Μητσοτάκης: Θα ενισχύσουμε το ΕΣΥ με έκτακτο προσωπικό για την πανδημία και μετά θα μονιμοποιηθεί

Ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε εύσημα στον τρόπο λειτουργίας του ΕΣΥ στην πανδημία. Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του ΕΣΥ που σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τα εύσημα για τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος ταυτόχρονα στη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη του ΕΣΥ που σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση, κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο που διοργανώνουν το "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" και το ιατρικό site "ygeiamou.gr", με θέμα "το ΕΣΥ στην COVID-19 και στη μετά COVID-19 εποχή".

Μητσοτάκης: Θα ενισχύσουμε το ΕΣΥ με έκτακτο προσωπικό για την πανδημία και μετά θα μονιμοποιηθεί

Ο κ. Μητσοτάκης μετέχει σε πάνελ μαζί με την καθηγήτρια και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου. Μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών του Συνεδρίου που διεξάγεται στο ξενοδοχείο Χίλτον, βρίσκονται επίσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το Σύστημα Υγείας

Όπως είχε επισημάνει και στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνησή του στο Σύστημα Υγείας εντάσσονται στον μεταρρυθμιστικό και προωθητικό χαρακτήρα της ατζέντας της.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το συνέδριο ως πρώτης τάξης ευκαιρία για να γίνει αποτίμηση των επιδόσεων του Συστήματος Υγείας και να προχωρήσουμε σε μεταρρύθμιση, βάση για το νέο σύστημα υγείας, αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ. Όπως είπε "η πανδημία χτύπησε ένα ΕΣΥ, που βγήκε από μια δεκαετή κρίση, με σημαντικές αδυναμίες στις υποδομές και στο ανθρώπινο δυναμικό".

Μίλησε για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με έκτακτο προσωπικό, μέρος του οποίου θα μονιμοποιηθεί αλλά και για το πολύ σημαντικό ψηφιακό άλμα και επεσήμανε ότι η επιχείρηση "Ελευθερία" ήταν απόδειξη του ότι το κράτος έχει την ικανότητα να συνενώνει δυνάμεις, γι' αυτό και αγκαλιάστηκε και από εκείνους που τη στελεχώνουν και από τους πολίτες.

Μητσοτάκης

Αναφέρθηκε και στα πρώτα βήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κι όπως είπε πως δεν θα κουραστεί να λέει ότι το κράτος έχει υποχρέωση να παρέχει ποιοτική δωρεάν περίθαλψη και είναι σημαντικές για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού και οι συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα.

"Κάναμε βήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα σε συνθήκες δύσκολες. Είναι πολύ ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα και πρέπει να αξιολογηθεί πώς δούλεψαν μαζί κράτος και ιδιωτικός τομέας. Το σύστημα υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό, αλλά ποιοτικό", τόνισε.

Αναδείχθηκαν όμως και χρόνιες παθογένειες, τόνισε ο πρωθυπουργός, με ειδική αναφορά στα προβλήματα που παρατηρούνται στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη αλλά και στο γεγονός ότι τα μεγάλα προβλήματα στην περίοδο του covid τα είδαμε σε περιφερειακά νοσοκομεία, γιατί ακριβώς δεν υπάρχει ένας ορθολογικός χάρτης υγείας. "Είναι ανάγκη να εξορθολογίσουμε επιτέλους τον νοσοκομειακό χάρτη της χώρας με κριτήριο τι είναι καλύτερο για τον ασθενή" και το Σύστημα Υγείας, υπογράμμισε.

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία

Πριν κλείσει, τόνισε τη δυνατότητα που δίνουν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας, για στήριξη και ανανέωση των υποδομών, αλλά και για να γίνει το μεγάλο ψηφιακό άλμα στην Υγεία. Έκανε ειδική αναφορά στον ψηφιακό φάκελο ασθενούς, αλλά και στο γεγονός ότι είναι έτοιμες οι υποδομές για την ψηφιακή ανάπτυξη του τομέα.

Ευχαρίστησε, κλείνοντας, όλους τους εργαζόμενους του ΕΣΥ που μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους στη διάρκεια της πανδημίας, κάτι που φάνηκε από το γεγονός ότι αυτή η χώρα κατάφερε να αντιμετωπίσει την κρίση με πολύ καλύτερο τρόπο από πολλές άλλες χώρες κι αυτό είναι κάτι που πιστώνεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Και στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι από σήμερα, 1η Ιουνίου 2021, η Ελλάδα εντάσσεται στο πρώτο κύμα των χωρών που ενεργοποιούν το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid, γεγονός που "δηλώνει την ετοιμότητά μας για ένα πιο ασφαλές και πιο ελεύθερο καλοκαίρι".

