορείς, να χαράξουμε μια συνεκτική στρατηγική για να μπορέσουμε να αμβλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως προς το οικονομικό της σκέλος, τουλάχιστον".

Ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε ότι η ΝΔ δεν κατάφερε να αποτρέψει τη Συμφωνία, αλλά πρόσθεσε ότι "έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας, ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών". "Αλλά, δυστυχώς κάθε μέρα που περνά είναι και μια πρόσθετη δικαίωση της στάσης της ΝΔ" συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Ζάεφ προχθές "ομολόγησε" δημόσια, ότι "συνειδητά, ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε μακεδονική γλώσσα και μακεδονική εθνότητα, με αντάλλαγμα την αποδοχή από μέρους τους του ονόματος Βόρεια Μακεδονία", ενώ παρέπεμψε και στις δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη, σχετικά με προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το όνομα της γειτονικής χώρας, από το 2015.

"Η ζημιά δυστυχώς έχει γίνει, θα πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να αμβλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της Συμφωνίας, η οποία δεν είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων" είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αφού προέβλεψε ότι ο κ. Τζιτζικώστας θα επανεκλεγεί "πανηγυρικά" περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, συνέχισε: "Εμείς, ως επόμενη κυβέρνηση, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης".

Ο κ. Μητσοτάκης, πρότεινε τη δημιουργία επιτροπής υπό την εποπτεία της ΠΚΜ που θα διαμορφώσει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την προστασία των μακεδονικών προϊόντων.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγεγνάκης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης Τάσος Σπηλιόπουλος, βουλευτές της ΝΔ, ευρωβουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές, υποψήφιοι για την αυτοδιοίκηση, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και επιχειρήσεων, κ.α.

Τοποθέτηση Α. Τζιτζικώστα

Ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη και την αξιωματική αντιπολίτευση για την "συνεπή, σωστή και εθνικά ωφέλιμη στάση από την πρώτη στιγμή", απέναντι σε μια "εθνικά επιζήμια και ιδιαίτερα επικίνδυνη" συμφωνία, αυτή των Πρεσπών. Υπογράμμισε, ότι μόνο στην Κεντρική Μακεδονία παράγεται "το ένα τέταρτο του αγροτικού ΑΕΠ της χώρας", ενώ και η αύξηση των εξαγωγών είναι μεγαλύτερη κατά 20% από τον εθνικό μέσο όρο και αναφέρθηκε σε προβλήματα που προέκυψαν με προϊόντα της περιοχής σε διεθνείς εκθέσεις, μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

"Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι αυτά τα ζητήματα είναι πολύ μεγάλης σημασίας για την οικονομία μας, για εμάς. για τον τόπο μας" είπε ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε: "Τα προβλήματα που δημιουργούνται δεν είναι μόνο συναισθηματικά, ιστορικά, έχουν να κάνουν και με την οικονομία μας".

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο ζήτημα ανταγωνιστικότητας που δημιουργείται για τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς οι επιχειρήσεις της γειτονικής χώρας λειτουργούν με χαμηλότερο κόστος και τα προϊόντα τους, παρότι μπορεί να μην έχουν τα ίδια στάνταρς, μπορεί να φαίνονται ίδια με τα ελληνικά και αυτό "δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στις επιχειρήσεις μας".

Χαρακτήρισε "πρωτάκουστο" να συνεδριάζει επιτροπή για τα σήματα μετά την υπογραφή μιας συμφωνίας. "Αυτά δε γίνονται, έτσι, διότι τώρα δεν υπάρχει μοχλός πίεσης προς την άλλη πλευρά για να αποδεχθεί την αλήθεια στο ζήτημα των μακεδονικών προϊόντων", είπε. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι η ΠΚΜ θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τα Επιμελητήρια προκειμένου να δώσουν λύση στο πρόβλημα, που "δε θα το αφήσουμε στη μοίρα του" και θα "συνεχίσει να βρίσκεται στις διεθνείς εκθέσεις" με προϊόντα, αλλά και ενημερωτικό υλικό για την προέλευση των προϊόντων.

Τοποθέτηση προέδρου ΣΕΒΕ Γιώργου Κωνσταντόπουλου

"Ανησυχούμε όταν βλέπουμε να υπάρχουν διαμάχες μεταξύ προϊόντων από τη Βόρεια Μακεδονία και από τη δική μας Μακεδονία. Δεν μπορούμε να κλείσουμε άλλο τα μάτια σε αυτό το γεγονός" τόνισε στην εισήγησ;h του, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

"Στοn ΣΕΒΕ δεν μας ενδιαφέρουν ούτε φιέστες, ούτε επιχειρηματικές αποστολές που εξυπηρετούν άλλους σκοπούς" συνέχισε ο κ. Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε: "Μας ενδιαφέρει η ουσία. Μας ενδιαφέρει η παρουσία των μακεδονικών προϊόντων, των μακεδονικών σημάτων, η παρουσία των μακεδονικών επιχειρήσεων με επωνυμίες που έχουν εδώ και δεκάδες χρόνια - και πολλές πάνω από εκατό χρόνια - σε όλες τις διεθνείς αγορές, σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις".

