Follow us

Μητσοτάκης: Το Σχέδιο για την Κρήτη του 2030 - Πάνω από 480 έργα, προϋπολογισμού 7,7 δισ. ευρώ

Τι είπε ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Κρήτη του 2030, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 480 έργα, προϋπολογισμού 7,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΡΗΤΗ

Για ένα σχέδιο το οποίο έχει μεγάλη μελετητική ωριμότητα, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, εξασφαλισμένη χρηματοδότηση κι έχει και συγκεκριμένους φορείς υλοποίησης, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το μεσημέρι στο Ηράκλειο κατά την παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Κρήτη του 2030, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 480 έργα, προϋπολογισμού 7,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα πληροφορούμενος σχετικά, χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλώνοντας ετοιμότητα για αυτή τη μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη. "Από αύριο θα είμαστε στη Βουλή και την Παρασκευή θα ξαναπάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης", είπε χαρακτηριστικά διαβεβαιώνοντας πως μέχρι την προκήρυξη εκλογών η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά τη δουλειά της.

"Είμαστε, λοιπόν, βέβαιοι ότι όλα όσα λέμε σε αυτό εδώ το κείμενο μπορούν να υλοποιηθούν, εξάλλου πολλά υλοποιούνται ήδη", τόνισε ο πρωθυπουργός στην παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ηρακλείου.

"Αυτό το οποίο βλέπετε κι εδώ στην Κρήτη είναι η αντίληψή μας για την εφαρμοσμένη πολιτική. Η κυβέρνησή μας δεν θα κουραστεί να αντιμετωπίζει προβλήματα στην πράξη, να σχεδιάζει το μέλλον με αισιοδοξία αλλά και με την τεχνοκρατική επάρκεια που η συγκρότηση ενός τέτοιου σχεδίου απαιτεί. Και καθώς πλησιάζουμε σιγά-σιγά προς τις εκλογές, οι οποίες θα γίνουν κάποια στιγμή την άνοιξη, νομίζω ότι οι επιλογές που οι πολίτες έχουν μπροστά τους είναι πάρα πολύ συγκεκριμένες. Μπορούμε να μιλήσουμε για το μέλλον ή μπορούμε να βουλιάξουμε τη χώρα στην τοξικότητα, στον διχασμό και στην πόλωση", υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε Επίσης

Και πρόσθεσε: "Πληροφορήθηκα ότι ο κ. Τσίπρας μόλις κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή κατά της κυβέρνησης. Καλοδεχούμενη η πρόταση. Η αλήθεια είναι ότι τον προκαλούσα πολλούς μήνες να το κάνει. Αποφάσισε να το κάνει τώρα, λίγο πριν τις εκλογές. Μια πάρα πάρα πολύ καλή ευκαιρία, όχι μόνο να επαναβεβαιώσουμε τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αυτό είναι δεδομένο, αλλά κυρίως να συγκρίνουμε πεπραγμένα τετραετιών.

Μητσοτάκης Κρήτη

Εγώ δεν επιζητώ τη σύγκρουση, επιδιώκω τη σύγκριση. Ελάτε να συγκρίνουμε λοιπόν τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τέσσερα χρόνια και τι κάναμε εμείς. Και νομίζω ότι θα είναι αρκετά καταλυτική αυτή η σύγκριση. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να την κάνουμε στη Βουλή τις επόμενες μέρες. Να μιλήσουν οι Υπουργοί για το έργο τους. Και βέβαια θα μιλήσουμε και για τα θέματα του Κράτους Δικαίου. Γιατί και εκεί δεν πρέπει να ξεχνάμε όσα έγιναν την περασμένη τετραετία", επισήμανε ο πρωθυπουργός.

"Είμαστε λοιπόν απολύτως έτοιμοι για αυτή την μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη και εύχομαι και ελπίζω οι πολίτες να προσπεράσουν αυτό το "νέφος" της τοξικότητας, του πολύ πολωμένου πολιτικού λόγου και τελικά να αντιληφθούν ποιοι είναι αυτοί που μπορούν πραγματικά να τους μιλήσουν για το μέλλον τους. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει αυτή τη σύγκρουση γιατί δεν έχει προτάσεις για το μέλλον της χώρας και γιατί ταυτόχρονα δεν μπορεί να μιλήσει για το παρελθόν της χώρας. Διότι δεν θέλει κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ να θυμηθεί τα τέσσερα χρόνια της δικής του διακυβέρνησης.

Θα έχουμε, λοιπόν, την ευκαιρία να πούμε και παραπάνω σήμερα το βράδυ, στην πολιτική ομιλία την οποία θα κάνουμε. Από αύριο θα είμαστε στη Βουλή και την Παρασκευή θα ξαναπάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Και μέχρι να προκηρύξουμε τις εκλογές θα συνεχίσουμε κανονικά τη δουλειά μας", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχέδιο για την Κρήτη του 2030

Μητσοτάκης Κρήτη

Σύμφωνα με πηγές, το σχέδιο κινείται σε τέσσερις βασικούς άξονες: την ανάπτυξη σύγχρονων δικτύων και υποδομών, την αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής σε συνδυασμό με την πράσινη μετάβαση, την υλοποίηση επενδύσεων που θα προσδώσουν πρόσθετη αξία σε σειρά τομέων, από τον πολιτισμό έως την έρευνα και την καινοτομία, και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Στον πρώτο άξονα προβλέπεται ένα συνεκτικό σύνολο παρεμβάσεων για τη βελτίωση των οδικών, αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων, οι οποίες θα έχουν απτό αποτύπωμα στην ασφάλεια των μεταφορών, στον τουρισμό, στη διακίνηση αγαθών και ευρύτερα στην οικονομία. Τα έργα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα έχουν προϋπολογισμό που αγγίζει τα 3,7 δισεκ. ευρώ.

Το σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή του Βόρειου Οδικού 'Αξονα Κρήτης και του νέου διεθνούς αερολιμένα στο Καστέλι, την αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου "Νίκος Καζαντζάκης", και σχέδια για νέο επιβατικό σταθμό στο λιμάνι των Χανίων, νέο αγκυροβόλιο στη Γαύδο, θωράκιση του λιμένα Ρεθύμνου και βελτίωση των λιμενικών υποδομών στη Σητεία, στον 'Αγιο Νικόλαο και στη Χερσόνησο.

Για τον δεύτερο άξονα, το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, σε συνέχεια της πρώτης φάσης, με την οποία διασφαλίστηκε η κάλυψη μεγάλου μέρους των αναγκών της Κρήτης από το εθνικό σύστημα μεταφοράς ρεύματος μέσω της υποβρύχιας καλωδιακής διασύνδεσης. Προβλέπονται επίσης έργα ενίσχυσης του συστήματος της Κρήτης.

Το σκέλος της ενέργειας συμπληρώνεται από σειρά έργων άρδευσης και υδροδότησης, πρωτοβουλιών για τη διαχείριση απορριμμάτων και πολεοδομικών παρεμβάσεων για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος. Ο όλος φάκελος αφορά 57 έργα, ύψους 2,33 δισεκ. ευρώ.

Στο σχέδιο συγκαταλέγονται η αξιοποίηση του Υδατικού Δυναμικού του Ταυρωνίτη μέσω ΣΔΙΤ, η ύδρευση του Ηρακλείου και του Αγίου Νικολάου από το Φράγμα Αποσελέμη και η παράλληλη ενίσχυση του ταμιευτήρα του Αποσελέμη από το οροπέδιο Λασιθίου. Για τη διαχείριση απορριμμάτων προβλέπεται μονάδα επεξεργασίας και ΧΥΤΥ στο Αμάρι και μονάδα επεξεργασίας και ανάκτησης αποβλήτων και ΧΥΤΥ για το Ηράκλειο.

Όσον αφορά τη διοχέτευση επενδύσεων στην Κρήτη, ο σχεδιασμός προβλέπει την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας με 191 εκατομμύρια ευρώ, με κινήσεις όπως η αναβάθμιση ερευνητικών υποδομών στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), και η επέκταση - αναβάθμιση ερευνητικών υποδομών στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Κεφάλαια θα επενδυθούν, ανάμεσα σε άλλα, και στον πολιτισμό, με έμφαση στη συντήρηση και την αναβάθμιση αρχαιολογικών, ιστορικών και μουσειακών χώρων, όπως η συντήρηση - ανάδειξη των μινωικών ανακτόρων και η εκπόνηση μελετών για το νέο αρχαιολογικό μουσείο στο Ρέθυμνο.

Μητσοτάκης Κρήτη

Οι πηγές υπογραμμίζουν πως η βελτίωση της ζωής των πολιτών εδράζεται σε ουσιαστικές επενδύσεις στη δημόσια παιδεία, τη δημόσια υγεία και τον αθλητισμό, με το σύνολο των παρεμβάσεων να προϋπολογίζεται στα 938 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε Επίσης

Στο μέτωπο της παιδείας, το σχέδιο περιλαμβάνει τους 2.689 διορισμούς εκπαιδευτικών και τις 17.617 προσλήψεις αναπληρωτών, τέσσερα νέα Πρότυπα & Πειραματικά Σχολεία, δύο νέα Πρότυπα ΕΠΑΛ και η κατασκευή οκτώ νέων σχολικών μονάδων, ενώ με στόχο την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου για τη φοιτητική στέγη προβλέπεται η ανέγερση εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, που θα προσφέρουν 4.846 κλίνες.