Μητσοτάκης

Με αυτή την αφορμή, μάλιστα, συνεχάρη όλους όσοι συνεργάστηκαν προκειμένου μία ιδέα, η οποία είχε πρώτα διατυπωθεί από την ελληνική κυβέρνηση πριν από κάποιους μήνες, να γίνει αυτή τη στιγμή πράξη και η Ελλάδα να είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του σημαντικού ψηφιακού εργαλείου.

Οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της συζήτησης

Μπάμπης Κούτρας: Κύριε Πρόεδρε, στη διάρκεια της τοποθέτησής σας αναφερθήκατε και εσείς στη χρηματοδότηση που μπορεί να προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό αποτελεί πάντα μία εστία κριτικής. Από τη μία πλευρά ακούμε κάποιους οι οποίοι λένε "μα το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ταμείο που προωθεί τις επενδύσεις. Οι επενδύσεις στον τομέα της Υγείας δεν είναι παραγωγική δαπάνη". Και από την άλλη ακούμε την κριτική που λέει "μα γιατί χρηματοδοτείτε περισσότερο το σύστημα υγείας, αφού αυτό διαπιστώθηκε ότι έχει μεγάλες ανάγκες". Πώς θα συμβιβάσετε αυτές τις δύο απόψεις;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, οι κανόνες του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πάρα πολύ συγκεκριμένοι και οι προτάσεις οι οποίες έχουν υποβληθεί από την ελληνική κυβέρνηση, σε συνεννόηση με όλα τα Υπουργεία, εν προκειμένω με το Υπουργείο Υγείας, εντάσσονται στις προδιαγραφές των έργων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το Ταμείο δίνει μεγάλη βαρύτητα στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Όταν μιλάμε σήμερα για υποδομές δεν πρέπει να φανταζόμαστε μόνο τη δημιουργία καινούργιων κτιριακών υποδομών αλλά τον τρόπο οργάνωσης, ψηφιακής διοίκησης των υφιστάμενων υποδομών μας. Κατά συνέπεια, σε όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ηλεκτρονική υγεία, έχουμε μία σειρά από έργα τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και αυτό πρέπει να γίνει για λόγους κατά την άποψή μου απολύτως αυτονόητους.

Προφανώς και χρειαζόμαστε και καινούργια νοσοκομεία. Ήδη κάποια δρομολογούνται με πόρους που έχουν βρεθεί από μεγάλα ιδρύματα. Αναφέρομαι ενδεικτικά...

Μπάμπης Κούτρας: ...Οι πόροι αυτοί κύριε Πρόεδρε αφορούν μόνο τις υποδομές ή αφορά και τους μισθούς των νοσηλευτών και...

Κυριάκος Μητσοτάκης: ...οι πόροι από τις ιδιωτικές δωρεές αφορούν τις υποδομές αλλά και τον τρόπο οργάνωσης ενός νοσοκομείου.

Όταν συνομιλήσαμε με το Ίδρυμα Νιάρχος το αίτημα της κυβέρνησης δεν ήταν απλά να φτιάξουμε ένα σύγχρονο νοσοκομείο, ήταν να φτιάξουμε ένα υπόδειγμα νοσοκομείου για τον 21ο αιώνα ως προς τη διαχείριση των ασθενών, τη διαχείριση της πληροφορίας, τη συνεχή αξιολόγηση, γιατί δεν μπορεί να υπάρχει αξιολόγηση αν δεν είμαστε σε θέση να μετράμε το παραγόμενο έργο.

Και βέβαια αυτό το οποίο είπε η κα Κοτανίδου είναι πάρα πολύ σημαντικό. Έχουμε ένα σύστημα υγείας το οποίο είναι "νοσοκομειοκεντρικό". Θεωρούμε ότι η περίθαλψη αρχίζει και τελειώνει μέσα στο νοσοκομείο. Αυτό πρέπει να αλλάξει και αλλάζει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: επενδύοντας στην πρόληψη, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το τι συμβαίνει αφού βγουν οι άνθρωποι από το νοσοκομείο.

Κατά συνέπεια, για τις αναγκαίες επενδύσεις στις υποδομές, θεωρώ ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή αρκετοί πόροι. Το ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού και της μισθολογικής ανταμοιβής των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει. Υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες σκέψεις και ιδέες. Κάποιες από αυτές συμπεριλήφθηκαν και στην παρουσίαση της κας Κοτανίδου.

Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο προφανώς αφορά τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν μιλάμε για το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα πρέπει να βάλουμε στην εξίσωση και τον ΕΟΠΥΥ, τον ασφαλιστικό οργανισμό ο οποίος αγοράζει υπηρεσίες υγείας, και εκεί νομίζω ότι έχουμε πολλές σκέψεις για το πώς μπορούμε να τον εκσυγχρονίσουμε και να γίνει και αυτός πιο ανταγωνιστικός. Διότι τελικά, το τονίζω, αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να παρέχουμε στους πολίτες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε ανταγωνιστικό κόστος. Δεν είναι υποχρεωτικό οι υπηρεσίες αυτές να παρέχονται από το κράτος.

Μπάμπης Κούτρας: Κύριε Πρόεδρε, ένα επίσης ζήτημα το οποίο μοιάζει να είναι στο δημόσιο διάλογο πάρα πολύ έντονα είναι η σχέση του δημόσιου συστήματος υγείας με το ιδιωτικό σύστημα υγείας. Και από τις δύο πλευρές ασκείται κριτική. Και ως παράμετρο αυτού του θέματος κατά πόσο μπορούμε να υποστηρίξουμε με καλύτερους τρόπους και ενδεχομένως με περισσότερους πόρους το σύστημα της φαρμακοβιομηχανίας στη χώρα μας για να μην είμαστε κάθε φορά στο κυνήγι των εισαγωγών και να εξαρτώμεθα από τις ξένες παραγωγές σκευασμάτων φαρμακευτικών. Εδώ υπάρχει κάποια συγκεκριμένη στόχευση για το επόμενο διάστημα από την πλευρά της κυβέρνησης;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς να διαχωρίσουμε το ιδιωτικό σύστημα υγείας. Παρέχει υπηρεσίες υγείας -ανταγωνιστικό στη χώρα μας- ένας κλάδος δυναμικός και αναπτυσσόμενος με σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και συνεργασίας με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και με καλύτερη συνεργασία με το ΕΣΥ- από την φαρμακοβιομηχανία και την ανάπτυξη πρόσθετης τεχνογνωσίας γύρω από τον τομέα του φαρμάκου.

Έχουμε μία πολύ δυναμική εγχώρια φαρμακοβιομηχανία την οποία έχουμε φροντίσει να στηρίξουμε με μια σειρά από σημαντικά επενδυτικά κίνητρα, συμψηφίζοντας επενδύσεις που θα γίνουν με το clawback, το οποίο έχει επιβαρύνει διαχρονικά πολύ τη φαρμακοβιομηχανία. Και θέλουμε να είμαστε σε διαρκή διάλογο με τη φαρμακοβιομηχανία για να δούμε πως μπορεί ο τομέας αυτός να γίνει τομέας σημαντικού συγκριτικού πλεονεκτήματος, όχι μόνο για το παρόν αλλά για το μέλλον. Να δούμε ποιοι είναι εκείνοι οι τομείς στους οποίους μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και να επενδύσουμε σε αυτούς. Προφανώς δεν είμαστε σε θέση να μπορούμε να παράγουμε τα πάντα στη χώρα μας.

Το ζήτημα όμως της στρατηγικής αυτονομίας, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει τεθεί πια μετ' επιτάσεως και είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει μπει για τα καλά στον ευρωπαϊκό διάλογο. Να πω επίσης κάτι ευρύτερο, το οποίο συνδέεται με την υγεία αλλά όχι κατ' ανάγκη με τον σκληρό της πυρήνα, με τις αδυναμίες ή τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας: η έννοια της ευζωίας, της καλής ζωής, μπορεί να αποτελεί σημαντικότατο συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας για τις επόμενες δεκαετίες.

Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι ευρύτερο, ξεπερνά τις δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, και έχει να κάνει με την ποιότητα της ζωής στη χώρα μας, με το περιβάλλον, με την υγιεινή διατροφή, με την καλή γήρανση. Μας ανοίγεται μια τεράστια προοπτική σε αυτό το οποίο αποκαλούμε "silver economy", να παίξουμε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο. Και δουλειά μας είναι να ενώσουμε όλες αυτές τις ψηφίδες, δημιουργώντας στη χώρα μας εκείνες τις προοπτικές, να αναδείξουμε αυτό τον τομέα σε σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα.

Και βέβαια να μην ξεχάσουμε τον μεγάλο -τολμώ να πω παραμελημένο- ασθενή της συζήτησης για τη δημόσια υγεία στην χώρα μας, που είναι η ψυχική υγεία. Διότι η πανδημία ανέδειξε και χρόνιες αδυναμίες του συστήματος υγείας…

Μπάμπης Κούτρας: Οι οποίες θα μας ακολουθούν και τα επόμενα χρόνια…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ως προς την ψυχική υγεία, ξέρουμε ότι οι ασθένειες του μέλλοντος δεν θα είναι κατ' ανάγκη οι ίδιες με τις ασθένειες του παρελθόντος. Είναι ένα ζήτημα τα οποίο με απασχολεί πάρα πολύ, το ζήτημα της ψυχικής υγείας σε όλες τις εκφάνσεις, ξεκινώντας από τα παιδιά, τους εφήβους και μετά προχωρώντας στους ενήλικες.

Έχουμε ένα πολύ συγκροτημένο σχέδιο και μια πολύ καλή ομάδα η οποία δουλεύει τα ζητήματα ψυχικής υγείας, αλλά ένα από τα ζητήματα γύρω από αυτήν την συζήτηση αφορά και τη δυνατότητα μας να μιλάμε ανοιχτά και δημόσια γύρω από ζητήματα τα οποία εδώ και πάρα πολλά χρόνια τα θεωρούσαμε στην χώρα μας ταμπού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 18 Ιουν 2021 | 17:10

Μητσοτάκης από τα Ιωάννινα: Πάνω από 70.000 ραντεβού για εμβολιασμό στις ηλικίες 18 έως 24

Η παρέμβαση του Πρωθυπουργού στη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της Περιφέρειας Ηπείρου, στα Ιωάννινα

«ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΣΤΑ ΠΙΟ ΑΠΡΟΣΜΕΝΑ ΜΕΡΗ» 18 Ιουν 2021 | 14:28

Περιοδεία Μητσοτάκη στα Γιάννενα: Το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της TeamViewer επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός

O Κυριάκος Μητσοτάκης στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της διεθνούς τεχνολογικής εταιρείας TeamViewer.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 18 Ιουν 2021 | 12:53

Μητσοτάκης από το Εμβολιαστικό Κέντρο Ιωαννίνων: 7,2 εκατ. εμβολιασμοί στην Ελλάδα - Να σπεύσουν όλοι να εμβολιαστούν

Από το νέο Εμβολιαστικό Κέντρο ξεκίνησε η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ιωάννινα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 18 Ιουν 2021 | 09:49

Κικίλιας για εμβόλια: Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για υποχρεωτικότητα - Ξεπεράσαμε τους 7.250.000 εμβολιασμούς

Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας για τα εμβόλια της AstraZeneca, τις ακυρώσεις, την Επιτροπή και τα "ευεργετήματα" στους εμβολιασμένους.

ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 18 Ιουν 2021 | 08:13

Περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ιωάννινα - Το πρόγραμμα

Στα Ιωάννινα περιοδεύει σήμερα Παρασκευή 18 Ιουνίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ "ΕΛΛΑΔΑ 2.0" 17 Ιουν 2021 | 18:25
ΔΕ ΔΥΟ ΔΟΣΕΙΣ 17 Ιουν 2021 | 18:06

Εισπνεόμενο φάρμακο για κορονοϊό-Καθηγητής Ναντίρ Αρμπέρ: Σε "Αττικό" και "Σωτηρία" η κλινική μελέτη

Στη μελέτη για το εισπνεόμενο φάρμακο συμμετέχουν 90 ασθενείς με κορονοϊό σε δύο κλινικές στο "Σωτηρία" και μια ακόμα στο "Αττικό". Θα γίνουν δοκιμές σε δύο διαφορετικές δόσεις.

ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΡΙΤΩΝ 17 Ιουν 2021 | 16:56

Ο Ερντογάν θέλει "κόκκινο τηλέφωνο" Αθήνας - Άγκυρας: Τι είπε στον Μητσοτάκη

Απευθείας επικοινωνίας για τα διμερή θέματα Ελλάδας - Τουρκίας θέλει ο Ερντογάν

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 17 Ιουν 2021 | 11:54

Μητσοτάκης και Φον ντερ Λάιεν στην Αρχαία Αγορά για τα 31 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Από την Αρχαία Αγορά η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσαν την επίσημη έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 16 Ιουν 2021 | 20:41

Αδιόρθωτος ο Πολάκης: Μητσοτάκη, τελικά πρέπει να με βλέπεις στον ύπνο σου και να ξυπνάς ιδρωμένος

Ο Παύλος Πολάκης απάντησε σε ανακοίνωση της ΝΔ για όσα είπε στη Βουλή για τα εμβόλια με το γνωστό... απαράμιλλο στιλ που διαθέτει

ΦΟΝΙΚΕΣ ΑΤΑΚΕΣ 16 Ιουν 2021 | 15:07

Η απίστευτη κόντρα Μητσοτάκη- Τσίπρα για τον διαχειριστή της πολυκατοικίας και το πτυχίο του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

Πώς απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα για τον διαχειριστή της πολυκατοικίας

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ 16 Ιουν 2021 | 14:05

Βουλή- Δευτερολογία Μητσοτάκη: Να αποκηρύξετε τις σαχλαμάρες Πολάκη κ.Τσίπρα- Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου...

Η δευτερολογία Μητσοτάκη στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο και η επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 16 Ιουν 2021 | 13:34

Βουλή: Ονομαστική ψηφοφορία για όλα τα άρθρα του εργασιακού νομοσχεδίου ζήτησε ο Μητσοτάκης

Καταθέτω αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα του εργασιακού νομοσχεδίου για να αναλάβετε τις ευθύνες σας φανερά, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης