Μόνος με τον Καμμένο στη «φωτιά» του ασφαλιστικού

Το παρασκήνιο της σύσκεψης και η στάση των κομμάτων. Πώς η έκκληση του Μαξίμου για συναίνεση μετατράπηκε σε απειλές για εξεταστική επιτροπή για το PSI.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς

Η εξάωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που χαρακτηρίστηκε από τις έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το ασφαλιστικό «σφράγισε» το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ θα αντιμετωπίσει μόνη της στην βουλή το θέμα του ασφαλιστικού.

Οι τακτικισμοί του Μαξίμου και η προσπάθεια να συναινέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις επώδυνες αλλαγές που προβλέπονται από το Μνημόνιο για το συνταξιοδοτικό, έπεσαν στο κενό μέσα σε έξι ώρες, αφού ο καβγάς των πολιτικών αρχηγών «μετάλλαξε» την κυβερνητική προσπάθεια για …συνεννόηση των κομμάτων σε απειλές για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το PSI σε μία προσπάθεια να μπουν στο κάδρο των ευθυνών για τις μειώσεις των συντάξεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ καλούνται πλέον να σηκώσουν το βάρος της αλλαγής στο ασφαλιστικό υπό τον κίνδυνο νέων διαρροών βουλευτών που ενδέχεται να απειλήσει την κυβερνητική συνοχή όταν έρθει η ώρα της ψήφισης των μέτρων στην βουλή.

Στελέχη της αντιπολίτευσης αναφέρουν στο TheTOC.gr ότι κατά την χτεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ήταν διάχυτη στην ατμόσφαιρα η αγωνία κυβερνητικών στελεχών για την έκβαση του ασφαλιστικού.

Απορρίφθηκε η τακτική Τσίπρα

Η τακτική Τσίπρα να ενσωματώσει στην συζήτηση τα θέματα του προσφυγικού προβλήματος και της συνταγματικής αναθεώρησης και η προσπάθεια για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για το ασφαλιστικό, καθώς και η συγκρότηση δύο διακομματικών επιτροπών για ασφαλιστικό και συνταγματική αναθεώρηση, απορρίφθηκαν από τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κάλεσαν τον Πρωθυπουργό να φέρει τις προτάσεις της κυβέρνησης προς συζήτηση στην βουλή.

Το αμέσως επόμενο βήμα του Μαξίμου ήταν να επιρρίψει ευθύνες κυρίως στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την άρνησή τους να συναινέσουν σε ένα πρώιμο «παιχνίδι ευθυνών» για τα αποτελέσματα που θα έχει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Αρχικά ο Πάνος Καμμένος απείλησε με σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το PSI και κατόπιν ο Πρωθυπουργός στην δήλωσή του μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ταύτισε την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τις ευθύνες τους για το ασφαλιστικό. Επιτέθηκε στην ΝΔ για την ένσταση που εξέφρασε ο κ. Πλακιωτάκης για την δημιουργία hot spots θέτοντας θέμα αμφισβήτησης της ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό και «πίστωσε» τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως υπεύθυνα για προσπάθεια υπονόμευσης της κυβέρνησης.

Χρειάστηκαν μόλις έξι ώρες σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ των αρχηγών για να μεταλλαχθεί η πρόταση της κυβέρνησης για συναίνεση σε καταιγισμό κατηγοριών για υπονόμευση της κυβερνητικής πολιτικής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η επόμενη μέρα της σύσκεψης

Η επόμενη μέρα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών βρίσκει τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την κατάθεση του ασφαλιστικού αν και σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει να κερδίσει χρόνο και να συνεχίσει το «blame game» προς την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τις επερχόμενες μειώσεις των συντάξεων που προβλέπει το Μνημόνιο με αμφίβολο όμως αποτέλεσμα. Τόσο η κ. Γεννηματά όσο και οι κ.κ Θεοδωράκης και Πλακιωτάκης έκαναν σαφές ότι δεν πρόκειται να παράσχουν συναίνεση στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό ενώ ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στις προαποφασισμένες περικοπές των συντάξεων.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναμορφώνουν την στρατηγική τους για το ασφαλιστικό με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Το Μαξίμου αναμένεται να κινηθεί σε δύο άξονες: από την μία πλευρά θα πλαγιοκοπεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης ταυτίζοντας την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τις ευθύνες που έχουν από τη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας και από την άλλη θα επικεντρώσει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που θα κληθεί να σηκώσει το βάρος των κρίσιμων ψηφοφοριών.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η ΚΟ του κόμματος με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα όπου ο Πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα τονίσει τον… πόλεμο που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση στο θέμα του ασφαλιστικού και επικαλούμενος την εθνική κόκκινη γραμμή να μην επιβληθούν μειώσεις στις συντάξεις θα ζητήσει την στήριξη των βουλευτών προκειμένου να μην απειληθεί η κυβερνητική συνοχή και κινδυνέψει η κυβερνητική πλειοψηφία. Παράλληλα θα θέσει ως στόχο την εκκίνηση της διαπραγμάτευσης του χρέους που για να προχωρήσει θα πρέπει να περάσει από τις συμπληγάδες του ασφαλιστικού.

Όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας ή κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει προς συζήτηση το θέμα του ασφαλιστικού και στο ευρωκοινοβούλιο σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την διαπραγματευτική της θέση.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι το υπουργείο Εργασίας έχει εντοπίσει μέτρα για την εξοικονόμηση του 0,6% του ΑΕΠ και αναζητεί πόρους για το υπόλοιπο 0,4% προκειμένου να φτάσει τον στόχο των περικοπών του 1% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος για το ασφαλιστικό, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.

Σημειώνουν μάλιστα ότι τα μέτρα που εισηγείται το υπουργείο Εργασίας δεν αφορούν μειώσεις συντάξεων και περιλαμβάνουν για παράδειγμα, αυξήσεις εργοδοτικών εισφορών κατά 1%, ή την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι θα επιμείνουν στην εφαρμογή του Μνημονίου για το ασφαλιστικό και δεν θα δεχτούν τις προτάσεις της κυβέρνησης κυρίως για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Μπροστά σε αυτό το σκηνικό το Μαξίμου θα επιδιώξει να κερδίσει χρόνο μεταθέτοντας την ψήφιση του ασφαλιστικού τον Ιανουάριο και παράλληλα εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη προκειμένου να διευρύνει την κυβερνητική πλειοψηφία.

Αν και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων δεν φαίνεται διατεθειμένος να στηρίξει τις κυβερνητικές επιλογές για το ασφαλιστικό, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεδιπλωθεί το φλερτ με την Ένωση Κεντρώων ξεκινώντας την συζήτηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Β. Λεβέντη για τα 9 σημεία που έχει προτείνει ο πρόεδρος του κόμματος.

ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΣΚΟΥΣΗ 01 Απρ 2020 | 15:23

Αυτή είναι η Θεσσαλονικιά του Shopping Star που... έκανε τσαμπουκά στους αστυνομικούς στην παραλία

Αντέδρασε στους αστυνομικούς, φωνάζοντας ότι "δεν θα με κλείσετε εσείς σπίτι με αυτή τη φάρσα που εξελίσσεται".

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 01 Απρ 2020 | 14:46

Τσίπρας για Γλέζο: Αποχαιρετώ τον αντάρτη, τον ασυμβίβαστο αγωνιστή, τον σκληροτράχηλο κομμουνιστή

"Ήταν αυτός που πρώτος πίστεψε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμη μικρό κόμμα, πως μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία", είπε μεταξύ άλλων.

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΕΥΡΩ-ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ 01 Απρ 2020 | 10:44

Ο Τσίπρας "επενδύει" στο κορονο-ομόλογο: Στηρίζει το αίτημα Μητσοτάκη με αρθρογραφία στο διεθνή Τύπο

Αναζητά ευρω-συμμάχους απέναντι στο Βερολίνο - Ετοιμάζει παρεμβάσεις στον διεθνή Τύπο.

31 Μαρ 2020 | 21:32

"Ντεμπούτο" Τσίπρα για "συμμαχία" με τους Πράσινους της Γερμανίας

Συνομίλησαν ειδικότερα για τη στήριξη των άμεσων μέτρων κατά του κορονοϊού

30 Μαρ 2020 | 14:27

Ο Αλέξης Τσίπρας αποχαιρετά τον Μανώλη Γλέζο: "Γενναίος, όρθιος, μαχόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή"

"Γενναίος, όρθιος, μαχόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή, ο Μανώλης Γλέζος έφτασε στο τέλος μιας μοναδικής διαδρομής" αναφέρει σε ανάρτησή του για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου ο Αλέξης Τσίπρας.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 27 Μαρ 2020 | 08:10

Ενόχληση στον ΣΥΡΙΖΑ για Καψώχα & Κούλογλου - Οδηγία Τσίπρα: Δεν βοηθούν οι ακρότητες

Η παρέμβαση Καψώχα, ο οποίος εργάζεται πλέον και για το γραφείο Τύπου της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε την έντονη ενόχληση της ηγεσίας της Κουμουνδούρου.

ΣΙΩΠΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 27 Μαρ 2020 | 07:43

Σάλος από το κίνημα ΣΥΡΙΖΑ "Οταν γυρίσω, θα σας γ@@@@" - Οργισμένη αντίδραση από τη ΝΔ

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποιούν με ξεκαθάρισμα λογαριασμών χυδαιολογώντας και απειλώντας.

ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 25 Μαρ 2020 | 11:52

Τσίπρας: Απαράδεκτη κλιμάκωση των τουρκικών επιθετικών ενεργειών

"Οποιαδήποτε ενέργεια κατάθεσης συντεταγμένων από την Ελλάδα, πρέπει να συνοδευτεί από σαφές ευρωπαϊκό μήνυμα στην Τουρκία".

ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 23 Μαρ 2020 | 08:56

Με πολλούς "αστερίσκους" η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τα μέτρα

Καχυποψία στην Κουμουνδούρου για τα περί "ατομικής ευθύνης".

ΑΡΘΡΟ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 22 Μαρ 2020 | 10:56

Ο Τσίπρας πανηγυρίζει το ...τέλος του "νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού"

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητάει 30 δις για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας έως και το 2021.

ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ 19 Μαρ 2020 | 10:57

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Μίχαλο και Καββαθά για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Ακολούθως, ο κ Τσίπρας θα πραγματοποιήσει τηλε-ραντεβού με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ,, κ. Καββαθά.

ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ 17 Μαρ 2020 | 10:40