Ψήφος κατά συνείδηση με ελαφρά κλίση προς τον Κυριάκο

Από τη Θεσσαλονίκη οι δύο «μονομάχοι» για την προεδρία της ΝΔ ερίζουν για τις ψήφους Απ. Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ψήφος κατά συνείδηση με ελαφρά κλίση προς τον Κυριάκο

Από τη Θεσσαλονίκη, έδρα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, οι δύο «μονομάχοι» για την προεδρία της ΝΔ διασταυρώνουν τα ξίφη τους λίγα εικοσιτετράωρα πριν το δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών την προσεχή Κυριακή.

Στόχος είναι οι 82.000 (20,3%) ψηφοφόροι που στήριξαν τον κ. Τζιτζικώστα στον πρώτο γύρο αλλά και τα 44.000 (11,07%) μέλη και φίλοι του κόμματος που στήριξαν τον Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος έχει ήδη δηλώσει τη στήριξή του στον κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Τζιτζικώστας, με δήλωσή του τάχθηκε υπέρ της ελεύθερης βούλησης των ψηφοφόρων του κόμματος αφήνοντας όμως αιχμές για όποιους κατά καιρούς τάχθηκαν υπέρ ή κατά του ενός ή του άλλου υποψηφίου, γεγονός που μπορεί να εκληφθεί από κάποιους και ως μομφή στο περιβάλλον Καραμανλή που στήριξε στον πρώτο γύρο τον κ. Μεϊμαράκη .

Παράλληλα η αναφορά του στη λέξη «ανανέωση» και το κάλεσμά του στους νεοδημοκράτες να απορρίψουν «τις συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες και τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι» μπορεί αν ερμηνευθεί κάλλιστα ως κλείσιμο του ματιού στον κ. Μητσοτάκη.

Ολόκληρη η δήλωση Τζιτζικώστα:

«Θέλω να ευχαριστήσω τους 400.000 φίλους της παράταξής μας που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Η παρουσία τους έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα συσπείρωσης, ενότητας και δυναμικής της παράταξής μας.
Τους καλώ τώρα να συμμετέχουν και πάλι μαζικά στον δεύτερο γύρο των εκλογών, την ερχόμενη Κυριακή.
Παράλληλα, θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα που πίστεψαν και στήριξαν όσα ανέδειξα για την παράταξή μας με την υποψηφιότητά μου:
Για μια Νέα Δημοκρατία με διαφορετική νοοτροπία, ανανεωμένη και σύγχρονη, ανοιχτή στο διάλογο, συλλογική στις αποφάσεις της, αξιοκρατική στα όργανά της, αποφασιστική στην εφαρμογή της ιδεολογίας μας.
Για μια Νέα Δημοκρατία μακριά από το λαϊκισμό, τις συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες και τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.
Παραμένω πιστός σε αυτές τις αρχές και στη σταθερή θέση μου ότι η δύναμη αυτής της παράταξης είναι ο κόσμος της και ότι οι Νεοδημοκράτισσες και οι Νεοδημοκράτες δεν χρειάζονται ούτε γραμμές, ούτε υποδείξεις, ούτε καθοδήγηση. Θα αποφασίσουν με βάση τη συνείδησή τους και μόνο. Η ελεύθερη βούληση των φίλων της παράταξής μας δεν πρέπει να χειραγωγείται. Και αυτό οφείλουν να το σεβαστούν όλοι και πρώτος εγώ.
Σε ό,τι με αφορά, θα συνεχίσω να μάχομαι με όλες μου τις δυνάμεις, από την πρώτη γραμμή της παράταξης, όποια και αν είναι η επιλογή της βάσης. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την ενότητα και για να καταφέρουμε να ξαναφτιάξουμε μια μεγάλη, σύγχρονη και ανοιχτή Κεντροδεξιά Παράταξη, που συνομιλεί και πάλι με την κοινωνία.
Σας ευχαριστώ».

Σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ κρίσιμο στοίχημα και για τον τελικό νικητή αλλά και για την αξιοπιστία του κόμματος είναι να προσέλθουν στην κάλπη όσο το δυνατόν περισσότεροι ψηφοφόροι από τους 404.000 ψηφοφόρους της πρώτης Κυριακής.

Παράλληλα η επόμενη ημέρα της εσωκομματικής ψηφοφορίας θα βρει τον νέο πρόεδρο «αντιμέτωπο» με την ανασυγκρότηση του κόμματος, μετά την εσωστρέφεια του τελευταίου διαστήματος

Νίκη από τη Θεσσαλονίκη

Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη με τον τρίτο του πρώτου γύρου να επιλέγει τη στάση της ουδετερότητας. Ο κ. Τζιτζικώστας, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που τον ήθελαν να μην παίρνει θέση υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου και να δηλώνει την αντίθεσή του με κάθε είδους «συναλλαγές» και με «κομματικές γραμμές», αναφορά που από κάποιους μπορεί να εκληφθεί και ως αιχμή για τη στήριξη Καραμανλή στον κ. Μεϊμαράκη.

«Θέλω να ευχαριστήσω τους 400 χιλιάδες φίλους της παράταξής μας που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο και όσους στήριξαν την υποψηφιότητά μου για μια ΝΔ μακριά από τον λαϊκισμό και της συμφωνίες πίσω από τις κλειστές πόρτες. Τους καλώ και τώρα να συμμετέχουν στον δεύτερο γύρο. Δεν χρειάζονται ούτε φωνές ούτε υποδείξεις. Η ελεύθερη βούληση δεν πρέπει να χειραγωγείται. Σε ό,τι με αφορά θα συνεχίζω να μάχομαι από την πρώτη γραμμή της παράταξης όποια κι αν είναι η επιλογή της βάσης» είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Με τη στάση αυτή ο κ. Τζιτζικώστας επιδιώκει να δηλώσει «παρών» στις εξελίξεις στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην μετά-Μεϊμαράκη εποχή, αποφεύγοντας την ευθεία σύγκρουση με το καραμανλικό μπλοκ, αφήνοντας όμως έμμεσες αιχμές για όλο το προηγούμενο διάστημα και ειδικά για όσα κατά τη γνώμη του τον οδήγησαν στην τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης, σε συνέντευξη Τύπου, απέκλεισε κάθε σενάριο οικουμενικής κυβέρνησης καλώντας τον κ. Τσίπρα «Αν δεν τα καταφέρει να παραιτηθεί και να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα» και στήριξης της κυβερνητικής πρότασης γιατο ασφαλιστικό «όχι γιατί γίναμε ξαφνικά αντιμνημονιακοί αλλά γιατί τα μέτρα είναι υφεσιακά», ενώ σε ερώτηση για το αν θα έδινε το χρίσμα του αντιπροέδρου στον κ. Μητσοτάκη απέκλεισε το ενδεχόμενο λέγοντας: «Εγώ είχα πει ότι αν ήμουν δεύτερος δεν θα πήγαινα σε δεύτερο γύρο και ότι ο δικός μου ρόλος θα ήταν απλά συμβουλευτικός ως απλός στρατιώτης, άλλωστε δεν μπορούσα να επιδιώκω κάποια θέση γιατί εγώ δεν πιστεύω στους αντιπροέδρους. Με το να είσαι υποψήφιος πρόεδρος δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι προηγείσαι όλων των άλλων στην αξιολόγηση του προέδρου. Ο δε κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα συμβουλεύομαι τον κ. Μεϊμαράκη και τον ευχαριστώ γι' αυτό. Όποιος δηλώνει υποψήφιος πρόεδρος δεν σημαίνει προβάδισμα. Αυτό κατακτάται μέσα από την πορεία».

Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι δεν επικοινώνησε με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, αν και θα ήθελε να του ευχηθεί «χρόνια πολλά», αλλά θα επικοινωνήσει μετά τις εκλογές της Κυριακής και θα τον επισκεφθεί ως πρόεδρος της Ν.Δ., εφόσον εκλεγεί και κάλεσε τα μέλη της Ν.Δ. που θα προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή να σκεφθούν πριν ψηφίσουν ποιος υποψήφιος έχει εμπειρία και την προσφορά του καθενός, λέγοντας ότι και ο ίδιος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν θετικά και αδυναμίες.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΦΟΥ ΗΡΘΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ 26 Νοε 2020 | 12:34

Γεννηματά: Γιατί ήρθε ο Μητσοτάκης στη Βουλή και δεν έκατσε 14 ημέρες καραντίνα;

"Η συζήτηση προφανώς μπορούσε να εξελιχθεί χωρίς την παρουσία του Πρωθυπουργού, που είχε έρθει σε επαφή με βεβαιωμένο κρούσμα, λέει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 26 Νοε 2020 | 12:21

Υμνοι FAZ για Μητσοτάκη: "Υπό τον νέο πρωθυπουργό η Ελλάδα δείχνει τον καλύτερο εαυτό της"

Με το σχέδιό του για την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να γίνει πρότυπο στην ΕΕ, γράφει ο γερμανικός Τύπος.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 26 Νοε 2020 | 09:55

Τσακώθηκαν και για το... ρούτερ του Μαξίμου - Μητσοτάκης: Δεν το βρήκα - ΣΥΡΙΖΑ: Εμείς το αφήσαμε

Καυγάς Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή για το... ρούτερ του Μαξίμου. Τι απάντησε ο πρωθυπουργός στο ανέκδοτο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 26 Νοε 2020 | 07:58

Ραγδαία αύξηση στα εγκλήματα ενδοοικογειακής βίας: Στοιχεία σοκ για την Ελλάδα

Πιο συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούνιο είχαν καταγραφεί 491 εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας, έναντι 485 έναν χρόνο πριν.

23 ΜΕΡΕΣ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ 26 Νοε 2020 | 07:31

Θεσσαλονίκη: Η "πρωτεύουσα" του κορονοϊού - Επίσκεψη Μητσοτάκη στα νοσοκομεία που ασφυκτιούν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δει από κοντά την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

«TO 58% ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΧΕΙ ΚΟΥΡΑΣΤΕΙ» 25 Νοε 2020 | 21:10

Δημοσκόπηση MRB: Στις 15,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - Μόλις το 52% θα έκανε το εμβόλιο

Στις 15,9 μονάδες η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της MRB

«ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΘΗΚΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ» 25 Νοε 2020 | 19:00

"Καρφιά" ΝΔ: Ανεπαρκής η εμφάνιση Τσίπρα, απογοητεύθηκαν ακόμη και οι σύντροφοί του

Το σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή δείχνει ανεπάρκεια και απογοήτευση από την εμφάνιση Τσίπρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 25 Νοε 2020 | 17:04

O Μητσοτάκης σε διαδικτυακή εκδήλωση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών - "Θα ανοίξουν νέα κέντρα υποστήριξης"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με στελέχη του Δικτύου Δομών της ΓΓ Ισότητας των Φύλων.

ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 25 Νοε 2020 | 15:53

Βουλή: Το ανέκδοτο Τσίπρα με τις 3 επιστολές "ρίξε τα όλα στους προηγούμενους"- Η πληρωμένη απάντηση Μητσοτάκη

Ποιο ήταν το ανέκδοτο που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή και ποια ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 25 Νοε 2020 | 15:47

Οι εξηγήσεις Μητσοτάκη για τη δήλωση Γεραπετρίτη για τις κλίνες ΜΕΘ και τους "περισσότερους νεκρούς"

Κάλυψη στον Γιώργο Γεραπετρίτη για τη δήλωσή του για τις κλίνες ΜΕΘ έδωσε ο πρωθυπουργός

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ 25 Νοε 2020 | 13:44

Κ. Μητσοτάκης: Διπλασιάζουμε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα τον Δεκέμβριο- Για 500 χιλιάδες δικαιούχους

Δείτε live την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ 25 Νοε 2020 | 13:12

Click away: Πώς θα γίνονται οι παραγγελίες για τα καταστήματα που δεν έχουν e-shop

Η μέθοδος του "click away" θα εφαρμοστεί από τα καταστήματα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών, επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

ΤΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 25 Νοε 2020 | 11:51

Ομιλία Μητσοτάκη στις 13:00 στη Βουλή: Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές - Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στις 13:00, στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων και ευάλωτων ομάδων.