Για τη δημόσια υγεία, στο φάκελο έχουν ενταχθεί έργα για την αναβάθμιση και επέκταση κέντρων υγείας και των νοσοκομείων Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Χανίων, Αγίου Νικολάου και του ΠΑΓΝΗ.

Στην παρουσίαση του προγράμματος για την Κρήτη του 2030 μίλησαν κατά σειρά, για τα θέματα αρμοδιότητάς τους, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτής Λασιθίου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός αρμόδιος για την Προστασία του Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία Χρίστος Δήμας, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η υφυπουργός αρμόδια για Θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής Ζέττα Μακρή, ο υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης Άγγελος Συρίγος και ο υφυπουργός Αθλητισμού και βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης.

Την παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος για την Κρήτη συντόνισε ο υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος. Εισαγωγικές τοποθετήσεις πραγματοποίησαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του πρωθυπουργού

Μητσοτάκης Κρήτη

"Κύριε Περιφερειάρχα, κύριοι Δήμαρχοι, αγαπητά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, κυρίες και κύριοι,

Σήμερα αντιλαμβάνεστε ότι για μένα είναι μία ξεχωριστή μέρα, καθώς βρισκόμαστε στον τόπο μου, στην Κρήτη, εδώ στο Ηράκλειο, για να παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για την Κρήτη του 2030.

Όπως είπε και ο 'Ακης Σκέρτσος, έχουμε δρομολογήσει αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, είναι η πέμπτη τέτοια εκδήλωση που κάνουμε και σκοπεύουμε να βρεθούμε σε όλες τις πρωτεύουσες των Περιφερειών, για να καταδείξουμε ότι εκτός από τις δράσεις εθνικής εμβέλειας η κυβέρνησή μας έχει ένα ξεχωριστό, αναλυτικό και καλά επεξεργασμένο σχέδιο για κάθε ελληνική Περιφέρεια.

Θέλω να τονίσω το σχέδιο αυτό δεν αναπτύσσεται εν κενώ, ούτε αποτελεί μία άσκηση επί χάρτου. Είναι προϊόν συστηματικής διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς, με την Περιφέρεια, με τους Δήμους και έχει κάποια πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και το σχέδιο αυτό το οποίο παρουσιάσαμε σήμερα και το οποίο βρίσκεται σε αυτό εδώ το έντυπο, το οποίο νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να το διατρέξετε.

Είναι ένα σχέδιο το οποίο έχει μεγάλη μελετητική ωριμότητα, έχει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση κι έχει και συγκεκριμένους φορείς υλοποίησης. Είμαστε, λοιπόν, βέβαιοι ότι όλα όσα λέμε σε αυτό εδώ το κείμενο μπορούν να υλοποιηθούν, εξάλλου πολλά υλοποιούνται ήδη.

Διαβάστε Επίσης

Θέλω να τονίσω το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας, ειδικά με την Περιφέρεια και με τον Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος ήταν πάντα πολύ πρόθυμος και πολύ ανοιχτός και κατέθεσε πολύ δημιουργικές προτάσεις. Εξάλλου νομίζω ότι έχουμε το ίδιο όραμα για μία Κρήτη η οποία είναι εξωστρεφής, η οποία διατηρεί, όμως, αυτήν την πολύ ιδιαίτερη τοπική της ταυτότητα -θα επανέλθω στο ζήτημα αυτό, το θεωρώ εξαιρετικά κρίσιμο. Αλλά τα οφέλη της ανάπτυξης πρέπει να τα καρπώνεται κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Κρήτης, ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη την Κρήτη και θέλω να τον ευχαριστήσω για τη συνεργασία. Εγώ δεν ξέρω πού θα είμαι το 2030, αλλά έχω την υποψία ότι ο Αρναουτάκης πάλι εδώ θα είναι.

Δεν θέλω να επαναλάβω όλα όσα ειπώθηκαν. Επιτρέψτε μου μόνο να σταθώ σε μία σειρά από σημεία τα οποία τα θεωρώ σημαντικά και τα οποία πιστεύω ότι πρέπει να αναδείξω και μέσα από τη δική μου παρέμβαση.

Όπως ειπώθηκε και από τον Υπουργό Υποδομών και από τον Υφυπουργό Υποδομών, σχεδόν τα μισά, 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ από τα παραπάνω από 7 δισ. πόρων που θα διατεθούν στην Κρήτη μέχρι το 2030 αφορούν δράσεις του Υπουργείου Υποδομών.

Δύο εκ των οποίων έχουν, θα έλεγα, όχι απλά πανελλαδική, αλλά τολμώ να πω πανευρωπαϊκή διάσταση, με την έννοια του ότι ο ΒΟΑΚ είναι ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος ο οποίος κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και το καινούριο αεροδρόμιο στο Καστέλι είναι από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο το οποίο κατασκευάζεται σήμερα στη Μεσόγειο. Σίγουρα θα είναι και το πιο σύγχρονο.

Μητσοτάκης Κρήτη

Προσέξτε λοιπόν το μέγεθος των πόρων που διοχετεύουμε για δύο απολύτως κρίσιμα έργα, χωρίς τα οποία η Κρήτη είναι αδύνατον να ξεδιπλώσει την αναπτυξιακή της δυναμική.

Δεν θα επαναλάβω όλα όσα ειπώθηκαν για τον Βόρειο Οδικό 'Αξονα. Έχω μιλήσει πολλές φορές για τη σημασία του έργου αυτού. Με πολύ μεγάλη χαρά βρέθηκα σήμερα στο πρώτο εργοτάξιο, στο τμήμα το οποίο συνδέει τη Νεάπολη με την Ιεράπετρα. Όπως γνωρίζετε είναι ένα έργο το οποίο ουσιαστικά είναι σπασμένο στα τρία: ένα δημόσιο έργο, ένα έργο το οποίο γίνεται με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και η μεγάλη σύμβαση παραχώρησης που αφορά τη σύνδεση των Χανίων με το Ηράκλειο, ενώ προχωρά πολύ γρήγορα η μελετητική ωρίμανση από την Κίσσαμο μέχρι τα Χανιά, αλλά και από τον 'Αγιο Νικόλαο μέχρι τη Σητεία.

Αυτή πρέπει να είναι η τελική έκταση του ΒΟΑΚ, όπως έχω δεσμευτεί, να καλύπτει δηλαδή όλη τη βόρεια Κρήτη. Θα πω μόνο ότι το έργο αυτό μας παίδεψε πάρα πολύ και εμένα προσωπικά, διότι όταν κάναμε την προετοιμασία μας -πριν ακόμα μας εμπιστευτεί ο Ελληνικός λαός- δεν μπορούσαμε να φανταστούμε το βαθμό της ανωριμότητας του έργου αυτού από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Παρουσιαζόταν ένα έργο το οποίο είχε χρηματοδότηση και μελετητική ωριμότητα, δεν υπήρχε τίποτα. Μιλάμε για μια μεγάλη πολιτική απάτη. Θα το πω όπως το αισθάνομαι. Και αν δεν υπήρχε πολύ συστηματική προσπάθεια από πλευράς Υπουργείου και εξεύρεση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν θα μπορούσαμε σήμερα να μιλάμε για ένα έργο το οποίο είμαστε πια απολύτως βέβαιοι ότι θα ολοκληρωθεί αρκετά πριν το τέλος της δεκαετίας και θα αποτελέσει πραγματικά ένα έργο-σταθμό στην αναπτυξιακή διαδρομή της Κρήτης.

Όχι μόνο γιατί ο σημερινός ΒΟΑΚ δεν αντέχει πια την κίνηση, το ξέρετε πολύ καλύτερα από εμένα, αλλά και γιατί δυστυχώς θρηνούμε κάθε χρόνο ζωές, ειδικά σε αυτόν τον δρόμο. Είναι από τους πιο θανατηφόρους δρόμους στην Ελλάδα και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το διορθώσουμε. Έχει φυσικά να κάνει και με την οδική μας συμπεριφορά. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές γι' αυτά και νομίζω ότι η μείωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, ειδικά στην Κρήτη, θα πρέπει να αποτελεί μία ειδική προτεραιότητα για εμάς τους Κρητικούς.

Έρχομαι τώρα στο αεροδρόμιο. Πρέπει να σας πω ότι όσοι δεν έχετε επισκεφτεί το εργοτάξιο αυτό αξίζει να το δείτε, είναι πραγματικά πάρα πολύ εντυπωσιακό. Είναι το μεγαλύτερο εργοτάξιο στην Ελλάδα σήμερα, που εκτείνεται -προφανώς, αεροδρόμιο είναι- σε μία πολύ μεγάλη έκταση. Το έργο προχωράει πολύ γρήγορα και αυτό το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι κάναμε μία πρόσθετη παρέμβαση την οποία κυρώσαμε και στη Βουλή, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό του έργου, όχι μόνο για να καλύψουμε την αύξηση στο κόστος κατασκευής, αλλά για να μεγαλώσουμε το αεροδρόμιο.

Μητσοτάκης Κρήτη

Το αεροδρόμιο, έτσι όπως είχε σχεδιαστεί δεν θα κάλυπτε πλήρως τις ανάγκες της Κρήτης. Τώρα είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι θα τις καλύπτει και θα έχουμε σύντομα ένα υπερσύγχρονο αεροδρόμιο, με πάρα πολλούς εμπορικούς χώρους, που από μόνο του θα αποτελέσει όχι απλά πύλη εισόδου, αλλά και πόλο τοπικής και υπερτοπικής ανάπτυξης. Ένα αεροδρόμιο το οποίο θα εξυπηρετεί και επιβάτες αλλά και προϊόντα. Πράγματι, είμαι πολύ ικανοποιημένος από την πρόοδο των εργασιών, όπως διαπίστωσα σήμερα επισκεπτόμενος το χώρο.

Όμως δεν μπορούμε να αμελήσουμε -και είχαμε την κουβέντα αυτή με το Δήμαρχο Ηρακλείου- τι θα γίνει στο αεροδρόμιο "Καζαντζάκης". Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναληφθεί το δράμα του Ελληνικού, να χάσουμε 18 χρόνια, μία έκταση παραπάνω από 3 χιλιάδες στρέμματα στο κέντρο της πόλης, και να μην σχεδιάσουμε από τώρα τι πρέπει να γίνει στην έκταση αυτή.

Θα χρειαστούν σημαντικές ρυθμιστικές παρεμβάσεις, θα ακούσουμε όμως τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας. Και θα ωριμάσουμε μελετητικά το σχέδιο αυτό -έχουμε τη δυνατότητα και μέσα από το ΤΑΙΠΕΔ να το κάνουμε- σε συνεννόηση. Εσείς θα μας υποδείξετε ποιες είναι οι σκέψεις σας για το πώς πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή η έκταση. Νομίζω ότι έχουμε πια αρκετούς "πιλότους" για το πώς αναπτύσσει κανείς μια τέτοια μεγάλη έκταση.

Ένα είναι βέβαιο, ότι αεροδρόμιο δεν πρόκειται να παραμείνει στο "Καζαντζάκης". Θα αξιοποιηθεί η έκταση με άλλο τρόπο και χαίρομαι μάλιστα που είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε και τις Γούρνες", άλλη μια σημαντική επένδυση η οποία προχωρά και είμαστε έτοιμοι, ουσιαστικά, να δρομολογήσουμε την υπογραφή μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του ιδιώτη.

Για τα λιμάνια τα είπε πολύ καλά ο Γιάννης Πλακιωτάκης. Το λιμάνι του Ηρακλείου έχει προσελκύσει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, το λιμάνι της Σούδας και αυτό αναπτύσσεται, μία σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις σε συνοδά λιμενικά έργα. Τα λιμάνια μας είναι αναπτυξιακοί πόλοι, ειδικά το λιμάνι του Ηρακλείου, έχει τη δυνατότητα να είναι ταυτόχρονα εμπορικό λιμάνι, προφανώς ακτοπλοϊκό λιμάνι, λιμάνι υποδοχής κρουαζιέρας και για home porting, αλλά και λιμάνι που μπορεί να υποστηρίξει υποδομές yachting. Πολύ μεγάλη ευκαιρία αυτή για την πόλη του Ηρακλείου και θα κινηθούμε πολύ σύντομα στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης με βάση τα χρονοδιαγράμματα τα οποία ήδη έχουν παρουσιαστεί.

Πρωτογενής τομέας. Πρωτογενής τομέας ο οποίος συνδέεται όμως, ταυτόχρονα, και με το επόμενο κρίσιμο ζήτημα που θεωρώ ότι είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα και η μεγαλύτερη πρόκληση για την Κρήτη: η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη.

Χρειαζόμαστε έργα διαχείρισης υδάτων. Μιλήσαμε για τα μεγάλα αρδευτικά έργα τα οποία γίνονται, είναι έργα ανάσας για την Κρήτη, τα περιμένει δεκαετίες ο τόπος, έργα τα οποία όπως ξέρετε γίνονται από δύο Υπουργεία, από το Υποδομών και από το Αγροτικής Ανάπτυξης. Αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Κρήτη βρίσκεται -όπως και όλη η Ανατολική Μεσόγειος- στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής. Και η ανάπτυξη σε όλες της τις εκφάνσεις, είτε μιλάμε για τον πρωτογενή τομέα, είτε μιλάμε για τον τουρισμό, πρέπει και επιβάλλεται να είναι βιώσιμη. Αυτό είναι μονόδρομος. Είναι για εμένα μη διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα.

Διότι και για τον τουρισμό, το γνωρίζει καλά ο Βασίλης (Κικίλιας), να ξέρετε πια ότι οι επισκέπτες θα αξιολογούν τους προορισμούς με βάση τη συμμόρφωσή τους με συγκεκριμένα κριτήρια βιωσιμότητας. 'Αρα, αν πιστεύουμε ότι μπορούμε να κινηθούμε έτσι όπως πηγαίναμε στο παρελθόν, απλά επειδή έχουμε ωραία τοπία, ωραίες θάλασσες και ωραίους ανθρώπους, γλεντζέδες που χορεύουν ωραία και τραγουδούν ωραία, δεν φτάνουν αυτά. Θέλω να είμαι πολύ σαφής. Η πράσινη μετάβαση και στο τουριστικό μας προϊόν και στον πρωτογενή μας τομέα είναι προτεραιότητα.

Έχει δίκιο ο Υπουργός όταν μιλάει για την ανάγκη να στηρίξουμε τη βιολογική μας κτηνοτροφία. Και προφανώς ο πρωτογενής τομέας με τον τουρισμό συνδέονται άμεσα, όχι μόνο γιατί ο πρωτογενής τομέας παράγει προϊόντα τα οποία καταναλώνονται στη συνέχεια στα ξενοδοχεία μας και τα οποία είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές των προϊόντων μας όταν οι επισκέπτες θα επιστρέψουν στις κρύες χώρες από τις οποίες προέρχονται και θέλουν μια γεύση Κρήτης το χειμώνα, αλλά γιατί προσφέρει και ο ίδιος ο πρωτογενής τομέας μεγάλες ευκαιρίες να δημιουργήσουμε νέα τουριστικά προϊόντα γύρω από μοναδικές εμπειρίες.

Οι επισκέπτες πια αναζητούν συνολικές εμπειρίες. Και εμπειρία δεν είναι μόνο να πας να κάθεσαι σε μια παραλία, μπορεί να είναι να πας σε μια κουρά ή να πας σε ένα τυροκομείο να δεις πώς παράγεται το τυρί παραδοσιακά. Όλα αυτά, λοιπόν, πρέπει να τα διαφυλάξουμε. Όπως πρέπει να φροντίσουμε το περιβάλλον μας, τη βιοποικιλότητά μας. Η πρωτοβουλία για τα "Απάτητα Βουνά" είναι κάτι το οποίο το πιστεύω πάρα πολύ.

Επιτρέψτε μου, δεν θα κάνω άλλη αναφορά, αλλά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα ήταν πολύ χαρούμενος με την πρωτοβουλία για τα "Απάτητα Βουνά", ειδικά για τα Λευκά Όρη, για τον Ψηλορείτη, θα μπουν και τα βουνά του Λασιθίου, η Δίκτη, πολύ σύντομα στο δίκτυο των "Απάτητων Βουνών", περιοχές απόλυτης προστασίας και από ανεμογεννήτριες αλλά και από νέους δρόμους, που πρέπει να τις διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Και βέβαια θέλω να κάνω μία ξεχωριστή μνεία στο δομημένο περιβάλλον. Αυτό το οποίο είπε ο Νίκος Ταγαράς είναι απολύτως σωστό: ουδέποτε στη χώρα, ουσιαστικά εδώ και εκατό χρόνια, από το 1923 -βλέπετε γιατί πάντα υπάρχουν αυτές οι προ του ‘23 ή μετά το ‘23 διατάξεις, υπάρχει λόγος γιατί γίνεται αυτό- λοιπόν είναι ίσως συμβολικό ότι το 2023, εκατό χρόνια μετά, για πρώτη φορά θα μπει μία τάξη ως προς τα ζητήματα χωροταξίας, μέσα από ειδικά χωρικά σχέδια σε όλη την επικράτεια. Και αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για τον τόπο μας, για την Κρήτη.

Ας είμαστε ειλικρινείς, στο παρελθόν έχουμε κακοποιήσει το δομημένο περιβάλλον, λοιπόν, δεν πρέπει να κάνουμε άλλη ζημιά. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε άλλη ζημιά. Και από εδώ και στο εξής πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί τι χτίζουμε, πού το χτίζουμε και πώς το χτίζουμε.

Και αυτό ουσιαστικά πρέπει να προσδιορίσουμε, γι' αυτό και οι χρήσεις γης έχουν τόσο μεγάλη σημασία, θα έλεγα ξεχωριστά μεγάλη σημασία εδώ στη Κρήτη, ακριβώς επειδή έχουμε ένα επιβαρυμένο, θα έλεγα, παρελθόν στα ζητήματα αυτά.

