Follow us

"Μνημόνιο" Μητσοτάκη για την οικονομική κρίση της ΝΔ

Με ένα εσωτερικό μνημόνιο ο πρόεδρός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να …συμμαζέψει τα οικονομικά του κόμματος.

"Μνημόνιο" Μητσοτάκη για την οικονομική κρίση της ΝΔ

Να…συμμαζέψει τα οικονομικά της Νέας Δημοκρατίας που είναι σε άθλια κατάσταση επιχειρεί ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει καταρτίσει ένα εσωτερικό μνημόνιο, στα πλαίσια της εξυγίανσης του κόμματος, μια προσπάθεια που αναπόφευκτα θα αναδείξει και ευθύνες των προηγούμενων ηγεσιών και θα δοκιμάσει πολλές αντοχές και σχέσεις.

Να…συμμαζέψει τα οικονομικά της Νέας Δημοκρατίας που είναι σε άθλια κατάσταση επιχειρεί ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυρ. Μητσοτάκης που δίνει μεγάλη σημασία στην οικονομική αυτοτέλεια της Ν.Δ. καθώς και η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί δραματικά, ενώ τα χρέη του κόμματος είναι δυσβάσταχτα, ετοιμάζεται την επόμενη εβδομάδα να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εδώ και δέκα ημέρες έχει ξεκινήσει ενδελεχής οικονομικός έλεγχος από ορκωτούς λογιστές στη Ν.Δ., καθώς βασικό τμήμα της οργανωτικής ανασυγκρότησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι και η πλήρης και μη αμφισβητούμενη αποτύπωση του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει το κόμμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, το ύψος των χρεών της Ν.Δ. προσεγγίζει τα 210 εκατ.. Από αυτά τα 197 εκατ. αφορούν χρέη στις τράπεζες, 5 εκατ. για τα ενοίκια της Συγγρού, ενώ υπάρχουν και οφειλές σε προμηθευτές. Επίσης υπάρχει και το κονδύλι που απαιτείται για την κάλυψη της μισθοδοσίας περίπου επτά μηνών του προσωπικού, ενώ χρειάζεται και μεγάλο ποσό για τις αποζημιώσεις που θα καταβληθούν σε όσους απολυθούν.

Ήδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν ο Κυρ. Μητσοτάκης έδιωξε έξι υπαλλήλους από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας και περίπου 90 μετακλητούς υπαλλήλους από το κόμμα. Ο ίδιος θεωρεί ότι το κόμμα μπορεί να λειτουργεί με μόλις 80-100 άτομα, ώστε να περιορίσει στο ελάχιστο τα λειτουργικά έξοδα των 8 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Στα πλαίσια της μείωσης των λειτουργικών εξόδων, ο Κυρ. Μητσοτάκης προσανατολίζεται να μετακομίσει από τη Λεωφόρο Συγγρού, αμέσως μετά το συνέδριο του κόμματος. Για το κτίριο επί της Συγγρού, όπου σήμερα στεγάζει τα γραφεία της ΝΔ, πληρώνει ενοίκιο 90.000 ευρώ τον μήνα. Οι στενοί του συνεργάτες διερεύνησαν προτάσεις για ένα νέο κτίριο σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπως στην πλατεία Καραϊσκάκη, στην οδό Πειραιώς ή ακόμη και στην οδό Πατησίων.

Το ενοίκιο στα κτίρια αυτά που εξετάστηκαν κυμαίνεται μηνιαίως μεταξύ 10.000 και 11.000 ευρώ. Μόνο από τη μετακόμιση από τα γραφεία της Συγγρού θα γλιτώσει σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο.

Το μείζον για τον ίδιο είναι και η οικονομική εξόρμηση του κόμματος και ο Κυρ. Μητσοτάκης προετοιμάζεται να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που του δίνει ο νόμος για απευθείας χρηματοδότηση του κόμματος από τους πολίτες.

Για να αντιμετωπίσει το χρηματοδοτικό πρόβλημα του κόμματος, θα καλέσει τους φίλους του κόμματος να συνεισφέρουν είτε μεγάλα ποσά, πάνω από 20.000 ευρώ (όπου πρέπει να δηλώσουν το όνομά τους), είτε κάτω από αυτό το ποσό με τη συγκρότηση ενός Crowd Funding.

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. σκοπεύει να δημοσιοποιήσει το πόρισμα των ορκωτών λογιστών στο κομμάτι που σχετίζεται με τις συνολικές υποχρεώσεις του κόμματος. Αυτή η κίνηση εκτιμάται από έμπειρα στελέχη, ότι θα δοκιμάσει τις σχέσεις με τους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, αν και οι συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη λένε ότι η δημοσιοποίηση του πορίσματος είναι επιλογή ενίσχυσης της διαφάνειας. «Το νοικοκύρεμα ξεκινάει από το σπίτι μας, πριν αρχίσει το νοικοκύρεμα του κράτους» λένε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ 19 Μαϊ 2022 | 13:50

Πρωτοβουλία Κουμουτσάκου για επίσκεψη Ελλήνων βουλευτών στο Κίεβο

Με πρωτοβουλία Γιώργου Κουμουτσάκου ετοιμάζεται επίσκεψη Ελλήνων βουλευτών στο Κίεβο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ 19 Μαϊ 2022 | 13:34

Μητσοτάκης: Οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να επιστρέφουν κοινωνικό μέρισμα στην κοινωνία

Κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελετή παράδοσης του έργου ανακαίνισης από τον ΟΠΑΠ στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού.

ΑΔΙΚΗ Η ΚΡΙΤΙΚΗ 19 Μαϊ 2022 | 13:09

Ο Θάνος Βερέμης για τον παραλληλισμό της Μαριούπολης με το Μεσολόγγι: "Πολύ σωστό, καθόλου υπερβολή"

Ο ιστορικός Θάνος Βερέμης σχολιάζει τον παραλληλισμό που έκανε ο πρωθυπουργός της Μαριούπολης με την πολιορκία του Μεσολογγίου.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 19 Μαϊ 2022 | 13:06

Το τηλεφωνικό "ευχαριστώ" του Αναστασιάδη στον Μητσοτάκη για την ανάδειξη του Κυπριακού στο Κογκρέσο

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την προβολή του Κυπριακού προβλήματος ενώπιον του Κογκρέσου.

ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ 19 Μαϊ 2022 | 11:57

Ποιος έγραψε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο;- Η απάντηση

Η ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, ήταν η κορυφαία στιγμή της επίσκεψης στις ΗΠΑ

«ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ» 19 Μαϊ 2022 | 10:03

Έντονη ενόχληση στα τουρκικά ΜΜΕ για την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο: "Τον χειροκρότησαν 37 φορές σε 42 λεπτά" [βίντεο]

Ιδιαίτερα ενοχλημένος είναι ο Τουρκικός Τύπος από την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, αφού έφτασαν στο σημείο να μετράνε πόσες φορές χειροκρότησαν τον Πρωθυπουργό οι Αμερικανοί νομοθέτες.

19 Μαϊ 2022 | 08:02

Ο "έρωτας" με τον Ερντογάν...

Αυτό που υποστηρίζει ο κ. Σκουρλέτης με απλά λόγια είναι πως οι Αμερικάνοι και η υπόλοιπη υφήλιος δεν κατάλαβαν για τον αναθεωρητισμό ποιων ομιλούσε ο κ. Μητσοτάκης και πως οι μόνοι που το αντελήφθησαν είναι οι Τούρκοι.

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 19 Μαϊ 2022 | 07:55

Τι κερδίζει η Ελλάδα από την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Πιστοποιείται, με μια έγκυρη διεθνή συνθήκη η κοινή βούληση Ελλάδας και ΗΠΑ για την αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας απέναντι σε κάθε απειλή

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ 19 Μαϊ 2022 | 07:22

Χάρτες με τις τουρκικές προκλήσεις έδειξε ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ- Θυμός στην Αγκυρα, μίζερη κριτική από ΣΥΡΙΖΑ

Ανάλογα στοιχεία παρουσίασε και ο Νίκος Δένδιας στον Άντονι Μπλίνκεν. Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε "μικρόψυχη" την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 18 Μαϊ 2022 | 20:46

ΣΥΡΙΖΑ για ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Τον χειροκρότησαν αλλά δεν πήρε καμία δέσμευση για τα εθνικά μας συμφέροντα

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για αποτυχία της στρατηγικής του προβλέψιμου και δεδομένου "συμμάχου".

ΔΙΘΥΡΑΜΒΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 18 Μαϊ 2022 | 19:59

"Για πρώτη φορά, μόνο περηφάνια": Ο Νίκος Παπανδρέου αποθεώνει την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

Ο Νίκος Παπανδρέου τόνισε ότι η ομιλία Μητσοτάκη "έπιασε διάνα", σημειώνοντας πως με αυτήν ο πρωθυπουργός απέδειξε ότι είναι ένας Ευρωπαίος ηγέτης.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 18 Μαϊ 2022 | 19:12

Εκνευρισμός στην Άγκυρα: Eπίθεση Οκτάι στο Κογκρέσο για την ομιλία Μητσοτάκη - "Θέατρο και σόου, να σκεφτούν τι χειροκρότησαν"

Η πρώτη επίσημη αντίδραση της Τουρκίας για την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο ήρθε από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ 18 Μαϊ 2022 | 15:56

Στέφανος Μάνος και Θόδωρος Πάγκαλος ενθουσιάστηκαν με την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

Εύσημα σε Μητσοτάκη από Πάγκαλο και Μάνο για την ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο