Μόνιμη αποθήκη η Ελλάδα: Το γερμανικό Plan B για τους μετανάστες

Το Βερολίνο προετοιμάζεται πλέον σοβαρά για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, έχοντας συντάξει τις βασικές γραμμές ενός Plan B.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μόνιμη αποθήκη η Ελλάδα: Το γερμανικό Plan B για τους μετανάστες

Το Βερολίνο προετοιμάζεται πλέον σοβαρά για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό, έχοντας συντάξει τις βασικές γραμμές ενός εναλλακτικού σχεδίου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δημιουργία μονιμότερων δομών στην Ελλάδα αλλά και άσκηση πίεσης προς την Αθήνα στην περίπτωση που αυτή αρνηθεί να συνεργαστεί με βάση τα νεά δεδομένα.

Σύμφωνα με όσα φέρνει στη δημοσιότητα το περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το Βερολίνο εκτιμά ως ασαφείς και απρόβλεπτες τις εξελίξεις στην Τουρκία, χωρίς να αποκλείει ένα ναυάγιο της συμφωνίας για το προσφυγικό, παρά τις περί του αντιθέτου επίσημες δηλώσεις.

Στην περίπτωση που πράγματι ναυαγήσει η υπάρχουσα συμφωνία, τότε το εναλλακτικό σχέδιο περιλαμβάνει πιο αξιόπιστη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, συγκέντρωση των προσφύγων σε κέντρα υποδοχής στα σύνορα, κατανομή τους βάσει ποσόστωσης και υποχρεωτική συνεργασία της Ελλάδας, με τη χρήση οικονομικής πίεσης εάν χρειαστεί.

Μόνιμη αποθήκη η Ελλάδα: Το γερμανικό Plan B για τους μετανάστες
H γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Βολφγκάνγκ Σόιμπλε

Oι εξελίξεις στην Τουρκία και το προσφυγικό

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα, ο πρόεδρος Ερντογάν εξαπέλυσε ένα «πογκρόμ» εναντίον όχι μόνο υποστηρικτών του κινήματος Γκιουλέν -το οποίο κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από τη στάση- αλλά και αντιφρονούντων και φιλοκουρδικών οργανώσεων, δημοσιογράφων και εφημερίδων. Οι διώξεις έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Ευρωπαίων που μιλούν ανοιχτά πλέον με παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με μία χώρα η οποία δεν σέβεται το κράτος δικαίου. Από τη μεριά του, ο Ερντογάν ανταπαντά ότι η ΕΕ δεν τον στήριξε όσο περίμενε και πραγματοποιεί μια σαφή στροφή προς άλλους συμμάχους αποκαθιστώντας τις σχέσεις με τη Μόσχα. Την ίδια στιγμή, διαμηνύει με κάθε τρόπο ότι εάν η ΕΕ δεν προχωρήσει άμεσα στην άρση της βίζας για τους τούρκους υπηκόους, τότε η συμφωνία για το προσφυγικό βρίσκεται στον αέρα. Όπως είναι σαφές, οι επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης για τη χώρα μας θα είναι ιδιαιτέρως σοβαρές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την 15η Ιουλίου, ημέρα της απόπειρας πραξικοπήματος, έχει καταγραφεί αύξηση κατά 84% των προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας.

Ειδικότερα, βάσει των επίσημων στοιχείων του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, μεταξύ 16ης Ιουλίου και 11ης Αυγούστου καταγράφηκαν συνολικά 2.267 νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα υποδοχής σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω, Κάλυμνο και Καστελόριζο. Στο αντίστοιχο διάστημα των 27 ημερών πριν την εκδήλωση του τουρκικού πραξικοπήματος, δηλαδή από τις 18 Ιουνίου έως και τη 14η Ιουλίου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αφίχθησαν 1.233 υπήκοοι τρίτων χωρών.

Υποστηρικτές του τούρκου προέδρου στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη
Υποστηρικτές του τούρκου προέδρου στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη

Το γερμανικό Plan B: Νέες πιέσεις προς την Ελλάδα

Όπως αποκάλυψε το Der Spiegel, το Plan Β του Βερολίνου στην περίπτωση αποτυχίας της συμφωνίας περιλαμβάνει πιο αξιόπιστη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, συγκέντρωση των προσφύγων σε κέντρα υποδοχής στα σύνορα (σσ. Ελλάδα), καταγραφή και κατανομή τους βάσει ποσόστωσης και υποχρεωτική συνεργασία της χώρας μας, ακόμη και με απειλή ή χρήση οικονομικής πίεσης εάν χρειαστεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό, παρότι επισήμως το Βερολίνο τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία αφορμή κατάρρευσης της συμφωνίας, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αποτυχίας της, καθώς οι επιπτώσεις των τρεχουσών εξελίξεων στην Τουρκία είναι «απολύτως ασαφείς». «Δεν αποκλείεται εκ νέου ανάγκη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημειώνεται στο έγγραφο.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, ήδη διαπιστώνονται προβλήματα στην επαναπροώθηση προσφύγων από την Ελλάδα προς την Τουρκία και, αν η συμφωνία αποτύχει, θα πρέπει τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας «να προστατευτούν αξιόπιστα» από την FRONTEX.