Στον τομέα του πολιτισμού γίνονται πάρα πολλά, όχι μόνο εδώ. Η Λίνα Μενδώνη έχει κάνει, πιστεύω, μία εξαιρετική δουλειά σε όλες τις Περιφέρειες. Θέλαμε ένα σχέδιο για να δούμε τον πολιτισμό ως ναυαρχίδα αναπτυξιακή σε όλες τις Περιφέρειες. Εδώ, προφανώς, με τον πολιτιστικό πλούτο που διαθέτουμε, τα πράγματα ήταν πιο εύκολα.

Δεν θα διατρέξω αναλυτικά όλα τα έργα που δρομολογούνται. Να σταθώ στη σημασία της σειριακής ένταξης στον κατάλογο της UNESCO των έξι Μινωικών Ανακτόρων, θα είναι πολύ σημαντικό εάν το πετύχουμε. Πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Η Κρήτη πρέπει να έχει παρουσία στον κατάλογο της UNESCO.

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων είναι ένα πραγματικό κόσμημα, το οποίο έχει ήδη μεγάλη επισκεψιμότητα. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τα μεγάλα, τα εμβληματικά μας μουσεία, μέσα στα οποία είναι και το Μουσείο του Ηρακλείου, αποκτούν πια ξεχωριστή νομική οντότητα, ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, κι όχι απλά ως οργανικές οντότητες του Υπουργείου Πολιτισμού. Θα μας δώσει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία να μπορούμε να αναπτύξουμε τα μουσεία μας μέσα από σύγχρονες προσεγγίσεις και το Μουσείο Ηρακλείου αξίζει πραγματικά να έχει αυτές τις δυνατότητες, για να μπορεί να αναδείξει ακόμα περισσότερο αυτό τον μοναδικό πολιτιστικό θησαυρό τον οποίο διαφυλάττει.

Δυο κουβέντες για τα θέματα εκπαίδευσης, όχι μόνο για τα σχολεία, για τα οποία μίλησε η Ζέττα (Μακρή). Ναι, δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω, αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη κυβέρνηση που έκανε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικού προσωπικού εδώ και 12 χρόνια, 2.700 περίπου μόνιμοι εκπαιδευτικοί δάσκαλοι και καθηγητές μόνο στην Κρήτη. Τα καλά νομίζω ότι πρέπει και να λέγονται.

Αλλά, βέβαια, έμφαση και σε πρότυπα πειραματικά σχολεία και στην επαγγελματική εκπαίδευση, σε πρότυπα ΕΠΑΛ. Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στη στήριξη των υποδομών επαγγελματικής εκπαίδευσης. Σημαντικές δράσεις κατάρτισης από τον Κωστή Χατζηδάκη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας στην Κρήτη -θα το έχουμε ακόμα πιο έντονο- θα είναι η εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού. Θα έχουμε το ανάποδο πρόβλημα πολύ σύντομα. Το έχουμε ήδη, το ξέρετε πολύ καλά. Το είδαμε στο λάδι. Ευτυχώς φέτος δεν άκουσα παράπονα από τους αγρότες μας, αλλά με λάδι στα πέντε ευρώ μερικές φορές νομίζω ότι όλοι θα πρέπει να είναι πολύ ικανοποιημένοι. Βέβαια γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, αλλά ας έχουμε τουλάχιστον την ικανοποίηση ότι φέτος είχαμε και ποσότητες. "Όλα τα κιλά όλα τα λεφτά", πώς το λέγανε κάποτε; Αλλά από την καλή πλευρά, όχι από τη στραβή.

Αλλά από εκεί και πέρα το μεγάλο μας ζήτημα θα είναι το ανθρώπινο δυναμικό, η επανακατάρτιση, η εξειδίκευση στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα, οι νέοι αγρότες. Ξέρω ότι έχουμε και άλλα αιτήματα, θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Θέλουμε νέους αγρότες να μπαίνουν στον πρωτογενή τομέα. Φέρνουν άλλες δεξιότητες, άλλες δυνατότητες, άλλη εξοικείωση με την τεχνολογία. Το θεωρώ αυτό εξαιρετικά σημαντικό.

Αλλά θέλω να κάνω και μια ξεχωριστή μνεία όχι μόνο στα ερευνητικά μας κέντρα, έχουμε δύο εξαιρετικά στην Κρήτη το ΕΛΚΕΘΕ και το ΙΤΕ, αλλά στην Κρήτη ως πόλο εκπαίδευσης. Έχουμε δύο εξαιρετικά ιδρύματα και αυτό το οποίο είπε ο 'Αγγελος είναι σωστό. Ξέρετε, πολλές φορές μιλάω με νέους φοιτητές και μερικές φορές κάποιοι από αυτούς μπορεί να είναι στεναχωρημένοι που δεν πέρασαν στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη και μετά έρχονται στην Κρήτη και είναι ενθουσιασμένοι, και από την ποιότητα ζωής αλλά και από το φοιτητικό περιβάλλον, στο οποίο αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία, αλλά και κυρίως από την ποιότητα της εκπαίδευσης.

Και το γεγονός ότι έχουμε πια αγγλόφωνα τμήματα τα οποία μπορούν να προσελκύουν φοιτητές από το εξωτερικό είναι μόνο η αρχή του τι μπορούμε να κάνουμε. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μπορεί να είναι -και θα με συγχωρέσουν οι Κύπριοι φίλοι μου- η Κύπρος κέντρο προσέλκυσης ανώτατης εκπαίδευσης και δεν μπορεί να είναι η Κρήτη. Και μπορεί και θα γίνει. Και θα γίνει από τα δημόσια πανεπιστήμια, προσέξτε, όχι από τα ιδιωτικά. Και από το πανεπιστήμιο και από το πολυτεχνείο έχουμε πολύ μεγάλες δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα.

Βέβαια πρέπει να λύσουμε το ζήτημα της στέγασης. Δρομολογούμε έργα φοιτητικής στέγης σε πολλά πανεπιστήμια, εδώ στην Κρήτη είναι ένα από τα μεγαλύτερα, είναι ίσως το μεγαλύτερο. Μιλάμε για παραπάνω από 4.000 θέσεις, παραπάνω από 200 εκατομμύρια, για να δημιουργήσουμε υποδομές φοιτητικής στέγης.

Αυτό πέρα και πάνω από την αύξηση του επιδόματος ενοικίου που δώσαμε στους φοιτητές φέτος, από τα 1.000 πήγαμε στα 1.500 ευρώ και υπό προϋποθέσεις στα 2.000 ευρώ εάν οι φοιτητές μας συγκατοικήσουν. Είναι έργα πολύ σημαντικά, όχι μόνο γιατί εξοικονομούν πόρους από τους φοιτητές, αλλά γιατί δημιουργούν μία συνολική εμπειρία. Το να μένεις στο πανεπιστήμιο ή κοντά στο πανεπιστήμιο είναι κάτι το οποίο ταιριάζει με την αντίληψη την οποία τουλάχιστον προσωπικά έχω για το πώς πρέπει να είναι η συνολική ακαδημαϊκή εμπειρία εάν πηγαίνεις σε ένα ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.

Και βέβαια να πω και μπράβο στο Λευτέρη (Αυγενάκη) για τις πολλές δράσεις στις υποδομές στα αθλητικά της Κρήτης. Δεν χρειάζεται να τα επαναλάβω, είναι σημαντικές. Να αναφέρω μόνο τουλάχιστον το κολυμβητήριο των Χανίων, το οποίο ήταν παντελώς εγκαταλελειμμένο, νομίζω ότι πρέπει να είχε παραμείνει στην ίδια κατάσταση από τότε που έμαθα να κολυμπάω εκεί, κάποια στιγμή στις αρχές της δεκαετίας του ΄70. Δεν νομίζω ότι είχε γίνει τίποτα μέχρι που να ασχοληθούμε με αυτό.

Κλείνω με μία ευρύτερη πολιτική τοποθέτηση. Αυτό το οποίο βλέπετε κι εδώ στην Κρήτη είναι η αντίληψή μας για την εφαρμοσμένη πολιτική. Η κυβέρνησή μας δεν θα κουραστεί να αντιμετωπίζει προβλήματα στην πράξη, να σχεδιάζει το μέλλον με αισιοδοξία αλλά και με την τεχνοκρατική επάρκεια που η συγκρότηση ενός τέτοιου σχεδίου απαιτεί.

Και καθώς πλησιάζουμε σιγά-σιγά προς τις εκλογές, οι οποίες θα γίνουν κάποια στιγμή την άνοιξη, νομίζω ότι οι επιλογές που οι πολίτες έχουν μπροστά τους είναι πάρα πολύ συγκεκριμένες. Μπορούμε να μιλήσουμε για το μέλλον ή μπορούμε να βουλιάξουμε τη χώρα στην τοξικότητα, στον διχασμό και στην πόλωση.

Πληροφορήθηκα ότι ο κ. Τσίπρας μόλις κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή κατά της κυβέρνησης. Καλοδεχούμενη η πρόταση.

Η αλήθεια είναι ότι τον προκαλούσα πολλούς μήνες να το κάνει. Αποφάσισε να το κάνει τώρα, λίγο πριν τις εκλογές. Μια πάρα πάρα πολύ καλή ευκαιρία, όχι μόνο να επαναβεβαιώσουμε τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αυτό είναι δεδομένο, αλλά κυρίως να συγκρίνουμε πεπραγμένα τετραετιών.