Tόνισε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται να ακούσει τα προβλήματα των παραγωγικών φορέων για "ένα πρόβλημα για το οποίο δεν είναι αυτός υπεύθυνος". "Δυστυχώς πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες και αυτό σε ένα δύσκολο διεθνές οικονομικό περιβάλλον" είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε: "Θα δώσουμε πραγματικές μάχες και θέλουμε εκεί και την παρουσία του Πρωθυπουργού που έρχεται, του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο ελπίζω να τον έχουμε παρόν σε αυτές τις μεγάλες μάχες που καλούμαστε να δώσουμε για να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας".

Καταλήγοντας υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί "μια να μεγάλη συμμαχία των παραγωγικών τάξεων, των πολιτικών φορέων, των επιμελητηρίων όλης της πραγματικής μακεδονικής οικονομίας".

Ακολούθησαν τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων και επιμελητηρίων.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

ΦΩΤΟ intimenews

"ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΒΑΛΣΑΜΟ ΕΙΝΑΙ" ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 28 Μαϊ 2020 | 17:25

Ο Τσακαλώτος "αδειάζει μεγαλοπρεπώς" τον Αρβανίτη: Ευχάριστη έκπληξη το πακέτο των 750 δις της Κομισιόν

Είναι σημαντικό το πρόγραμμα να βασίζεται σε μεταβιβάσεις πόρων και όχι μόνο δάνεια αναφέρει ο πρώην Υπουργός Οικονομικών

ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΡΟΙΤΕΡ 28 Μαϊ 2020 | 14:02

Συνέντευξη Τσίπρα απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha

Μεταξύ άλλων θα τοποθετηθεί για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ "Μένουμε Όρθιοι ΙΙ" ενώ θα σχολιάσει και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εργασιακά.

Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ "ΝΕΑ" 28 Μαϊ 2020 | 14:00

Άρθρο εγκώμιο Ανδρέα Ξανθού σε Τσιόδρα - Ηχηρό άδειασμα σε Καρτερό και Φίλη

"Όσοι συνεργαστήκαμε μαζί του στο παρελθόν ξέραμε. Ελπίζω τώρα, έστω και καθυστερημένα, ακόμα και οι πιο δύσπιστοι να κατάλαβαν", αναφέρει.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ 28 Μαϊ 2020 | 12:46

Μητσοτάκης για τα 32 δισ. της Κομισιόν : Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου

"Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να μεταμορφώσουμε την πατρίδα μας και να τα χρησιμοποιήσουμε για να μετασχηματίσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο", είπε στο υπουργικό συμβούλιο.

ΣΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ 28 Μαϊ 2020 | 09:21
27 Μαϊ 2020 | 21:04

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για πρόταση Κομισιόν: Υπάρχουν πολλά επεισόδια να δούμε για το πώς θα καταλήξει η πρόταση

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι πανηγυρισμοί που σημειώνονται είναι τουλάχιστον επιπόλαιοι.

ΕΓΚΩΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ 27 Μαϊ 2020 | 20:53

Μητσοτάκης στο Ινστιτούτο Brookings: Το Ταμείο Ανάκαμψης "μεγάλο υπερόπλο" - Η Ελλάδα θα ωφεληθεί σημαντικά

Για τον Έβρο ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι "προστατεύουμε τα σύνορα, η Τουρκία τον Μάρτιο εκβίασε την Ευρώπη"

ΔΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ 27 Μαϊ 2020 | 16:50
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 27 Μαϊ 2020 | 16:08

Μητσοτάκης για το πακέτο των 750 δισ.: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αρθεί τώρα στο ύψος των περιστάσεων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter καλωσορίζει την τολμηρή πρόταση

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 27 Μαϊ 2020 | 13:21

Σύσκεψη Μητσοτάκη με Δένδια και Παναγιωτόπουλο για τον Έβρο - Σε ετοιμότητα για νέες τουρκικές προκλήσεις

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή και με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος βρίσκεται στις Φέρες και βλέπει από κοντά την πρόοδο των εργασιών του φράχτη.

ΕΚΑΝΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ 7 ΧΩΡΩΝ 27 Μαϊ 2020 | 13:03

Μητσοτάκης: Ανοίγουν τα αεροδρόμια 15 Ιουνίου για τους τουρίστες- Από χώρες με λίγα κρούσματα κορονοϊού

Οι πρώτοι τουρίστες θα έρθουν από χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα

27 Μαϊ 2020 | 10:17

Το πρόβλημα του Μητσοτάκη είναι ο Τσίπρας...

Η αδυναμία του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει την επάνοδο στην εξουσία έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή τους τελευταίους μήνες και στα στελέχη του.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ 27 Μαϊ 2020 | 10:05

Ξέσπασε ο Τζο Μπάιντεν: Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι "εντελώς βλάκας"

Το έλλειμμα ηγεσίας του κοστίζει ανθρώπινες ζωές.