«Πρέπει να εξασφαλιστεί η συνολική συνεργασία της Ελλάδας - και με τη χρήση οικονομικής πίεσης. Διαφορετικά υπάρχει η απειλή να υποχωρήσουμε σε μια συνοριακή γραμμή, η οποία μπορεί να κρατηθεί μόλις στα Δυτικά Βαλκάνια» αναφέρεται στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών
«Πρέπει να εξασφαλιστεί η συνολική συνεργασία της Ελλάδας - και με τη χρήση οικονομικής πίεσης. Διαφορετικά υπάρχει η απειλή να υποχωρήσουμε σε μια συνοριακή γραμμή, η οποία μπορεί να κρατηθεί μόλις στα Δυτικά Βαλκάνια» αναφέρεται στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών

Πρόσφυγες οι οποίοι φθάνουν στην Ευρώπη ή δεν μπορούν να απορριφθούν για ανθρωπιστικούς λόγους, «θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε κέντρα υποδοχής κοντά στα σύνορα, να καταγράφονται και να κατανέμονται βάσει ποσόστωσης στα κράτη-μέλη», επισημαίνεται στο έγγραφο, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται: «Πρέπει να εξασφαλιστεί η συνολική συνεργασία της Ελλάδας - και με τη χρήση οικονομικής πίεσης. Διαφορετικά υπάρχει η απειλή να υποχωρήσουμε σε μια συνοριακή γραμμή, η οποία μπορεί να κρατηθεί μόλις στα Δυτικά Βαλκάνια».

«Μια διεύρυνση των ελέγχων στα γερμανικά σύνορα με την Ελβετία και την Γαλλία, μπορεί να καταστεί απαραίτητη, σε περίπτωση μετακίνησης των μεταναστευτικών οδών. Για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της επαναπροώθησης, τρίτες χώρες έχουν μια ενισχυμένη σημασία: Η προθυμία και η δυνατότητά τους για συνεργασία μπορεί να ενισχυθεί οικονομικά», καταλήγει το περιοδικό, αναφερόμενο στο περιεχόμενο του εγγράφου του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόσφυγες οι οποίοι φθάνουν στην Ευρώπη ή δεν μπορούν να απορριφθούν για ανθρωπιστικούς λόγους, «θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε κέντρα υποδοχής κοντά στα σύνορα, να καταγράφονται και να κατανέμονται βάσει ποσόστωσης στα κράτη-μέλη», επισημαίνεται στο έγγραφο
Πρόσφυγες οι οποίοι φθάνουν στην Ευρώπη ή δεν μπορούν να απορριφθούν για ανθρωπιστικούς λόγους, «θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε κέντρα υποδοχής κοντά στα σύνορα, να καταγράφονται και να κατανέμονται βάσει ποσόστωσης στα κράτη-μέλη», επισημαίνεται στο έγγραφο

Η στάση της Κομισιόν

Από τη μεριά της πάντως η Κομισιόν φαίνεται να επιμένει σε μια επιφυλακτική στάση, τονίζοντας ότι η συμφωνία με την Τουρκία για τους πρόσφυγες εφαρμόζεται κανονικά. Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος του προέδρου της Επιτροπής επανέλαβε τη θέση ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί ότι θα ήταν λάθος ο τερματισμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε, σε μια στιγμή που πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν το αντίθετο εντός Ευρώπης.

Αντίθετος σε μια παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας εμφανίζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Αντίθετος σε μια παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας εμφανίζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η ενταξιακή διαδικασία βασίζεται σε προαπαιτούμενα και κεφάλαια, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο σεβασμός στο κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει «εκτιμήσεις και εικασίες», όπως η πρόσφατη δήλωση του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στην ΕΕ, πως το 2023 οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας θα έχουν ολοκληρωθεί.Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΟ "ΧΤΥΠΗΜΑ" 07 Μαρ 2021 | 08:46

Νέο "κρούσμα" Σαμαρά στη ΝΔ: Ο διάλογος με την Τουρκία είναι ενδοτισμός, λέει ο Χρύσανθος Λαζαρίδης

Λίγο πριν τον νέο γύρο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, επανέρχεται στην άποψη Σαμαρά ότι δεν γίνεται διάλογος με πειρατές

ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΑΛΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 06 Μαρ 2021 | 19:15

Νέο παραλήρημα Ερντογάν για τη "Γαλάζια Πατρίδα": Αν θες ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο - Μήνυμα σε Ελλάδα & Κύπρο

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι την ώρα που μιλούσε ο Τούρκος πρόεδρος πλάνα αρχείου έδειχναν πολεμικά πλοία να ανοίγουν πυρ.

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ 06 Μαρ 2021 | 19:03

"Η Αμερική μας γ@μ@ει": Δήλωση σοκ από σύμβουλο του Ερντογάν ή απλό λάθος;

Πήραν φωτιά τα social media στη Τουρκία μετά τη δήλωση του Μεσούτ Τζασίν για την Αμερική.

ΣΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ ALDI 06 Μαρ 2021 | 18:42

Χαμός στη Γερμανία: Ανάρπαστα τα πρώτα τεστ κορονοϊού που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ [εικόνες]

Από τη Δευτέρα, όλοι οι Γερμανοί θα δικαιούνται ένα τεστ αντιγόνου δωρεάν την εβδομάδα - Πόσο κοστίζουν στα σούπερ μάρκετ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 06 Μαρ 2021 | 14:48

Η απάντηση της Αθήνας στις τουρκικές φαντασιώσεις για ΑΟΖ με την Αίγυπτο και τα προπαγανδιστικά δημοσιεύματα

Αναφορά της Αθήνας στον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου που είπε ότι οι συγκρούσεις της Τουρκίας με Ελλάδα και Κύπρο δεν θα έχουν καλό τέλος για την Άγκυρα.

05 Μαρ 2021 | 19:22

Γερμανία σε Άγκυρα: Σταματήστε τις προκλήσεις - Αν Ελλάδα και Κύπρος απειληθούν είμαστε στο πλευρό τους

Να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ζητά από την Τουρκία ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ 05 Μαρ 2021 | 13:38

Σε Κάιρο και Λευκωσία την Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας: Τι θα συζητήσει

Την Αίγυπτο θα επισκεφτεί τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και μετά θα μεταβεί στην Κύπρο

Η ΑΣΚΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΕ 2 ΗΜΕΡΕΣ 05 Μαρ 2021 | 08:57

Προκλητικό μήνυμα Τουρκίας: "Γαλάζια Πατρίδα είναι το Αιγαίο, η Μεσόγειος και η Μαύρη Θάλασσα" [εικόνες]

Εικόνες και βίντεο από την τουρκική άσκηση Γαλάζια Πατρίδα - Το προκλητικό μήνυμα του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 04 Μαρ 2021 | 17:44

Συναγερμός στην Τουρκία: Συνετρίβη στρατιωτικό ελικόπτερο - Νεκρός ο διοικητής του 8ου Σώματος και 9 στρατιώτες [Βίντεο]

Ο Ερντογάν μίλησε στο τηλέφωνο με τον γιο το Οσμάν Ερμπάς και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του.

ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΣΕΙΡΑ 04 Μαρ 2021 | 17:32

Εμβόλιο AstraZeneca: Γερμανία και Σουηδία ενέκριναν τη χορήγησή του στους άνω των 65

Πράσινο φως από την Γερμανία και τη Σουηδία για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για τους άνω των 65

ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ 04 Μαρ 2021 | 16:31

Η Die Welt "καρφώνει" τον Ερντογάν: Υποκριτική η στάση του - Η ΕΕ να μην πέσει στην παγίδα

Η Die Welt αναφέρεται στους λόγους που ώθησαν τον Ερντογάν στα σχέδια ενίσχυσης του κράτους δικαίου και στο "πλαίσιο μεταρρυθμίσεων".

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 04 Μαρ 2021 | 15:02

Γερμανία: Αποτελεσματικό το εμβόλιο της ΑstraZeneca και για άτομα άνω των 65 ετών

Το εμβόλιο της ΑstraZeneca αποτελεσματικό και για άτομα άνω των 65 ετών, εκτιμά η γερμανική Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών.

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 04 Μαρ 2021 | 10:47

Κυπριακό: Τηλεδιάσκεψη Αναστασιάδη με Μέρκελ - Στη Λευκωσία ο Μπορέλ

Τηλεδιάσκεψη με την καγκελάριο της Γερμανίας 'Αγκελα Μέρκελ θα έχει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.