Follow us

Μόνιμη αποθήκη η Ελλάδα: Το γερμανικό Plan B για τους μετανάστες

Το Βερολίνο προετοιμάζεται πλέον σοβαρά για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, έχοντας συντάξει τις βασικές γραμμές ενός Plan B.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μόνιμη αποθήκη η Ελλάδα: Το γερμανικό Plan B για τους μετανάστες

Το Βερολίνο προετοιμάζεται πλέον σοβαρά για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό, έχοντας συντάξει τις βασικές γραμμές ενός εναλλακτικού σχεδίου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δημιουργία μονιμότερων δομών στην Ελλάδα αλλά και άσκηση πίεσης προς την Αθήνα στην περίπτωση που αυτή αρνηθεί να συνεργαστεί με βάση τα νεά δεδομένα.

Σύμφωνα με όσα φέρνει στη δημοσιότητα το περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το Βερολίνο εκτιμά ως ασαφείς και απρόβλεπτες τις εξελίξεις στην Τουρκία, χωρίς να αποκλείει ένα ναυάγιο της συμφωνίας για το προσφυγικό, παρά τις περί του αντιθέτου επίσημες δηλώσεις.

Στην περίπτωση που πράγματι ναυαγήσει η υπάρχουσα συμφωνία, τότε το εναλλακτικό σχέδιο περιλαμβάνει πιο αξιόπιστη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, συγκέντρωση των προσφύγων σε κέντρα υποδοχής στα σύνορα, κατανομή τους βάσει ποσόστωσης και υποχρεωτική συνεργασία της Ελλάδας, με τη χρήση οικονομικής πίεσης εάν χρειαστεί.

Μόνιμη αποθήκη η Ελλάδα: Το γερμανικό Plan B για τους μετανάστες
H γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Βολφγκάνγκ Σόιμπλε

Oι εξελίξεις στην Τουρκία και το προσφυγικό

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα, ο πρόεδρος Ερντογάν εξαπέλυσε ένα «πογκρόμ» εναντίον όχι μόνο υποστηρικτών του κινήματος Γκιουλέν -το οποίο κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από τη στάση- αλλά και αντιφρονούντων και φιλοκουρδικών οργανώσεων, δημοσιογράφων και εφημερίδων. Οι διώξεις έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Ευρωπαίων που μιλούν ανοιχτά πλέον με παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με μία χώρα η οποία δεν σέβεται το κράτος δικαίου. Από τη μεριά του, ο Ερντογάν ανταπαντά ότι η ΕΕ δεν τον στήριξε όσο περίμενε και πραγματοποιεί μια σαφή στροφή προς άλλους συμμάχους αποκαθιστώντας τις σχέσεις με τη Μόσχα. Την ίδια στιγμή, διαμηνύει με κάθε τρόπο ότι εάν η ΕΕ δεν προχωρήσει άμεσα στην άρση της βίζας για τους τούρκους υπηκόους, τότε η συμφωνία για το προσφυγικό βρίσκεται στον αέρα. Όπως είναι σαφές, οι επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης για τη χώρα μας θα είναι ιδιαιτέρως σοβαρές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την 15η Ιουλίου, ημέρα της απόπειρας πραξικοπήματος, έχει καταγραφεί αύξηση κατά 84% των προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας.

Ειδικότερα, βάσει των επίσημων στοιχείων του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, μεταξύ 16ης Ιουλίου και 11ης Αυγούστου καταγράφηκαν συνολικά 2.267 νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα υποδοχής σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω, Κάλυμνο και Καστελόριζο. Στο αντίστοιχο διάστημα των 27 ημερών πριν την εκδήλωση του τουρκικού πραξικοπήματος, δηλαδή από τις 18 Ιουνίου έως και τη 14η Ιουλίου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αφίχθησαν 1.233 υπήκοοι τρίτων χωρών.

Υποστηρικτές του τούρκου προέδρου στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη
Υποστηρικτές του τούρκου προέδρου στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη

Το γερμανικό Plan B: Νέες πιέσεις προς την Ελλάδα

Όπως αποκάλυψε το Der Spiegel, το Plan Β του Βερολίνου στην περίπτωση αποτυχίας της συμφωνίας περιλαμβάνει πιο αξιόπιστη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, συγκέντρωση των προσφύγων σε κέντρα υποδοχής στα σύνορα (σσ. Ελλάδα), καταγραφή και κατανομή τους βάσει ποσόστωσης και υποχρεωτική συνεργασία της χώρας μας, ακόμη και με απειλή ή χρήση οικονομικής πίεσης εάν χρειαστεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό, παρότι επισήμως το Βερολίνο τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία αφορμή κατάρρευσης της συμφωνίας, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αποτυχίας της, καθώς οι επιπτώσεις των τρεχουσών εξελίξεων στην Τουρκία είναι «απολύτως ασαφείς». «Δεν αποκλείεται εκ νέου ανάγκη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημειώνεται στο έγγραφο.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, ήδη διαπιστώνονται προβλήματα στην επαναπροώθηση προσφύγων από την Ελλάδα προς την Τουρκία και, αν η συμφωνία αποτύχει, θα πρέπει τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας «να προστατευτούν αξιόπιστα» από την FRONTEX.

«Πρέπει να εξασφαλιστεί η συνολική συνεργασία της Ελλάδας - και με τη χρήση οικονομικής πίεσης. Διαφορετικά υπάρχει η απειλή να υποχωρήσουμε σε μια συνοριακή γραμμή, η οποία μπορεί να κρατηθεί μόλις στα Δυτικά Βαλκάνια» αναφέρεται στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών
«Πρέπει να εξασφαλιστεί η συνολική συνεργασία της Ελλάδας - και με τη χρήση οικονομικής πίεσης. Διαφορετικά υπάρχει η απειλή να υποχωρήσουμε σε μια συνοριακή γραμμή, η οποία μπορεί να κρατηθεί μόλις στα Δυτικά Βαλκάνια» αναφέρεται στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών

Πρόσφυγες οι οποίοι φθάνουν στην Ευρώπη ή δεν μπορούν να απορριφθούν για ανθρωπιστικούς λόγους, «θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε κέντρα υποδοχής κοντά στα σύνορα, να καταγράφονται και να κατανέμονται βάσει ποσόστωσης στα κράτη-μέλη», επισημαίνεται στο έγγραφο, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται: «Πρέπει να εξασφαλιστεί η συνολική συνεργασία της Ελλάδας - και με τη χρήση οικονομικής πίεσης. Διαφορετικά υπάρχει η απειλή να υποχωρήσουμε σε μια συνοριακή γραμμή, η οποία μπορεί να κρατηθεί μόλις στα Δυτικά Βαλκάνια».

«Μια διεύρυνση των ελέγχων στα γερμανικά σύνορα με την Ελβετία και την Γαλλία, μπορεί να καταστεί απαραίτητη, σε περίπτωση μετακίνησης των μεταναστευτικών οδών. Για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της επαναπροώθησης, τρίτες χώρες έχουν μια ενισχυμένη σημασία: Η προθυμία και η δυνατότητά τους για συνεργασία μπορεί να ενισχυθεί οικονομικά», καταλήγει το περιοδικό, αναφερόμενο στο περιεχόμενο του εγγράφου του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόσφυγες οι οποίοι φθάνουν στην Ευρώπη ή δεν μπορούν να απορριφθούν για ανθρωπιστικούς λόγους, «θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε κέντρα υποδοχής κοντά στα σύνορα, να καταγράφονται και να κατανέμονται βάσει ποσόστωσης στα κράτη-μέλη», επισημαίνεται στο έγγραφο
Πρόσφυγες οι οποίοι φθάνουν στην Ευρώπη ή δεν μπορούν να απορριφθούν για ανθρωπιστικούς λόγους, «θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε κέντρα υποδοχής κοντά στα σύνορα, να καταγράφονται και να κατανέμονται βάσει ποσόστωσης στα κράτη-μέλη», επισημαίνεται στο έγγραφο

Η στάση της Κομισιόν

Από τη μεριά της πάντως η Κομισιόν φαίνεται να επιμένει σε μια επιφυλακτική στάση, τονίζοντας ότι η συμφωνία με την Τουρκία για τους πρόσφυγες εφαρμόζεται κανονικά. Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος του προέδρου της Επιτροπής επανέλαβε τη θέση ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί ότι θα ήταν λάθος ο τερματισμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε, σε μια στιγμή που πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν το αντίθετο εντός Ευρώπης.

Αντίθετος σε μια παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας εμφανίζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Αντίθετος σε μια παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας εμφανίζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η ενταξιακή διαδικασία βασίζεται σε προαπαιτούμενα και κεφάλαια, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο σεβασμός στο κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει «εκτιμήσεις και εικασίες», όπως η πρόσφατη δήλωση του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στην ΕΕ, πως το 2023 οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας θα έχουν ολοκληρωθεί.Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 12 Αυγ 2022 | 15:16

Ώρα μηδέν για την Ευρώπη; Η ξηρασία στα χειρότερα επίπεδα των τελευταίων 500 ετών - Στέρεψε η πηγή του Τάμεση

Η στάθμη του Ρήνου κατεβαίνει συνεχώς, ενώ στέρεψε η πηγή του Τάμεση. Η ξηρασία στην Ευρώπη πλησιάζει τα χειρότερα επίπεδα των τελευταίων 500 ετών.

ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 12 Αυγ 2022 | 12:34

Νέο παραλήρημα Ακάρ: Η Ελλάδα πρέπει να μάθει από την ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής

Αναφερόμενος στην 100ή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο Ακάρ απείλησε ότι η Ελλάδα πρέπει να μάθει από την ιστορία και να μην επιδιώκει νέες περιπέτειες.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΓΚΙΝΤΣΜΠΟΥΡΓΚ 11 Αυγ 2022 | 20:45

Πανικός στη Γερμανία: Ατύχημα στο λούνα παρκ της Legoland - Τουλάχιστον 34 τραυματίες [βίντεο]

Πυροσβεστική, ασθενοφόρα και τρία ελικόπτερα έσπευσαν στο πάρκο Legoland της Γερμανίας - Σε σοβαρή κατάσταση τουλάχιστον δύο από τους τραυματίες.

ΣΤΑ 19.000 ΠΟΔΙΑ 11 Αυγ 2022 | 12:35

Υπερπτήση τουρκικού UAV πάνω από τα Τριανήσια Αστυπάλαιας

Μη επανδρωμένο τουρκικό αεροσκάφος UAV πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 11:43 άνωθεν των Τριανησιών Αστυπάλαιας στα 19.000 πόδια.

ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΣΩΘΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 29 ΑΤΟΜΑ 11 Αυγ 2022 | 07:55

Ρόδος: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων μεταναστών - Τουρκική "σφήνα" στην έρευνα διάσωσης

Οι διασωθέντες είναι όλοι άνδρες, αφγανικής, ιρανικής και ιρακινής υπηκοότητας οι περισσότεροι. Ξεκίνησαν το ταξίδι τους πριν από τρεις ημέρες από το λιμάνι της Αττάλειας στην Τουρκία.

ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ 10 Αυγ 2022 | 17:15

Σάλος με την υπ. Εσωτερικών της Γερμανίας για τη φωτογραφία με τη σαμπάνια στο Κίεβο: "Σίγουρα δεν ήταν κατάλληλο"

Στη φωτογραφία, εκτός από τους δύο υπουργούς, εικονίζονται η γερμανίδα πρεσβευτής στο Κίεβο και ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο όλοι σε εύθυμη διάθεση.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 10 Αυγ 2022 | 17:00

Νέες ελαφρύνσεις 10 δισ. λόγω πληθωρισμού στη Γερμανία - Αντιδράσεις από SPD και Πράσινους

Κεντρικά σημεία των σημερινών ανακοινώσεων του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ είναι η μείωση των φόρων και η αύξηση του βασικού προνοιακού επιδόματος και του επιδόματος τέκνου.

55 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΝΟΤΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΚΤΩΝ 10 Αυγ 2022 | 09:20

Αμπντούλ Χαμίντ Χαν: Ξεκίνησε τις εργασίες του εκτός Κυπριακής ΑΟΖ - Αντιδρούν οι θιασώτες της "Γαλάζιας Πατρίδας"

Το γεωτρύπανο βρίσκεται στο κοίτασμα Yorukler-1, εκτός της Κυπριακής ΑΟΖ, και θα παραμείνει στην περιοχή έως τις 7 Οκτωβρίου, όπου αναμένεται να εκδοθεί νέα NAVTEX.

ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ 09 Αυγ 2022 | 21:22

Βόρεια της Κύπρου το Αμπντούλ Xαμίτ Χαν - Αντιδράσεις στην Τουρκία για τη φιέστα Ερντογάν

Ενοχλημένοι οι οπαδοί της "Γαλάζιας Πατρίδας" με τον Ερντογάν - Πλώρη για την τοποθεσία των ερευνών έβαλε το Αμπντούλ Xαμίτ Χαν.

ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΣΙΝΑ 09 Αυγ 2022 | 16:06

Ερντογάν για το Αμπντούλ Xαμίτ Χαν: Δεν θέλουμε άδεια από κανέναν - Θα τρυπήσουμε 55 χλμ ανοιχτά της Αττάλειας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι το γεωτρύπανο θα τρυπήσει σε απόσταση 55 χιλιομέτρων από την Αττάλεια

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ 09 Αυγ 2022 | 14:54

Απάντηση της Αθήνας στις προκλήσεις Ακάρ: Να γίνει αγώνας ειρήνης ανοιχτής θαλάσσης με Τούρκους και Ελληνες

"Να μην επιδιώκουμε εστίες έντασης στην περιοχή μας. Είναι κάτι που το χρειάζεται η Ευρώπη και οι δυο χώρες", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 09 Αυγ 2022 | 12:55

Συρίγος για Ερντογάν: Παίζει με τα νεύρα μας με το γεωτρύπανο - Νομίζει του ανήκει όλη η περιοχή από Κυπρο μέχρι Κρήτη

Ο Ερντογάν παίζει με τα νεύρα μας με το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν με τη διαδικασία να διαρκεί πολλούς μήνες, ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας και διεθνολόγος, Άγγελος Συρίγος

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 09 Αυγ 2022 | 11:16

Απασφάλισε ο Ακάρ: Αν θέλει ο Θεός, μπορεί και να πάμε στο Καστελλόριζο

Ο Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος σε κάποιον Έλληνα υπουργό, που φέρεται να είπε ότι "αν μπορούν ας έρθουν" στο Καστελόριζο, απάντησε "αν θέλει ο Θεός μπορεί να συμβεί κι αυτό".