Εγώ δεν επιζητώ τη σύγκρουση, επιδιώκω τη σύγκριση. Ελάτε να συγκρίνουμε λοιπόν τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τέσσερα χρόνια και τι κάναμε εμείς. Και νομίζω ότι θα είναι αρκετά καταλυτική αυτή η σύγκριση. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να την κάνουμε στη Βουλή τις επόμενες μέρες. Να μιλήσουν οι Υπουργοί για το έργο τους.

Και βέβαια θα μιλήσουμε και για τα θέματα του Κράτους Δικαίου. Γιατί και εκεί δεν πρέπει να ξεχνάμε όσα έγιναν την περασμένη τετραετία. Είμαστε λοιπόν απολύτως έτοιμοι για αυτή την μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη και εύχομαι και ελπίζω οι πολίτες να προσπεράσουν αυτό το "νέφος" της τοξικότητας, του πολύ πολωμένου πολιτικού λόγου και τελικά να αντιληφθούν ποιοι είναι αυτοί που μπορούν πραγματικά να τους μιλήσουν για το μέλλον τους.

Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει αυτή τη σύγκρουση γιατί δεν έχει προτάσεις για το μέλλον της χώρας και γιατί ταυτόχρονα δεν μπορεί να μιλήσει για το παρελθόν της χώρας. Διότι δεν θέλει κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ να θυμηθεί τα τέσσερα χρόνια της δικής του διακυβέρνησης.

Θα έχουμε, λοιπόν, την ευκαιρία να πούμε και παραπάνω σήμερα το βράδυ, στην πολιτική ομιλία την οποία θα κάνουμε. Από αύριο θα είμαστε στη Βουλή και την Παρασκευή θα ξαναπάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Και μέχρι να προκηρύξουμε τις εκλογές θα συνεχίσουμε κανονικά τη δουλειά μας.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Αυτή είναι η μόνη λίστα που χρειάζεστε για τις φθινοπωρινές αποδράσεις σας

Ξενώνες, ξενοδοχεία, βίλες και εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα που μας καλούν για αποδράσεις με άρωμα φθινοπώρου ή αποκαλόκαιρου.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 27 Σεπ 2025 | 08:30

Απίθανη μια συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στο αμέσως επόμενο διάστημα- Το μήνυμα για το casus belli

Πώς βλέπουν στην κυβέρνηση την επόμενη μέρα στα ελληνοτουρκικά - Η συνάντηση με Ερντογάν που δεν έγινε, αυτή με Τραμπ που... θα γίνει

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ 26 Σεπ 2025 | 23:47

ΟΗΕ: Συνάντηση Μητσοτάκη - Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν το Κυπριακό, οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και οι εξελίξεις στη Λιβύη

ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 26 Σεπ 2025 | 19:34

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: "Η Τουρκία να ανακαλέσει το casus belli - Δεν δικαιολογείται ο θάνατος αμάχων στη Γάζα"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το Βήμα του ΟΗΕ, ανέφερε ότι "η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και αξιόπιστος εταίρος στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων -Στηρίζουμε τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου - Επιζητούμε διάλογο και την ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονές μας"

ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 26 Σεπ 2025 | 15:25
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 26 Σεπ 2025 | 13:36

ΠΑΣΟΚ: Ένοχη η σιωπή του Μαξίμου για τον Μυλωνάκη - Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατάπιε τη γλώσσα του

"Πέντε ώρες μετά την ανακοίνωση μας και το Μαξίμου συνεχίζει την ένοχη σιωπή" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ 26 Σεπ 2025 | 11:39

Αγριο ξύλο σε σχολείο στο Ηράκλειο - Στο νοσοκομείο με οίδημα ένας 12χρονος

Τα δύο αγόρια, συμμαθητές στην Α τάξη σε σχολείο του δήμου Μινώα Πεδιάδος στο Ηράκλειο Κρήτης, μέχρι πρότινος έκαναν παρέα

ΠΡΩΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 26 Σεπ 2025 | 11:20

Νέες αιχμές Βαληνάκη σε Μητσοτάκη: Κατέρρευσαν οι ψευδαισθήσεις των "ήρεμων νερών" στα ελληνοτουρκικά

Ο κ. Βαληνάκης έκανε λόγο για κατάρρευση των ψευδαισθήσεων ότι ο Ερντογάν θα σταματούσε τις διεκδικήσεις του λόγω των "ήρεμων νερών".

ΑΝΕΙΠΩΤΟΣ ΠΟΝΟΣ 26 Σεπ 2025 | 10:44

Θρήνος στην Κίσαμο Χανίων για το 4χρονο παιδί – Πώς συνέβη η τραγωδία με το αγροτικό

Ο θάνατος του 4χρονου αγοριού που παρασύρθηκε χθες από όχημα έχει βυθίσει στο πένθος ολόκληρη την τοπική κοινωνία.

ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 26 Σεπ 2025 | 10:39

Αποκάλυψη Τζον Κατσιματίδη: Ο Τραμπ είπε στον Μητσοτάκη ότι κάνει φοβερή δουλειά

Ο ομογενής επιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης εξήρε την πορεία της χώρας υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

36 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 26 Σεπ 2025 | 09:47

Μητσοτάκης για Παύλο Μπακογιάννη: "Η στάση σου επαναστατική - Η μνήμη σου φάρος ελπίδας για όλους μας"

Ανάρτηση για τα 36 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από την "17 Νοέμβρη" έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ 25 Σεπ 2025 | 22:30

Νεα Υόρκη: Συνάντηση Μητσοτάκη με τον αντιπρόεδρο της Exxon Mobil και τον πρόεδρο της Lockheed Martin

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Lockheed Martin, επιβεβαιώθηκε η εξαιρετική συνεργασία, και η ομαλή πρόοδος τόσο στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F16, όσο και στο πρόγραμμα των F35

ΚΡΗΤΗ 25 Σεπ 2025 | 21:25

Τραγωδία στα Χανιά: Κατέληξε το 4χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από όχημα στην Κίσσαμο

Υπέκυψε στα σοβαρά τραύματά του το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από όχημα στην Κίσσαμο Χανίων

25 Σεπ 2025 | 20:53

Αιματηρό επεισόδιο στη Μεσαρά: Δύο αδέλφια εντοπίστηκαν μαχαιρωμένα σε χωράφι - Σοβαρά τραυματίας ο ένας

Δύο αδέλφια, κάτοικοι της περιοχής 29 και 32 ετών, βρέθηκαν αιμόφυρτα έπειτα από επίθεση με μαχαίρια σε χωράφι στη Μεσαρά

ΗΠΑ 25 Σεπ 2025 | 18:00

Μητσοτάκης: "Οι επιλογές, σχετικά με την ΤΝ, θα καθορίσουν αν η τεχνολογία θα γίνει δύναμη προόδου ή μοχλός απειλής"

Σε εκδήλωση υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που διοργανώθηκε από την κορεατική Προεδρία

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΕΜΠΛΕΤΟΝ 25 Σεπ 2025 | 17:39

Βράβευση Οικουμενικού Πατριάρχη στη Ν. Υόρκη - Μητσοτάκης: "Αντιπροσωπεύει μεγάλη κληρονομιά"

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι η διάκριση "δεν ανήκει σε ένα άτομο αλλά σε ένα όραμα που εμπνέει το Οικουμενικό Πατριαρχείο επί τρεις δεκαετίες"

ΗΠΑ 25 Σεπ 2025 | 17:39

Συνάντηση Μητσοτάκη με επενδυτές και επιχειρηματίες για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τα σχέδια της κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός ιδιαίτερη αναφορά στις δυνατότητες της Ελλάδας να αποτελέσει σημαντικό επενδυτικό προορισμό στους κλάδους τεχνολογιών υγείας και AI

ΕΞΑΛΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 25 Σεπ 2025 | 13:57

Ηράκλειο: Γυμνός άντρας έτρεχε στον δρόμο κρατώντας μαχαίρι - Εκσφενδόνιζε φρούτα από καρότσα αγροτικού

Σε έξαλλη κατάσταση ο γυμνός άνδρας εκσφενδόνιζε φρούτα στα Καμίνια Ηρακλείου Κρήτης

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Σεπ 2025 | 07:38

Το "C'est la vie" Μητσοτάκη στην Τουρκία και η αποκάλυψη για τη συνομιλία του με τον Τραμπ

Για την Αθήνα, η διατήρηση των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας παραμένει μείζον θέμα, ώστε οι δύο χώρες να συζητούν, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα προβλήματά τους ανοιχτά.

ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 25 Σεπ 2025 | 07:35

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον μεταβατικό Πρόεδρο της Συρίας Αχμέντ Αλ Σάρα

O Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ετοιμότητα της Ελλάδας να στηρίξει την ανοικοδόμηση της Συρίας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 25 Σεπ 2025 | 00:32

Ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν για τις έρευνες της Chevron στην Κρήτη: Αν ενοχλεί την Τουρκία, c'est la vie

Η απάντηση της Αθήνας στη δυσφορία που εξέφρασε η Αγκυρα μέσω της ακύρωσης της συνάντησης των δυο ηγετών

ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ 24 Σεπ 2025 | 21:56

Μητσοτάκης: Η οικονομία μας μεγαλώνει με διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με την ευρωζώνη - Η Ελλάδα έχει επιστρέψει για τα καλά

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία

«ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΕΣ ΔΙΑΔΙΑΣΙΕΣ» 24 Σεπ 2025 | 18:47

Milliyet για το ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν που ακυρώθηκε: "Υποτροπιάζουσα εμμονή" της Ελλάδας με την Τουρκία

Άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Milliyet αναλύει την ακύρωση του ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν

ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 24 Σεπ 2025 | 18:01

Μητσοτάκης: Σκεφτόμαστε την απαγόρευση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε παιδιά κάτω των 16 ετών

"Σίγουρα δεν είναι η τέλεια λύση, βλέπουμε ότι θα είναι δύσκολο να εφαρμόσουμε αυτή την νομοθεσία, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία", ανέφερε ο πρωθυπουργός

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 24 Σεπ 2025 | 17:10

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα

"Είναι επικίνδυνη η μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική που μας απομονώνει όλο και περισσότερο", αναφέρει ο Σωκράτης Φάμελλος

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 24 Σεπ 2025 | 16:25

Κρήτη: Ισχυρή έκρηξη φιάλης υγραερίου σε καφενείο στο κέντρο του Ηρακλείου - Ένας ελαφρά τραυματίας [εικόνες - βίντεο]

Από την έκρηξη τραυματίστηκε ελαφρώς ένας άνδρας, τον οποίο απεγκλώβισε η Πυροσβεστική - Επίσης προκλήθηκε μικρής έκτασης πυρκαγιά, εντός του καταστήματος.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ 24 Σεπ 2025 | 14:24

Ηταν η ακύρωση του ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν, ένα "μήνυμα" της Αγκυρας προς την Αθήνα; Τι κρύβει

Η ακύρωση του ραντεβού αιφνιδίασε την ελληνική κυβέρνηση που ψάχνει να ερμηνεύσει το γεγονός

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 24 Σεπ 2025 | 14:19

Επίθεση Κωνσταντοπούλου σε γαλάζιο βουλευτή: Επισκέφθηκε τον Ρούτσι ως εντεταλμένος του Μητσοτάκη σε βρόμικη αποστολή

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε στον βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Σταμάτη, κατηγορώντας τον για τους σκοπούς της διπλής επίσκεψής του στον Πάνο Ρούτσι.

ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 24 Σεπ 2025 | 11:43
ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 24 Σεπ 2025 | 09:41

Το παρασκήνιο του ναυαγίου με τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Η αναβολή, η τουρκική διαρροή και η απάντηση

Ανώτερη κυβερνητική πηγή διέψευσε ότι η ελληνική πλευρά ήταν αυτή που παραβίασε τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

ΚΡΗΤΗ 24 Σεπ 2025 | 09:06

Τραγωδία στα Χανιά: 19χρονος εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του, τον βρήκε η μητέρα του

Στο πένθος βυθίστηκε μια οικογένεια στα Χανιά αφού νεκρός εντοπίστηκε τα ξημερώματα ένας 19χρονος στο σπίτι του.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ 24 Σεπ 2025 | 08:51

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την βράβευσή του από το Ίδρυμα John Templeton.

24 Σεπ 2025 | 06:35

Ανώτατη κυβερνητική πηγή από Νέα Υόρκη: Δύσκολο να γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Ακυρώθηκε στο "παρά 1" η προγραμματισμένη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ 23 Σεπ 2025 | 22:14

Νεα Υόρκη: Συναντήσεις Μητσοτάκη με ηγέτες κρατών στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ [εικόνες]

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον πρωθυπουργό της Αιγύπτου συζητήθηκε η στρατηγική σχέση των δύο χωρών και η σημασία της συνεργασίας στον τομέα της Μετανάστευσης.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ 23 Σεπ 2025 | 20:14

Συναγερμός στην Κρήτη για την ευλογιά των προβάτων: Απαγόρευση εισόδου αιγοπροβάτων στο νησί

Η απόφαση κρίθηκε αναγκαία δεδομένου ότι, παρόλο που η Κρήτη παραμένει ελεύθερη του νοσήματος της ευλογιάς, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ 23 Σεπ 2025 | 19:19

Συνάντηση Μητσοτάκη - Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη: "Επαναβεβαιώθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις"

Σε σχέση με το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, επανέλαβαν ότι οι δύο κυβερνήσεις παραμένουν απολύτως προσηλωμένες στην υλοποίηση αυτού του έργου στρατηγικής σημασίας

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ 23 Σεπ 2025 | 19:05

"Υποτίμηση της χώρας": Ομαδικά "πυρά" της αντιπολίτευσης για την αναβολή της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν

ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση τοποθετήθηκαν για την αναβολή της προγραμματισμένης συνάντησης

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 23 Σεπ 2025 | 19:00

Ολο το παρασκήνιο της αναβολής της συνάντησης Μητσοτάκη με Ερντογάν - Πότε μπορεί να γίνει το τετ-α-τετ

Το ραντεβού δεν θα γίνει σήμερα, κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς, λόγω της συμμετοχής του Ερντογάν σε συνάντηση ηγετών αραβικών και μουσουλμανικών χωρών, που διοργανώνει την ίδια ώρα ο Τραμπ

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 23 Σεπ 2025 | 16:11

Αναβλήθηκε τελευταία στιγμή η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη - Γιατί δεν θα γίνει

Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η προγραμματισμένη για σήμερα Τρίτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη

ΣΤΗΝ ΑΛΗ 23 Σεπ 2025 | 11:23

Ηράκλειο: Στη ΜΕΘ με κακώσεις στον θώρακα το 3χρονο αγοράκι που παρέσυρε η μητέρα του με ΙΧ

Στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο νοσηλεύεται το τρίχρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από το ΙΧ που οδηγούσε η μητέρα του στην αυλή του σπιτιού τους στις Μοίρες.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 23 Σεπ 2025 | 10:37

Δημοσκόπηση Interview: 4 στους 10 θα ψηφίσουν για την ανατροπή της κυβέρνησης - Διχασμός στη ΝΔ για Λοβέρδο

Σημάδια ανάκαμψης για τη ΝΔ και οριακή ενίσχυση για το ΠΑΣΟΚ δείχνει η δημοσκόπηση της Interview. Πώς κρίνουν οι ψηφοφόροι την προσχώρηση Λοβέρδου στο κυβερνών κόμμα.

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ 23 Σεπ 2025 | 09:11

Τραγικός θάνατος 74χρονης στα Χανιά - Βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της μετά από φωτιά

Τραγικό θάνατο βρήκε τα ξημερώματα μία ηλικιωμένη γυναίκα, μετά από φωτιά που ξέσπασε στο σπίτι της στα Ροδωπού, στα Χανιά.

ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 23 Σεπ 2025 | 07:11

Απόψε το κρίσιμο τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν στο "Σπίτι της Τουρκίας" - Τα δεδομένα και οι προσδοκίες της κάθε πλευράς

Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι στηρίζει τον διάλογο, χωρίς όμως να θέτει σε αμφισβήτηση ζητήματα κυριαρχίας.

ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ 22 Σεπ 2025 | 23:12

Κρητική μαφία: Καταδικάστηκε για άλλη υπόθεση ναρκωτικών ο "Πατομπούκαλος"

Ο 48χρονος, είναι ήδη έγκλειστος σε σωφρονιστικό κατάστημα, για παλαιότερη υπόθεση ναρκωτικών, ενώ πρόσφατα κατηγορήθηκε και για τη συμμετοχή του στους μηχανισμούς της πολύκροτης εγκληματικής οργάνωσης

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 22 Σεπ 2025 | 22:11

Ηράκλειο: Στη ΜΕΘ αγοράκι τριών ετών που χτυπήθηκε από όχημα - Φέρεται να οδηγούσε ο πατέρας του

Ο τραυματισμός του μικρού αγοριού φέρεται να προκλήθηκε από όχημα που οδηγούσε συγγενικό του πρόσωπο

ΤΡΑΓΩΔΙΑ 22 Σεπ 2025 | 20:10

Χανιά: Ελεύθεροι οι Φινλανδοί γονείς που πλάκωσαν το μωρό τους στον ύπνο τους - Είχαν επιστρέψει από γάμο

Οι γονείς, ηλικίας 27 και 25 ετών με καταγωγή από τη Φινλανδία, φέρονται να είπαν ότι "πλάκωσαν" το βρέφος κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα να βρει ασφυκτικό θάνατο.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ 22 Σεπ 2025 | 19:20

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναβλήθηκε η δίκη 105 κατηγορούμένων στην Κρήτη - Αρνούνται τα πάντα οι εμπλεκόμενοι

Πλαστά μισθωτήρια, ανύπαρκτες καλλιέργειες και ψεύτικα έγγραφα περιλαμβάνει η ογκωδέστατη δικογραφία για τους 105 κατηγορούμενους

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 22 Σεπ 2025 | 18:41

Στο "Σπίτι της Τουρκίας" η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν την Τρίτη - Mε σύνθεση 1 + 2

Η συνάντηση θα λάβει χώρα στο "Σπίτι της Τουρκίας". Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί στον ΟΗΕ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 22 Σεπ 2025 | 13:50

Παπασταύρου: Αν τα κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα τότε η χώρα θα περάσει σε άλλο επίπεδο

Ο Σταύρος Παπασταύρου τόνισε πως η επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Chevron αποτελεί "μια de facto ενίσχυση και αναγνώριση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων".

ΑΠΟΨΗ 22 Σεπ 2025 | 13:39

Ο Ηλίας Κανέλλης στα Νέα για τον "Τσαντίρ Μαχαλά" στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη- Στόχος ο Μητσοτάκης

Τι γράφει ο γνωστός αρθρογράφος για τις διαδηλώσεις, τον απεργό πείνας και την κατάληψη στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

22 Σεπ 2025 | 11:58

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκινά η μεγαλύτερη δίκη στην Κρήτη - 104 άτομα στο εδώλιο

Ξεκινά σήμερα στο Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου η πρώτη σε επίπεδο Κρήτης δίκη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΩΝΑΣΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 22 Σεπ 2025 | 11:58

Επίσκεψη Μητσοτάκη σε Ωνάσειο Σχολείο στο Περιστέρι: Η κυβέρνησή μας επενδύει συστηματικά στη δημόσια παιδεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στις αίθουσες, παρακολούθησε επίδειξη του διαδραστικού πίνακα από καθηγητή και συνομίλησε με μαθητές.

ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΕΣ 22 Σεπ 2025 | 10:42

Η ενόχληση Μητσοτάκη με την... αδιάβαστη υπουργό και τον γενικό γραμματέα πριν τη ΔΕΘ: "Να έρθετε πιο προετοιμασμένοι"

Ο πρωθυπουργός έδειξε ευθέως την ενόχλησή του για την προχειρότητα με την οποία εμφανίστηκε.

"ΨΗΦΙΖΑΝ ΣΥΡΙΖΑ" 22 Σεπ 2025 | 10:38

Λοβέρδος: Όσοι ψήφισαν Ανδρουλάκη, Γερουλάνο ή Δούκα στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν σχέση με τις απόψεις μου

"Δεν υπάρχει άλλη λύση για έναν κεντρώο πολιτικό. Τον χώρο τον παραχώρησε το ΠΑΣΟΚ εξ ολοκλήρου στη ΝΔ", τόνισε ο Α. Λοβέρδος.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ 22 Σεπ 2025 | 08:17

Στη Νέα Υόρκη ο Μητσοτάκης για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ - Αύριο η συνάντηση με Ερντογάν

Την Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 21 Σεπ 2025 | 11:41

Μητσοτάκης: Άρχισε η διαδικασία οριοθέτησης ΑΟΖ με τη Λιβύη - Η αγορά της 4ης Belharra θα αναβαθμίσει το Πολεμικό Ναυτικό

Ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του αναφέρθηκε σε θέματα αγοράς εργασίας, ψηφιακού μετασχηματισμού, υγείας, εκπαίδευσης, αστικών συγκοινωνιών και του νέου ΚΟΚ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ SELFIES 21 Σεπ 2025 | 10:34

Απροσδόκητη συνάντηση Μητσοτάκη - Τρανού μέσα σε αεροπλάνο: Ταξίδεψαν στον ίδιο προορισμό [εικόνες]

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο τράπερ Trannos είχαν τυχαία συνάντηση μέσα σε αεροπλάνο, σε πτήση της γραμμής.

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 20 Σεπ 2025 | 10:04

Κ. Μητσοτάκης: Στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα για τη Γ.Σ. του ΟΗΕ – Σειρά συναντήσεων και επαφών

Την Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει δύο παρεμβάσεις στον ΟΗΕ

ΠΩΣ ΣΥΝΕΒΗ 19 Σεπ 2025 | 19:59

Κρήτη: Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε ηλικιωμένη από δεξαμενή νερού στην Σητεία

Σύμφωνα με πληροφορίες η άτυχη γυναίκα έπασχε από ανίατη ασθένεια ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας

ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ 19 Σεπ 2025 | 17:01

Ένταση στο "Knossos Palace": Πρόβλημα υγείας για ανήλικο επιβάτη - Γιατί δεν έδεσε στη Μήλο - Η ανακοίνωση της εταιρείας

Ενας ανήλικος επιβάτης παρουσίασε πρόβλημα υγείας, με αποτέλεσμα ο πλοίαρχος να θέσει τις μηχανές σε "πάσα δύναμη"

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟ 19 Σεπ 2025 | 16:35

ΠΑΣΟΚ για την ομιλία Μητσοτάκη: Σε εμφανή πολιτική αμηχανία ο πρωθυπουργός

"Ανυπαρξία πρότασης για τους μικρομεσαίους, τον κόσμο της εργασίας και τους αγρότες[...]και ανεξέλεγκτη ακρίβεια" αναφέρει ο ΠΑΣΟΚ

ΚΟΝΤΡΕΣ 19 Σεπ 2025 | 15:33

Κάλπη για τον Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ ζήτησε ο "καραμανλικός" Γιώργος Βλάχος- Ηθελε να καταγραφούν πιθανοί "αντάρτες"

Η συνεδρίαση δεν είχε επικριτικές ομιλίες από τους βουλευτές, η διαφοροποίηση όμως του Γιώργου Βλάχου δεν πέρασε απαρατήρητη

ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΩΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 19 Σεπ 2025 | 15:22

Ένταση σε πλοίο με προορισμό την Κρήτη: Δεν έδεσε στη Μήλο λόγω καιρού - Τι εξαγρίωσε τους επιβάτες [βίντεο]

Το πλοίο δεν έδεσε στη Μήλο λόγω καιρού και οι επιβάτες βγήκαν εκτός εαυτού, διαμαρτυρόμενοι για συγκεκριμένο λόγο.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 19 Σεπ 2025 | 12:39

Κόλαφος ο Ρόκκος για τον Μητσοτάκη: "Έχεις αποτύχει πρώτα ως άνθρωπος και μετά ως πρωθυπουργός"

Σε μια ιδιαίτερα αιχμηρή ανάρτηση προχώρησε ο Στέλιος Ρόκκος, αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την απεργία πείνας του Πάνο Ρούτσι στο Σύνταγμα.

ΒΟΥΛΗ 19 Σεπ 2025 | 12:26

Μητσοτάκης στην ΚΟ ΝΔ: Φοροελαφρύνσεις σε 4,3 εκατ. συμπολίτες μας - Το ΠΑΣΟΚ μοιράζει δισ. από το "πράσινο λεφτόδεντρο"

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση στη ΔΕΘ, ενώ επιτέθηκε και στον Νίκο Ανδρουλάκη κάνοντας λόγο για "πράσινα λεφτόδεντρα".

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ 19 Σεπ 2025 | 10:18

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Ινδό ομόλογό του, Ναρέντρα Μόντι

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σύντομα δύο εταιρείες ξεκινούν απευθείας πτήσεις Ελλάδας - Ινδίας.

19 Σεπ 2025 | 06:44

Κρας τεστ για την κυβέρνηση η σύγκλιση της ΚΟ: Ψηφίζουν νέο γραμματέα - Συνεχίζεται το μπρα ντε φερ για τα μέτρα της ΔΕΘ

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πρόσωπο του Μάξιμου Χαρακόπουλου- που κάποιοι εξέλαβαν ως "άνοιγμα" στο Καραμανλικό στρατόπεδο-αναμένεται να υπερψηφιστεί.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ EMAIL 18 Σεπ 2025 | 22:56

Steven Cook: 20 χρόνια μετά και 8 από τον εντοπισμό της σορού σε πηγάδι η δίκη για τη δολοφονία που "στοίχειωσε" στα Μάλια

Η δικαιοσύνη "στέλνει" σε δίκη για την ανθρωποκτονία 38χρονο Βρετανό με αφορμή email της πρώην συζύγού του

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 18 Σεπ 2025 | 19:08

"Κλείδωσε" η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν - Την Τρίτη 23/9 στη Νέα Υόρκη

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο το βράδυ (ώρα Ελλάδος) της επόμενης Τρίτης, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 18 Σεπ 2025 | 14:12

Παύλος Μαρινάκης: Υποχώρησε στο 3,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο, από 3,7% τον Ιούλιο

"Το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα συγκριτικά με την Ευρώπη δεν μας αφήνει να εφησυχάσουμε", είπε ο Παύλος Μαρινάκης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 18 Σεπ 2025 | 12:56

Αδωνις Γεωργιάδης: Κάθε επιχειρηματίας ή εκδότης, εφοπλιστής ή όχι, έχει το δικαίωμα να θέλει να ρίξει τον Μητσοτάκη

"Ο κάθε άνθρωπος, ο κάθε επιχειρηματίας, εφοπλιστής ή όχι, έχει το δικαίωμα να ρίξει έναν πρωθυπουργό που δεν του αρέσει", λέει ο υπουργός Υγείας.

ΣΥΝΟΜΙΛΗΣΕ ΜΕ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ 18 Σεπ 2025 | 12:52

Μητσοτάκης από Λήμνο: Διορθώσαμε μια αδικία με τη μείωση του ΦΠΑ στο Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο

"Αναλάβαμε, πιστεύω, μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για τους μικρότερους οικισμούς μας, κάτω των 1.500 ατόμων, να μηδενίσουμε τον ΕΝΦΙΑ", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΙΘΑΝΟΝ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΣ 18 Σεπ 2025 | 10:01

Νεκρός 29χρονος Γερμανός τουρίστας σε πεζοδρόμιο στον Πλακιά Ρεθύμνου

Γερμανός τουρίστας έχασε τη ζωή του στο Ρέθυμνο όταν έπεσε και χτύπησε το κεφάλι του.

Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 18 Σεπ 2025 | 07:32

Βαθιά ανάσα στη ΝΔ για το σχεδόν 30% στις δημοσκοπήσεις - Μητσοτάκης: "Το ΠΑΣΟΚ ο σημαντικότερος αντίπαλος"

Παρά τη δημοσκοπική φθορά φαίνεται ότι μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η ΝΔ κρατά τις δυνάμεις της.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 17 Σεπ 2025 | 23:59

ΣΥΡΙΖΑ για συνέντευξη Μητσοτάκη: "Έίναι πολύ μακριά από τις ανάγκες και τα προβλήματα των πολιτών"

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι "Δεν αναφέρθηκε στα καρτέλ, δεν αναφέρθηκε στην αισχροκέρδεια και κυρίως ήταν ξεκάθαρος ότι δεν θα πειράξει τα ουρανοκατέβατα υπερκέρδη τους"

ΠΥΡΑ 17 Σεπ 2025 | 22:51

ΠΑΣΟΚ για συνέντευξη Μητσοτάκη: Όσο περισσότερο μένει στη διακυβέρνηση κάνει ζημιά, μονόδρομος οι εκλογές

"Στην αποψινή του συνέντευξη ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πόσο μακριά είναι από τα προβλήματα της κοινωνίας. Χωρίς όραμα για τη χώρα και γεμάτος αλαζονεία, με μοναδική αγωνία την εξουσία του", αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ

NΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ 17 Σεπ 2025 | 22:19
ΧΑΝΙΑ 17 Σεπ 2025 | 22:14

Κρήτη: Συμπλοκή και εντάσεις στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στην Αγυιά - Προσπάθειες αποσυμφόρησης

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι εξεγερμένοι ξήλωσαν ηλεκτρολογικό πίνακα, αποκόλλησαν τις λάμες εξαερισμού, ενώ κρίθηκε αναγκαία η επέμβαση της Αστυνομίας

ΠΩΣ ΕΙΔΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΔΕΘ 17 Σεπ 2025 | 20:53

Δημοσκόπηση Pulse: Στις 15 μονάδες η διαφορά ΝΔ- ΠΑΣΟΚ - Αρνητικοί οι πολίτες σε κόμμα Τσίπρα - Οκτακομματική η Βουλή

Η Νέα Δημοκρατία, λίγα 24ωρα μετά τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 89η ΔΕΘ, εμφανίζεται στο 29%, έναντι 14% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 17 Σεπ 2025 | 20:08

Μητσοτάκης: Αντιμετώπιση της ακρίβειας με γενναία, μόνιμη και στοχευμένη αύξηση των πραγματικών μισθών

Πρωθυπουργό εκλέγει ο λαός και όχι οι παράγοντες σχολίασε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι δεν αρέσκεται στις αλλαγές των κανόνων του πολιτικού παιχνιδιού εν κινήσει.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ 17 Σεπ 2025 | 16:04

Συνάντηση Μητσοτάκη -περιφερειάρχη Κρήτης: Στο επίκεντρο η δημιουργία δύο προσωρινών δομών παραμονής μεταναστών

Τι συζήτησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση

ΤΙΜΗΤΙΚΑ ΕΛΛΗΝΑΣ 17 Σεπ 2025 | 15:22
ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ 17 Σεπ 2025 | 13:46

Η Ελλάδα παίρνει και τέταρτη φρεγάτα Belharra με καλύτερο εξοπλισμό - Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ για εξοπλιστικά και μεταναστευτικό

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ενημέρωσε για εξοπλιστικά θέματα των ενόπλων δυνάμεων και για την εξάσκηση δικαιώματος προαίρεσης για 4η φρεγάτα τύπου FDI.

ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΣΤΗ ΝΔ 17 Σεπ 2025 | 10:01

Λοβέρδος: Δεν θα ανοίξω βεντέτα με το ΠΑΣΟΚ - Αρχές Ιουνίου έκλεισε το deal με τον Μητσοτάκη

Ο Ανδρέας Λοβέρδος άφησε σαφείς αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη αν και σημείωσε πως δεν θέλει βεντέτα με το ΠΑΣΟΚ.

ΚΡΗΤΗ 17 Σεπ 2025 | 08:54

Χανιά: Ασφυκτική η κατάσταση στην Αγυιά - Ένταση και συμπλοκές στον χώρο φιλοξενίας μεταναστών

Οι μετανάστες που παραμένουν στον ασφυκτικά γεμάτο χώρο, ξεσηκώθηκαν και συνεπλάκησαν μεταξύ τους.

ΣΤΙΣ 11 17 Σεπ 2025 | 08:43

Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό

Συνεδριάζει σήμερα στις 11:00 υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ 17 Σεπ 2025 | 07:12

Τα μηνύματα από την προσχώρηση Λοβέρδου στη ΝΔ - "Διεύρυνση με στόχο την αυτοδυναμία"

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι η διεύρυνση είναι η απάντηση στο ζητούμενο, που δεν είναι άλλο από μία αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση.

ΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ 16 Σεπ 2025 | 18:35

Τέμπη: Εξώδικο Καρυστιανού - Ρούτσι σε Μητσοτάκη, Κακλαμάνη και Δικαιοσύνη για την άδεια εκταφής του 22χρονου Ντενίς

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ρούτσι πραγματοποιεί απεργία πείνας και δίψας ζητώντας άδεια εκταφής της σορού του παιδιού του

ΤΟΥ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ 16 Σεπ 2025 | 18:28

Κρήτη: "Έσκασε" ηλεκτρονικό τσιγάρο την ώρα που το είχε στο στόμα του - Η σοκαριστική μαρτυρία του θύματος [βίντεο]

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες μέσα από το στόμα του άνδρα, καθώς από την έκρηξη του ηλεκτρονικού τσιγάρου τα δόντια του θρυμματίστηκαν

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 16 Σεπ 2025 | 17:08

Aθωώθηκε ο προπονητής πολεμικών τεχνών μετά από 3,5 χρόνια στη φυλακή για ασέλγεια: "Είμαι ο Γιάννης Γεροντής και είμαι αθώος"

Ο 49χρονος προπονητής πολεμικών τεχνών, ο οποίος κατηγορούνταν για υπόθεση ασέλγειας στον Άγιο Νικόλαο απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες, με οριακή πλειοψηφία 4-3.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 16 Σεπ 2025 | 15:10

Συνάντηση Μητσοτάκη με Αρχιεπίσκοπο Κρήτης - "Σε πολύ θερμό και εποικοδομητικό κλίμα"

Και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη διάθεσή τους για περαιτέρω στενή συνεργασία ενώ από την κυβέρνηση εκφράστηκε η ιδιαίτερη εκτίμηση για το σημαντικό έργο που επιτελεί η Εκκλησία της Κρήτης.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 16 Σεπ 2025 | 12:53

Γαύδος: Νέα εκδοχή για το βίντεο με τους μετανάστες - "Τους βοηθήσαμε να φτάσουν στο λιμάνι, δεν τους διώξαμε"

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το βίντεο στο TikTok που δείχνει λουόμενους να σπρώχνουν βάρκα με μετανάστες πίσω στη θάλασσα, προσπαθώντας να την απομακρύνουν από την ξηρά.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΟΝ ΝΟΤΙΟ ΤΟΜΕΑ Β' ΑΘΗΝΩΝ 16 Σεπ 2025 | 12:14

Στη ΝΔ και επίσημα ο Ανδρέας Λοβέρδος: "Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πατριωτικά, μεταρρυθμιστικά, φιλελεύθερα"

"Καλωσορίζουμε στη Νέα Δημοκρατία τον καθηγητή Ανδρέα Λοβέρδο και στελέχη των Δημοκρατών", αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ 16 Σεπ 2025 | 12:13

Κρήτη: 46χρονος Γερμανός τουρίστας πνίγηκε στο Σφακάκι Ρεθύμνου - Σε παραλία με κόκκινη σημαία

Ο ναυαγοσώστης στο Σφακάκι Ρεθύμνου έσπευσε να ανασύρει τον 46χρονο Γερμανό Τουρίστα από το νερό.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ 16 Σεπ 2025 | 10:48

Γαύδος: Λουόμενοι σπρώχνουν με τα χέρια τους βάρκα με μετανάστες που φτάνει στην παραλία [βίντεο]

Δεν έχουν τέλος οι μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη καθώς τα προηγούμενα 24ωρα καταγράφηκε νέο κύμα αφίξεων παράνομων μεταναστών με βάρκες από τη Λιβύη.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 16 Σεπ 2025 | 10:12

Στο Μαξίμου ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης - Συνάντηση με Μητσοτάκη με στόχο να πέσουν οι τόνοι

Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα παραστεί αντιπροσωπεία της κρητικής εκκλησίας υπό τον Αρχιεπίσκοπο Ευγένιο.

16 Σεπ 2025 | 09:07

"Καζάνι που βράζει" η Κρήτη: Νέες αφίξεις μεταναστών μέσα σε λίγες ώρες - Ασφυκτικό και επικίνδυνο το περιβάλλον που ζουν

Συνεχείς είναι οι αφίξεις μεταναστών στην Κρήτη, με δύο νέες επιχειρήσεις να πραγματοποιούνται χθες μέσα σε λίγες ώρες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου.