Ψήφος κατά συνείδηση με ελαφρά κλίση προς τον Κυριάκο

Από τη Θεσσαλονίκη οι δύο «μονομάχοι» για την προεδρία της ΝΔ ερίζουν για τις ψήφους Απ. Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ψήφος κατά συνείδηση με ελαφρά κλίση προς τον Κυριάκο

Από τη Θεσσαλονίκη, έδρα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, οι δύο «μονομάχοι» για την προεδρία της ΝΔ διασταυρώνουν τα ξίφη τους λίγα εικοσιτετράωρα πριν το δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών την προσεχή Κυριακή.

Στόχος είναι οι 82.000 (20,3%) ψηφοφόροι που στήριξαν τον κ. Τζιτζικώστα στον πρώτο γύρο αλλά και τα 44.000 (11,07%) μέλη και φίλοι του κόμματος που στήριξαν τον Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος έχει ήδη δηλώσει τη στήριξή του στον κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Τζιτζικώστας, με δήλωσή του τάχθηκε υπέρ της ελεύθερης βούλησης των ψηφοφόρων του κόμματος αφήνοντας όμως αιχμές για όποιους κατά καιρούς τάχθηκαν υπέρ ή κατά του ενός ή του άλλου υποψηφίου, γεγονός που μπορεί να εκληφθεί από κάποιους και ως μομφή στο περιβάλλον Καραμανλή που στήριξε στον πρώτο γύρο τον κ. Μεϊμαράκη .

Παράλληλα η αναφορά του στη λέξη «ανανέωση» και το κάλεσμά του στους νεοδημοκράτες να απορρίψουν «τις συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες και τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι» μπορεί αν ερμηνευθεί κάλλιστα ως κλείσιμο του ματιού στον κ. Μητσοτάκη.

Ολόκληρη η δήλωση Τζιτζικώστα:

«Θέλω να ευχαριστήσω τους 400.000 φίλους της παράταξής μας που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Η παρουσία τους έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα συσπείρωσης, ενότητας και δυναμικής της παράταξής μας.
Τους καλώ τώρα να συμμετέχουν και πάλι μαζικά στον δεύτερο γύρο των εκλογών, την ερχόμενη Κυριακή.
Παράλληλα, θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα που πίστεψαν και στήριξαν όσα ανέδειξα για την παράταξή μας με την υποψηφιότητά μου:
Για μια Νέα Δημοκρατία με διαφορετική νοοτροπία, ανανεωμένη και σύγχρονη, ανοιχτή στο διάλογο, συλλογική στις αποφάσεις της, αξιοκρατική στα όργανά της, αποφασιστική στην εφαρμογή της ιδεολογίας μας.
Για μια Νέα Δημοκρατία μακριά από το λαϊκισμό, τις συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες και τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.
Παραμένω πιστός σε αυτές τις αρχές και στη σταθερή θέση μου ότι η δύναμη αυτής της παράταξης είναι ο κόσμος της και ότι οι Νεοδημοκράτισσες και οι Νεοδημοκράτες δεν χρειάζονται ούτε γραμμές, ούτε υποδείξεις, ούτε καθοδήγηση. Θα αποφασίσουν με βάση τη συνείδησή τους και μόνο. Η ελεύθερη βούληση των φίλων της παράταξής μας δεν πρέπει να χειραγωγείται. Και αυτό οφείλουν να το σεβαστούν όλοι και πρώτος εγώ.
Σε ό,τι με αφορά, θα συνεχίσω να μάχομαι με όλες μου τις δυνάμεις, από την πρώτη γραμμή της παράταξης, όποια και αν είναι η επιλογή της βάσης. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την ενότητα και για να καταφέρουμε να ξαναφτιάξουμε μια μεγάλη, σύγχρονη και ανοιχτή Κεντροδεξιά Παράταξη, που συνομιλεί και πάλι με την κοινωνία.
Σας ευχαριστώ».

Σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ κρίσιμο στοίχημα και για τον τελικό νικητή αλλά και για την αξιοπιστία του κόμματος είναι να προσέλθουν στην κάλπη όσο το δυνατόν περισσότεροι ψηφοφόροι από τους 404.000 ψηφοφόρους της πρώτης Κυριακής.

Παράλληλα η επόμενη ημέρα της εσωκομματικής ψηφοφορίας θα βρει τον νέο πρόεδρο «αντιμέτωπο» με την ανασυγκρότηση του κόμματος, μετά την εσωστρέφεια του τελευταίου διαστήματος

Νίκη από τη Θεσσαλονίκη

Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη με τον τρίτο του πρώτου γύρου να επιλέγει τη στάση της ουδετερότητας. Ο κ. Τζιτζικώστας, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που τον ήθελαν να μην παίρνει θέση υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου και να δηλώνει την αντίθεσή του με κάθε είδους «συναλλαγές» και με «κομματικές γραμμές», αναφορά που από κάποιους μπορεί να εκληφθεί και ως αιχμή για τη στήριξη Καραμανλή στον κ. Μεϊμαράκη.

«Θέλω να ευχαριστήσω τους 400 χιλιάδες φίλους της παράταξής μας που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο και όσους στήριξαν την υποψηφιότητά μου για μια ΝΔ μακριά από τον λαϊκισμό και της συμφωνίες πίσω από τις κλειστές πόρτες. Τους καλώ και τώρα να συμμετέχουν στον δεύτερο γύρο. Δεν χρειάζονται ούτε φωνές ούτε υποδείξεις. Η ελεύθερη βούληση δεν πρέπει να χειραγωγείται. Σε ό,τι με αφορά θα συνεχίζω να μάχομαι από την πρώτη γραμμή της παράταξης όποια κι αν είναι η επιλογή της βάσης» είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Με τη στάση αυτή ο κ. Τζιτζικώστας επιδιώκει να δηλώσει «παρών» στις εξελίξεις στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην μετά-Μεϊμαράκη εποχή, αποφεύγοντας την ευθεία σύγκρουση με το καραμανλικό μπλοκ, αφήνοντας όμως έμμεσες αιχμές για όλο το προηγούμενο διάστημα και ειδικά για όσα κατά τη γνώμη του τον οδήγησαν στην τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης, σε συνέντευξη Τύπου, απέκλεισε κάθε σενάριο οικουμενικής κυβέρνησης καλώντας τον κ. Τσίπρα «Αν δεν τα καταφέρει να παραιτηθεί και να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα» και στήριξης της κυβερνητικής πρότασης γιατο ασφαλιστικό «όχι γιατί γίναμε ξαφνικά αντιμνημονιακοί αλλά γιατί τα μέτρα είναι υφεσιακά», ενώ σε ερώτηση για το αν θα έδινε το χρίσμα του αντιπροέδρου στον κ. Μητσοτάκη απέκλεισε το ενδεχόμενο λέγοντας: «Εγώ είχα πει ότι αν ήμουν δεύτερος δεν θα πήγαινα σε δεύτερο γύρο και ότι ο δικός μου ρόλος θα ήταν απλά συμβουλευτικός ως απλός στρατιώτης, άλλωστε δεν μπορούσα να επιδιώκω κάποια θέση γιατί εγώ δεν πιστεύω στους αντιπροέδρους. Με το να είσαι υποψήφιος πρόεδρος δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι προηγείσαι όλων των άλλων στην αξιολόγηση του προέδρου. Ο δε κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα συμβουλεύομαι τον κ. Μεϊμαράκη και τον ευχαριστώ γι' αυτό. Όποιος δηλώνει υποψήφιος πρόεδρος δεν σημαίνει προβάδισμα. Αυτό κατακτάται μέσα από την πορεία».

Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι δεν επικοινώνησε με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, αν και θα ήθελε να του ευχηθεί «χρόνια πολλά», αλλά θα επικοινωνήσει μετά τις εκλογές της Κυριακής και θα τον επισκεφθεί ως πρόεδρος της Ν.Δ., εφόσον εκλεγεί και κάλεσε τα μέλη της Ν.Δ. που θα προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή να σκεφθούν πριν ψηφίσουν ποιος υποψήφιος έχει εμπειρία και την προσφορά του καθενός, λέγοντας ότι και ο ίδιος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν θετικά και αδυναμίες.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Νοε 2021 | 16:28

Διορία 45 ημερών στους άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν, αλλιώς πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα

Την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Γιατί αποφασίστηκε τώρα

"ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ" 30 Νοε 2021 | 13:06

O ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60- Είναι μέτρο τιμωρίας και τους εξοντώνει οικονομικά

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με τα νέα μέτρα τιμωρεί και εξοντώνει οικονομικά τους άνω των 60.

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 30 Νοε 2021 | 12:47

Δωρεάν self test για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους ενόψει εορτών: Πότε θα διανεμηθούν

Διανομή δωρεάν self test για όλο τον πληθυσμό εμβολιασμένο και ανεμβολίαστο, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων.

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 30 Νοε 2021 | 11:33

Ανακοινώσεις Μητσοτάκη: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός άνω των 60 ετών - Διαφορετικά θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε υποχρεωτικό εμβολιασμό για τις ηλικίες άνω των 60 ετών. Παράλληλα, θα διανεμηθούν δωρεάν self test σε όλο τον πληθυσμό ενόψει εορτών.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 30 Νοε 2021 | 10:36

Εκτακτες ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τη μετάλλαξη Ομικρον: Νέα μέτρα ενόψει Χριστουγέννων

Νέα μέτρα ανακοινώνει εκτάκτως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λόγω της μετάλλαξης Ομικρον και των εορτών των Χριστουγέννων.

ΟΧΙ ΣΕ LOCKDOWN 29 Νοε 2021 | 10:24

Απόλυτος ο Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει η αγορά τα Χριστούγεννα

"Ο στόχος μας είναι να έχουμε γιορτές με ανοιχτά καταστήματα και ανοιχτά εστιατόρια" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Α. Γεωργιάδης.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 28 Νοε 2021 | 15:34

Για μεξικάνικο στου Ψυρρή ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Μαρέβα [εικόνες]

Το πρωθυπουργικό ζευγάρι, βρέθηκε το Σάββατο σ΄ ένα γνωστό μεξικάνικο εστιατόριο στου Ψυρρή

ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 27 Νοε 2021 | 17:57

Καλές σπουδές, καλή δουλειά, καλή ζωή το τρίπτυχο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη νέα γενιά [εικόνες]

Με τρεις φράσεις "καλές σπουδές, καλή δουλειά, καλή ζωή" ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνόψισε την πολιτική της Κυβέρνησης για τη νέα γενιά.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 27 Νοε 2021 | 10:56

ΝΔ: Με απόφαση Μητσοτάκη αναβάλλεται το Συνέδριο του κόμματος - Ανησυχία για τη μετάλλαξη Όμικρον

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εισηγήθηκε τη μετάθεση του Συνεδρίου της ΝΔ για το πρώτο τρίμηνο του 2022 εξαιτίας του κλίματος που επικρατεί λόγω της πανδημίας

ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ ΙΩΑΝΝΙΝΑ - ΚΑΚΚΑΒΙΑ 26 Νοε 2021 | 23:14

Ιωάννινα - Μητσοτάκης: "Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα μεγάλο εργοτάξιο"

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε από τα Ιωάννινα πως "η δυνατότητα να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε, είναι αυτό το οποίο μας κάνει να ξεχωρίζουμε, ως κυβέρνηση"

ΓΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ, ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ, ΑΚΡΙΒΕΙΑ 26 Νοε 2021 | 21:16

ΝΔ: "Αυτά είναι τα fake news της χθεσινής συνέντευξης του κ. Τσίπρα"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύεται την πανδημία για να κάνει αντιπολίτευση" κατηγορεί η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ 26 Νοε 2021 | 19:35

Μητσοτάκης: "Δίκαιη μετάβαση και ανάπτυξη για όλους" - 7 δισ. το σχέδιο απολιγνιτοποίησης στη Δυτική Μακεδονία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως οι πόροι που θα διατεθούν για το σχέδιο απολιγνιτοποίησης και τη δίκαιη μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία ανέρχονται σε περίπου 7 δισ. ευρώ.

«ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΑΡΔΗΝ ΤΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ» 26 Νοε 2021 | 14:38

Μητσοτάκης: Ιστορική ευκαιρία για τη Δυτική Μακεδονία το σχέδιο απολιγνιτοποίησης

Το σχέδιο απολιγνιτοποίησης και δίκαιης μετάβασης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2021-2027, παρουσιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης